Het allereerste natuurreservaat

Knokke · 53 km

Klik hier voor de korte versie van 22 km
West-Vlaanderen ·
Knokke · Sint-Anna-Ter Muiden · Oostkerke · Damme · Hoeke · Sluis · Retranchement · Cadzand ·
De Welkom

Op de kaart van De Welkom staan liefst 126 soorten bier, waaronder zes van het vat. Het plaatselijke gerstenat heet Uilenspiegel (bruin, 8%) en Maerlant (tripel, 9%). De taverne biedt fietsers trouwens een degelijke fietsenstalling, fietskaarten en bovenal een ruim terras, met uitzicht op de Damse Vaart.

Telefoonnummer
050 60 24 92
Website
http://www.hotelwelkom.be
Romboutswervedijk
Door zijn scheve populieren is de Romboutswervedijk in Damme een van de meest opvallende dijken uit de streek. Het Romboutswerve-reservaat maakt deel uit van een groot weidecomplex dat rond het jaar 1200 op de zee werd veroverd. Aan weerszijden van de Romboutswervedijk ligt het natuurreservaat 'De Stadswallen van Damme'. Vooral tijdens de vogeltrek is het op en rond de dijk bijzonder druk. Ganzen, eenden, wilde zwanen en veel andere soorten strijken er neer voor ze hun weg voortzetten. In december organiseert Natuurpunt, de beheerder van het reservaat, er een vogelfestival.
Telefoonnummer
Oostkerke

Oostkerke ligt in de sowieso al aantrekkelijke Zwinstreek, het poldergebied in het noorden van West-Vlaanderen. De naam verwijst naar de zeearm die in de middeleeuwen helemaal tot in Brugge reikte.

Leopoldkanaal / Schipdonkkanaal

Toen midden 19de eeuw het Leopoldkanaal en vervolgens parallel ook het Schipdonkkanaal werd gegraven, 'botsten' beide waterwegen op de in 1813 aangelegde Damse Vaart. Prompt bedachten ingenieurs een ingenieus systeem van doorsteken om het water van deze afvoerkanalen onder de vaart door te leiden. Tijdens WO II werden deze 'sifons' verwoest. Sindsdien hebben Leopold- en Schipdonkkanaal 'vrije doorgang' richting zee en is de Damse Vaart afgedamd. Alleen de naam van het bekende palingrestaurant in die buurt herinnert nog aan die sifons.

Het 55 km lange Schipdonkkanaal heet officieel het 'Afeidingskanaal van de Leie'. Het kwam er midden 19de eeuw, om het overtollige water van de Leie af te voeren en Gent te behoeden voor overstromingen. Het Leopoldkanaal (46 km) voert het water van het poldergebied rond Boekhoute en Watervliet af. De laatste 20 km lopen beide waterwegen evenwijdig, enkel gescheiden door een dijk. Omdat het polderwater relatief zuiver en het Leiewater destijds sterk vervuild was, sprak men in de volksmond al vlug over de 'Blinker' en de 'Stinker'.

Damse Vaart

De Damse Vaart heet officieel 'Napoleonkanaal'. Het was namelijk de Franse keizer die de waterweg vanaf 1810 liet graven. De verbinding Brugge-Westerschelde was de missing link in een netwerk van kanalen achter de kust en moest ervoor zorgen dat de Franse scheepvaart niet 'gehinderd' werd door de Engelse vijand op zee. Na de val van Napoleon stokten de graafwerken. De Hollanders herbegonnen in 1856, maar besloten er in Sluis mee op te houden. Daarom is de Damse Vaart maar 15 km lang.

Het Zwin

In het Zwin kun je een fantastisch dagje uit beleven. Uitwaaien bij schorren en slikken, meer te weten te komen over wat leeft in dit gebied in het bezoekerscentrum, Europese watervogels bekijken in het park en afsluiten met een hapje en een drankje. Het hoogtepunt van een bezoek met kinderen is het voederen van de ooievaars. Elke zondagvoormiddag kun je deelnemen aan een begeleide wandeling.

Telefoonnummer
050 60 70 86
Openingsuren

Door werkzaamheden is het Zwin slechts zeer beperkt toegankelijk. Raadpleeg de website.

