In de Brusselse westrand

Groot-Bijgaarden · 74 km

Klik hier voor de korte versie van 33 km

Groot-Bijgaarden · 33 km

Klik hier voor de lange versie van 74 km
Vlaams-Brabant ·
Groot-Bijgaarden · Zellik · Jette · Heizel · Strombeek-Bever · Kobbegem · Wambeek · Eizeringen · Lennik · Gaasbeek · Sint-Anna-Pede · Itterbeek · Dilbeek ·
Café Sint-Anna

Het meer dan een eeuw oude cafeetje Sint-Anna is een volkscafé met een lange geschiedenis dat intussen uitgroeide tot een ontmoetingsplek voor jong en oud. Bij de eerste zonnestralen kan je op het knus en rustig terras genieten van een drankje van de uitgebreide drankkaart.

Telefoonnummer
02 569 24 11
Standbeeld Prins

Het marktplein van Sint-Kwintens-Lennik is een halte waar het behoorlijk druk kan zijn. Maar Prins laat dat niet aan zijn hart komen. Dit enorme bronzen Brabants trekpaard (4 m hoog!) is een werk van Koenraad Tinel. Van de vele Brabantse monumenten ter ere van dit Belgische trekpaard is dat van Sint-Kwintens-Lennik het zwaarste - 2 ton. Prins, ook bekend als Orange I, is de stamvader van het Belgische trekpaard: het resultaat van allerlei kruisingen van Belgische rassen. Het standvastige dier laat zich gewillig, maar trots bewonderen.

Kasteel de Viron

Kasteel de Viron werd in 1862 gebouwd, in opdracht van de familie de Viron. Die zat er duidelijk warmpjes in. Hun nieuwe woonst lag immers in een groot park met vijver. Vandaag mag heel Dilbeek van park en kasteel genieten, want de gemeentediensten hebben er sinds 1923 hun intrek. Je kunt er even uitrusten op een bank. Wie tijd en zin heeft, kan de jaarkalender die in het kasteel verstopt zit natellen: 365 vensters, 52 deuren, 12 torens en 7 trappen.

Telefoonnummer
02 451 68 00
Website
http://www.dilbeek.be
Kasteelpark van Gaasbeek

Wandel door het kasteelpark van Gaasbeek en waan je terug in vervlogen tijden, toen jonkheren en -vrouwen door dit romantische park flaneerden. Het merendeel van het kasteelpark bestaat uit bos dat doorsneden wordt door brede wandelwegen. Wilde hyacint, bosanemoon en daslook trakteren je in de lente op een prachtig kleurenpalet. Na een wandeling even wat cultuur opsnuiven? Bezoek dan de verschillende historische gebouwen waaronder het kasteel of de prachtige museumtuin.

Telefoonnummer
02 531 01 30
Openingsuren

Van april tot september dagelijks van 8 tot 20 u, van oktober tot maart tot 17 u.

Website
http://www.natuurenbos.be/nl-BE/Domeinen/Vlaams-Brabant/Kasteelpark_Gaasbeek.aspx
Sint-Anna-Pede

In de 16de eeuw trok schilder Pieter Bruegel, nadat hij zich in Brussel gevestigd had, zich graag terug in het Pajottenland. Een aantal van zijn bekendere schilderijen heeft deze streek als decor. Beroemd is het schilderachtige kerkje van Sint-Anna-Pede, dat meermaals op zijn doeken opdook. De mooie kerkomgeving was niet alleen toen maar ook vandaag een ommetje waard. Het vele groen en de oude herbergen rondom tonen nog een verrassende gelijkenis met de schilderijen van Bruegel. Net zoals de schilder toen, verbaas je je over de bruuske overgang tussen de stad (de Grote Markt van Brussel ligt in vogelvlucht op minder dan 9 km) en het platteland.

Watermolen van Opalfene

In de 14de eeuw stond er al een watermolen in deze landschapsplooi bij de Molenbeek. De huidige molen dateert van 1853. Tot 1978 was er een molenaar actief. Hoewel het buitenwerk vandaag vervallen is, zou de molen zich binnen nog in goede staat bevinden.

