Door bossen en kasteelparken

Brugge · 73 km

Klik hier voor de korte versie van 43 km
West-Vlaanderen ·
Brugge · Loppem · Ruddervoorde · Torhout · Zedelgem · Snellegem ·
Kasteel d'Aertrycke

Dit kasteel ziet er net zo chic uit als zijn naam klinkt. Het oorspronkelijke landhuis (d'Aerdenhutte) werd eind 18de eeuw afgebroken en de eigenaar, baron August de Maere, liet er een neogotisch kasteel optrekken. Het prachtige park met vijver en botenhuis werd grotendeels in zijn oorspronkelijke staat behouden. Achter de gerestaureerde gevel van het voormalige koetshuis werden hotelkamers en twee vergaderzalen ingericht. In het kasteel kunnen de lekkerbekken aan hun trekken komen, want er is nu een restaurant gevestigd.

Telefoonnummer
0477 35 22 45
Website
http://www.kasteeldaertrycke.be
Provinciaal Domein d'Aertrycke
Het 49 ha grote, aantrekkelijke Provinciaal Domein d'Aertrycke, op de grens tussen Torhout en de Verloren Kost, bestaat uit gemengd loofhout (met in de ondergroei onder andere valse salie en salomonszegel), gazons, kleurrijke bloemperken en vijvers. Tussen 1869 en 1871 liet August de Maere er het bouwvallige landhuis d'Aerdenhutte afbreken om er een neogotisch kasteel te bouwen. Je vindt er ook een bezienswaardige duiventoren. Konijnen, hazen en patrijzen zijn hier veel geziene bewoners.
Telefoonnummer
050 22 07 70
Groenhovebos
Het 120 ha grote Groenhovebos is sterk versnipperd. Het stadsbestuur van Torhout kocht er 20 ha van aan en stelde het open als wandelbos. Niemand die hier ontgoocheld zal vertrekken, want er is werkelijk voor elk wat wils: een speeltuin voor de kinderen, een vijver waarop hengelen mogelijk is, een joggingpad, en paardenliefhebbers vinden hun gading in de tot manege omgebouwde 19de-eeuwse boerderij. Het bos omvat loof- en naaldhoutbestanden, die omstreeks 1900 aangeplant werden. Er groeien zomereik, beuk, grove den en fijnspar en bovendien ook een aantal ongewone boomsoorten als vleugelnootboom, Hickorynoot, wilde kerselaar en thuja. Je kunt hier ook genieten van een grote soortenrijkdom aan kruiden, met onder andere dalkruid, tormentil, blauw glidkruid en veenmos. Het bos is ook de thuis van talrijke vogelsoorten.
Telefoonnummer
050 22 07 70
De Groene Specht

Het mooiste terras van Torhout, dat van De Groene Specht, is een oase van rust tussen de bomen. Het hoort bij het Diocesaan Centrum Groenhove, tot voor kort een vakantieoord voor kloosterorden, vandaag een congrescentrum met wandeldomein (33 ha), een 'religiowinkel' en cafetaria.

Telefoonnummer
050 74 56 00
Website
http://www.groenhove.net
De Trutselaar

Zowel voor een snelle hap, een drankje op het mooi gelegen terras, als een uitgebreidere maaltijd kun je terecht bij In de Trutselaar. Voor de kinderen is er een speeltuin, de rosmolen en natuurlijk het bos.

Telefoonnummer
050 38 89 00
Website
http://www.detrutselaar.be
Domeinbos Vloethemveld

Dit rustgevende domeinbos was oorspronkelijk een heide-en veengebied. In 1296 werd het geschonken aan het Brugse Sint-Janshospitaal met de bedoeling er vruchtbaar akkerland van te maken. Omstreeks 1550 werd aan de noordzijde van het gebied de 1600 m lange Vosseberm aangelegd, een dijk die het kwelwater vanaf het hoger gelegen land moest tegenhouden. Zo ontstond voor de dijk een moerassig, waterrijk gebied, dat later Vloethemvelt werd gedoopt. Tussen 1770 en 1882 werd het bebost en dempte men de vijvers. In 1980 kocht het Rijk de overblijvende bosgronden aan en die vormen nu het 113 ha grote domeinbos. Er groeit ongeveer evenveel naald- als loofhout. De dominante soorten zijn grove den, zomereik en beuk. Het bos staat bekend om zijn talrijke soorten paddenstoelen. Je zult er vooral stootvogels aantreffen, want buizerd, wespendief, sperwer, boom- en torenvalk en ransuil zijn er goed vertegenwoordigd. Een waar vogelparadijs, dus. Het bos is vrij toegankelijk op paden en dreven. De Vloethemveldzate is met zijn 5,5 km de kortste groene as van West-Vlaanderen. Deze oude militaire spoorweg verbindt de bosgebieden Vloethemveld en Merkemveld-Doeveren en vormt zo een prachtige route voor fietsers en wandelaars.

