Gezwind op Zwintocht

Oostkerke · 36 km

West-Vlaanderen ·
Hoeke · Lapscheure · Damme · Oostkerke · Koolkerke ·
Siphon

Twee kilometer buiten Damme kom je bij iets zeer merkwaardigs: een ‘kruispunt’ van kanalen, aan het bekende palingrestaurant met de passende naam Siphon. Tot 1940 gingen De Blinker en De Stinker hier ‘gewoon’ onder de Damse Vaart door. Vandaag is de Damse Vaart afgesloten met twee dammen en voert het kanalenduo zijn water ongehinderd naar zee.

Telefoonnummer
050 62 02 02
Website
www.siphon.be
Schellemolen

Het mooie Damme telt nog drie werkende molens. Een daarvan is de Schellemolen aan de Damse Vaart. Je kunt deze molen bezoeken van april tot september in het weekend. Op andere dagen kun je ook een rondleiding krijgen met een gids, na reservering bij Toerisme Damme. Op de benedenverdieping is er een olieslagerij. Daar wordt uit oliehoudende zaden zoals raap- en koolzaad olie geperst. De Schellemolen werd tussen 1975 en 1977 en in 2004 gerestaureerd in opdracht van het provinciebestuur van West-Vlaanderen.

Telefoonnummer
050 28 86 10
Website
http://www.toerismedamme.be
Raderboot 'Lamme Goedzak'

Wie kent Lamme Goedzak niet? De eeuwige kompaan van volkslegende Tijl Uilenspiegel, die in Damme geboren zou zijn. De nostalgische rivierboot Lamme Goedzak vaart vijf keer per dag van Brugge naar het mooie Damme. Je vertrekt aan de Noorweegse kaai in Brugge en komt aan in het centrum van boekenstad Damme. De boot vaart van 1 april tot 30 september. Een enkele reis duurt 35 minuten.

Telefoonnummer
050 28 86 10
Openingsuren

Afvaarten van Brugge naar Damme dagelijks van Pasen tot 30 september om 10, 12, 14 en 16; van Damme naar Brugge dagelijks om 11, 13, 15 en 17.20 u.

Website
http://www.bootdamme-brugge.be
Stadhuis Damme

Op het marktplein van Damme is het stadhuis een echte blikvanger. Aan de voorkant zie je zes nisbeelden met personen die belangrijk waren voor de ontwikkeling van de stad. In de toren huist een beiaard met 39 klokken en er hangt een stadsuurwerk, een van de oudste van België. Aan de rechterhoek buiten zie je ook twee justitiestenen die door vrouwen gedragen werden als boetedoening. Mannen belandden wellicht aan de schandpaal naast het stadhuis, die inmiddels verdwenen is. Boven vind je de Vierschaere waar recht werd gesproken, en de schepenzaal. Beneden zijn de hallenzalen waar vroeger goederen werden opgeslagen. Let op het prachtige booggewelf. In het stadhuis zijn veel 15de-eeuwse elementen bewaard gebleven zoals de houten toegangsdeur, de gotische schouw, de balken, en antieke stukken en wapens.

Telefoonnummer
050 28 86 10
Website
http://www.toerismedamme.be
Eetcafé Fort van Beieren

In de mooi gerestaureerde hoeve, aan de rand van het Provinciaal domein, kan je even uitrusten bij een streekbiertje of je kan de innerlijke mens versterken met een lekkere salade of pasta, een ijsje, wafel of pannenkoeken.

Telefoonnummer
050 67 95 86
Website
http://www.fortvanbeieren.be
Fort van Beieren

Het provinciedomein Fort van Beieren (26 ha), gelegen op de buitenwal van wat ooit een fort was, dat begin 18de eeuw door Franse troepen werd opgericht naar aanleiding van de Spaanse Successieoorlog. Het aarden fort, waarvan de contouren goed bewaard zijn, heeft een stervormig grondplan. Errond ontwikkelde zich een bos- en weidelandschap.

Telefoonnummer
Oostkerke

Oostkerke ligt in de sowieso al aantrekkelijke Zwinstreek, het poldergebied in het noorden van West-Vlaanderen. De naam verwijst naar de zeearm die in de middeleeuwen helemaal tot in Brugge reikte.

De Knotwilg

De Knotwilg is het uitgelezen plekje om even de fiets aan de kant te zetten en in een ongedwongen sfeer te genieten van een streekbiertje. Gezelligheid troef, zowel binnen als buiten op het tuinterras. Zo kun je hier meer dan 100 verschillende volksspelen uittesten en van de alom geprezen Damse (carré)pannenkoeken proeven.

Telefoonnummer
0479 97 12 80
Website
http://www.deknotwilgoostkerke.be
Sint-Kwintenskerk

De spitsloze Sint-Kwintenskerk domineert Oostkerke.

