Oorlog en vrede

Ieper · 70 km

Klik hier voor de korte versie van 45 km
West-Vlaanderen ·
Ieper · Langemark · Poelkapelle · Zonnebeke · Hollebeke · Mesen · Ploegsteert · Wulvergem · Wijtschate · Voormezele ·
Menenpoort

Om kippenvel te krijgen, de 'Last Post' aan de Menenpoort in Ieper. Elke avond om 20 u. stipt kun je dit muzikale eerbetoon aan de duizenden gesneuvelde soldaten van de Eerste Wereldoorlog meemaken. De Menenpoort is het bekendste Britse oorlogsmonument ter nagedachtenis aan de Eerste Wereldoorlog. De poort, opgetrokken in klassieke stijl naar een ontwerp van Sir Reginald Blomfield, bevat de namen van 54.896 vermiste soldaten van het Britse rijk van vóór 16 augustus 1917. Op 11 november om 11 u. vindt een speciale 'Last Post' plaats als herdenking aan de wapenstilstand.

Telefoonnummer
057 22 36 36
Website
http://www.cwgc.org
Vestingen

Vestingen werden in de middeleeuwen aangelegd om de stad te verdedigen, halfweg de 19de eeuw werden op de hoge bermen van de Ieperse vestingmuren heerlijke wandelparken aangelegd. Anderhalve eeuw later, in 1999, werd een gloednieuwe vestingwandelroute in gebruik genomen met natuur- en cultuurhistorische informatieborden en audiovisuele presentaties. De huidige structuur van die vestingen is het werk van Vauban, een Franse vestingbouwer en minister onder Lodewijk XIV. De gewelven van de vestingen doorstonden tijdens de Eerste Wereldoorlog de zwaarste beschietingen. Als je de ondergrondse gebouwen, waarvan de overdekte zalen, gangen en kazematten vroeger dienstdeden als slaapvertrekken, hoofdkwartieren en hospitalen wilt bezoeken, kan dat onder leiding van een stadsgids. Die boek je bij de dienst toerisme van Ieper. De kazematten achter de Sint-Jacobskerk zijn publiek toegankelijk. Deze originele vestingruimtes uit 1680 werden prachtig gerestaureerd en kregen verschillende functies: brasserie, infocentrum, tentoonstellingsruimte, ...

Telefoonnummer
057 23 92 20
Sint-Maartenskathedraal
De indrukwekkende Sint-Maartenskathedraal aan het Vandenpeereboomplein diende helemaal opnieuw gebouwd te worden na de Eerste Wereldoorlog. Dat gebeurde in gotische stijl. Resten van de oude kathedraal vind je in het Lapidarium naast de kerk. In de kerk bevinden zich de graven van bisschop Jansenius en van graaf Robrecht van Bethune, de 'Leeuw van Vlaanderen'. Er is een mooi zijaltaar met retabel en het mirakelbeeld van Onze-Lieve-Vrouw-van-Thuyne. Het kloosterpand kan bezichtigd worden aan de noordzijde van de kathedraal. De toren is 100 meter hoog en is niet toegankelijk. Je kunt de kathedraal vrij bezoeken, behalve als er een dienst wordt gehouden.
Telefoonnummer
057 23 92 20
Website
http://www.toerisme-ieper.be
Lakenhallen

De bouw van de Ieperse lakenhallen op de Grote Markt nam meer dan veertig jaar in beslag! Van ca. 1260 tot 1304. Ze werden opgetrokken aan de Ieperlee (nu overwelfd), deden dienst als overdekte verkoop- en opslagplaats waarin de schepen konden binnenvaren om hun vracht te laden en te lossen. De eerste verdieping, waar zich nu het schitterende In Flanders Fields Museum bevindt, werd gebruikt als stapelplaats. Tijdens de Grote Oorlog werd het gotische gebouw grotendeels vernield. Daarna werd het in dezelfde stijl heropgebouwd. Behalve het In Flanders Fields Museum kun je er ook de raadzaal bezoeken (alleen tijdens de openingstijden van het stadhuis). Verder vind je hier ook het bezoekerscentrum met de dienst toerisme, het Kenniscentrum en het Museumcafé.