Telefoonnummer
050 28 86 05
Website
http://www.natuurenbos.be
Volkssterrenwacht Beisbroek - Cozmix

De volkssterrenwacht en het planetarium bevinden zich op de tweede verdieping van het kasteel Beisbroek. Boven op de observatietoren staat een koepel. Je kunt er de zon, de maan en de planeten van dichtbij ontdekken met de grote telescoop. In Cozmix kun je ook bij slecht weer en overdag de sterren in volle pracht bewonderen. In het fantastische planetarium worden immers meer dan 7000 sterren geprojecteerd op de binnenkant van de koepel. Niet alleen de sterrenhemel wordt afgebeeld, spectaculaire videobeelden voeren je samen met de muziek mee op een overweldigende tocht door de mysteries van het heelal. Zo kun je meevliegen over het Marsoppervlak en genieten van een schitterend uitzicht op de ringen van Saturnus. Verder kun je een bezoek brengen aan de multimediale en interactieve tentoonstelling. Je komt er alles te weten over onze Melkweg, de planeten en de kometen, de toekomst van het heelal en de evolutie van sterren. Een wandeling maken langs het planetenpad behoort ook tot de mogelijkheden. Daar worden de planeten voorgesteld door beelden van hun mythologische tegenhangers en is het zonnestelsel in het bos volledig op schaal weergegeven. Elke stap op het pad komt overeen met een afstand van 9 miljoen kilometer!

Telefoonnummer
050 39 05 66
Website
http://www.cozmix.be
Provinciedomein Tillegembos

Tillegembos is het oudste provinciedomein van West-Vlaanderen. In 1963 was het nog maar 44 ha groot, nu al 112 ha. Je kunt er een leuke dag doorbrengen want er is een gevarieerd aanbod. Zo zijn er tal van wandelpaden waarbij je afwisselend door naald- en loofbos wandelt. Voorts is er het prachtige kasteel met zijn strakke tuin en de neogotische domeinboerderij met oude rosmolen. Je kunt er ook de trappers op en de fietsroute Kastelenroute volgen, zonnen op de lig- en speelweiden en iets lekkers eten en drinken in de landelijke herberg De Trutselaar.

Telefoonnummer
050 38 24 16
Stedelijk domein Beisbroek

Beisbroek is een van de drie groene longen van Brugge. Samen met het Tudor- en Chartreuzenbos vormt het een aaneengesloten groene en recreatiezone van 160 ha groot, waarvan 100 ha bos is. Er loopt een lusvormig wandelpad van 5 km door. Via het kasteel Tudor met zijn kruidentuin en bijententoonstelling en het Chartreuzinnengoed met een grote hoogstamboomgaard van wel meer dan 170 vruchtbomen (75 appelrassen, 32 perenrassen, pruimen en notenbomen) kom je in het domein Beisbroek met twee extra troeven. In het kasteel kun je een natuurcentrum en de Volkssterrenwacht bezoeken. De tentoonstelling in het natuurcentrum is levendig en speels en beschikt over een kidslaboratorium. Op de site www.beisbroek.be vind je het gevarieerde aanbod van de Volkssterrenwacht Beisbroek. Vertrekkend aan het kasteel tref je een planetenpad aan dat je tot aan het heideveld brengt en dan kun je naar hartenlust wandelen in het bos en rusten bij een picknickplaats.

Telefoonnummer
050 32 90 11
Website
http://www.brugge.be
Kasteel Tillegem

De geschiedenis van deze waterburcht gaat terug tot de 14de eeuw, zijn huidige neogotische uitzicht kreeg Kasteel Tillegem eind 19de eeuw. Het biedt vandaag onderdak aan het Streekhuis voor de regio Noord-West-Vlaanderen.

Kasteel Tudor

Dit neogotische landhuis in 'Tudor-stijl' (een verwijzing naar de Engelse architectuur ten tijde van de heerschappij van het vorstenhuis Tudor) is gebouwd in 1904 en is daarmee een van de recentste kastelen in het Brugse. In 1980 kwam het kasteel en het domein in handen van de stad Brugge. Begin 2000 kwamen de kasteelgebouwen in privéhanden. De omliggende tuinen, kruidentuin en bossen zijn eigendom van stad Brugge.

Koetsenhuis

Het vroegere koetshuis van Kasteel Beisbroek is vandaag een koffiehuis-tearoom en biedt naar eigen zeggen het mooiste terras van Brugge. Ideaal om te verpozen bij een goed glas, een lekker dessert of een snack.

