De charmes van de Leie

Deinze · 68 km

Klik hier voor de korte versie van 37 km
Oost-Vlaanderen ·
Deinze · Bachte-Maria-Leerne · Astene · Nazareth · Eke · Zwijnaarde · Sint-Denijs-Westrem · Afsnee · Drongen · Baarle · Deurle · Sint-Martens-Leerne · Sint-Maria-Leerne ·
Gemeentelijk museum Gust De Smet

Dit museum is gevestigd in de woning waar kunstschilder Gustave De Smet van 1935 tot 1943 woonde en werkte. Samen met Constant Permeke en Frits Van den Berghe behoorde Gust De Smet tot de grote drie van het Vlaamse expressionisme. Ze vormden, voor en na de Eerste Wereldoorlog, de tweede Latemse Groep. De Smet werd de schilder van het vrolijke Vlaamse leven binnen serene en sterke composities. Hij overleed in 1943 in Deurle in dit woonhuis, dat bij testament aan de gemeente werd nagelaten en dat nu een aan hem gewijd museum is. Het interieur is gebleven zoals het door het echtpaar werd ingericht. Op de bovenverdieping bevindt zich het vroegere atelier van de schilder. Hier wordt een selectie van een veertigtal werken getoond. De vroegste werken van de collectie komen uit De Smets Nederlandse periode gedurende de Eerste Wereldoorlog en tonen een in vorm en kleur verstild intimistisch expressionisme. Het museum is momenteel gesloten voor renovatie.

Telefoonnummer
09 282 77 42
Openingsuren

Het museum is gesloten wegens renovatie.

Sint-Jan-de-Doperkerk Afsnee

Kerk aan de oevers van de Leie, in het centrum van Afsnee, een Gentse deelgemeente. Als je je laat verleiden door de mooie, schilderachtige en kronkelende Leie, beland je wellicht ook in Afsnee. Daar vind je de 10de-eeuwse Sint-Jan-de-Doperkerk, een eenvoudig van oorsprong romaans kerkje. De blikvangers binnen zijn onder andere een doopvont van 1601 met 19de-eeuws koperen deksel, een houten Christusbeeld van rond 1700 in het koor, de calvarietriptiek en het gerestaureerde Lovaertorgel. In 2012 werd in de rechterkruisbeuk een glasraam geplaatst door atelier Mestdagh uit Gent, ontworpen door Ingrid Meyvaert. Het stelt het doopsel van Christus door Sint-Jan-de-Doper voor.

Telefoonnummer
09 222 80 34
Abdij van Drongen

In de oude abdij van Drongen kun je heel wat activiteiten bijwonen: van lezingen over fietstochten tot studiedagen. 'Bezinning' is hierbij de rode draad. Het christelijke geloof staat centraal. Er verblijven een jezuïetencommuniteit en enkele gezinnen. Groepen kunnen er een historische rondleiding krijgen, individuele bezoekers zijn er welkom voor een persoonlijke retraite. Voor 'niet-actieve' bezoekers zijn het gebouw en de tuin niet toegankelijk. Van de vroegere abdijkerk blijft alleen de sinds 1944 beschermde peperbustoren bewaard.

Telefoonnummer
09 226 52 26
Openingsuren

De abdij is niet toegankelijk.

Kasteel Ooidonk

Als je wilt genieten van de schilderachtige oevers van de Leie in Bachte-Maria-Leerne, kun je niet om een bezoek heen aan het kasteel Ooidonk, een sfeervol, rijk bemeubeld en goed onderhouden 16de-eeuws kasteel. Het kasteel is nog altijd bewoond. Ongetwijfeld ken je het kasteel Ooidonk van de openluchtopera's die er soms worden opgevoerd. Ook de Schotse dagen vinden er plaats. Rond het kasteel strekt zich een landgoed uit van 300 ha groot. Het interieur van het kasteel bevat erg interessant oud meubilair, wandtapijten en schilderijen. Zo is er een reiskoffer te zien die nog heeft toebehoord aan de Spaanse koning Filips V. Zowel het kasteel als het park zijn toegankelijk voor het publiek. Voor professionele aangelegenheden met ongeveer 100 personen (zakendiners, seminaries...) kan een ruimte binnen het kasteel worden afgehuurd.

Telefoonnummer
09 282 26 38
Website
http://www.ooidonk.be
Kasteel Borluut

Kasteel Borluut werd voor het eerst vermeld in 1411, in het leenboek van de Sint-Pietersabdij. Toen al was het in het bezit van de Gentse familie Borluut. Het huidige kasteel dateert van 1858. Sinds 1978 is het eigendom van de stad Gent.

Telefoonnummer
Mac Pudding

Tijdens je fietstocht door de Scheldevallei kun je even halt houden langs de waterkant op het terras van Mac Pudding. De kaart heeft heel wat meer te bieden dan de naam laat vermoeden, de kwaliteit is voortreffelijk en de prijzen zijn zacht.

