Poëzie langs de Scheldeboorden

Sint-Amands · 76 km

Klik hier voor de korte versie van 43 km

Sint-Amands · 43 km

Klik hier voor de lange versie van 76 km
Antwerpen ·
Sint-Amands · Puurs · Wintam · Hingene · Hemiksem · Rupelmonde · Temse · Tielrode · Driegoten · Weert · Branst · Mariekerke ·
Streekmuseum De Zilverreiger

In het Streekmuseum De Zilverreiger, gevestigd in het voormalige dorpsschooltje van Weert, staat de mandenmakerij centraal. In de verbruikszaal of de binnenkoer kun je genieten van een 'Slijkbier', een biobiertje van 8,5° en een 'Slijkneuskoek'. Deze lekkere koek heeft de vorm van een hoofd met een lange neus waar chocolade aanhangt. Groepen krijgen, mits bestelling, 'Slijkgebak'. Wat slijk en slijkneus betekent zul je enkel ter plaatste te weten komen.

Telefoonnummer
03 889 06 03
Website
http://www.zilverreiger.be
Parkdomein Hof van Coolhem

Parkdomein Hof van Coolhem is een domein tussen Ruisbroek en Kalfort. In het park is een milieu-educatief centrum gevestigd waar scholen, verenigingen en bedrijven heel wat kunnen opsteken. Je vindt er voorts een oude en een nieuwe boomgaard, een waterzuiveringsproject, een historische tuin en een bijen- en vlindertuin. Er is ook een drie kilometer lang leerpad. Hier wordt jaarlijks het aspergefestival Puurs georganiseerd, feest dat uiteraard in het teken staan van de asperge. Geniet van een hapje en een drankje in de aangename brasserie in het voormalige poortgebouw van de priorij aan de historische binnenplaats. De meerderheid van de bekendste inlandse boom-, struiken- en plantensoorten is aanwezig.

Telefoonnummer
03 890 76 20
Openingsuren

Van april tot september: dagelijks van 8 tot 21 u.; van oktober tot maart: dagelijks van 8 tot 17 u.

Website
http://www.puurs.be
Kasteel van Ursel

Meer dan 350 jaar was het 18de-eeuwse kasteel in Hingene het buitenverblijf van de hertogen van Ursel. De adellijke familie kon in 1973 de pracht en praal waarin ze leefde sinds het ancienrégimeniet meer betalen wegens de hoge erfenisrechten en deed het verblijf van de hand. De gemeente Hingene werd de nieuwe eigenaar, maar wist niet goed wat aan te vangen met het kasteel. Twee decennia verzamelde het kasteel stof, waarna de provincie Antwerpen het van de gemeente kreeg en er een culturele bestemming aan gaf. De classicistische gevel wekt niet de indruk dat het gebouw het resultaat is van vele aanpassingen, verbouwingen en toevoegingen. Het interieur geeft een mooi beeld van de evolutie van binnenhuisarchitectuur de voorbije eeuwen bij de beau monde.

 

Telefoonnummer
03 820 60 11
Website
http://www.kasteeldursel.be
Graf Emile Verhaeren

Dichter en schrijver Emile Verhaeren was een trendsetter van zijn tijd. Hij groeide van een gerespecteerd literatuur- en kunstcriticus uit tot een internationaal gerenommeerd dichter. Hij reisde Europa rond en gaf lezingen tot in Moskou en Sint-Petersburg. Door Albert I werd hij benoemd tot 'poète national'. Op latere leeftijd vestigde Verhaeren zich in Frankrijk waar hij in 1916 door een treinongeluk om het leven kwam. Pas vele jaren later, werd, door de oorlogsomstandigheden, zijn lichaam overgebracht naar zijn geliefde geboortedorp Sint-Amands. Daar werd een monument opgericht vlak bij de Schelde, naar een ontwerp van architect Louis Van der Swaelmen. Het praalgraf op de grens van water en beplanting ziet eruit als een aangemeerd schip. In 1955 werd het graf met de bijzetting van Verhaerens overleden vrouw Marthe, aangepast en vergroot door architect Jan Lauwers. In 1993 werd het graf erkend als beschermd monument.

Telefoonnummer
Openingsuren

Doorlopend te bekijken.

't Koningsrek (Bij Zates)

Bij 't Koningsrek (Zates) is sinds 1838 iedereen welkom voor een verfrissende pint of een lekkere frisdrank. In dit volkscafé lijkt het alsof de tijd stil is blijven staan, wat meteen een zeer gemoedelijke sfeer meebrengt. Cafébazin Liesbeth slaat maar al te graag een praatje met haar gasten. ​Dankzij de idyllische ligging aan de Schelde staat het café al jaren bekend als tussenstop tijdens een zomerse fietstocht langs de dijken.

Telefoonnummer
03 889 96 57
Emile V.