Leopoldkanaal / Schipdonkkanaal

Toen midden 19de eeuw het Leopoldkanaal en vervolgens parallel ook het Schipdonkkanaal werd gegraven, 'botsten' beide waterwegen op de in 1813 aangelegde Damse Vaart. Prompt bedachten ingenieurs een ingenieus systeem van doorsteken om het water van deze afvoerkanalen onder de vaart door te leiden. Tijdens WO II werden deze 'sifons' verwoest. Sindsdien hebben Leopold- en Schipdonkkanaal 'vrije doorgang' richting zee en is de Damse Vaart afgedamd. Alleen de naam van het bekende palingrestaurant in die buurt herinnert nog aan die sifons.

Het 55 km lange Schipdonkkanaal heet officieel het 'Afeidingskanaal van de Leie'. Het kwam er midden 19de eeuw, om het overtollige water van de Leie af te voeren en Gent te behoeden voor overstromingen. Het Leopoldkanaal (46 km) voert het water van het poldergebied rond Boekhoute en Watervliet af. De laatste 20 km lopen beide waterwegen evenwijdig, enkel gescheiden door een dijk. Omdat het polderwater relatief zuiver en het Leiewater destijds sterk vervuild was, sprak men in de volksmond al vlug over de 'Blinker' en de 'Stinker'.

Dorpsmolen

Net buiten het centrum van Oostkerke prijkt de Dorpsmolen.

Zelfbedieningsveer Kobus

In Lapscheure steek je de Damse Vaart over met het zelfbedieningsveer Kobus.

Hof ter Caleshoek

In Hof Ter Caleshoek verwerken ze de koeienmelk tot dagverse zuivelproducten verwerken. Er is een hoevewinkel en je kunt ter plekke van een hoeve-ijsje smullen.

Telefoonnummer
050 50 03 14
Website
https://hoftercaleshoek.weebly.com
Damse Vaart

De Damse Vaart heet officieel 'Napoleonkanaal'. Het was namelijk de Franse keizer die de waterweg vanaf 1810 liet graven. De verbinding Brugge-Westerschelde was de missing link in een netwerk van kanalen achter de kust en moest ervoor zorgen dat de Franse scheepvaart niet 'gehinderd' werd door de Engelse vijand op zee. Na de val van Napoleon stokten de graafwerken. De Hollanders herbegonnen in 1856, maar besloten er in Sluis mee op te houden. Daarom is de Damse Vaart maar 15 km lang.

Estaminet Soetkin

Gezellige eetcafé/bistro in centrum Damme met wisselende kaart en suggesties. Vanop het terras geniet je van een prachtig zicht op de Damse Vaart en de molen.

Telefoonnummer
050 37 29 47
Verbrand Fort

Het Verbrand Fort, of beter: wat ervan overblijft, was een van aarde opgeworpen verschansing, een zogeheten redoute met gracht, voorwal en verdedigingswal, die in 1703 tijdens de Spaanse Successieoorlog door Franse troepen werd aangelegd.

Toon meer (+)Toon minder (-)

Het is goed toeven in de Zwinstreek, dat paradijselijke gebied in de driehoek tussen Brugge, Knokke en Sluis. Het is het landschap dat Jacques Brel zo treffend bezong in Le Plat Pays. Je fietst er door polderdorpjes met massieve torens en tussendoor langs natte weiden en beken vol rietkragen, blauwe reigers en futen. Zeer kenmerkend voor deze regio zijn  de kaarsrechte kanalen - de Damse Vaart, het Leopoldkanaal en het Schipdonkkanaal - omzoomd door lange rijen bomen. Die neigen zonder uitzondering, na hun jarenlange armworstelen met de zeewind, krampachtig naar vijf voor elf. Onderweg houd je ongetwijfeld eens halt in Damme, waar je om de haverklap opTijl Uilenspiegel, de schalkse romanfiguur van Charles De Coster, botst.

Wens je meer informatie over deze route (Roadbook, gpx-bestanden en praktische info)?

Al deze informatie vind je in de volgende gids:

Fietsen langs het water in Vlaanderen

Knooppunter toont je de mooiste plekken om langs het water te fietsen!

Deze fietsgids bundelt de mooiste knooppuntenfietsroutes langs rivieren, kanalen en plassen in Vlaanderen. Bij elke fietstocht hoort een roadbook. Het biedt je alle info in de meest compacte vorm: de vermelding van de startplaats, een opsomming van de fietsknooppunten, de afstand tussen die knooppunten en de situering van de bezienswaardigheden en horecazaken onderweg. Alle roadbooks kun je, na registratie, op deze website gratis downloaden.

Als extra houvast tijdens het fietsen vermelden de routekaarten een reeks referentiepunten, waarbij (A) steevast de startplaats aanduidt.
Met behulp van deze referentiepunten kun je inschatten waar de beschreven bezienswaardigheden en horecazaken te ontdekken zijn.

€25,99

Heb je deze gids al ?

Na aankoop kun je jouw Knooppuntergids op deze website registreren. Zo krijg je toegang tot de meest actuele versie van de routes uit je gids en alle extra informatie en mogelijkheden. Je kunt je gids activeren met de persoonlijke unieke code die je vooraan in je boek terugvindt.