Expeditie Zoniënwoud

Jezus-Eik · 49 km

Klik hier voor de korte versie van 25 km

Jezus-Eik · 25 km

Klik hier voor de lange versie van 49 km
Vlaams-Brabant ·
Jezus-Eik · Hoeilaart · Watermaal-Bosvoorde · Oudergem · Tervuren · Vossem · Duisburg ·
Sint-Pauluskerk Vossem

De intieme en gezellige Sint-Pauluskerk van Vossem vormt een schakel in de reeks van romaanse kerken in de Voervallei. Waarschijnlijk werd de kerk rond 1200 gebouwd. Ze werd opgetrokken in kalkzandsteen die in de omgeving werd opgedolven. Aan het einde van de 17de eeuw werd de kerk grondig verbouwd in de populaire stijlrichting van die tijd: de barok. Ze kreeg meer licht door grotere ramen, pijlers werden verwijderd, muren en zoldering werden wit bepleisterd, de toren werd verhoogd en onderaan in de toren kwam een nieuwe westelijke toegang tot de kerk. In het romaanse koor zijn nog sporen terug te vinden van middeleeuwse muurschilderingen. Andere kerkschatten zijn onder meer een 15de-eeuws eikenhouten beeld van Sint-Paulus en een verguld kruis uit de baroktijd.

Telefoonnummer
02 767 66 74
Nerocafé
De laatste tram op de lijn Groenendaal-Hoeilaart-Overijse vertrok in 1958 aan het Hoeilaartse station. Het sloot daarna de deuren, maar stripfiguur Nero redde het van de sloophamer en ging er in 1990 wonen nadat hij het pand kraakte in het album 'De Verschrikkelijke Tweeling'. Een levensgroot bronzen standbeeld voor de deur brengt er trouwens hulde aan Nero, wiens geestelijke vader Marc Sleen op nauwelijks een steenworp van de brasserie woont. Het tramhuisje werd eveneens als industrieel erfgoed gerestaureerd. Binnenin zie je nog het tramloket en je ontdekt ook de originele vloer. Een permanente expo maakt je bovendien wegwijs met de avonturen van Nero en zijn kompanen. Talloze werken van Marc Sleen kun je hier bewonderen, waaronder tal van exclusieve tekeningen en taferelen uit de Nero-reeks. De brasserie opende in 2000 de deuren. Uitbaters Dimitri en Jacqueline bieden er tal van biersoorten aan en je kunt er terecht voor een snelle hap, een gastronomisch diner en natuurlijk voor een unieke en beroemde Nerowafel.
Telefoonnummer
02 657 33 45
Openingsuren
Van dinsdag tot donderdag van 11 tot 23 u., vrijdag en zaterdag tot 0.30 u.
Website
http://www.nerocafe.be
AfricaMuseum

Na een jarenlange restauratie is het vernieuwde AfricaMuseum een bezoek zeker waard. Het museum schetst een beeld van het hedendaagse, ontvoogde Afrika in een gebouw met een koloniaal verleden. Via de ondergrondse gang kom je in de kelders van het oude koninklijke museum. Er is een permanente tentoonstelling. Op de benedenverdieping vind je vijf thematentoonstellingen, voornamelijk opgebouwd rond Centraal-Afrika en met respect voor de ontvoogding van Afrika. Het verhaal van het museum begint bij de wereldtentoonstelling van 1897 in Brussel. Koning Leopold II organiseerde een koloniale tentoonstelling in het Koloniënpaleis. Dit gebouw barstte al snel uit zijn voegen. Een nieuw Congomuseum moest soelaas bieden. De koning overleed voor de werken voltooid waren. Het was zijn zoon  Albert I die het museum op 30 april 1910 plechtig opende.

Telefoonnummer
02 769 52 11
Website
http://www.africamuseum.be
Bosmuseum Jan van Ruusbroec
Het bosmuseum Jan van Ruusbroec is gelegen in het grootste loofbos van Vlaanderen, het Zoniënwoud, zonder twijfel een ideaal vertrekpunt voor wandelingen en fietstochten. Je maakt er kennis met de leefwereld van het bos en zijn bewoners, de principes van het bosbeheer en de geschiedenis van het Zoniënwoud. Het bosmuseum is ondergebracht in een mooie, oude vierkantshoeve uit 1777-1782, een van de weinige bewaard gebleven gebouwen van de oude priorij van Groenendaal. Het museum dankt zijn naam aan de eerste bewoner van deze priorij: de mysticus Jan van Ruusbroec.
Telefoonnummer
02 658 24 60
Website
http://www.bosmuseum.be
Arboretum van Groenendaal
Het Arboretum van Groenendaal is het oudste bosarboretum van ons land, aangelegd op initiatief van Leopold II. In totaal zijn er 407 percelen met ruim 400 verschillende bomen en struiken. De bedoeling was om na te gaan welke exotische bomen geschikt waren voor de Belgische bosbouw. Je treft er vooral middelgrote en grote bomen aan. Je kunt er heerlijk wandelen.
Telefoonnummer
Website
http://www.anb.be
Cafetaria de Bosuil

Met het prachtige natuurlijke decor van het Zoniënwoud als stille getuige, kan je hier genieten van rust en een uitgebreide kaart van dorstlessers, hongerstillers en verrukkelijke nagenieters.

Telefoonnummer
02 657 42 03
Website
http://www.debosuil.be
In den Congo

Dit is de goedkoopste herberg van Vlaanderen - met pintjes aan 1 euro!

