Afbeelding
Lenteroutes Knooppunter
De mooiste lenteroutes van Knooppunter
by : 
KNOOPPUNTER-Redactie
News date
11/03/2024

Beloon jezelf met prachtige uitzichten en tonnen frisse lucht tijdens deze heerlijke lenteroutes in de Kempen, de Scheldevallei en de Maasvallei. Ontdek de uitgestrekte bossen rond Kasterlee, laat je voeren langs de mooie fietspaden door pittoreske dorpjes in de Scheldevallei, of fiets langs de oevers van de Maas en ontdek charmante plekjes.

 

Over de Kempense heuvelrug

Voor fietsers en wandelaars is Kasterlee een populaire bestemming. Dat heeft deze gemeente niet zozeer te danken aan zijn dorpskern, maar des te meer aan de fraaie natuur errond. In het zuiden domineert de vallei van de Kleine Nete en ten westen strekt zich de langgerekte Kempense Heuvelrug uit, met landduinen en dichte dennenbossen. Niet toevallig verwijzen de namen van natuurgebieden als de Hoge Rielen, de Hoge Mouw, de Waai- en de Kabouterberg naar de heuvelkam, die ook wel eens de ‘slapende reus’ wordt genoemd. Provinciaal Domein Hoge Mouw (104 ha) dankt zijn naam tegelijk ook aan de hoogste duintop in de Kempen, 35 m boven zeeniveau. Tijdens deze tocht (her)ontdek je nog een tweede provinciaal groendomein: het Prinsenpark in Retie, een bos van 215 ha dat er kwam op initiatief van het Belgische koningshuis.

 

Ontdek hier de route van 39 km.

 

Langs de “wilde en schone” Schelde

Klein-Brabant is de streek op de rechteroever van de Schelde. Sint-Amands is de eerste gemeente aan de rivier die tot de provincie Antwerpen behoort. De 'prachtige, machtige stroom' laat er zich van haar meest majestueuze kant zien. Tegelijk toont ook het dorp zich van zijn beste kant, dat merk je aan de kaai, de aanlegsteigers en vooral het praalgraf van de internationaal beroemde dichter Emile Verhaeren, die het over zijn '... wilde en schone Schelde' had. Vanuit Sint-Amands verken je deze prachtige fietsregio en geniet je van het decor van Stille Waters, de succesvolle VRT-reeks die hier in 2000 werd opgenomen. De passages langs de Schelde zijn bij momenten ronduit spectaculair, het uitzicht op vele plaatsen overweldigend.

 

Ontdek hier de route van 41 km.

 

Tussen het mooiste dorp en de fraaie Maasvallei

In de loop der eeuwen verlegde de Maas regelmatig haar bedding, soms over behoorlijke afstand. De Maas beperkt zich nu niet tot haar zomerbedding. Vooral ’s winters als er veel water aangevoerd wordt uit de Ardennen wil de Maas een deel van de omgeving inpalmen. Deze zogenaamde uiterwaarden staan dan af en toe deels of helemaal blank. Op die manier levert de Maas haar bijdrage tot de unieke flora en fauna waar je in drogere seizoenen als fietser van kunt genieten. Lang geleden al hadden de bewoners van de Maasoevers oog voor de economische en strategische mogelijkheden van de stroom en ontstonden plaatsen als Stokkem en Oud-Rekem, beide een bezoekje overwaard. Bovendien werd Oud-Rekem gekozen tot het mooiste dorp van Vlaanderen. Onderweg fiets je ook langs dorpjes als Meeswijk, Leut, Kotem en Uikhoven; eveneens interessant om eens een kijkje te nemen. Het gunstige microklimaat maakt van de Maasvallei een echt kruidenparadijs. Aan de vruchtbare oevers van de rivier groeien zelfs al tal van kruiden die uit het Middellandse Zeegebied afkomstig zijn. Je kunt ze proeven in de Maaslandse kruidenthee en het Maaslandse kruidenzout die in heel wat lokale horecazaken en voedingswinkels te koop zijn.

Ontdek hier de route van 45 km.