Rondrit langs Dender en Schelde

Dendermonde · 45 km

Klik hier voor de korte versie van 26 km

Dendermonde · 26 km

Klik hier voor de lange versie van 45 km
Oost-Vlaanderen ·
Dendermonde · Denderbelle · Wieze · Herdersem · Mespelare · Oudegem · Appels · Sint-Gillis-Dendermonde · Baasrode ·
Scheepswerven Baasrode

Deze museumsite herbergt niet alleen een binnenschip van 38 meter lang en 40 bijboten, maar ook vele oude gereedschappen voor de bouw van ijzeren en houten schepen. Het museumarchief omvat 3.000 constructieplannen van diverse scheepstypes, 1.500 boeken en 30.000 waardevolle stukken. In de meesterswoning anno 1827 schetst een uitgebreide verzameling scheepsuitrusting en aanverwanten het schippersleven uit de voorbije decennia. In de nieuwbouw - eigendom van de provincie - staat een permanente tentoonstelling rond binnenvaart, i.s.m. Promotie Binnenvaart Vlaanderen en Waterwegen & Zeekanaal nv. De ateliers Van Praet-Dansaert zijn bewaard zoals ze door de laatste scheepsbouwers achtergelaten werden bij de sluiting in 1986. Ook de gerestaureerde houten loods van het atelier Van Damme is toegankelijk. De eigen modelbouwschool is elke zaterdag actief; ze vervaardigde bijna 100 detaillistische scheepsmodellen op schaal. De scheepswerven zijn het centrum voor varend erfgoed in Vlaanderen; ze komen daadwerkelijk opnieuw tot leven want vrijwilligers en vakmannen bouwen aan een authentieke Baasroodse palingbotter van 16 meter lang. Een uitgebreid bezoek zeker waard!

Telefoonnummer
052 34 30 34
Openingsuren

Van april tot oktober elke zaterdag en zondag van 14 tot 18 u., van november tot maart enkel op zaterdag. Groepen na telefonische afspraak.

Website
http://www.scheepswervenbaasrode.be
Appelsveer

Net zoals in Baasrode kunnen voetgangers en fietsers hier de Schelde oversteken per veerboot. Overzetten bestaan sinds de Romeinse tijd op plekken waar heirbanen rivieren kruisen. Dit veer tussen Appels en Berlare is het oudste bestaande veer dat in de geschiedenis is beschreven in een document uit 1255. Sinds 1976 wordt er op ponten, uitgebaat door de Vlaamse Gemeenschap, geen veergeld meer gevraagd. Omdat de motorpontjes fietsers en voetgangers toelaten om weg van de verkeersdrukte te genieten van natuur en rust, heeft de Koninklijke Vereniging voor Natuur- en Stedenschoon de schouders gezet onder de organisatie Vrienden van de Vlaamse Veren.

Het Veerhuis

Gezellige zaak, vlak bij het veer naar Appels. Je kunt hier terecht voor een snack, een slaatje, wafels, pannenkoeken of een ijsje.

Telefoonnummer
052 42 62 72
Website
http://www.hetveerhuis.be
Brusselse Poort

Sinds de ontmanteling van de stadsvesting in 1872 vormt de Brusselse Poort niet meer de toegang tot de binnenstad voor wie vanuit Brussel komt. Via de recent gerenoveerde neoklassieke poort uit 1824 kun je nu wel het stadspark binnenwandelen. Mooi om te zien is dat ook het valbrugmechanisme met kettingwielen en geleidingssysteem bewaard is gebleven.

Jazz Centrum Vlaanderen

In wat oorspronkelijk het ‘laboratorium’ was van de militaire kazematten (de plek waar de kwaliteit van het buskruit wordt getest) en de munitiedepots die gebouwd werden tussen 1814 en 1830, weerklinkt nu nog enkel jazz. Behalve het Jazz Centrum Vlaanderen (in het oude lab) bevindt er zich ook de roemruchte jazzclub Honky Tonk, in 1965 opgericht door Bert Heuvinck.

Telefoonnummer
052 52 04 66
Website
www.jazzcentrumvlaanderen.be
Kleinbrouwerij De Landtsheer / Brouwerij Malheur

Brouwen zit de familie De Landtsheer uit Baasrode in de genen. De eerste brouwerij, De Halve Maan, dateert van 1773. Na een interval van een halve eeuw waarin brouwen plaatsmaakte voor distributie, werd in 1997 Kleinbrouwerij De Landtsheeropgestart door Manu De Landtsheer. Daarmee pikte hij de twee eeuwen oude brouwtraditie van zijn familie weer op. Onder de naam Malheur brouwt hij speciaalbier met een hoge gisting, zoals Malheur 12 en Malheur Brut.

