Het Toscane van het noorden

Borgloon · 72 km

Klik hier voor de korte versie van 37 km

Borgloon · 37 km

Klik hier voor de lange versie van 72 km
Limburg ·
Borgloon · Jesseren · Piringen · Tongeren · Widooie · Heks · Bommershoven · Groot-Loon · Mettekoven · Klein-Gelmen · Brustem · Sint-Truiden · Ordingen · Hoepertingen ·
Stadspark De Motten

Stadspark De Motten, ooit een moerassige plek in de Jekervallei, strekt zich uit van de vroegere stadsmuren tot het cultureel centrum De Velinx. Er wordt volop werk gemaakt van de herinrichting van het gebied tot een rustige haven voor wandelaars, sporters (Finse piste voor joggers, atletiekstadion, tennis) en spelende kinderen (speeltuin, verkeerspark).

Kasteel Hex

Een van de toppers op dit domein is de collectie oude en wilde rozen en de grote moestuin met bijzondere, eetbare bloemen en oude groenten. De voornamelijk historische en wilde rozen staan verspreid in de tuinen en de moestuin, grotendeels per familie bij elkaar geplant, in schitterende vasteplantenborders of sommige, wilde, in hun natuurlijke omgeving van het park. Om volledig te zijn, werden ook moderne rozen aangeplant en zo zijn praktisch alle rozenfamilies vertegenwoordigd. In de moestuin werden enkele historische perken - omzoomd met buxus - bewaard, de rest werd in de jaren na 1950 aangepast voor bewerking met modern materieel. Nog steeds worden in de moestuin oude en onbekende groenten gekweekt, evenals een verzameling historische fruitsoorten, waaronder een meer dan 200 jaar oude moerbeiboom (Morus nigra). De originele 18de-eeuwse groentekelder garandeert ook nu nog dat er 's winters verse groenten zijn. Vakken vol snijbloemen en massa's dahlia's in gloeiende herfsttinten maken deze moestuin compleet. Het bijna gave 19de-eeuwse park van Louis Fuchs nodigt uit tot een wandeling langs de eeuwenoude bomen en om te genieten van de prachtige doorzichten.

Telefoonnummer
012 74 73 41
Website
http://www.hex.be
Stadhuis Borgloon

Hier zie je een van de fraaiste burgerlijke gebouwen van Zuid-Limburg. Het Grevenhuis, een Maaslands herenhuis uit 1680 was oorspronkelijk de woning van de graaf van Loon. De toren van het stadhuis is 15 m hoog en wijst op het feit dat dit complex ooit aan de adel toebehoorde, want in de toren vonden postduiven hun onderkomen. Het was alleen een voorrecht van de adel en de geestelijkheid om postduiven te houden. De hal en de trapzaal zijn toegankelijk voor het publiek. Men vindt er onder andere een 12de-eeuwse charterkist, een 17de-eeuwse pijnbank voor heksen en de blazoenen van de tien Loonse steden.

Telefoonnummer
012 67 36 53
Website
http://www.borgloon.be
Sint-Catharinabegijnhof en begijnhofkerk

Schilderachtige huisjes, gezellige pleintjes, uitnodigende terrasjes... Het Begijnhof in Tongeren herbergt het allemaal. De smalle straatjes en de mooi gerestaureerde panden leiden de bezoeker door een van de oudste begijnhoven in de Nederlanden. Het oorspronkelijke begijnhof bevond zich in de omgeving van de huidige Kogelstraat. In 1257 werd aan de Jeker, in de omgeving van de Moerenpoort, een nieuw begijnhof binnen de stadswallen opgericht. Zo ontstond het huidige straatbegijnhof, dat tijdens de grote brand van 1677 grotendeels gespaard bleef. De Sint-Catharinakerk, ook wel begijnhofkerk of paterskerk genoemd, is een van de oudste kerken van de stad. Deze vroeggotische kerk uit 1294 werd in de loop van de eeuwen meermaals verbouwd. In 1998 werd het begijnhof opgenomen op de UNESCO-lijst van het werelderfgoed. Met een geschiedenis van 750 jaar ademen de lieflijke straatjes rust en nostalgie uit. Ook binnen biedt de kerk je heel wat schoonheid: de Sint-Catharinakerk bezit een rijke verzameling kunstvoorwerpen, onder meer een preekstoel uit 1711 in Lodewijk XIV-stijl en een 17de-eeuws schilderij van Gaspar de Craeyer.

