Door het Nationaal Park Hoge Kempen

Limburg ·
Genk · As · Lanklaar · Eisden · Opgrimbie · Zutendaal ·
De Krater

Bij mooi weer is het terras van De Krater de geknipte locatie om even te verpozen terwijl de allerkleinsten zich kunnen uitleven op de aangrenzende speeltuin. Je kan hier genieten van een drankje, een kleine snack of een stevige maaltijd.

Telefoonnummer
089 30 70 19
Website
http://www.dekrater.be
't Stasjon

De geklasseerde stationssite van As is een toegangspoort tot het Nationaal Park De Hoge Kempen. De taverne houdt de sfeer van weleer gevangen, ook al passeert op de sporen sinds 1989 geen goederenvervoer meer. Toeristische attracties zijn er des te meer: railbike of speciale themaritten naar Eisden of Waterschei. Oude treinstellen doen dienst als restaurant en hotel.

Telefoonnummer
089 23 52 45
Website
http://www.stasjon.be
Kattevennen-Cosmodrome

In de Genkse Cosmodrome maak je een spannende ontdekkingsreis naar de ruimte met op je weg sterren, planeten en andere mysterieuze fenomenen. Onder begeleiding van Astrorangers woon je er een wervelende Cosmodromeshow bij en breng je een bezoek aan de 3 meter lange telescoop in de sterrenwacht. Aansluitend bij een bezoek kun je in de omgeving het planetenpad en het stenen pad gaan bekijken.

Telefoonnummer
089 65 55 55
Website
http://www.toegangspoortkattevennen.be
De Tijdvrouw

'De Tijdvrouw' van kunstenares Julia Berger stelt een vrouwenfiguur voor die een cirkel draagt en die zelfs door haar heen gaat. Typisch voor het werk van deze kunstenares zijn de langgerekte benen. Het beeld is 3,5 meter hoog en is van brons. In 2001 werd het beeld ingewijd. Het kwam er naar aanleiding van de viering van honderd jaar steenkool in Limburg. In As werd in 1901 voor het eerst steenkool gevonden door mijnbouwkundige en geoloog André Dumont.

Telefoonnummer
Hotel Beau Séjour

Dit belle-époquegebouw ligt aan de Oude Vaart, een verlaten en beschermde kanaalarm van de Zuid-Willemsvaart. Het opgeknapte hotel werd in 1906 gebouwd door brugwachter Houben en is daarmee het oudste toeristenhotel in Limburg. Vooral de Franstalige Limburgse bourgeoisie logeerde graag in het tweesterrenhotel. Vandaag heeft Stefan Hubrechts 20 kamers ter beschikking. De eigenaar hanteert een strikte scheiding tussen het Franse restaurant op de gelijkvloerse verdieping en het zomerterras op de gaanderij. Daardoor kun je hier geen hapjes bestellen, maar er is wel een ruime keuze aan dranken. Bij mooi weer staan er tafels en stoelen vlak bij het water. En wist je dat de tiendelige tv-serie 'Beau Séjour' (van productiehuis De Mensen) in dit hotel werd opgenomen?

Telefoonnummer
089 75 77 91
Website
http://www.hotel-beau-sejour.be
Natuurreservaat De Mechelse Heide

In dit uitgestrekte natuurreservaat (ruim 700 ha) kun je je eventjes van de wereld wanen! Het maakt, samen met Kikbeekbron en Ziepbeek, onderdeel uit van het Vlaams natuurreservaat Hoge Kempen. Je zult merken dat er heel wat uitnodigende wandelwegen zijn die deze rustgevende plek voor je toegankelijk maken, en je de kans geven om vogels zoals roodborsttapuiten, grasmussen, graspiepers en leeuweriken te ontdekken. Het fietsroutenetwerk loopt deels langs het reservaat, maar doorkruist er ook de heide. In de zomer verandert de heide in een prachtig purperen tapijt. Wil je je viervoeter meenemen, dan mag dat, maar vergeet de leiband niet.

Telefoonnummer
011 74 24 50
Website
http://www.natuurenbos.be/nl-BE/Domeinen/Limburg/Mechelse_Heide.aspx
Eisdense Tuinwijk

In Limburg zijn uiteraard nog sporen van het mijnwerkersverleden te vinden, en de mijnwijk ('cité') van Eisden is daar een prachtig voorbeeld van. De huizen in de tuinwijk zijn opgetrokken in Engelse cottagestijl, twee aan twee met een fraaie tuin. Het grootste deel van de wijk is gerestaureerd en de huizen kregen verschillende bestemmingen. De Sint-Barbarakerk en de kunstacademie mag je zeker niet links laten liggen! Het Museum van de Mijnwerkerswoning neemt je mee op een onvergetelijke reis door de tijd en laat je zien hoe de mijnwerkers vroeger leefden. Vanaf de 53 meter hoge toren van de kathedraal heb je trouwens een schitterend uitzicht op de Kempen en de groene Maasvallei.