Telefoonnummer
Kasteel van Gaasbeek

Net buiten Brussel maar midden in de glooiende heuvels van het Pajottenland troont het Kasteel van Gaasbeek. De middeleeuwse burcht had een bewogen geschiedenis en evolueerde van strategisch bolwerk naar riant buitenverblijf. De graaf van Egmond was een van de bekendste eigenaars. Het huidige gebouw kreeg zijn romantische restyling aan het einde van de negentiende eeuw dankzij de excentrieke markiezin Arconati Visconti. Zij richtte het kasteel in als museum voor haar enorme kunstcollectie en bespeelde het als historisch theaterdecor. De droomburcht die toen ontstond, heeft ook nu nog iets van een tijdmachine. Je dwaalt er door historiserende interieurs en ontdekt er wandtapijten, schilderijen, meubilair, beelden en andere waardevolle objecten. Het kasteelpark met zijn eeuwenoude bomen, vijvers, dreven, kronkelende paden en her en der opgetrokken historische gebouwen, vormt een gedroomde plek voor onthaasting. In het domein bevindt zich ook de unieke museumtuin, waar oude fruit- en groentesoorten gekoesterd worden.

Telefoonnummer
02 531 01 30
Openingsuren

Van 1 april tot 31 oktober van dinsdag tot zondag van 10 tot 18 u. (laatste bezoek om 17 u.). Raadpleeg de website voor variabele openingstijden.

Website
http://www.kasteelvangaasbeek.be
Brouwerij Mort Subite

Al in 1604 zou er in een boerderij op de hoek van Ganzenbos en Lepperstraat in Kobbegem bier zijn gebrouwen. In 1869 nam Felix Jan De Keersmaeker er de roerstok over. Hij werd  opgevolgd door zijn zoon Hubert (ook burgemeester), daarna door de kleinzonen André en Paul (ooit nog staatssecretaris). In de jaren 1950 brachten de broers Kob Pils op de markt. Daar zijn in het dorp nog relicten van te zien, o.a. aan het gewezen café tegenover de pastorie. Toen ze in 1970 het bekende Brusselse café met geuzestekerij À la Mort Subite overnamen, werden lambiek, geuze en kriek de belangrijkste producten uit hun assortiment. Sinds 2018 is Mort Subite een internationaal Heineken-merk en worden de bieren uit het kleine Kobbegem wereldwijd verkocht.

In de Verzekering tegen de Grote Dorst

In de Verzekering tegen de Grote Dorst, de herberg aan het kerkplein van Eizeringen (een deelgemeente van Lennik), wordt soms ook wel het cafeetje met de langste naam en met de kortste openingstijden genoemd. Het café heeft een van de meest uitgebreide geuze- en kriekselecties in de wereld. Deze herberg is een van de oudste gebouwen van het dorp; ze wordt al in 1841 in het kadaster vermeld. Vroeger was hier ook een 'bollenwinkel' (of snoepwinkel) gevestigd. Sinds die er niet meer is, is de gelagzaal groter. Het zag er even naar uit dat deze Pajotse herberg zou verdwijnen toen de toenmalige uitbaatster, Margriet, er eind 1999 - na er 51 jaar achter de toog te staan - mee zou stoppen. Het was zonder de broers Kurt en Yves Panneels gerekend die vonden dat dit café moest blijven bestaan. Ze namen het over en restaureerden het café gedurende meer dan vijf jaar. De muren vertellen er nu een groot stuk van de brouwerijgeschiedenis uit de streek én ze getuigen van het vroegere dorpsleven in Eizeringen.

Telefoonnummer
02 532 58 58
Openingsuren

Zon- en kerkelijke feestdagen van 10 tot 13.30 u.

Website
http://www.dorst.be
Kasteel van Groot-Bijgaarden

Schitterend kasteel uit de 17de eeuw; de slottoren dateert uit de 14de eeuw. Je hebt er een mooi uitzicht op de wijde omgeving. In 1110 werd dit kasteel al bewoond, door Almaric de Bigard, de eerste heer van Bijgaarden. Bijna 800 jaar later kocht Raymond Pelgrims het vervallen en beschadigde kasteel en hij werkte dertig jaar lang aan een nauwgezette en historisch verantwoorde restauratie. Hij breidde het domein ook uit tot 31 ha. Het kasteel is een uniek voorbeeld van Vlaamse renaissancestijl, heeft een langgerekte vorm en is opgebouwd uit roze zandsteen met een blauw leien dak. Elk jaar vindt er in de lente de bloemententoonstelling plaats. Delen van het kasteel kunnen gehuurd worden voor feesten, seminaries en bedrijfshappenings.