Telefoonnummer
012 80 00 70
Openingsuren

De kerk is tijdelijk niet toegankelijk.

Dorpskern Groot-Loon
De dorpskern van Groot-Loon is een plaatje. De schilderachtige Sint-Servatiuskerk staat boven op een heuvel, te midden van enkele boerderijen. De romaanse toren is 12de-eeuws, het bovendeel ervan dateert uit 1616. Tegenover het heiligdom staat een prachtige, classicistische, 18de-eeuwse vierkantshoeve, met een poortgebouw uit 1804. Wat verderop bevindt zich nog een andere boerderij met poortgebouw en duiventil van 1713.
Telefoonnummer
012 67 36 53
Website
http://www.borgloon.be
Sint-Pieterskapel van Horne

De Sint-Pieterskapel van Horne is een bouwkundig juweeltje. Een precieze bouwdatum is niet bekend, maar zeker is dat het zaalkerkje in de 13de eeuw werd opgetrokken in romaanse stijl, op de plek waar vroeger een Romeinse villa stond (in de muren zijn rode, Romeinse dakpannen verwerkt). Op het omliggende kerkhof bevinden zich oude graven. De kapel was een kwartkerk, wat inhield dat sommige sacramenten (in dit geval het doopsel en het huwelijk) er niet toegediend mochten worden. Dat is de reden waarom er geen doopvont is in het bedehuis. In het interieur staan wel 16de-eeuwse beelden van de patroonheilige Petrus en van Sint-Lucia.

Telefoonnummer
011 48 01 22
Abdij Mariënlof

Klooster Colen, genoemd naar Maria Colen die het geld voor de stichting ervan in 1438 schonk, staat sinds 1990 ook bekend als abdij Mariënlof. Klooster, kerk en boerderij werden in 1822 verkocht aan cisterciënzerzusters die er nog steeds wonen. In een zijgebouw verhaalt een klein museum de geschiedenis van de fruitteelt met o.a. een oude sorteermachine en veilingklok.

Telefoonnummer
012 74 72 44
Website
http://www.vzw-fruitstreekmuseum.be
Moerenpoort

De Moerenpoort uit 1379 is een prachtige toegangspoort naar het verleden. Het is de enige van de zes middeleeuwse stadspoorten die nog overeind staat. Poorten en muren hadden niet alleen een militaire functie maar vertegenwoordigden ook de symbolische kracht van de stad. Franse troepen verwoestten de vijf andere poorten in de 17de eeuw. De Moerenpoort werd voor het eerst gerestaureerd in 1892. Na de restauratie in 1958 werd deze stadspoort ingericht als wapenmuseum. Onlangs werd de poort opnieuw gerestaureerd en kreeg ze een hernieuwde museale opstelling. Ontdek alles over het militaire verleden van Tongeren. Bovendien kun je boven op de toren genieten van een prachtig uitzicht op de stad en de omgeving.

Telefoonnummer
012 80 00 70
Openingsuren

Van 1 april tot 30 september: van woensdag tot zondag van 13 tot 17 u.; zondag eveneens van 09.30 tot 12 u. Van 1 oktober tot 31 maart: zaterdag en zondag van 13 tot 16 u.; zondag eveneens van 10 tot 12 u.

Website
http://www.tongeren.be
Afspanning 't Speelhof

In de voormalige paardenstallen van het buitenverblijf van de Trudoabdij werd een taverne-restaurant ingericht: Afspanning ’t Speelhof. Er werd een luchtige veranda aangebouwd en er is een groot zomerterras. In het restaurant wordt er culinair gegeten maar in de taverne kan je terecht voor broodjes, croques of tosti’s, salades of een verfrissend glas die je zowel binnen als buiten kunt gebruiken. Op de kaart: Binkbier van Kerkom, drie bieren van brouwerij Wilderen, Adelardus (7%) genoemd naar een abt van de Trudoabdij uit de 11de eeuw en Dorre, een bitter en krachtig streekbier van 10,5% uit Dormaal (Zoutleeuw). Dit bier kan normaal gezien uitsluitend in flessen gekocht worden, maar hier stroomt het gewoon uit de tap.

