Langs de 'oude' en de 'nieuwe' Schelde

Overmere-Donk · 46 km

Klik hier voor de korte versie van 29 km

Overmere-Donk · 29 km

Klik hier voor de lange versie van 46 km
Oost-Vlaanderen ·
Overmere · Kalken · Laarne · Melle · Wetteren · Schellebelle · Uitbergen · Wichelen · Schoonaarde · Berlare ·
Educatief centrum Donkmeer

Bij het educatief centrum Donkmeer vertrekt een natuurleerpad langs de mooiste hoekjes van het meer. Er is binnen ook een aparte ruimte waar kinderen spelenderwijs de natuur ontdekken.

Telefoonnummer
09 348 30 20
Website
http://www.vzwdurme.be
Bareldonkkapel

De pittoreske kapel Onze-Lieve-Vrouw van Zeven Smarten of Bareldonkkapel is sinds de 13e eeuw een bedevaartsoord. Sinds 1942 is het gebouw als monument beschermd. Bij restauratie in 1959 komen geglazuurde vloertegels uit de 14e eeuw aan de oppervlakte. Achter de kapel ligt een calvarieberg met staties van de Zeven Smarten van Maria, van de hand van Aloïs De Beule, beeldhouwer uit Zele.

Donkmeer

Liefhebbers van paling, rep je naar het Donkmeer in Berlare! Het is dé specialiteit van de restaurants en tavernes aan het meer. De plas van 86 ha is ontstaan uit turfwinningsputten uit de 17de-18de eeuw. Voorts lokt het meer veel bezoekers om te wandelen, te fietsen, te vissen, bootje te varen of de overzet te maken naar de eendenkooi waar je zelfs enkele dieren kunt aaien. Van april tot eind september is er elke zaterdag- en zondagnamiddag markt. Iedere eerste zondag van augustus kun je er de Waterfeesten meemaken. Aan het einde van die feesten geniet je van een schitterend Venetiaans vuurwerk boven het meer.

Telefoonnummer
09 342 92 40
Openingsuren

Doorlopend toegankelijk.

Website
http://www.berlare.be
't Oud Brughuys

De naam van het eet- en officieel erkend fietscafé zegt het zelf: ooit was dit het huis van de bruggendraaier. Het fungeerde vanaf 1871 ook als tolhuis, voor wie daar de Schelde wou oversteken, tegelijk de gemeentegrens tussen Berlare en Schoonaarde. Nadat de Duitsers tijdens de Tweede Wereldoorlog de brug vernielden, bouwden de genietroepen er een voorlopige brug, tot die in 1967 - en 100 m verder - vervangen werd door een permanente, moderne brug. Het ambt van bruggendraaier verdween, maar niet het kloeke tolhuis. Het café is met smaak en vooral ook met respect voor de historiek ingericht. De oude piano, de Leuvense stoof, emailborden met reclame voor bieren en andere artefacten zorgen voor een warme sfeer.

Telefoonnummer
052 42 69 32
Website
http://www.oudbrughuys.be
Brasserie Elvira

Brasserie-restaurant Elvira is ondergebracht in een voormalig hotel, aan de noordelijke hoek van het Donkmeer. In het interieur zijn nog verschillende originele ornamenten terug te vinden. Het is hier heerlijk verpozen aan de rand van het water.

Telefoonnummer
09 367 06 82
Website
https://www.restaurant-elvira.be
Voet- en fietsveer Schellebelle - Uitbergen

Het veer verbindt het gehucht Den Aard met Schellebelle. Om de veerman te roepen moet je aan de bel trekken. Naar verluidt zou het ‘schellen van de bel’ de inspiratie geweest zijn voor de naam van het dorp.

De Turfsteker

Niet toevallig staat aan het Donkmeer het bronzen beeld 'De Turfsteker'. Het is namelijk dankzij de noeste arbeid van de roemruchte turfstekers van Berlare dat het meer ontstond.

De Paardeweide

De Paardeweide is een gecontroleerd overstromingsgebied. Het gebied (85 ha), dat gemiddeld een keer per jaar onder water loopt, is ingericht als 'wetland'. Je vindt er open water, riet en een mix van vossenstaart- en dottergraslanden. Preventie en waterrijke natuur - die allerlei watervogels aantrekt - gaan hier hand in hand, helemaal volgens de visie het Sigmaplan.

Familiepark Harry Malter

In 1992 streek Harry Malter als telg uit een Duitse circusfamilie neer in Heusden en stichtte er een familiepark. Met een speeltuin, jungleparcours en vooral veel dieren richt het zich vooral op kleuters en kids. Er is ook een picknicktent en restaurant.

Telefoonnummer
09 252 22 56
Website
http://www.harrymalter.be
Kasteel van Laarne

Het kasteel van Laarne bereik je langs een lange mooie dreef met eiken in het dorp van Laarne. Het waterslot werd begin 14de eeuw als feodale burcht ingericht. Het is een van de best bewaarde waterburchten van ons land. Het kasteel is nu een museum met een belangrijke verzameling Europees zilverwerk uit de 15de tot de 18de eeuw, een schenking van Claude d'Allemagne. Verder bestaat de inrichting uit kostbare 17de-18de-eeuwse meubelen en 16de-eeuwse wandtapijten, waardevolle schilderijen en kunstvoorwerpen. Op het domein bevindt zich ook een restaurant.