Telefoonnummer
052 33 39 11
Website
http://www.malheur.be
Ros Beiaard

Dendermonde wordt ook wel de Ros Beiaardstad genoemd. Dat heeft alles te maken met de legende van het Ros Beiaard en de Vier Heemskinderen, die teruggaat tot in de 15de eeuw. Voor een eigentijds beeld van dit folkloristisch paard moet je aan de rotonde aan de Brusselsestraat zijn in Dendermonde. Sinds 1995 prijkt daar het bronzen Ros Beiaard van kunstenaar Jan Desmarets. Het paard is 3,5 meter hoog en weegt anderhalve ton. In de opengewerkte buik van het paard zie je een kikker! De sokkel is gemaakt van Balegemse zandsteen. Om de tien jaar vindt in Dendermonde de Ros Beiaardommegang plaats. De volgende editie is in mei 2020.

Telefoonnummer
Openingsuren

Doorlopend te bekijken.

De Spelende kinderen

De bouw van de Bogaerdbrug past binnen het project 'De Dender loopt', waarmee men de rivier in de binnenstad wil herwaarderen. Het beeld van 'De spelende kinderen' verwelkomt je in Dendermonde.

Telefoonnummer
Gehucht Vlassenbroek
In het aantrekkelijke natuurkader van het Baasroodse broek ligt het kunstenaarsdorpje Vlassenbroek. Vlak bij de Scheldedijk staat het gotische Sint-Gertrudiskerkje (1600-1650), met in zijn interieur een 17de-eeuws drieluik met taferelen uit het leven van de patroonheilige. In de drie straatjes bij de kerk staan vooral miniatuurhuisjes, enkele cafeetjes en kunstenaarsateliers. In de omgeving zijn de sterk beboste Vlassenbroekse en Krabbendijkse Polders paradijzen voor riet-, water- en andere vogels, insecten, bloemen en kruiden. Wegens deze verschillende kwaliteiten is Vlassenbroek erg geliefd bij recreanten die hun wandel- en fietstocht willen afwisselen met natuur, cultuur of een bezoek aan een taverne.
Telefoonnummer
Openingsuren
Doorlopend toegankelijk.
Website
http://www.dendermonde.be
Huize Geertrui

Huize Geertrui: een eenvoudig cafeetje met een uitnodigend terras.

Telefoonnummer
052 52 54 56
Website
http://www.huizegeertrui.be
Stadhuis Dendermonde

Het stadhuis van Dendermonde heeft in de loop der eeuwen heel wat verbouwingen ondergaan, maar werd in 1914 volledig verwoest door een Duits bombardement. Alleen de buitenmuren bleven gespaard. De spits van het belfort en de veertig klokken van de beiaard ploften neer op de markt. Ook het stadsarchief ging in de vlammen op. In de jaren twintig van de vorige eeuw kreeg het nieuwe stadhuis zijn vorm in neogotische stijl. In de zomer is de voorgevel versierd met elf heraldische vlaggen. Het belfort is in 1999 door Unesco erkend als werelderfgoed. De huidige beiaard kreeg een grondige restauratie in 2005 en telt 49 klokken met een totaal gewicht van 6.800 kg. Daarmee bezit Dendermonde een zogenaamde volledige beiaard naar de Mechelse standaard. In het stadhuis hangt een collectie schilderijen die hoofdzakelijk tot de Dendermondse schildersschool behoren.

Telefoonnummer
052 21 39 56
Openingsuren

Van april tot eind september: zaterdag, zon- en feestdagen 10 tot 12 u. en van 13.30 tot 18 u.; van oktober tot eind maart: zondag van 10 tot 12 u. en van 13.30 tot 16.30 u.

Website
http://www.dendermonde.be
Grote Markt Dendermonde

Sinds enkele jaren heeft Dendermonde een vernieuwde grote markt. Het resultaat is zonder meer geslaagd. Je kijkt er uit op fraaie gebouwen, het stadhuis (de voormalige lakenhalle met belfort), het Vleeshuismuseum en talrijke mooie gevels. In de zomer is het op de terrasjes zalig luisteren naar de klanken van de beiaard.

Telefoonnummer
Openingsuren

Doorlopend toegankelijk.