Telefoonnummer
050 67 87 50
Kasteel van Loppem

Veilig verscholen in de natuur ligt het neogotische kasteel van Loppem, dat in 1859 werd gebouwd naar een ontwerp van de Engelse architect Welby Pugin en de bekende architect Jean Bethune (1821-1894). Het kasteel, het interieur en het park maken deel uit van hetzelfde ontwerp. In het romantische park vind je een doolhof, waar het heerlijk verantwoord verdwalen is. Dit unieke doolhof werd in de 19de eeuw ontworpen door de broers Albert en Ernest van Caloen, onder leiding van hun huisleraar E.H. Van der Meersch. Mooie 16de-17de-eeuwse schilderijen, 15de-16de-eeuwse beelden en een verzameling aardewerk uit de 16de tot de 19de eeuw sieren het interieur van het kasteel. Koning Albert I verbleef hier een maand in 1918.

Telefoonnummer
050 82 22 45
Website
http://www.kasteelvanloppem.be
Domein Hoogveld

Het kasteel van domein Hoogveld is pas echt goed zichtbaar als je de dreef naar het jeugdverblijfcentrum inrijdt. Dat is sinds 1982 de bestemming van dit kasteel. Het werd in 1861 opgetrokken in opdracht van ene Antonius Herrebout. Tot dan was dit een woest gebied. Pas begin 19de eeuw werd het omgezet in bosgebied en doortrokken met de nu typerende lange perceeldreven in dambordpatroon. Het kasteel kwam later in handen van de familie van Outryve d'Ydewalle-de Thibault de Boesinghe en vanaf 1920 was de familie van Zuylen de Nyevelt de eigenaar. Baron van Zuylen was van 1933 tot 1938 en van 1947 tot 1962 burgemeester van Veldegem.

Kasteel Raepenburg

Kasteel Raepenburg is eigendom van Bernard d'Udekem d'Acoz, een neef van koningin Mathilde. Het werd rond 1800 gebouwd door Bernard van Severen, een Brugs advocaat en politicus. In 1837 erfde zijn dochter Clémence, getrouwd met ridder Eugène van Outryve d'Ydewalle, het landgoed. Tot op vandaag wordt Kasteel Raepenburg bewoond  door afstammelingen van deze adellijke familie. In 1933 trouwde Suzanne van Outryve d'Ydewalle namelijk met Charles d'Udekem d'Acoz. Suzanne en Charles waren de grootouders van o.a. koningin Mathilde (dochter van Patrick) en de bewoner van dit kasteel, Bernard (zoon van Raoul d'Udekem d'Acoz). Het kasteel is niet toegankelijk, het domein evenmin.

Domein Merkenveld

Merkenveld is bij Scouts en Gidsen Vlaanderen bekend als jeugdverblijf met 20 ha speelbos en 10 ha kampeerweiden. Er overnachten jaarlijks tot 33.000 kinderen en jongeren. Diep verscholen in het bos staat Kasteel Baesveld (niet toegankelijk).

Toon meer (+)Toon minder (-)

West-Vlaanderen heeft de reputatie de bosarmste provincie van het land te zijn, maar gelukkig is er de zuidrand van Brugge, waar enkele stevige lappen natuurschoon samen één grote boscluster vormen. Tijdens deze dagtocht begin je waarom aan een soort 'groene gordel' die je achtereenvolgens laat genieten van de bossen rond het kasteel van Loppem, het Kampveld, het Merkemveld, het Vloethemveld, de domeinen Beisbroek en Tudor en het Tillegembos. Buiten deze stedelijke omgeving ontdek je ook in het aanpalende Houtland nog flink wat lommerrijk gebied zoals het Lakebos, Groenhove, het provinciedomein d’Aertrycke en het Plaisiersbos. Kortom, geen gebrek aan wuivend gebladerte, schaduwrijke dreven en de typische bosgeuren tijdens deze rit. Feit is wel dat je onderweg regelmatig onverharde wegen onder de wielen krijgt - groen en asfalt gaan nu eenmaal niet goed samen…

Wens je meer informatie over deze route (Roadbook, gpx-bestanden en praktische info)?

Al deze informatie vind je in de volgende gids:

Een dagje uit met de fiets in België

25 extra lange fietstochten uitgezet op het knooppuntennetwerk

Voor de eerste keer bevat een Knooppuntergids 25 XL-fietslussen. Met een gemiddelde lengte van 75 kilometer zijn deze routes bedoeld voor wie er een hele dag op uit wil trekken, van de recreatieve tot sportieve fietser en van stadsfiets- tot e-bike-adepten.

Bij elke tocht hoort een roadbook. Het biedt alle informatie in de meeste compacte vorm: de startplaats, alle fietsknooppunten die je moet volgen op een rijtje, de afstand tussen die knooppunten en de situering van de bezienswaardigheden en horecazaken onderweg. Alle roadbooks kun je, na registratie, gratis downloaden via deze website. 

€25,99

Heb je deze gids al ?

Na aankoop kun je jouw Knooppuntergids op deze website registreren. Zo krijg je toegang tot de meest actuele versie van de routes uit je gids en alle extra informatie en mogelijkheden. Je kunt je gids activeren met de persoonlijke unieke code die je vooraan in je boek terugvindt.