Afbeelding
7366_news.jpg
Fietsen langs pittoreske plekjes
by : 
Anoniem
News date
27/06/2023

Heb je altijd al eens onze provinciehoofdsteden willen ontdekken, maar hou je niet van de drukte? Dan zijn deze fietsroutes iets voor jou. Wij gidsen je door de groene rand van de stad en vermijden zo de drukte. Natuurreservaten, water en kastelen in overvloed. Eindigen doe je uiteraard op een heerlijk terrasje!

 

1. Landelijk Leuven (Vlaams-Brabant)


Zowat een kwart van deze route volgt het Kanaal Leuven-Dijle. Deze 'Leuvense Vaart' is de op een na oudste aangelegde waterweg van Vlaanderen en werd betaald door de Leuvense brouwers. Via het fotogenieke sashuis van Tildonk, de kastelen van Reist en het fraaie Kampenhout kom je in Leuven, stad van werelderfgoed, studenten en bier. Maar voor je je verkenningstocht door de Brabantse hoofdstad aanvat, maak je nog een ommetje naar het kasteel van Arenberg. Afsluiten kan in de Vaartkom, tegenwoordig een van Leuvens hipste wijken.

Ontdek hier de route van 42 km.


2. Door de waterrijke regio rond Gent (Oost-Vlaanderen)

Je leerde het al in de basisschool: Leie en Schelde vloeien samen in Gent. De stad kun je dus gerust het 'Koblenz' van Vlaanderen noemen. Terwijl de Duitse naam afgeleid is van het Latijnse confluentes of samenloop, gaat die van Gent terug naar het Keltische Ganda of monding. In de loop van de eeuwen probeerden de Gentenaren beide grillige rivierarmen binnen vaste oevers te leiden. Er kwamen doorsteken en de historische verbinding tussen Leie en Nederschelde werd zelfs gedempt. Met al die waterlopen was het lang niet duidelijk welke rivier of beek waar en waarin uitmondde. Maar dankzij het project Portus Ganda werd de oorspronkelijke samenvloeiing van Leie en Schelde weer zichtbaar.

Ontdek hier de route van 53 km.

 

3. Door de groene rand rond Brugge (West-Vlaanderen)


Van het groene Beernem gaat het naar de oostrand van Brugge en via een veilig kanaalpad weer terug. Een lus langs de Brugse vestingen en het Minnewater, kastelen en abdijen, molens en… een schandpaal!

Ontdek hier de route van 36 km.


Foto : David Samyn in opdracht van Fietsvakanties in Vlaanderen