Telefoonnummer
057 23 92 20
Openingsuren

Van 1 april tot 15 november: dagelijks van 10 tot 18 u.; van 16 november tot 31 maart: van dinsdag tot zondag van 10 tot 17 u. (In Flanders Fields Museum)

Website
http://www.toerisme-ieper.be
In Flanders Fields

In juni 2012 opende het vernieuwde In Flanders Fieldsmuseum opnieuw de deuren. Zaal na zaal ontdek, voel en hoor je hoe het leven was tijdens die oorlog. De interactieve opbouw van dit museum is bijzonder geslaagd. Touchscreens, de interactieve poppy-armband, videoprojectie, geluidsfragmenten... alles staat in het teken van een intense beleving en een authentieke onderdompeling in het leven aan het front. Naam en logo van het museum werden ontleend aan het gedicht 'In Flanders Fields' van de Canadese arts en militair John McCrae. Ongetwijfeld herken je de laatste regels van het gedicht: 'We shall not sleep, though poppies grow in Flanders fields'. Het museumparcours biedt voortaan dan ook de mogelijkheid het belfort te bezoeken. De beklimming van de 231 treden wordt beloond met een uniek zicht over de stad en de omliggende slagvelden.

Telefoonnummer
057 23 92 20
Openingsuren

Van 1 april tot 15 november: dagelijks van 10 tot 18 u.; van 16 november tot 31 maart: van dinsdag tot zondag van 10 tot 17 u. Ticketverkoop stopt 1 uur voor sluitingstijd.

Website
http://www.inflandersfields.be
Ploegsteert Memorial

Het Ploegsteert Memorial herdenkt de Britse gesneuvelden uit WO I. Hun namen werden in de muur gegraveerd. Elke eerste vrijdag van de maand (om 19.00 u) wordt aan dit memoriaal The Last Post geblazen.

In 't Klein Stadhuis

Vlak naast de lakenhalle en de toeristische dienst kun je in dit fietscafé nakaarten over je fietstocht. Vanop het terras geniet je van de Ieperse binnenstad. In ’t Klein Stadhuis zijn de runderspiesen en de hammetjes in een saus van Sint-Bernardus niet te versmaden.

Telefoonnummer
057 21 55 42
Website
http://www.inhetkleinstadhuis.be
Toon meer (+)Toon minder (-)

Nergens in Vlaanderen staan de littekens van de Eerste Wereldoorlog zo diep in het landschap gegrift als in en om Ieper. In de ‘Salient’, de frontboog rond de stad, sneuvelden meer dan een half miljoen soldaten en burgers. Elke dag nog, klokslag 20.00 uur, worden ze bij de Menenpoort herdacht. Alle gebouwen van het middeleeuwse Ieper die in 1914-1918 werden vernield, zijn nadien zo getrouw mogelijk heropbouwd - getuige daarvan de gotische lakenhalle en de al even majestueuze Sint-Maartenskathedraal. Aan de zuidkant van de stad zijn nog de eeuwenoude vestingen bewaard gebleven. Daar begin je aan een dagtocht die je onder andere in Zonnebeke, Mesen, Ploegsteert en Wijtschate brengt, ook al zul je daar herinnerd worden aan de verschrikkingen van de Groote Oorlog. Ze liggen nu in een vredig en groen decor, een cultuur-historisch landschap dat geen kilometer zal vervelen.

Wens je meer informatie over deze route (Roadbook, gpx-bestanden en praktische info)?

Al deze informatie vind je in de volgende gids:

Een dagje uit met de fiets in België

25 extra lange fietstochten uitgezet op het knooppuntennetwerk

Voor de eerste keer bevat een Knooppuntergids 25 XL-fietslussen. Met een gemiddelde lengte van 75 kilometer zijn deze routes bedoeld voor wie er een hele dag op uit wil trekken, van de recreatieve tot sportieve fietser en van stadsfiets- tot e-bike-adepten.

Bij elke tocht hoort een roadbook. Het biedt alle informatie in de meeste compacte vorm: de startplaats, alle fietsknooppunten die je moet volgen op een rijtje, de afstand tussen die knooppunten en de situering van de bezienswaardigheden en horecazaken onderweg. Alle roadbooks kun je, na registratie, gratis downloaden via deze website. 

€25,99

Heb je deze gids al ?

Na aankoop kun je jouw Knooppuntergids op deze website registreren. Zo krijg je toegang tot de meest actuele versie van de routes uit je gids en alle extra informatie en mogelijkheden. Je kunt je gids activeren met de persoonlijke unieke code die je vooraan in je boek terugvindt.