Telefoonnummer
011 67 38 02
Website
http://www.speelhof.be
Sint-Trudoabdij

De imposante abdijgebouwen maken deel uit van de voormalige benedictijnerabdij van Sint-Truiden. De robuuste toren, het oudste deel van het huidige gebouwencomplex, dateert uit de 11de eeuw. Het kerkportaal verleent toegang tot het archeologisch veld en de gerestaureerde crypte. Tot de classicistische abdijgebouwen behoren het poortgebouw uit 1779 en de seminariegebouwen uit 1840. De keizerszaal in het abtskwartier werd in 1770 door de Italiaan Caldelli versierd met muurschilderingen. De abdijtoren is hét historische baken van Sint-Truiden. Moderne pelgrims kunnen de gerestaureerde torenruïne van de voormalige benedictijnerabdij bezoeken. Al klimmend ervaar je de sobere kracht van duizend jaar bouwgeschiedenis en een roemrijk verleden. Na 196 trappen en vijf rust- en ervaringsplatforms geniet je van een adembenemend panorama van stad en streek.

Telefoonnummer
011 70 18 18
Website
http://www.toerisme-sint-truiden.be
Grote Markt Sint-Truiden

De Truiense Grote Markt beslaat ruim 2 ha en is de tweede grootste markt van België. Ze wordt omzoomd met neoclassicistische burgerhuizen uit de periode 1850-1900. Maar vooral 'de drie torens' bepalen de look van het marktplein. Rond de middeleeuwse hallentoren (met een beiaard met 50 klokken) werd in 1755 het bakstenen stadhuis gebouwd in Maasstijl. Het stadhuis staat op de scheidingslijn van twee oude heerlijkheden, waarbij de ene bestuurd werd door de abt van de Sint-Trudoabdij en de andere door de prins-bisschop van Luik. Tegenover het stadhuis priemt de Onze-Lieve-Vrouwekerk haar toren in de lucht. Binnen lonen vooral de muurschildering van Het Laatste Oordeel en het vergulde Sint-Trudoschrijn de moeite. De spitsloze toren van de voormalige Sint-Trudoabdijkerk maakt het trio compleet.

Standbeeld Ambiorix

Dit bronzen beeld van Ambiorix, de koning van de Eburonen, is van de hand van Jules Bertin. Het herinnert aan de nederlaag die deze Gallische aanvoerder de Romeinen toebracht in 54 v.C. Het voetstuk heeft de vorm gekregen van een prehistorische dolmen. Ambiorix heeft de linkerhand op de borst, in de rechterhand houdt hij een strijdbijl vast. Onder aan zijn voeten liggen de wapens van zijn verslagen tegenstanders. Het heroïsche beeld werd in 1866 onthuld, in aanwezigheid van koning Leopold II. In 1994 werd het beeld grondig gerestaureerd en kreeg het zijn huidige donkere kleur.

Telefoonnummer
Openingsuren

Doorlopend te bekijken.

Taverne Martenshof

Blikvanger in het kleine Mettekoven is het monumentale Martenshof, een combinatie van taverne en B&B in een prachtig gerestaureerde Haspengouwse vierkantshoeve. Uniek is dat het Martenshof mee wordt gerund door De Winning, een inclusieve onderneming die kansen biedt aan mensen die elders op de arbeidsmarkt moeilijk aan de bak komen. Op de kaart vind je eerlijke en smaakvolle producten volgens het principe van de korte keten. Groenten, fruit en vlees komen uit eigen biotuin en boerderij. Wat ze niet zelf kweken of oogsten, kopen ze bij voorkeur bij producenten uit de buurt.

