Een uitwaaidagje aan zee

Oostende · 71 km

Klik hier voor de korte versie van 33 km

Oostende · 33 km

Klik hier voor de lange versie van 71 km
West-Vlaanderen ·
Oostende · Leffinge · Nieuwpoort · Oostduinkerke · Koksijde · Westende · Middelkerke ·
Ganzepoot - Sluizencomplex

Dit indrukwekkende sluizencomplex, Ganzepoot in de volksmond, verbindt maar liefst zes waterlopen via de IJzermonding met de Noordzee. De opzet van dit complex in 1876-1878 was de waterhuishouding en de scheepvaart regelen op de IJzer en een aantal secundaire waterlopen. Tijdens de Eerste Wereldoorlog speelde de Ganzepoot een cruciale rol in het stopzetten van de opmars van de Duitsers. Schipper Hendrik Geeraert zette in oktober 1914 bij vloed de sluizen meermaals open. Hierdoor liep de IJzervlakte onder water en kon de Duitse opmars naar de Noord-Franse havensteden worden tegengehouden. Het Belgische leger kreeg de tijd om zich achter de IJzer in te graven. Als herinnering aan de Eerste Wereldoorlog vind je verschillende monumenten aan het complex. De Ganzepoot is nu een beschermd monument, de omgeving een beschermd stadsgezicht.

Telefoonnummer
Openingsuren

Doorlopend toegankelijk.

Koning Albert I-monument

Niet ver van de oude stadskern van Nieuwpoort vind je op de rechteroever van de IJzer dit statige en indrukwekkende Koning Albertmonument. Het werd in 1938 opgericht ter nagedachtenis aan de duizenden soldaten die sneuvelden tijdens de Eerste Wereldoorlog. Het werd ontworpen door architect Juliaan De Ridder en bestaat uit een cirkelvormig grondplan met twintig zuilen en een ringbalk. Op de binnenkant staan een Nederlands- en een Franstalig gedicht. Midden in de zuilenkring staat een ruiterstandbeeld van koning Albert I, een beeld van de hand van Karel Aubroeck. Onder het monument bevindt zich het bezoekerscentrum Westfront.

Telefoonnummer
Openingsuren

Van dinsdag tot zondag van 10 tot 17 u.

Hoge Blekker

De Hoge Blekker is een uniek stuifduin én de hoogste duintop van de Vlaamse kust; hij is namelijk 33 meter hoog. Hij ligt in een natuurgebied van 18 ha groot, dat eigendom is van het Vlaamse Gewest en vormt samen met de omliggende Schipgatduinen en de Doornpanne een van de meest uitgestrekte duincomplexen van de kust (250 ha). De Hoge Blekker was al bekend bij de Kelten, die het duin 'Geso riae' noemden, 'Zandberg bij de stroom'. Het is letterlijk een wandelend duin, dat door de wind wordt verplaatst, maar tegenwoordig in toom wordt gehouden door aanplanting van helmgras en kruipwilg. Toch maakten zeelui van zijn opvallende verschijning gebruik om hun koers te bepalen. De naam 'Hoge Blekker' verwijst naar het lichtweerkaatsende karakter van de kale duinflanken, die 'blekken' in de zon. De top biedt een prachtig uitzicht over het grote duingebied.

Telefoonnummer
058 51 29 10
Website
http://www.koksijde.be
Seastar Sailor’s Bar

Bij de aanlegsteigers van rederij Seastar is er ook een café-bistro met een groot terras. Aantrekkelijk om even te pauzeren en te genieten van een drankje, de sfeer in en om de havengeul én vooral ook van de fraaie omgeving aan de Robert Orlentpromenade.

Telefoonnummer
058 24 00 36
Website
http://www.seastarsailorsbar.be
De Doornpanne

In bezoekerscentrum De Doornpanne kom je meer te weten over de waterwinning en de fauna en flora in het natuurgebied het natuurgebied De Doornpanne. Er zijn tijdelijke tentoonstellingen waar 'zelf doen' en 'zelf ontdekken' centraal staan. Ja kan een begeleide wandeling aanvragen, brochures, wandelkaarten en informatie krijgen. In De Doornpanne bestaat de kern van het duinencomplex uit een brede depressie (panne) waarvan de begroeiing een mozaïek vormt van bos, struikgewas en open ruimte. Eromheen bevindt zich een gordel van stuifduinen met o.a. de hoogste duintop van de Vlaamse kust, de Hoge Blekker (33 m). In De Doornpanne komen meer dan driehonderd soorten wilde planten voor waarvan een derde in Vlaanderen zeldzaam tot zeer zeldzaam is. Bepaalde delen van het gebied zijn wegens begrazing en waterwinning alleen toegankelijk onder begeleiding van een gids. Voor meer informatie neem je het best een kijkje op www.iwva.be/bezoekers, de website van de Intercommunale Waterleidingsmaatschappij van Veurne-Ambacht (IWVA) die eigenaar is van het centrale deel (123 ha) van De Doornpanne.