Een aanrader, met een terras dat uitzicht biedt op de Schelde, is café Emile V. Je hebt er keuze uit meer dan 180 verschillende bieren en maar liefst vijftien soorten gin. Hier is het genieten geblazen.

Telefoonnummer
0476 72 37 08
Cuytegemhoeve

Je bent hier in een eetcafé, een praatcafé, een boerenmuseum en een voormalige dorpsbrouwerij. Tot 1795 werd er nog gebrouwen. Je maakt er kennis met lang vergeten werktuigen. De koeienstal, waar je iets lekkers kunt drinken en eten, werd zo authentiek mogelijk gehouden. De warmte die uit de 'Leuvense stoof' komt brengt je naar overgrootmoeders tijden. Verzorgd en vriendelijk.

Telefoonnummer
052 33 50 68
Café 't Veer

Logisch dat het café bij het veer van Tielrode gewoon ... Het Veer heet. Vooral het terras, gericht op het zuiden, is bekend bij de vele fietsers die rust zoeken aan de oevers van Durme en Schelde. In Het Veer heb je de keuze uit meer dan 50 bieren.

Telefoonnummer
0473 61 56 87
Website
http://www.tveer-tielrode.be
Sint-Bernardusabdij

Dat baksteen in de Rupelstreek nog bekendstaat als ‘paepsteen’ is te danken aan de cisterciënzermonniken van de Sint-Bernardusabdij van Hemiksem. Algemeen wordt aangenomen dat de geestelijken aan de wieg lagen van de ontginning van klei en de productie van baksteen. Beeldenstorm, brand en Franse Revolutie gaan niet onopgemerkt voorbij in Hemiksem, onder meer de kerk van de abdij wordt met de grond gelijk gemaakt. De monniken ruilden in 1836 de abdij in voor de Sint-Bernardusabdij in Bornem. De abdij toonde zich de eeuwen daarop multifunctioneel: er kwam een maritiem hospitaal, een correctionele gevangenis, een militair depot, een interneringskamp voor collaborateurs en ten slotte een kazerne. Nu kun je er een bezoek brengen aan het heemkundig museum of aan mensen op leeftijd in een van de serviceflats.

Telefoonnummer
03 887 70 59
Openingsuren

Rondleiding in de abdijgebouwen: van april tot september na afspraak. Heemkundig museum, Roelantsmuseum, Gilliotzaal: van april tot en met september elke eerste zondag van de maand van 14 tot 18 u. (Roelantsmuseum tot 17 u.).

Kasteel Wissekerke

Het kasteel van Wissekerke was één van de eerste kastelen in ons land in neogotische stijl waarbij de vroegere Empire-elementen waren geïntegreerd. De voorname status van Philippe Vilain XIIII en Zoe De Feltz aan het keizerrijk van Napoleon vereisten een waardige leefomgeving naar de toen heersende stijl en smaak, zoals het Empire. Deze stijlkenmerken zijn tot op heden nog steeds overheersend aanwezig in het kasteel zoals in het grote salon, de vestibule en de Egyptische zaal. Het kasteel is heringericht en is in hoofdzaak bedoeld om een tijdsbeeld weer te geven van de vroeg 19de eeuwse glorieperiode van de familie Vilain XIIII.

Telefoonnummer
03 740 04 00
Openingsuren

Elke laatste zondag van de maand (van 1 april tot 30 september) begeleidt een gids de bezoeker doorheen het kasteel en vertelt over het leven van de bedienden en de adellijke inwoners. Geleide bezoeken na afspraak.

Website
https://www.kruibeke.be/product/441/bezoek-kasteel-wissekerke
Veerdienst Schelle-Wintam

Bootservice Van den Berge verzorgt de veerdienst tussen Schelle en Wintam. Fietsers en wandelaars kunnen gratis de oversteek van de Rupel maken. Er zijn twee afvaarten per uur. Op zonnige dagen is het hier echt een drukte van jewelste en moet de heen-en-weer waarmee de overtocht gebeurt non-stop varen. Om 12.30 u. vaart het pontje niet.

Telefoonnummer
Zeesluis

De grote zeesluis van Wintam verbindt de Schelde met het Zeekanaal Brussel-Schelde. Dit is een van de oudste kanalen van België: het werd al uitgegraven in de 16de eeuw. Vroeger sprak men van 'Brusselse Schipvaert'. Na heel wat aanpassingen is het ondertussen bevaarbaar voor kustvaarders tot 10.000 ton. Een waardig alternatief voor het wegverkeer en het bijbehorende fileprobleem.

Telefoonnummer
De Dijkgravin

Het beeld van De Dijkgravin door Mariette Coppens verwijst naar de roman van Marie Gevers. Die vertelt het verhaal van een meisje dat na de dood van haar vader zijn functie als dijkgraaf in de buurt van Temse overneemt.