Telefoonnummer
09 230 91 55
Openingsuren

Van 1 mei tot 30 september elke zondag om 15 u. rondleiding met gids; in juli en augustus ook op donderdag. Groepen het hele jaar door na reservatie.

Kasteel van Berlare / Kasteel de Castro

Het park is vrij toegankelijk, kasteel de Castro en de bijgebouwen zijn dat niet. Toch loont het buitenaanzicht van het landhuis de moeite. Het was de Spaanse edelman Diego de Castro die het oorspronkelijke kasteel in 1630 liet optrekken. Op het hek bij de ingang herken je nochtans het schild van de familie de Lichtervelde, die het goed eind 18de eeuw erfde.

Leap of Faith

Vlak voor de dreef die naar het kasteel van Laarne leidt staat een bijzonder kunstwerk van Sofie Muller. Het heet 'Leap of Faith' en is een zachte aanklacht tegen het verminderen van publieke speelruimte voor kinderen.

Kasteel Runenborg

In de Haagstraat staat, enigszins verborgen, Kasteel Runenborg. Naar verluidt verwijst de naam naar een verdwenen oude hofstede, ‘Ruynenburch’. De Gentse fabrikanten Legrand lieten er in 1881 een kasteel optrekken. Op hetzelfde domein bevindt zich nog een kleiner kasteel, een voormalig omgracht buitengoed van baron Braun.

De Kapelle

Gezellig cafeetje met groot zonneterras. Ze geloven hier nog in de werken van barmhartigheid! De hongerige wordt er gespijsd, de dorstige gelaafd.

Telefoonnummer
0493 17 55 25
Berlindekapel

De beschermde Berlindekapel, met opvallend klokkentorentje, dateert van 1670 en is een van de grootste kapellen uit die periode die in België zijn overgebleven. In deze stille omgeving, tussen grazende koeien en velden vol begonia's, is de kapel een rustplek voor gelovigen, fietsers en wandelaars.

Ma-Tu-Vu

Bistrot Ma Tu Vu ligt in de schaduw van de St-Martinuskerk. Je kan hier terecht voor een drankje, al dan niet vergezeld van lekkere hapjes. Op de kaart staat een ruime assortiment verse snacks, pasta's en salades Op het verwarmd zonneterras kan je genieten van het zicht op het park en de kerk.

Telefoonnummer
052 42 55 43
Website
http://www.bistrotmatuvu.be/
Café Saint-Hubert

Sint-Hubert is een gezellig dorpscafé met terras, en supporterslokaal van 'de Gantoise'.

Toon meer (+)Toon minder (-)

Landschappen evolueren en ook de Schelde heeft in de loop der eeuwen regelmatig haar bedding 'verlegd'. Dat was onder andere het geval tussen Berlare en Overmere, waar de rivier ooit een veel ruimere bocht nam. Bekijk dat maar eens op Google Earth of zelfs op je Knooppunter-routeplanner: ten noorden van de huidige loop zie je een soort hoefijzervorm waarin je een vroegere meander herkent. In het laagland van broeken en vijvers die de Schelde daar achterliet, vormde zich - alweer over duizenden jaren - een veen. Daaruit werd in de 18de en de 19de eeuw turf ontgonnen. En die activiteit gaf dan weer aanleiding tot de vorming van grote plassen, zoals het huidige Donkmeer. Je start en eindigt deze rondrit bij de 'oude' Schelde, maar het spreekt voor zich dat je tussenin ook een hele poos langs de 'nieuwe' Schelde vertoeft.

Wens je meer informatie over deze route (Roadbook, gpx-bestanden en praktische info)?

Al deze informatie vind je in de volgende gids:

Fietsen langs het water in Vlaanderen

Knooppunter toont je de mooiste plekken om langs het water te fietsen!

Deze fietsgids bundelt de mooiste knooppuntenfietsroutes langs rivieren, kanalen en plassen in Vlaanderen. Bij elke fietstocht hoort een roadbook. Het biedt je alle info in de meest compacte vorm: de vermelding van de startplaats, een opsomming van de fietsknooppunten, de afstand tussen die knooppunten en de situering van de bezienswaardigheden en horecazaken onderweg. Alle roadbooks kun je, na registratie, op deze website gratis downloaden.

Als extra houvast tijdens het fietsen vermelden de routekaarten een reeks referentiepunten, waarbij (A) steevast de startplaats aanduidt.
Met behulp van deze referentiepunten kun je inschatten waar de beschreven bezienswaardigheden en horecazaken te ontdekken zijn.

€25,99

Heb je deze gids al ?

Na aankoop kun je jouw Knooppuntergids op deze website registreren. Zo krijg je toegang tot de meest actuele versie van de routes uit je gids en alle extra informatie en mogelijkheden. Je kunt je gids activeren met de persoonlijke unieke code die je vooraan in je boek terugvindt.