Telefoonnummer
02 767 66 86
Kasteel van Hoeilaart

Op deze plaats stond vroeger het 15de-­eeuwse kasteel van de heerlijkheid Terheide. Dit landgoed werd in 1820 aangekocht door baron Jozef de Man d’Hobruge, burgemeester van Hoeilaart van 1823 tot 1854. Zijn zoon, baron Jean de Man d’Attenrode, was eveneens burgemeester van Hoeilaart: van 1854 tot 1878. Jean liet in het begin van de jaren 1850 het middeleeuwse kasteel afbreken en vervangen door het huidige. Architect Jozef Claes ontwierp het Hoeilaartse kasteel in neotudorstijl. In de jaren 1990 werd het kasteel gerenoveerd: werken die vooral door het gemeentepersoneel werden uitgevoerd. Tegenwoordig huist de gemeentelijke administratie in het kasteel van Hoeilaart. Iedereen kan vrij rondwandelen in het domein.

Kasteel Groenendaal

Het kasteel werd in 1783 gebouwd op de site van de voormalige priorij van Groenendaal, als een wagenhuis met personeelsverblijf. Later werd de gemeentelijke groenadministratie er gehuisvest. Midden 20ste eeuw werd het kasteel geëxploiteerd als hotel/restaurant Château de Groenendael. Het gebouw werd in 1998 beschermd als monument. Na een grondige restauratie (2004-2009) werd de verdieping ingericht als kantoorruimte. Nu huizen hier diensten die instaan voor het beheer van het Zoniënwoud, zoals de woudmeester, de houtvesterij, het Educatief Bosbouwcentrum Groenendaal en Inverde, het Forum voor Groenexpertise voor de Vlaamse Gemeenschap. Rond het - niet toegankelijke - kasteel liggen verschillende vijvers.

Zoniënwoud
Even genoeg van de drukte van onze hoofdstad? Dan kun je in het vlakbij gelegen Zoniënwoud heerlijk van de rust gaan genieten. Van het prachtige beukenbos, dat in 1822 nog zo'n 12.000 hectare groot was, blijft er slechts een derde over. Het Zoniënwoud is bekend voor de grote statige beukenbomen waarvan de oudste bomen meer dan 200 jaar oud zijn. Het is samen met de andere Brabantse bossen (o.a. Ter Kamerenbos, Kapucienenbos) een overblijfsel van het Kolenwoud. Dit oerbos strekte zich in de tijd van de Romeinen uit van de oevers van de Rijn en de Moezel tot de Noordzee. Deze plek vormt sinds 1959 een beschermd landschap. In het Zoniënwoud bevinden zich het Geografisch Arboretum van Tervuren en het Arboretum van Groenendaal.
Telefoonnummer
Website
http://www.natuurenbos.be/nl-BE/Domeinen/Vlaams-Brabant/Zonienwoud.aspx
Rood Klooster

Omringd door bossen, vijvers, moerassen en tuinen is het Rood Klooster van Oudergem een unieke erfgoedsite. Ooit was het een priorij, vanaf de tweede helft van de 14de eeuw werd het bewoond door monniken van de orde van Sint-Augustinus. Het landgoed was en is nog altijd omringd door een muur. De overblijvende gebouwen werden gerestaureerd en de 18de-eeuwse tuin is volledig opnieuw aangelegd. Tegenwoordig herbergt de site onder andere een kunstencentrum.

Toon meer (+)Toon minder (-)

Deze fietslus is grotendeels uitgetekend in en om het Zoniënwoud, het grootste en mooiste beukenbos van het land, erkend als biosfeerreservaat en Unesco-werelderfgoed. Het maakt tegelijk ook deel uit van het Nationaal Park Brabantse Wouden. Het Zoniënwoud is een overblijfsel van het eeuwenoude en bijna ondoordringbare Kolenwoud dat van west naar oost zowat het hele middendeel van het huidige België bedekte. Wat ooit het favoriete jachtdomein van vorsten en hertogen was, is nu een avontuurlijk wandel- en fietsgebied waarin je urenlang kunt ‘verdwijnen’. De dreven in het majestueuze bos zijn breed en goed berijdbaar, al fiets je tussendoor ook wel over smalle, kronkelende paden in ondiepe valleien. Vaak kun je tamelijk ver tussen de reusachtige bomen kijken. Bijna driekwart van het Zoniënwoud bestaat namelijk uit beuken en in de schaduw van hun kruinen gedijen nu eenmaal maar weinig andere bomen of struiken.

Wens je meer informatie over deze route (Roadbook, gpx-bestanden en praktische info)?

Al deze informatie vind je in de volgende gids:

Fietsen door de mooiste landschappen van België

30 fietsroutes langs natuurgebieden uitgezet op het knooppuntennetwerk

Deze fietsgids bundelt de mooiste knooppuntenfietsroutes dwars door de meest iconische natuurgebieden van België... een ware droom voor elke natuurliefhebber. Je waant je bij momenten even alleen op de wereld.

Bij elke fietstocht hoort een roadbook. Het biedt je alle info in de meest compacte vorm: de vermelding van de startplaats, een opsomming van de fietsknooppunten, de afstand tussen die knooppunten en de situering van de bezienswaardigheden en horecazaken onderweg. Alle roadbooks kun je, na registratie, gratis downloaden op deze website.

Als extra houvast tijdens het fietsen vermelden de routekaarten een reeks referentiepunten. Met behulp van die referentiepunten kun je inschatten waar beschreven bezienswaardigheden en horecazaken te ontdekken zijn.

€25,99

Heb je deze gids al ?

Na aankoop kun je jouw Knooppuntergids op deze website registreren. Zo krijg je toegang tot de meest actuele versie van de routes uit je gids en alle extra informatie en mogelijkheden. Je kunt je gids activeren met de persoonlijke unieke code die je vooraan in je boek terugvindt.