Telefoonnummer
011 72 57 68
Website
http://www.martenshof.be
Kasteel de la Motte

Dit prachtige omgrachte complex in een rustgevend boomrijk park vind je op de plek waar in de 14de eeuw een mottoren of burcht stond. Nu is het een 19de-eeuws eclectisch kasteel. De kasteelhoeve is neogotisch verbouwd. Rondom het slot bevinden zich een park van 6,5 ha groot en enkele kruidentuinen waar je heerlijke geuren tegemoet waaien. In het kasteel kun je genieten van een lekker hapje, drankje of zelfs dansje: binnen zijn een restaurant, een brasserie en feestzalen ingericht.

Telefoonnummer
011 48 10 86
Openingsuren

Restaurant en brasserie, van woensdag tot zondag en op feestdagen vanaf 11 u.

Website
http://www.chateaudelamotte.com
Catarakske

Katarakt, in 2008 bekroond met de Vlaamse Televisie Ster voor beste fictieprogramma, lokte veel fietsers naar Haspengouw en inspireerde tot een hele reeks toeristische initiatieven. Zo kreeg de bistro tegenover de O.L.V.-Boodschapkerk niet toevallig de naam ’t Catarakske. Je zit er goed voor een stevige ijscoupe of een koffie met, jawel, Catarakttaart.

Telefoonnummer
0479 66 65 08
Kanunnikenhuis

Het Kanunnikenhuis stamt uit 1670 en werd bewoond door een van de kanunniken van de nabijgelegen Sint-Odulfuskerk. Het ruime, classicistische herenhuis met voorhof is bekroond met een hoektoren. In het huis zijn schouwmantels uit de 17de, 18de en 19de eeuw bewaard gebleven. De trap en de deuren zijn 18de-eeuws. De administratieve diensten van de stad Borgloon zijn in dit fraaie pand ondergebracht. Op het binnenpleintje van het kanunnikenhuis staat De Strooplekker. Dit guitige beeldje promoot de vruchten die de streek economische voorspoed brachten.

Tjenneboom / Jennekensboom

Op een kruispunt van veldwegen, op het hoogste punt (92 meter) in de wijde omgeving is een roestvrij stalen herdenkingsmonument opgericht voor Johanna Michiels, 'Tjenne' in de volksmond. Zij werd in 1667 verdacht van hekserij en tot de brandstapel veroordeeld. Op deze plek, onder een linde die nu verdwenen is, werd ze verbrand. De huidige boom, een abeel, werd in 1970 aangeplant. Het kunstwerk is van de hand van Gerard Moonen.

Kasteel Mariagaarde

Wat ooit een versterkte militaire burcht was en nadien verbouwd werd tot een adellijk landhuis, is nu toegewijd aan bezinning, cultuur en vorming. De zusters annunciaten van Heverlee houden de touwtjes in handen in het kasteel en klooster Mariagaarde. Het domein ligt in een mooi parkbos van 12 ha.

Website
http://www.kasteelmariagaarde.be
Romeinse Kassei

In het hart van de fruitstreek fiets je op de 2000 jaar oude Romeinse heirbaan van Boulogne-sur-Mer naar Keulen, ook wel de ‘Via Belgica’ genoemd. De oude weg was van belang voor de verplaatsing van de Romeinse legioenen en hun bevoorrading. Het deel tussen Tienen en Tongeren is de best bewaard gebleven Romeinse weg in België. Ze wordt ‘Romeinse Kassei’ genoemd en snijdt kaarsrecht door het landschap.

Grand Café Château de la Motte

Een prachtig domein te midden van het groen in hartje Haspengouw. Ooit was het kasteel de woonplaats van diverse vooraanstaande adellijke families zoals barones Jeanne Maria Claire d'Udekem, de betovergroottante van Prinses Mathilde. Vanaf halfweg de jaren 1990 werd het kasteel, dat in bouwvallige staat verkeerde, met de hulp van de provincie Limburg grondig gerestaureerd en gerenoveerd. Inmiddels is het een geliefde toeristische trekpleister. Het Grand Café Château de la Motte is een gezellige, wat romantisch en nostalgisch trefpunt voor wandelaars en fietsers die de streek verkennen. Het interieur is smaakvol en rustiek ingericht met houten balken en een wit-zwarte tegelvloer. Er is een ruim aanbod aan snacks en gerechten met ook pasta's, slaatjes en vegetarische schotels. En natuurlijk moet je hier ook eens het lokale Motte-bier proeven. Kinderen kunnen naar hartenlust ravotten in het park terwijl hun ouders van een glaasje genieten op het terras.