Telefoonnummer
089 76 98 88
Tuikabelbrug

Bij de oplevering van de sierlijke tuikabelbrug in Lanklaar bleek dat de hellingsgraad van de trappen voor fietsers en voetgangers te steil was. Om de hellingsgraad van 25 naar 13 te laten zakken werd de lengte van de trappengalerij opgetrokken van 20 naar 35 m. De vaart oversteken gaat nu probleemloos en brengt je vlak bij het shoppingwalhalla Maasmechelen Village.

Nationaal Park Hoge Kempen

Een beschermd natuurgebied van 50 km2 met heide en bos, waar natuur en recreatie hand in hand gaan, vormt het levende bewijs dat Limburg de groenste Vlaamse provincie is. De boekhouders van de natuur tellen in dit uitgestrekte gebied meer dan 7000 soorten planten en dieren.

Telefoonnummer
089 65 56 65
Website
www.nationaalpark.be
Kikbeekbron

Uit de diepe zandgroeven werd het voor de glasindustrie waardevolle fijne kwartszand gewonnen. De mens graaft hier niet meer, maar toch is de groeve nog steeds in beweging en durven er al eens paadjes in de diepte verdwijnen door grondverzakkingen. Dit gedeelte van het Nationaal Park Hoge Kempen staat bekend als Kikbeekbron.

Klooster van Opgrimbie

Koning Boudewijn schonk in zijn testament een deel van Villa Fridhem - zijn privébezit - aan de slotzusters van de orde van Bethlehem en Maria-ten-Hemel-Opgenomen om er een klooster te bouwen. Daarvoor werd een bouwvergunning afgeleverd, wat wettelijk niet kan omdat dit een natuurgebied is. Ondanks alle protesten en processen van milieuverenigingen en politieke partijen, en ondanks de vernietiging van de bouwvergunning door de Raad van State in 2009, staan de kloostercellen waar Boudewijn ze wou: in het hart van het Nationaal Park.

Uitkijktoren

De uitkijktoren is een replica van de authentieke boortoren waarmee de Leuvense professor André Dumont in 1901 steenkool ontdekte in de ondergrond. Je kun de toren beklimmen tot een hoogte van 25 m. Boven heb je een mooi uitzicht over het Nationaal Park Hoge Kempen. Aan de horizon zie je de terrils van Eisden, Winterslag en Waterschei.

Toon meer (+)Toon minder (-)

Deze fascinerende tocht leidt je in en om het Nationaal Park Hoge Kempen. Het strekt zich uit over tien gemeenten en bijna 13.000 ha beschermde natuur. De Hoge Kempen is het eerste nationale park dat door de Vlaamse overheid werd opgericht. Het omvat verscheidene beschermde Natura 2000-gebieden, waar werk gemaakt wordt van het herstel en behoud van de biodiversiteit. Niet voor niets werden vele scènes uit de documentaire Onze Natuur, de ambitieuze en succesrijke bioscoopfilm uit 2022, opgenomen in het Nationaal Park Hoge Kempen. Het unieke landschap, met heide, vennen en landduinen, naald- en loofbossen, beken, vijvers, grindplassen en terrils, kun je dan ook zien als de grootste ‘wildernis’ van Vlaanderen. Er leven een groot aantal planten- en vooral ook diersoorten, waaronder vele vlinders, de rugstreeppad, de zwarte specht, de hagedis, de (ongevaarlijke) gladde slang enz.

Wens je meer informatie over deze route (Roadbook, gpx-bestanden en praktische info)?

Al deze informatie vind je in de volgende gids:

Fietsen door de mooiste landschappen van België

30 fietsroutes langs natuurgebieden uitgezet op het knooppuntennetwerk

Deze fietsgids bundelt de mooiste knooppuntenfietsroutes dwars door de meest iconische natuurgebieden van België... een ware droom voor elke natuurliefhebber. Je waant je bij momenten even alleen op de wereld.

Bij elke fietstocht hoort een roadbook. Het biedt je alle info in de meest compacte vorm: de vermelding van de startplaats, een opsomming van de fietsknooppunten, de afstand tussen die knooppunten en de situering van de bezienswaardigheden en horecazaken onderweg. Alle roadbooks kun je, na registratie, gratis downloaden op deze website.

Als extra houvast tijdens het fietsen vermelden de routekaarten een reeks referentiepunten. Met behulp van die referentiepunten kun je inschatten waar beschreven bezienswaardigheden en horecazaken te ontdekken zijn.

€25,99

Heb je deze gids al ?

Na aankoop kun je jouw Knooppuntergids op deze website registreren. Zo krijg je toegang tot de meest actuele versie van de routes uit je gids en alle extra informatie en mogelijkheden. Je kunt je gids activeren met de persoonlijke unieke code die je vooraan in je boek terugvindt.