Telefoonnummer
0494 47 72 56
Openingsuren

In april en mei tijdens de jaarlijkse bloemententoonstelling: dagelijks van 10 tot 18 u.

Website
http://www.kasteelgrootbijgaarden.be
Kasteelpark Groenenberg

Dit prachtige Engelse landschapspark (47 ha) werd ontworpen door E. Gallopin en aangelegd rond een neoclassicistisch kasteel, dat natuurlijk de wondermooie blikvanger van het park is. De plannen ervoor werden rond de eeuwwisseling getekend door Y. Evrard. In het park bevinden zich schitterende collecties voorjaarsbloemen, naast verzamelingen heesters zoals azalea's, rododendrons, heesterrozen, vlinderstruiken en hortensia's. Ook de solitaire parkbomen weten hun portie van de aandacht op te eisen in het glooiende parklandschap. Daarbij zijn de zowat 30 ha natuurreservaat een geliefkoosde plek voor talrijke dieren en floreren rond de vijver heel wat vochtminnende planten.

Telefoonnummer
02 454 86 35
Website
http://www.natuurenbos.be/nl-BE/Domeinen/Vlaams-Brabant/Park_Groenenberg.aspx
Brouwerij Girardin

De brouwerij ligt op de top van de Lindenberg en is een van de laatste boerderij-brouwerijen. Brouwerij Girardin ging in 1845 van start. Sinds 1882 verwerkten vier opeenvolgende generaties van de familie Girardin hier het zelfverbouwde graan tot het typisch Pajotse lambiekbier. Dat dient als basis voor het 'steken' van geuze, kriek, framboise en faro. Naast deze lambiekbieren brouwt Girardin nog een pilsbier, Ulricher, en produceert hij de Girlilimonade.

Telefoonnummer
02 453 94 19
Kasteelzicht

In taverne Kasteelzicht, tegenover het gemeentehuis, kan je terecht voor een uitgebreide en gevarieerde (bier)kaart.

Telefoonnummer
02 466 71 19
Sint-Wivina-abdij

De gemeenschap van benedictinessen werd in 1796 verdreven door het Franse regime; enkel het poortgebouw, het priesterhuis, de infirmerie en de boerderij bleven overeind. Het beschermde parkdomein wordt nu als seniorenresidentie heringericht.

Pampoelhuis

Naast de classicistische Sint­Egidiuskerk (1776) valt op het Bijgaardse dorpsplein vooral het Pampoelhuis op. Ooit maakte het deel uit van een historische hoeve in Ganshoren. Het werd in 1933 door kasteelheer Raymond Pelgrims de Bigard heropgebouwd om als gemeentehuis te dienen. Het gebouw is sinds 1940 beschermd en kreeg na de fusies diverse andere bestemmingen.

Plantentuin Meise

De Nationale Plantentuin van België in Meise is een van de grootste plantentuinen ter wereld. De huidige tuin ontstond kort na de onafhankelijkheid van België, op een domein van het kasteel van Boechout waar al eerder een plantentuin gebouwd werd. Naast een enorme bibliotheek van zaden bezit de plantentuin een kassencomplex met vegetatie uit de tropische en subtropische klimaatgordels. Men kweekt en koestert er meer dan 18.000 soorten planten, die uit de hele wereld afkomstig zijn en die onder meer cactussen, bromelia's, orchideeën en palmvarens om vatten. Het zijn deze collecties die de bezoekers kunnen bewonderen.