Telefoonnummer
09 385 53 02
Website
www.mac-pudding.be
Kasteel van Zwijnaarde

Al in de 11de eeuw was er in Zwijnaarde een burcht. Tijdens de middeleeuwen was het de woonplaats van Isabella van Oostenrijk, die er in 1526 overleed. Herhaaldelijk werd dit landgoed verwoest, o.a. tijdens de Beeldenstorm, maar telkens verrees op dezelfde grondvesten weer een nieuw kasteel - een laatste keer na WO I, toen de familie della Faille d'Huysse het liet concipiëren in neorococostijl. Het park en de omwalling zijn bewaard gebleven, maar helaas werd de idyllische toegangsdreef vanuit het dorpscentrum door de aanleg van de E40 gescheiden van het eigenlijke kasteeldomein. Vandaag is het Kasteel van Zwijnaarde een plaats voor seminaries, feesten, presentaties en zakenlunches.

Telefoonnummer
Baarleveer

De veerpont is een attractie op zich. 'Schipper mag ik overvaren?' Jawel, het is gratis en als je binnen de gewone dienstregeling zit, hoef je niet eens zo lang te wachten. Het Baarleveer kan zeven fietsers tegelijk naar de overkant brengen.

Telefoonnummer
Veerboot Afsnee

Hier dient zich de mogelijkheid aan om je (gratis) te laten overzetten met het veer en een kijkje te gaan nemen bij het idyllisch gelegen Sint-Jan-de-Doperkerkje van Afsnee.

Telefoonnummer
Café Oude Drie Leien

Ter hoogte van de wijk Assels is het moeilijk de gezellige herberg Oude Drie Leien te weerstaan. Het terrasje is dan ook 'strategisch gelegen', want biedt een prachtige kijk op de Leie, die vanuit Sint-Martens-Latem komt en hier twee richtingen uitgaat. Aan de overkant van de herberg liggen de meersen van de Hoge Lake, waar altijd veel ganzen neerstrijken.

Telefoonnummer
09 227 20 75
Torenhof

In Deurle liet schilder Servaes zijn ‘Torenhof' bouwen. Zeker vanuit de toren van zijn 'optrekje' moet de schilder een prachtig uitzicht gehad hebben over de kouter van Brakel, de lagere weiden en de Leie. Momenteel is hier een hotel gevestigd.

Website
https://www.torenhof.be
Bathio

In Bachte-Maria-Leerne steek je de Leiearm over met het pontje Bathio.

Onze-Lieve-Vrouwekerk Deinze

De Onze-Lieve-Vrouwekerk in Scheldegotiek op de Markt van Deinze heeft in de loop van de tijd heel wat verbouwingen ondergaan. Binnen valt heel wat te zien zoals het voornamelijk 18de-eeuws meubilair, het Van Peteghemorgel uit 1740, een 19de-eeuwse kansel, een 15de-16de-eeuwse doopvont en een fraaie beeldenschat, waaronder de twaalf lindehouten apostelbeelden in de hoofdbeuk. De kerk bezit vijf schilderijen die toegeschreven worden aan Charles Picqué en een 17de-eeuws doek, 'De aanbidding der herders', afkomstig uit het atelier van Gaspard de Craeyer. In de toren hangt de eerste grote-tertsbeiaard met 48 klokken.

Telefoonnummer
09 380 46 01
Openingsuren

Van maandag tot donderdag, enkel in de namiddag.

Website
http://www.deinze.be
Museum van Deinze en de Leiestreek - MUDEL

De schilderachtige Leie in Oost-Vlaanderen trekt al eeuwenlang kunstenaars aan die er inspiratie vonden voor hun beste werken. Denk maar aan George Minne, Gustave van de Woestyne, Constant Permeke, Gustave en Leon De Smet. In dit museum - een strak en modern gebouw - kun je een uitgebreide verzameling schilderijen en beeldhouwwerk van deze kunstenaars bewonderen. Verder zie je er een collectie volkskundige en (industrieel-)archeologische voorwerpen die de geschiedenis van Deinze en de Leiestreek illustreren.

Telefoonnummer
09 381 96 70
Openingsuren

Van dinsdag tot vrijdag van 14 tot 17.30 u., zaterdag en zondag van 10 tot 12 u en van 14 tot 17 u.

Website
http://www.mudel.be
Astene Sas

Een authentieke en bijzonder rustgevende omgeving is die van Astene Sas. De beschermde, houten ophaalbrug dateert van 1861 en wordt ook nu nog met de hand bediend. De Leie bij de sluis is eigenlijk niet de 'echte' Leie, maar een kunstmatige doorsteek van 300 m, gegraven tussen 1860 en 1970. De natuurlijke bedding van de grillige Leie maakte hier namelijk een rare krinkel, waardoor de scheepvaart destijds een omweg van liefst 5 kilometer moet maken, op op bijna dezelfde plaats weer uit te komen. De oude meander werd afgesloten en op de nieuwe, veel kortere vaarweg kwam het Sas van Astene.