Website
http://www.zwin.be
Borstbeeld van Dale

Je passeert het beeld van Johan Hendrik van Dale (1828-1872), de grondlegger en naamgever van het Groot Woordenboek der Nederlandse Taal en dus eerder bekend als ‘de Dikke’. Van Dale was hoofdonderwijzer en archivaris in Sluis en schreef tussendoor leerboeken over taalzuiverheid en spraakkunst.

Grenspaal 361

Grenspaal 361 staat op de kruising van de Schaapsdreef en de Dikkendijk (België) en de Graaf Jansdijk (Nederland).

In de Groene Wandeling

De geschiedenis van dit etablissement gaat terug tot 1847, toen hier een dubbele brug over het Leopold-­ en Schipdonkkanaal werd gebouwd. De zaak staat wijd en zijd bekend voor haar palinggerechten, maar je kunt er net zo goed van een streekbiertje genieten.

Telefoonnummer
050 60 31 77
Website
http://www.groenewandeling.be
Sint Anna ter Muiden

Het schilderachtige dorpsplein van Sint Anna ter Muiden, dat nochtans helemaal tegen België aanschurkt, is helemaal Zeeuws, inclusief de hervormde kerk (1653). Tijdens de middeleeuwen was dit een belangrijke haven­ en handelsstad; vandaag is het de kleinste stad van Nederland.

Verbrand Fort

Het Verbrand Fort, of beter: wat ervan overblijft, was een van aarde opgeworpen verschansing, een zogeheten redoute met gracht, voorwal en verdedigingswal, die in 1703 tijdens de Spaanse Successieoorlog door Franse troepen werd aangelegd.

Toon meer (+)Toon minder (-)

Al in 1952 maakte graaf Léon Lippens van Het Zwin een beschermd landschap. Het werd daarmee het allereerste natuurreservaat van Vlaanderen. Ook vandaag is het nog altijd een van de bekendste en drukstbezochte landschapsparken van België. Het Zwin wordt een ‘internationale luchthaven’ voor vogels genoemd en de huidige geulmonding vormt een prachtig stuk getijdenatuur (770 ha) dat in ons land zijn gelijke niet kent. Het is een overblijfsel van de historische zee-inham die pakweg negen eeuwen geleden op sommige plaatsen wel tot 6 km breed was en veel verder het binnenland binnendrong, helemaal tot in Damme. Langs die rechtstreekse verbinding met de zee ontstonden er drukke wereldhavens. Tijdens deze tocht zul je min of meer de contouren van de vroegere Zwingeul volgen en maak je dankzij enkele outdoor 360° virtual reality-kijkers een tijdreis van voor de middeleeuwen tot nu.

Wens je meer informatie over deze route (Roadbook, gpx-bestanden en praktische info)?

Al deze informatie vind je in de volgende gids:

Fietsen door de mooiste landschappen van België

30 fietsroutes langs natuurgebieden uitgezet op het knooppuntennetwerk

Deze fietsgids bundelt de mooiste knooppuntenfietsroutes dwars door de meest iconische natuurgebieden van België... een ware droom voor elke natuurliefhebber. Je waant je bij momenten even alleen op de wereld.

Bij elke fietstocht hoort een roadbook. Het biedt je alle info in de meest compacte vorm: de vermelding van de startplaats, een opsomming van de fietsknooppunten, de afstand tussen die knooppunten en de situering van de bezienswaardigheden en horecazaken onderweg. Alle roadbooks kun je, na registratie, gratis downloaden op deze website.

Als extra houvast tijdens het fietsen vermelden de routekaarten een reeks referentiepunten. Met behulp van die referentiepunten kun je inschatten waar beschreven bezienswaardigheden en horecazaken te ontdekken zijn.

€25,99

Heb je deze gids al ?

Na aankoop kun je jouw Knooppuntergids op deze website registreren. Zo krijg je toegang tot de meest actuele versie van de routes uit je gids en alle extra informatie en mogelijkheden. Je kunt je gids activeren met de persoonlijke unieke code die je vooraan in je boek terugvindt.