Telefoonnummer
Veerdienst Bazel-Hemiksem

De veerdienst verbindt de provincies Antwerpen en Oost-Vlaanderen.

Telefoonnummer
Graventoren

Op de plaats waar de Graventoren staat, domineerde in de middeleeuwen een indrukwekkende waterburcht alle scheepvaartverkeer op de Schelde en de Rupel. Die vesting werd in de 12de eeuw opgetrokken op bevel van de graven van Vlaanderen. De vesting met 17 (!) torens bewaarde het archief van het graafschap en deed ook dienst als gevangenis. Onder andere Mercator zat er zeven maanden vast op betichting van lutheranisme. Na de vernieling van de burcht in 1678, werden de bouwmaterialen hergebruikt in onder andere de bouw van de Onze-Lieve- Vrouwkerk in het stadscentrum. De Graventoren dateert van 1817 en deed dan dienst als jachtpaviljoen. Sinds 1955 is er een Schelde- en Mercatormuseum in ondergebracht. Boven op de toren staat een oriëntatietafel en heb je een prachtig uitzicht over de machtige Schelde.

Getijdenmolen

Een curiosum vlak bij het eilandje in Rupelmonde - alleszins uniek voor Vlaanderen en zelfs behoorlijk zeldzaam in Europa - is de goed bewaarde en nog altijd maalvaardige getijdenmolen. Al in 1187 stond op deze plek een watermolen. De huidige dateert van 1516 en functioneert met het water van het afgaande getij op de Schelde. Bovendien is deze molen voorzien van het grootste binnenwaterrad van het land: 1,2 m breed, met diameter van 6 m. In 1997 werd de molen volledig gerestaureerd.

De Kaailopers

De beeldengroep verwijst naar de scheepslossers en -laders van vóór WO II. Voor de realisatie ervan baseerde kunstenaar Valeer Peirsman zich op authentieke kaailopers, bekend als den Bruine, de Mekker en de Schele Wringer. De vierde kaailoper, de tweede van rechts, staat symbool voor alle kaailopers.

De Zilverreiger

In de voormalige jongensschool De Zilverreiger is een streekmuseum is gevestigd met aandacht voor de lokale ambachtslui van weleer. Er zijn tientallen volksspelen en de vroegere speelplaats is nu een groot caféterras. Je kunt er het plaatselijke biertje De Slijkneus proeven.

Telefoonnummer
03 889 06 03
Website
http://www.weertaandeschelde.be
De Veerman

Het beeld 'De Veerman' is geïnspireerd op Verhaerens gedicht 'Le passeur d’eau'.

Brasserie Hof van Coolhem

Hof van Coolhem bestaat uit een originele combinatie van een moderne brasserie en een mooi bosterras in een parkdomein van 13 hectare. Na afloop iets drinken, een kleinigheid eten of uitgebreid dineren? Het kan allemaal. Of wil je na het aperitief eventjes wandelen? Ook dat kan. Filip Talboom staat samen met z'n ploeg klaar om al je wensen te vervul­ len. En wat biedt de bierkaart? Hier kun je Bel pils, Liefmans on the rocks, Maredsous tripel of een bolleke van De Coninck van het vat bestellen. Bij de flesbieren worden Liefmans Kriek­ Brut en Duvel Tripel Hop aanbevolen. Voor wie thee verkiest, raden we de verse muntthee aan.

Telefoonnummer
03 298 61 09
Website
http://www.hofvancoolhem.be
Beeld De Veerman (Den Toeter)

Bij het veer over de Durme staat een kunstwerk, geïnspireerd op de beeltenis van Cyriel Van Bogaert (1905-1977), alias Den Toeter, in deze contreien een legendarisch figuur. Hij stond liefst 60 jaar in voor de overzetdienst op de Durme tussen Tielrode en Hamme.

Mirabrug

De brug overspant de Durme. Ze kreeg de naam Mirabrug omdat ze een 'hoofdrol' speelde in 'Mira' (1971) de verfilming van de bekende roman Teleurgang van de Waterhoek Stijn Streuvels. En dat terwijl de brug die Streuvels beschreef in werkelijkheid in Avelgem ligt en over de Schelde loopt. De brug werd in 2002 grondig gerestaureerd en heropend in aanwezigheid van Willeke van Ammelrooy en Jan Decleir, de hoofdrolspelers uit Mira.

De Steenovens

Na jarenlange verwaarlozing komt het verleden van De Steenovens, een hoevecomplex juit de 16de eeuw, opnieuw tot leven. Verschillende organisaties hebben de handen in elkaar geslagen om hier projecten rond milieu, sociale tewerkstelling, bioteelt en landschap op te zetten. Fietsers en wandelaars kunnen hier iets drinken en eten. Geïnteresseerden kunnen in de wijngaard, de historische moestuin en de boomgaard rondwandelen.In de zomer wordt in de oude hoeve vaak een pop-upbar ingericht. Er is ook mogelijkheid tot het organiseren van feesten, vergaderingen, congressen, ...