Telefoonnummer
058 53 38 33
Openingsuren

- Buiten de vakantieperiodes (van oktober tot mei): vrijdag en zaterdag van 10 tot 12 u. en van 14 tot 16 u.; zon- en feestdagen van 14 tot 16 u. Gesloten op zondagen in januari buiten de kerstvakantie. - Juni tot september en tijdens de schoolvakanties: van maandag tot zaterdag van 10 tot 12 u. en van 14 tot 17 u.; zon- en feestdagen van 14 tot 17 u.

Website
http://www.iwva.be/bezoekers
Koninklijke Gaanderijen

De Koninklijke Gaanderijen zijn even mooi als hun naam klinkt. De Gaanderijen, die in 1905 werden voltooid, zijn ongeveer 400 meter lang en dienden om de gegoede burgers tijdens hun wandeling tegen zon en regen te beschermen. Ook vandaag kun je er heerlijk ontspannen wandelen en genieten van het adembenemende uitzicht op zee. Tegen de Gaanderijen werd begin de jaren dertig het Thermenpaleis gebouwd. Vandaag is het een viersterrenhotel dat nog steeds de belle-époquesfeer ademt.

Telefoonnummer
Openingsuren

Doorlopend toegankelijk.

Zeilschip Mercator

Bijna dertig jaar diende de Mercator als opleidingsschip voor de Belgische koopvaardijvloot. De meest gedenkwaardige tocht van deze prachtige driemaster was de overtocht van het stoffelijke overschot van pater Damiaan naar Vlaanderen in 1936. In 1960 werd het schip uit de vaart genomen. Nu is het een boeiend museum waar je kunt ervaren hoe het leven verliep aan boord van een groot zeilschip. De Mercator kun je zelfs huren voor een onvergetelijk feest of evenement!

Telefoonnummer
Website
http://www.zeilschipmercator.be
Plassendalevaart

Het Plassendalekanaal verbindt de IJzer in Nieuwpoort met het kanaal Brugge-Oostende en is genoemd naar het gehucht waar beide kanalen op elkaar aansluiten, Plassendale bij Oudenburg. De waterweg werd in 1640 gegraven in opdracht van de aartshertogen Albrecht en Isabella. Het jaagpad langs de noordelijke oever is vandaag zeer in trek bij fietsers.

Telefoonnummer
Standbeeld Lucy Loes

Tot haar 50ste was Lucienne Vanbesien - geboren aan de visserskaai - een gewone huisvrouw, tot ze aan een zangcarrière begon en de daaropvolgende 30 jaar als Lucy Loes de 'ongekroonde koningin van het visserslied' werd. Met liedjes als 'Mien Zeekapitein', ''t Is gedoan met de dikke madam' en 'Die visscher van mien', gezongen in het lokale dialect, was ze in Oostende waanzinnig populair.

NAVIGO - Nationaal Visserijmuseum

In dit moderne museum voor jong en oud vullen waardevolle pronkstukken uit de collectie en interactieve opstellingen elkaar aan. Zo kun je morseberichten verzenden, een visser in nood helpen door het gezinsparcours S.O.S. Zeemonsters te volgen, een storm beleven alsof je er middenin zit en ontdekken hoe vissers vroeger leefden en werkten aan de hand van levensechte decors: het vissershuisje, het strand, de kapel, de scheepswerf, de Oostendse vismijn, de 'cierk' en een sprot- en haringrokerijdecor. Niet alleen de kunst en het vissersambacht staan centraal in het museum. Ook de natuur, en de zee die geeft en neemt. Sta oog in oog met de aquariumbewoners onder hét pronkstuk van de collectie: de OD.1 Martha, een gerestaureerd kustvissersvaartuig dat oorspronkelijk tot de vissersvloot van Oostduinkerke behoorde en sinds 2006 een nieuwe thuishaven in het visserijmuseum vond. Het museum schenkt extra aandacht aan het heden en de toekomst van de visserij in de Noordzee en organiseert bovendien jaarlijks tentoonstellingen die een frisse blik werpen op de verschillende aspecten van de visserij. Oostduinkerke is ook de enige plek ter wereld waar garnaalvissers te paard nog actief zijn. Een aloud gebruik waarrond het museum reeds een grote verzameling erfgoed verzameld heeft. Na een bezoek kun je in het estaminet De Peerdevisscher de traditionele visserskost proeven en genieten op het binnenplein waar de visserijfolklore in de zomer telkens haar hoogtepunt krijgt. Je vindt er ook het herdenkingsmonument voor de op zee gebleven vissers.