Het Koetshuis

De adellijke omgeving van Ooidonk is in elk seizoen een belevenis en een bezoekje méér dan waard. In de oude paardenstallen van het kasteel, links van het kasteelhek, werd een combinatie van brasserie, tearoom en restaurant ingericht. De idyllische ligging en het ruime terras vormen even goede redenen om de remmen dicht te trekken en even te verpozen.

Telefoonnummer
09 282 73 13
Website
http://www.hetkoetshuis.info
Kasteel van Nazareth

Het kasteel van Nazareth ligt even buiten de dorpskom. Het werd in 1772 gebouwd door Lodewijk-Emmanuel van Rockolfing, de laatste Heer van Nazareth. Het kasteel wordt bewoond door de familie Kervyn de Volkaersbeke.

Telefoonnummer
Openingsuren

Het kasteel kan niet bezocht worden.

Blauwe poort

Via de Blauwe poort (met rode luiken) bereik je het kasteel van Ooidonk.

Brasserie BrunO

Een absolute aanrader is BrunO, een oud pakhuis op de kade dat is omgebouwd tot een gezellige brasserie. Met een eigen tuinterras achteraan en een extra zomerterras aan het water is het er altijd leuk toeven. Er is een rijk aanbod aan bieren en ook voor een kleine of uitgebreide knabbel ben je er aan het juiste adres.

Telefoonnummer
09 386 03 43
Website
http://www.brasseriebruno.be
Vosselare Put

Strikt genomen is Vosselare Put geen 'put', maar een oude Leie-arm. Die is ontstaan nadat in 1860 een van de grootste bochten van de Leie werd afgesneden. Een doorsteek van 300 meter en een sas volstonden om de scheepvaart een omweg van vijf kilometer te besparen. Gelukkig werd de 'overbodige' Leiebocht niet gedempt, want in de loop der jaren is ze uitgegroeid tot een prachtig plekje. In het nog ongerepte stukje natuur vinden zowel vissers als zwemmers hun gading. Er is ook een café-clubhuis dat voor iedereen toegankelijk is. Er is ook de Bathio, een kabelveer dat je zelf bedient via een aandrijfwiel. De naam verwijst naar de oude benaming van het nabijgelegen Bachte.

Website
http://www.vosselareput.be
Het Gouden Hoofd
Telefoonnummer
093 24 70 64
Toon meer (+)Toon minder (-)

Niet toevallig is de Leiestreek (veruit) de populairste fietsregio van Oost-Vlaanderen. Er bestaat dan ook zoiets als een ‘Leiegevoel’. Vroeger lieten kunstenaars zich door deze rivier charmeren, vandaag trekt de schilderachtige vallei vooral veel fietsers aan. Zeker tussen Deinze en Gent, waar de Leie nog in haar historische bedding vloeit en zo bijdraagt tot het idyllische van de Leiedorpen. Met haar meanderende loop is het een van de mooiste waterwegen van het land. Het bijzondere uitzicht over de marslanden en de kronkelende Leie, de rust van groene, ongeschonden hoekjes en de veerpont waarmee fietsers zich laten overzetten naar de andere oever, zorgen voor unieke plaatjes. Overigens fiets je tijdens deze tocht ook een tijdje langs de Schelde en kom je eveneens langs de16de-eeuwse waterburcht van Ooidonk. Kortom, tijd om deze regio te (her)ontdekken!

Wens je meer informatie over deze route (Roadbook, gpx-bestanden en praktische info)?

Al deze informatie vind je in de volgende gids:

Een dagje uit met de fiets in België

25 extra lange fietstochten uitgezet op het knooppuntennetwerk

Voor de eerste keer bevat een Knooppuntergids 25 XL-fietslussen. Met een gemiddelde lengte van 75 kilometer zijn deze routes bedoeld voor wie er een hele dag op uit wil trekken, van de recreatieve tot sportieve fietser en van stadsfiets- tot e-bike-adepten.

Bij elke tocht hoort een roadbook. Het biedt alle informatie in de meeste compacte vorm: de startplaats, alle fietsknooppunten die je moet volgen op een rijtje, de afstand tussen die knooppunten en de situering van de bezienswaardigheden en horecazaken onderweg. Alle roadbooks kun je, na registratie, gratis downloaden via deze website. 

€25,99

Heb je deze gids al ?

Na aankoop kun je jouw Knooppuntergids op deze website registreren. Zo krijg je toegang tot de meest actuele versie van de routes uit je gids en alle extra informatie en mogelijkheden. Je kunt je gids activeren met de persoonlijke unieke code die je vooraan in je boek terugvindt.