Telefoonnummer
+32 470 22 79 65
Website
https://www.steenovens.be
Boelwerf

In 1829 begon de timmerman Bernard Boel een scheepswerf in Temse. Die groeide uit tot een onderneming met wereldfaam, maar in 1996 liep het laatste schip van stapel en verdween alle bedrijvigheid. Op de vroegere terreinen langs de Schelde zijn intussen heel wat flats gebouwd. Als stille getuige van de Boelwerf is een hijskraan blijven staan.

Spoorlijn 52

De vroegere spoorlijn 52 werd in 1880 aangelegd en verbond de stations Dendermonde en Antwerpen-Zuid. Sinds dertig jaar tuft hier nog alleen een toeristische stoomtrein. Gemeenten langs het traject willen er echter weer volwaardig reizigersverkeer en lieten alvast een haalbaarheidsstudie uitvoeren.

Sint-Bernarduskapel / Kapel van Coolhem

De kapel werd gebouwd in 1828 en staat aan de ingang van het domein van Coolhem.

Bistro De Zaatman

Verwijzend naar de vroegere Boelwerf is deze bistro gevestigd in een gigantisch pand met een industriële look. De hoge plafonds zorgen voor een gevoel van ruimte, de vele glaspartijen voor een brede uitkijk op de Schelde. Op mooie zomerdagen geniet je van eenzelfde sfeer op het ruime terras, waar een Scheldebriesje voor wat verkoeling zorgt.

Telefoonnummer
03 771 28 51
Website
http://www.dezaatman.be
Museum Fort van Liezele

Het fort van Liezele werd tussen 1908 en 1914 gebouwd als belangrijke schakel in de verdedigingsgordel rond Antwerpen. De bouwwerken waren nog niet voltooid toen WO I begon. Later werd het fort als voedseldepot, gevangenenkamp en opslagplaats voor munitie gebruikt. Sinds het einde van WOII heeft het fort geen militaire betekenis meer. Je vindt er nu een museum over de Eerste Wereldoorlog, dat een blik werpt op de Belgische defensieve strategie en de rol van Vesting Antwerpen tijdens de prille oorlogsmaanden van 1914. Naast het museum zijn er ook drie escaperooms en Fortcafé De Batterie, met een gezellig terras langs de fortgracht en 's zomers een panoramisch dakterras.

Website
https://www.fortliezele.be
Toon meer (+)Toon minder (-)

Poëzie aan de Schelde. Begin 20ste eeuw al beschreef auteur Emile Verhaeren de schoonheid van zijn geboortestreek. En dankzij Stille Waters maakte eind 2001 ook de tv-kijker kennis met Klein-Brabant. Sindsdien is het een van de populairste fietsregio’s van het land. Logisch ook: de verharde Scheldedijken en jaagpaden rond Weert, Mariekerke en Sint-Amands zijn een absolute droom voor elke pedaalridder. Veilig en rustig, geen voorbijrazend autoverkeer en een prachtige omgeving. Een fietstocht in Klein-Brabant voert je dan ook door een groots decor. Het landschap van water en bochtige dijken, slikken, schorren en ongerepte polders is adembenemend. De voormalige vissersdorpjes hebben ansichtkaartallures en mooie stukjes stiltegebied doen je helemaal tot rust komen. Bovendien fiets je er ook langs het Kasteel d’Ursel in Hingene, bekend van de kaskraker Koko Flanel.

Wens je meer informatie over deze route (Roadbook, gpx-bestanden en praktische info)?

Al deze informatie vind je in de volgende gids:

Een dagje uit met de fiets in België

25 extra lange fietstochten uitgezet op het knooppuntennetwerk

Voor de eerste keer bevat een Knooppuntergids 25 XL-fietslussen. Met een gemiddelde lengte van 75 kilometer zijn deze routes bedoeld voor wie er een hele dag op uit wil trekken, van de recreatieve tot sportieve fietser en van stadsfiets- tot e-bike-adepten.

Bij elke tocht hoort een roadbook. Het biedt alle informatie in de meeste compacte vorm: de startplaats, alle fietsknooppunten die je moet volgen op een rijtje, de afstand tussen die knooppunten en de situering van de bezienswaardigheden en horecazaken onderweg. Alle roadbooks kun je, na registratie, gratis downloaden via deze website. 

€25,99

Heb je deze gids al ?

Na aankoop kun je jouw Knooppuntergids op deze website registreren. Zo krijg je toegang tot de meest actuele versie van de routes uit je gids en alle extra informatie en mogelijkheden. Je kunt je gids activeren met de persoonlijke unieke code die je vooraan in je boek terugvindt.