Telefoonnummer
058 51 24 68
Openingsuren

Van 1 april tot 30 oktober: van dinsdag tot vrijdag van 10 tot 18 u.; zaterdag, zon- en feestdagen van 14 tot 18 u. Van 1 november tot 31 maart: van dinsdag tot zondag van 14 tot 18 u.

Website
http://www.navigomuseum.be
In de Peerdevisscher

Het Nationaal Visserijmuseum kreeg een paar jaar geleden een grondige renovatie, maar de museumherberg De Peerdevisscher behield zijn authentieke uitzicht van weleer. Deze vissersherberg werd weliswaar op getrouwe wijze nagebouwd naar een 'model' uit de jaren twintig van de vorige eeuw, toch ontbreekt het hier geenszins aan authentieke gezelligheid. Het houten plafond en de Leuvense kachel dragen daar ruimschoots toe bij. Uitbater Johan Casier is hier sinds 2004 de patroon. Hij nam De Peerdevisscher toen over van paardenvisser Maurice Denecker, die liefst 27 jaar de zaak uitbaatte. Ook Johan is paardenvisser, een absolute voorwaarde van de gemeente om deze herberg te mogen uitbaten. Zijn vrouw is trouwens de dochter van de legendarische paardenvisser Eddy D'Hulster. De paardenvissers zijn in de herberg overigens goed vertegenwoordigd: aan de muur ontdek je een reeks foto's over dit legendarische beroep. Proef hier zeker eens een Peerdevisscher van de tap, een lekker bruin biertje van hoge gisting dat het midden houdt tussen trappist en Rodenbach. Het smaakt trouwens voortreffelijk met een portie verse garnalen.

Telefoonnummer
058 51 32 57
Openingsuren

Van dinsdag tot zondag van 10 tot 20 u.

Sint-Petrus-en-Pauluskerk
De Sint-Petrus-en-Pauluskerk is een neogotische kerk die begin twintigste eeuw uit de steigers kwam. Ze heeft twee sierlijke torens. Binnenin wordt het nog mooier: hef even de ogen ten hemel en geniet van de prachtige glasramen! Achter het hoofdaltaar vind je het praalgraf van de in Oostende overleden koningin Louise-Marie, de eerste Belgische koningin. Naast de kerk staat de 'peperbusse', de toren (1478) van de voormalige kerk die in 1896 afbrandde.
Telefoonnummer
059 70 17 19
Openingsuren

Dagelijks van 8.30 tot 12 u. en van 14.30 tot 17.30 u.

Raversyde Atlantikwall

Maak kennis met een uniek geheel van bunkers en loopgraven, nauwkeurig heringericht zoals zestig jaar geleden! In het beschermd duingebied van het voormalige Domein Prins Karel bevindt zich een unieke historische plaats van de moderne vestingbouw: zestig constructies uit de twee wereldoorlogen, verbonden door twee kilometer open of onderaardse gangen. Dit uitzonderlijke geheel is bijzonder goed bewaard gebleven, doordat Prins Karel stelselmatig elke poging tot afbraak geweigerd heeft. Het Memoriaal Prins Karel houdt de herinnering aan hem levendig. In de Vlaamse Zaal loopt een biografische tentoonstelling. Je kunt ook het paviljoen bezoeken waar de prins vanaf 1950 verbleef en waar het interieur prachtig gerestaureerd werd. In de bovenzaal wordt jaarlijks een tijdelijke tentoonstelling opgezet.

Telefoonnummer
059 70 22 85
Openingsuren

Van 21 maart tot 15 november dagelijks van 10.30 tot 17 u.; weekends, feestdagen en schoolvakanties van 10.30 tot 18 u. Laatste bezoek telkens 1 u. voor sluiting. Groepen na afspraak.

Website
http://www.raversyde.be
Onze-Lieve-Vrouw-ter-Duinenkerk
Midden in een prachtig duin-en polderlandschap vind je dit charmante vroeggotische kerkje (14de eeuw), dat in de volksmond het Duinenkerkje wordt genoemd. Het werd in de 17de eeuw volledig herbouwd. Niemand minder dan de Oostendse schilder James Ensor (1860-1949) ligt op het kerkhof begraven. Hij heeft het kerkje trouwens verschillende malen vereeuwigd in etsen en schilderijen. De kerk, het kerkhof en de omgeving zijn beschermd.
Telefoonnummer
Raversyde Anno 1465 (Walraversijde)
Waan je helemaal in de sfeer van het oude vissersdorp Walraversijde met een bezoek aan dit museum! Van het museumgebouw, waar je kunt genieten van een schitterende audiovisuele voorstelling, wandel je naar vier gereconstrueerde vissershuizen. De bouw van deze vier huizen steunt volledig op de resultaten van het archeologisch onderzoek. De huizen werden met de originele middeleeuwse bakstenen van het dorp heropgebouwd. Alle voorwerpen in de huizen zijn getrouwe replica's van de vondsten. De audiogids begeleidt je door de woningen. Daarna volgt een 'overgangservaring' waarbij je via een vervallen dorpswoning in de werkruimte van de archeoloog belandt en op die wijze naar de 21ste eeuw wordt geflitst. Enkele meters verderop bevindt zich het opgravingsterrein, precies op de plaats waar de vier vissershuizen werden ontdekt. Ten slotte is er een tentoonstelling in het museumgebouw waar de originele voorwerpen in hun context worden geplaatst met behulp van de nieuwste interactieve technieken.
Telefoonnummer
059 70 22 85
Website
http://www.raversyde.be
Wandel- en fietspromenade