Telefoonnummer
02 260 09 70
Website
http://www.plantentuinmeise.be
Brouwerij De Troch

Zoals bij zovele lambiekbrouwerijen ligt de oorsprong van brouwerij De Troch in een boerderij. De geschiedenis van de brouwerij gaat zelfs terug tot 1795. Ze ligt in het landelijke Wambeek (bij Ternat) en huist nog altijd in een statige gesloten boerderij. De installatie is nagenoeg ongewijzigd en is een pareltje van archeologische industrie. Rond 1984 zorgde de brouwerij voor enige commotie in de geuzewereld door als eerste exotisch bier op de markt te brengen. Zo kwam er een lambiek met banaan, en met mango op de markt. Later kwamen daar de variëteiten ananas, framboos, aardbei, citroen, perzik, mirabelle en abrikoos bij. Deze exotische bieren kregen de naam Chapeau en maken op dit moment zelfs het overgrote deel van de productie uit. Behalve deze bieren wordt ook nog kriek, Faro en oude geuze gestoken. De Oude Geuze Chapeau Cuvée kreeg als een van de eerste traditionele streekproducten het label streekproduct.be van de VLAM. Tijd nodig voor een bezoek: 1 tot 1u30. Gidsen beschikbaar in het Nederlands, Frans en het Engels. Mogelijkheid tot proeverij en eetgelegenheid in de nabijgelegen plattelandsbrasserie De Wijze Expressie.

Telefoonnummer
02 582 10 27
Website
http://www.detroch.be
Koning Boudewijnpark

Het Koning Boudewijnpark (32 ha) strekt zich uit over de gemeenten Ganshoren en Jette. Het verbindt als een groene corridor het Laarbeek- en Poelbos met de moerassen van de Molenbeekvallei. Je treft er een afwisseling aan van grasperken, vijvers, plantenborders, bos, populierenaanplant én de buste van de koning naar wie dit park is genoemd.

Park van Laken

Het publieke deel van het park van Laken maakte in 1958 deel uit van de terreinen van de Wereldtentoonstelling en er werden toen meerdere paviljoenen gebouwd. Nu is er, net als in vele andere parken in Brussel, een zogeheten guinguette of zomerbar (van eind april tot eind september, zeven dagen op zeven open).

Watermolen van Amelgem

De watermolen van Amelgem is maar liefst 800 jaar oud.

Toon meer (+)Toon minder (-)

Deze dagtocht laat je kennismaken met het stukje Groene Gordel dat de noord- en westrand van Brussel omarmt. Méér nog, je geniet ook van enkele fraaie parken in het hoofdstedelijk gewest zelf, rond Jette en de Heizel. Daarna ga je op ontdekkingsreis in de schaduw van Brussel. Het contrast met het achterliggende, pastorale landschap is groot. Kortom, je begint aan een rit vol afwisseling, een mengelmoes van glooiende landschappen en groene valleien, mooie kasteeldomeinen en vruchtbaar landbouwgebied - de zogeheten Brabantse Kouters. Je moet regelmatig een helling trotseren, maar de inspanningen worden beloond met breugeliaanse landschappen of verrassende vergezichten op het Atomium, het Koning Boudewijnstadion en de Basiliek van Koekelberg.

Wens je meer informatie over deze route (Roadbook, gpx-bestanden en praktische info)?

Al deze informatie vind je in de volgende gids:

Een dagje uit met de fiets in België

25 extra lange fietstochten uitgezet op het knooppuntennetwerk

Voor de eerste keer bevat een Knooppuntergids 25 XL-fietslussen. Met een gemiddelde lengte van 75 kilometer zijn deze routes bedoeld voor wie er een hele dag op uit wil trekken, van de recreatieve tot sportieve fietser en van stadsfiets- tot e-bike-adepten.

Bij elke tocht hoort een roadbook. Het biedt alle informatie in de meeste compacte vorm: de startplaats, alle fietsknooppunten die je moet volgen op een rijtje, de afstand tussen die knooppunten en de situering van de bezienswaardigheden en horecazaken onderweg. Alle roadbooks kun je, na registratie, gratis downloaden via deze website. 

€25,99

Heb je deze gids al ?

Na aankoop kun je jouw Knooppuntergids op deze website registreren. Zo krijg je toegang tot de meest actuele versie van de routes uit je gids en alle extra informatie en mogelijkheden. Je kunt je gids activeren met de persoonlijke unieke code die je vooraan in je boek terugvindt.