Telefoonnummer
011 48 10 86
Openingsuren

Van woensdag tot zondag vanaf 11 u.

Website
http://chateaudelamotte.com
Kasteel van Ordingen

Het kasteel van de heren van Ordingen deed al in de 11de eeuw dienst als wachtpost op de grens van het graafschap Loon. Begin 17de eeuw kwam het domein in handen van de landcommandeur van Alden Biesen. Ordingen werd uitgebouwd tot uitvalsbasis voor de 'Ordebroeders'. Uit deze periode stammen het poortgebouw, de hoektoren en de commandeurswoning. De Franse revolutionairen verkochten het kasteel als kerkelijk goed. Kasteelheer Leon de Pitteurs liet Ordingen rond 1880 een neo-Vlaams renaissancejasje aanmeten. Een Duits bombardement en plunderende soldaten brachten in WO II bijzonder veel schade toe aan het domein. In 1997 kocht Richard Sleurs het kasteel; hij startte meteen met de restauratie, met de bedoeling het domein in zijn oorspronkelijke staat te herstellen. De huidige eigenaar richtte het poorthuis in als congrescentrum en luxehotel.

Burcht van Brustem

In 1171 werd Brustem in de as gelegd en de grafelijke burcht door de Truienaren belegerd. De strijd eindigde voorlopig in augustus 1171 met de dood van de Loonse graaf Lodewijk I. Na talrijke schermutselingen werd het graafschap Duras in 1190 bij het graafschap Loon ingelijfd, waardoor Brustem als grenspost sterk aan belang inboette. In 1489 werd de vesting defnitief verwoest bij de strijd tussen de familie Van der Mark en de Luikse prins-bisschop Johan van Horne. Midden 19de eeuw stortte de burchttoren grotendeels in, nadat men op het gelijkvloers een opening had gekapt. Momenteel blijft er nog een halfronde 10 meter hoge toren over. De ruïne en haar omgeving zijn beschermd als monument.

Doorkijkkerk / Reading between the lines

Reading between the Lines is het bekende doorkijkkerkje van Pieterjan Gijs en Arnout Van Vaerenbergh. Dit prachtige stukje landschapskunst in de glooiende Loonse velden is 10 m hoog, 30 ton zwaar en, door honderd op elkaar gestapelde lagen cortenstaalplaat, min of meer transparant.

Onze-Lieve-Vrouwebasiliek Tongeren

De prachtige, monumentale Onze-Lieve-Vrouwebasiliek met haar 64 meter hoge toren heerst als een fiere dame over het Tongerse stadsbeeld. Het huidige gotische kerkgebouw werd op de plaats van de oude romaanse kerk gebouwd. De bouwwerkzaamheden duurden maar liefst drie eeuwen, van 1240 tot 1544. In de 19de eeuw werden aan de kerk nog wijzigingen aangebracht. De basiliek bevat talrijke waardevolle kunstvoorwerpen, onder meer een 14de-eeuwse paaskandelaar en koorlezenaar, een 16de-eeuws Antwerps retabel en een Le Picardorgel uit de 18de eeuw.

Telefoonnummer
0484 02 60 45
Website
http://www.basiliektongeren.be
Kasteeldomein ’t Speelhof

Kasteeldomein ’t Speelhof werd in de 16de eeuw ingericht als ‘speelhuis’ of buitenverblijf voor de bewoners van de benedictijnenabdij. In dit stedelijke wandelpark van 36 hectare staan rond een binnenplein: een als monument beschermd herenhuis, een prachtige orangerie, een schuur, verschillende stallingen en een duiventoren uit het einde van de 18de eeuw. In de oude kasteeltuin zijn de moestuin en rozentuin zeker een bezoek waard. Op het domein vind je ook Afspanning ’t Speelhof, een culinair restaurant waar vooral met streekproducten wordt gekookt. De Afspanning heeft een groot terras met een prachtig uitzicht.

