Op zoek naar het zwarte goud

Beloeil · 75 km

Klik hier voor de korte versie van 36 km

Beloeil · 36 km

Klik hier voor de lange versie van 75 km
Province de Hainaut ·
Beloeil · Aubechies · Tourpes · Callenelle · Antoing · Blaton · Bernissart · Stambruges ·
Kasteel van Beloeil

Het kasteel van Beloeil wordt met enige zin voor overdrijving wel eens 'het Versailles van Henegouwen' genoemd. Sinds de 14de eeuw is het de hoofdverblijfplaats van de prinsen van Ligne. Zowel het kasteel met zijn antieke meubelstukken, unieke kunstvoorwerpen en enorme bibliotheek als de 25 ha grote Franse tuin zijn een lust voor het oog.

Website
http://www.chateaudebeloeil.be
Archéosite d'Aubechies

De Archéosite is een openluchtpark waar je vijf eeuwen terug gaat in de tijd. Hier werden zes leefgebieden gereconstrueerd daterend van de allereerste landbouwers tot aan de Gallische periode. Tijdens de zomerperiode worden er demonstraties gegeven van oude ambachten.

Website
https://www.archeosite.be
Iguanodonmuseum

Het was mijnwerker Jules Créteur die in 1878 toevallig een skelet van een iguanodon vond. In totaal werden er 29 voorhistorische dieren boven gehaald, die 120 tot 140 miljoen jaar oud blijken te zijn. De gigantische skeletten werden door paleontologen weer in elkaar gepuzzeld en kregen een 'plaatsje' in het Museum voor Natuurwetenschappen in Brussel. In het museumpje van Bernissart staat een vijf meter hoog gefossilliseerd iguanodonskelet van 130 miljoen jaar. Je bewondert er verder de restanten van een menosaurus (eerste zeereptiel), honderden fossielen en een uitgebreide collectie mineralen.

Website
https://bernissart.be/museeiguanodon
Brasserie Dupont

Brouwerij Dupont brouwt onder meer de blonde Moinette en de Saison Dupont. In 2020 vierde de brouwerij zijn honderdjarige bestaan. Het feest kon niet meer stuk toen het familiebedrijf op de gerenommeerde internationale wedstrijd Brussels Beer Challenge zes medailles won en verkozen werd tot 'Beste Brouwerij van het Jaar'. Elke eerste zaterdagochtend van de maand kun je de brouwerij bezoeken. Reserveren is aanbevolen.

Website
https://www.brasserie-dupont.com
Kasteel van Antoing

Het pronkstuk van Antoing is het feodaal kasteel, hoog op de rots. Het is al generaties lang de privéresidentie van de prinsen van Ligne. Zie je de vlag wapperen? Dan is de heer des huizes aanwezig. Het gebouw dateert uit de 12de eeuw, maar werd in de 19de eeuw verbouwd in neogotische stijl. In een ver verleden verbleven hier onder anderen Filips de Goede, Karel de Stoute en Maximiliaan van Oostenrijk. Je kunt het kasteel met een gids bezoeken. Je krijgt dan toegang tot het bolwerk, het stenenmuseum, de onderaardse kerkers, de ridderzaal en de torenkamer.

Website
https://www.antoing.net/loisirs/tourisme/decouvrir/le-chateau-d2019antoing
Moerassen van Harchies

De prachtige moerassen van Harchies ontstonden toen de door ingestorte mijngangen veroorzaakte grondverzakkingen zich halverwege de jaren 1920 vulden met water. De vochtige zones van dit immense rietland vormen een perfect broedgebied voor zeldzame vogels. In dit grootste ornithologische reservaat van België strijken er tijdens de vogeltrek jaarlijks honderden vogelsoorten neer. Vanuit de verschillende observatiehuisjes kun je alles in stilte bewonderen.

Website
https://oiseauxmaraisdharchies.be
Kasteelpark van Beloeil

De Franse tuin van het kasteel van Beloeil, waar schaduw en licht elkaar afwisselen, strekt zich uit over 25 ha.