Den Ommeganck

In de gracieuze omgeving van de Grote Markt zijn er heel wat leuke terrasjes. Eén ervan is dat van Den Ommeganck, een historisch pand, want ooit was dit nog de zetel van de Academie voor Schone Kunsten. In deze brasserie zetten ze maandelijks een biertje in de kijker.

Telefoonnummer
052 22 66 01
Openingsuren

Van donderdag tot dinsdag.

Onder Den Dikken Eik

Blikvanger op het pittoreske dorpsplein in Wieze en beschermd als waardevol dorpsgezicht prijkt een gigantische oude zomereik, ter plekke gewoon 'den dikken eik' genoemd. En laat dat nu net ook de naam van het nabijgelegen café zijn! Het interieur dateert nog van 1930 en is als het ware een museum, inclusief draaiorgel en een zeldzame verzameling wafelijzers.

Telefoonnummer
053 78 97 89
Openingsuren

Donderdag en vrijdag van 14 tot 19 u. en na afspraak.

Honky Tonk Jazzclub

Langs de Leopold II-laan vind je het voormalige 'Bastion V', dat tijdens de Hollandse periode deel uitmaakte van de grensverdediging tegen Frankrijk. In de munitiedepots en militaire kazematten heeft de bekende Honky Tonk Jazzclub al een halve eeuw zijn vaste stek. Ernaast, in de 'villa van de watertoren', kwam in 2004 het Jazz Centrum Vlaanderen.

Telefoonnummer
0478 92 82 70
Website
http://www.honkytonk.be
Sint-Alexiusbegijnhof
Een van de pronkstukken van het historische Dendermonde is het Sint-Alexiusbegijnhof. Dit pleinbegijnhof dateert van 1288. Het omvat 61 aaneengebouwde huizen, gegroepeerd rond een grasplein met kerkje. Het begijnhof is in 1999 door Unesco erkend als werelderfgoed. Het Begijnhofmuseum en het Museum voor Volkskunde zijn in het begijnhof gevestigd en ze kunnen gratis bezocht worden.
Telefoonnummer
052 21 39 56
Openingsuren
Begijnhof: dagelijks van 9 tot 20 u. Museum: van 1 april tot en met 31 oktober: van dinsdag tot en met zondag van 9.30 tot 12.30 u. en van 13.30 tot 18 u.
Website
http://www.dendermonde.be
Toon meer (+)Toon minder (-)

De naam 'Dendermonde' spreekt voor zich: het is de plaats waar de Dender uitmondt in de Schelde. De stad van het Ros Beiaard heeft een rijke geschiedenis, maar je bent hier natuurlijk in de eerste plaats om langs het water te fietsen. Met twee rivieren in de buurt moet dat aardig lukken. Of beter, met drie, want in het centrum is er ook nog de oude loop van de Dender - ter plekke 'de Tragel' genoemd. Kortom, in en om Dendermonde tref je een echt 'waterland' aan. Zowat een kwart van deze route verloopt dan ook over de verhoogde dijken langs de Schelde. Je fietst er te midden van de natuur en het enige waarvoor je moet opletten zijn de fazanten en konijnen die plots je pad kruisen.

Wens je meer informatie over deze route (Roadbook, gpx-bestanden en praktische info)?

Al deze informatie vind je in de volgende gids:

Fietsen langs het water in Vlaanderen

Knooppunter toont je de mooiste plekken om langs het water te fietsen!

Deze fietsgids bundelt de mooiste knooppuntenfietsroutes langs rivieren, kanalen en plassen in Vlaanderen. Bij elke fietstocht hoort een roadbook. Het biedt je alle info in de meest compacte vorm: de vermelding van de startplaats, een opsomming van de fietsknooppunten, de afstand tussen die knooppunten en de situering van de bezienswaardigheden en horecazaken onderweg. Alle roadbooks kun je, na registratie, op deze website gratis downloaden.

Als extra houvast tijdens het fietsen vermelden de routekaarten een reeks referentiepunten, waarbij (A) steevast de startplaats aanduidt.
Met behulp van deze referentiepunten kun je inschatten waar de beschreven bezienswaardigheden en horecazaken te ontdekken zijn.

€25,99

Heb je deze gids al ?

Na aankoop kun je jouw Knooppuntergids op deze website registreren. Zo krijg je toegang tot de meest actuele versie van de routes uit je gids en alle extra informatie en mogelijkheden. Je kunt je gids activeren met de persoonlijke unieke code die je vooraan in je boek terugvindt.