Website
https://www.sint-truiden.be/domein-t-speelhof-1
Kasteel van Widooie

Het kasteel van Widooie was ooit eigendom van het Franse benedictijnenklooster van Corbie. In 1559 gaf de toenmalige abt Karel van Bourbon het in erfpacht aan de heren van het Achelse Grevenbroeck, later kwam het in bezit van verscheidene families. Het kasteel in de Kasteelweg, waar bomen en hagen min of meer de inkijk beletten, is nu een chique feestlocatie.

Sint-Gertrudiskerk

Samen met Bommershoven en Widooie vormde Piringen tussen 1971 en 1977 de fusiegemeente Haren, daarna werd het een van de 16 (!) kerkdorpjes van Groot-Tongeren. Opvallend in Piringen is de voorstaande vierkante toren van de Sint-Gertrudiskerk, in de 12de eeuw opgetrokken in silex. In 1819 werd de kerk, op de toren na, afgebroken en weer opgebouwd.

Untitled 158

In het kader van Kunst in het Landschap maakten acht kunstenaars evenveel originele werken rond Borgloon. Vlak bij abdij Mariënlof zie je Untitled 158 van Aeneas Wilder. Het kunstwerk staat rechts in een wei. Het is een ronde houtstructuur die je vrij mag betreden. Binnen doet de rondgang erg denken aan een kloostergang.

Fruitstreekmuseum

Het Fruitstreekmuseum is ondergebracht in de vroegere stallen van de Mariënlofabdij. De geschiedenis van de fruitteelt in Haspengouw wordt er belicht en de economische en sociale aspecten krijgen aandacht, net als het belang van fruit voor onze gezondheid. In het museum staan de oudste fruitsorteermachine van Europa en de oudste veilingklok. Je kunt er ook typische streekproducten kopen.

Telefoonnummer
012 74 14 67
De Strooplekker

Dit guitige beeldje, met zijn appelhoofd en omgekeerde perenlichaam, staat symbool voor de vruchten die verwerkt werden tot stroop en de streek economische voorspoed brachten.

Toon meer (+)Toon minder (-)

Haspengouw, de fruitmand van ons land. Of: Haspengouw, het Toscane van het noorden. Wie er wel eens heeft gefietst, kan de lofbetuigingen voor deze streek alleen maar beamen. En wie de zoete (onder)buik van Limburg nog moet ontdekken, zal er overweldigd worden door een decor van bloeiende hoogstamboomgaarden, mooie beekvalleien en holle wegen, glooiende akkers en fenomenale vergezichten. Het natuurschoon geeft je een instant vakantiegevoel en onderweg kom je door dorpjes waar het lijkt alsof de tijd er heeft stilgestaan. En dan is er nog de rijke geschiedenis met kastelen, landhuizen en imposante vierkantshoeven. Andere sporen van dat verleden zijn onder meer de Romeinse Weg, Romeinse grafheuvels, het Fruitspoor en de vele kerkjes en kapelletjes. Kortom, in deze als landschapspark erkende regio is het afwisseling troef.

Wens je meer informatie over deze route (Roadbook, gpx-bestanden en praktische info)?

Al deze informatie vind je in de volgende gids:

Een dagje uit met de fiets in België

25 extra lange fietstochten uitgezet op het knooppuntennetwerk

Voor de eerste keer bevat een Knooppuntergids 25 XL-fietslussen. Met een gemiddelde lengte van 75 kilometer zijn deze routes bedoeld voor wie er een hele dag op uit wil trekken, van de recreatieve tot sportieve fietser en van stadsfiets- tot e-bike-adepten.

Bij elke tocht hoort een roadbook. Het biedt alle informatie in de meeste compacte vorm: de startplaats, alle fietsknooppunten die je moet volgen op een rijtje, de afstand tussen die knooppunten en de situering van de bezienswaardigheden en horecazaken onderweg. Alle roadbooks kun je, na registratie, gratis downloaden via deze website. 

€25,99

Heb je deze gids al ?

Na aankoop kun je jouw Knooppuntergids op deze website registreren. Zo krijg je toegang tot de meest actuele versie van de routes uit je gids en alle extra informatie en mogelijkheden. Je kunt je gids activeren met de persoonlijke unieke code die je vooraan in je boek terugvindt.