Het fietspad en de parallelle, houten wandelpromenade, met uitkijkpunten en relingen die aan een schip doen denken, lokken terecht veel volk.

Maria-Hendrikapark

Het park is 37 hectare groot, werd eind 19de eeuw aangelegd in opdracht van Koning Leopold II en genoemd naar zijn echtgenote. Blikvangers in het park zijn het Spiegelmeer, de Koninginne- en Konijnenvijver.

Vistrap

Voor de meest verse vis en garnalen moet je aan de Oostendse ‘vistrap’ zijn - uniek aan de Belgische kust, aangezien in andere vismijnen particulieren niet welkom zijn. Ooit leidde een trap rechtstreeks naar de aanmerende vissersboten. Na renovatie van de Visserskaai verdween het trapje, maar in de volksmond bleef de naam. Dagelijks open, behalve op kerstdag, nieuwjaarsdag en als er storm op zee is geweest.

Florizoonebrug

De brug tussen Dijk en Conterdijk in Wulpen kreeg de naam Florizoonebrug. Rond deze brug groeiden alle telgen van de familie Florizoone op. Zij drukten hun stempel op het maatschappelijke en culturele leven in de regio.

Hof ter Hille

Midden de 14de eeuw kocht de Koksijdse abdij Ten Duinen dit Hof ter Hille, dat vanaf dan als domeinhoeve werd uitgebaat. Met behoud van authentieke elementen zijn deze historische gebouwen recent gerestaureerd en getransformeerd tot clubhuis van de plaatselijke golfvereniging. Ook op het golfterrein zelf zijn nog tal van historische relicten te zien.

Toon meer (+)Toon minder (-)

De vele troeven van het provinciedomein Atlantikwall Raversyde ontdekken. Zalig fietsen met uitzicht op zee. Uitwaaien in het polderland achter de kust. Op een terrasje genieten tussen de badgasten. Voel je je aangesproken door minstens één van voorgaande zinnen? Dan is deze tocht echt iets voor jou! Het gaat namelijk om een dagtrip die je van Oostende via Nieuwpoort helemaal tot in Koksijde brengt. En terug. Kortom: een fietslus die grotendeels de kustlijn volgt, ideaal om je even op te laden. Je zult merken: de zoute zeelucht heeft een positief effect op je gemoedstoestand en geeft je een gezonde boost. Hetzelfde kan gezegd worden van de trajecten door het achterland, langs de Kanaal Plassendale-Nieuwpoort en door het beschermde duinlandschap van de Doornpanne. De stilte heeft een kalmerend effect en van de weidse uitzichten word je helemaal zen.

Wens je meer informatie over deze route (Roadbook, gpx-bestanden en praktische info)?

Al deze informatie vind je in de volgende gids:

Een dagje uit met de fiets in België

25 extra lange fietstochten uitgezet op het knooppuntennetwerk

Voor de eerste keer bevat een Knooppuntergids 25 XL-fietslussen. Met een gemiddelde lengte van 75 kilometer zijn deze routes bedoeld voor wie er een hele dag op uit wil trekken, van de recreatieve tot sportieve fietser en van stadsfiets- tot e-bike-adepten.

Bij elke tocht hoort een roadbook. Het biedt alle informatie in de meeste compacte vorm: de startplaats, alle fietsknooppunten die je moet volgen op een rijtje, de afstand tussen die knooppunten en de situering van de bezienswaardigheden en horecazaken onderweg. Alle roadbooks kun je, na registratie, gratis downloaden via deze website. 

€25,99

Heb je deze gids al ?

Na aankoop kun je jouw Knooppuntergids op deze website registreren. Zo krijg je toegang tot de meest actuele versie van de routes uit je gids en alle extra informatie en mogelijkheden. Je kunt je gids activeren met de persoonlijke unieke code die je vooraan in je boek terugvindt.