Kanaal Blaton-Ath

Het kanaaltje werd gegraven midden 19de eeuw en was ooit belangrijk voor het transport van steenkool. Vandaag is er amper nog verkeer. Langs deze bescheiden vaarweg liggen de grote fabrieksgebouwen van de Malterie du Château.

Taverne Saint-Géry
Telefoonnummer
069 67 12 74
Kanaal Nimy-Blaton-Péronnes

Met zijn lengte van 42 km is dit kanaal de kortste verbinding tussen het Maas- en het Scheldebekken.

Grand Large de Péronnes

De Grand Large de Péronnes is een meer van 45 ha. Het werd in de jaren ‘60 van de vorige eeuw aangelegd om het waterpeil tussen de Schelde en het kanaal te regelen. Twee sluizen overbruggen het hoogteverschil van 18 m tussen de rivier en het kanaal. Tegenwoordig komen ook ‘waterratten’ hier aan hun trekken. In het ADEPS-domein kun je allerlei watersporten beoefenen. Er is ook een idyllische picknickplaats.

Kanaal Pommeroeul-Antoing

Met zijn 25 km zorgde het oude kanaal voor de verbinding tussen de Schelde en de Maas. Het werd in 1828 ingewijd en moest in 1964 plaatsmaken voor het bredere kanaal Nimy-Blaton-Péronnes, dat geschikt was voor schepen met een grotere capaciteit.

Tour de Briffoeil

Een opmerkelijk monument is de Tour de Briffoeil, een ronde toren uit de 13de eeuw. Naast de toren staat de Sint-Joriskapel, in 1636 gebouwd in renaissancestijl. De toren en de kapel liggen gebroederlijk naast elkaar midden in een weide.

La Mer de Sable

Deze zandzee was ooit de visvijver van de prinsen van Ligne. De heren gingen vanuit hun kasteel in Beloeil graag op jacht. En niet alleen op herten maar ook op karpers. Later trok het water zich terug en verzandde de vijver. Er groeien nu unieke heideplanten, een ideale habitat voor insecten en vogels en een walhalla voor fietsende natuurliefhebbers.

Toon meer (+)Toon minder (-)

Deze rustige natuurexploratietocht heeft heel wat verrassingen in petto. Je start bij het Kasteel van Belœil. Via Aubechies, een van de mooiste dorpjes van Wallonië, bereik je het historische kanaal Blaton-Péronnes en het grotere kanaal Nimy-Blaton-Péronnes. Zo kom je in het Natuurpark van de Scheldevlakten en het bedevaartsoord Bon-Secours, waar de Zwarte Maagd nog steeds wordt aanbeden. In Bernissart, ooit een bloeiend mijndorpje, hangt tegenwoordig een zweem van nostalgie en droefenis. Een bezoek aan het Museum van de Iguanodon maakt alles goed. Natuurliefhebbers komen aan hun trekken bij de moerassen van Harchies en de zandzee van Stambruges.

Wens je meer informatie over deze route (Roadbook, gpx-bestanden en praktische info)?

Al deze informatie vind je in de volgende gids:

Een dagje uit met de fiets in België

25 extra lange fietstochten uitgezet op het knooppuntennetwerk

Voor de eerste keer bevat een Knooppuntergids 25 XL-fietslussen. Met een gemiddelde lengte van 75 kilometer zijn deze routes bedoeld voor wie er een hele dag op uit wil trekken, van de recreatieve tot sportieve fietser en van stadsfiets- tot e-bike-adepten.

Bij elke tocht hoort een roadbook. Het biedt alle informatie in de meeste compacte vorm: de startplaats, alle fietsknooppunten die je moet volgen op een rijtje, de afstand tussen die knooppunten en de situering van de bezienswaardigheden en horecazaken onderweg. Alle roadbooks kun je, na registratie, gratis downloaden via deze website. 

€25,99

Heb je deze gids al ?

Na aankoop kun je jouw Knooppuntergids op deze website registreren. Zo krijg je toegang tot de meest actuele versie van de routes uit je gids en alle extra informatie en mogelijkheden. Je kunt je gids activeren met de persoonlijke unieke code die je vooraan in je boek terugvindt.