Luie watertjes in het Waasland

Wachtebeke · 47 km

Klik hier voor de korte versie van 32 km

Wachtebeke · 32 km

Klik hier voor de lange versie van 47 km
Oost-Vlaanderen ·
Eksaarde · Daknam · Sinaai-Waas · Moerbeke-Waas · Moerbeke · Wachtebeke · Sint-Kruis-Winkel · Mendonk ·
Provinciaal domein Puyenbroeck

Puyenbroeck (510 ha) is sinds 1969 een provinciaal domein. Het natuur- en recreatiepark is ontstaan rond Kasteel Puyenbrug (1891) en de bossen en marslanden langs de Zuidlede. Tot op vandaag bestaat het domein trouwens uit één derde bos, vooral ten zuiden van voornoemd riviertje. Blikvangers zijn de vier vijvers (samen goed voor een wateroppervlak van 22 ha). Verder zijn er nog ligweiden, een grote speeltuin, een bloemen- en een dierenpark, een speelbos, een verkeerspark voor kinderen en vooral ook veel sportinfrastructuur. Het domein richt zich enerzijds naar jonge gezinnen en sportievelingen, maar anderzijds vinden hier geregeld grote evenementen plaats.

Telefoonnummer
09 342 42 42
Website
http://www.puyenbroeck.be
Mendonk

Mendonk is een van de oudste buitengebieden van Gent. Al in 967 werd het vermeld als parochie van de Sint-Baafsabdij. Bij het kerkje tref je nog een schandpaal aan, die dateert uit 1775.

Station Klein-Sinaai

In Klein-Sinaai werd het oude spoorstationnetje langs de Lijn 77 (Zelzate - Sint-Gillis-Waas) van de sloop gered en helemaal opgeknapt. Het gebouwtje, dat rustig in het groen ligt, doet nu dienst als jeugdlokaal en wordt graag gebruikt door de plaatselijke scoutsafdeling.

Grot Onze-Lieve-Vrouw van de Fietsers

Sinds 2003 wordt in Klein-Sinaai elk jaar een fietszegening georganiseerd. Dit gebeurt aan de unieke grot O.L.V. van de Fietsers, die in 1996 door pastoor Raf David naast het O.L.V.-kerkje is gebouwd. De fietsminnende pastoor was in het Franse dorpje Labastide d'Armagnac zo onder de indruk gekomen van het kerkje waar truitjes van tientallen wielergrootheden tegen de muren zijn opgehangen, dat hij thuis een gelijkaardig initiatief op poten wilde zetten. Dus bouwde pastoor David een fietsersgrot. Tom Steels was een van de eerste renners die een truitje schonk. Ondertussen omvat de collectie wielertruitjes in Klein-Sinaai exemplaren van legendarische renners zoals Eddy Merckx, Francesco Moser, Fabian Cancellara, enz. Omdat de verzameling niet langer in het grotje paste, verhuisden de meeste shirts naar het meer ambitieuze wielermuseum dat in de kerk van Klein-Sinaai werd ingericht.

Café De Oude Route

Het café ligt op minder dan 100 m van de oude spoorlijn tussen Stekene en Moerbeke-Waas. De ideale plaats dus om even te stoppen tijdens een fiets- of wandeltocht in de buurt. Er is een ruim buitenterras en de kleinsten kunnen ravotten in de speeltuin. Je kan hier terecht voor een heerlijke pannenkoek, maar ook voor meer uitgebreide schotels. Er is ruime drankenkaart, van non-alcoholisch tot lekkere streekbieren.

Telefoonnummer
09 330 37 61
Website
http://www.deouderoute.be
The New Four Seasons

In het buffetrestaurant wordt een ruime keuze aan warme en koude gerechten aangeboden. Je kan hier ook terecht voor een drankje, een broodje of iets lekkers tussendoor. Een ideale rustplaats tijdens een dagje in Domein Puyenbroeck. Er is een ruim terras met zicht op de vijver.

Telefoonnummer
09 342 60 10
Website
http://www.de-vier-seizoenen.be
MOLA - Het Provinciaal Molencentrum

Wil je niet alleen weten van waar de wind komt, maar ook hoe de wind draait? Dan ben je hier aan het perfecte adres. MOLA is een kennis- en informatiecentrum waar alles draait om wind- en watermolens. MOLA - het Latijnse woord voor 'molen' - is een centrum met internationale uitstraling. Een centrum voor bezoekers en onderzoekers, met een boeiende dynamische tentoonstelling en een gespecialiseerde molenbibliotheek. De permanente tentoonstelling gaat over water en wind als onuitputtelijke bronnen van hernieuwbare energie en toont hoe de molen de voorloper is van alle machines. Ook het Oost-Vlaams molenbeleid wordt belicht. De staakmolen, een houten windmolen die in het 12de-eeuwse Vlaanderen ontwikkeld is, krijgt extra veel aandacht in de interactieve tentoonstelling.

Telefoonnummer
09 342 42 40
Website
http://www.oost-vlaanderen.be/mola
Coudenbormbrug

Deze ophaalbrug over de Moervaart dateert uit de periode tussen de twee wereldoorlogen. Na oorlogsschade werd de Coudenbormbrug in 1945 hersteld en gedeeltelijk vernieuwd. Aan het linkse bruggenhoofd kun je nog de enorme hendel van het oude handbedieningsmechanisme zien. Ondertussen wordt de beschermde brug hydraulisch op en neer gelaten. De hendels van het ontkoppelingsmechanisme liggen in gleuven naast de rijweg. Let op dat je er niet in fietst!

Stekense Vaart

De Stekense Vaart kent zijn oorsprong in het begin van de 14de eeuw toen Robrecht van Bethune, graaf van Vlaanderen, in 1315 een kanaal liet graven die het Nederlandse Hulst rechtstreeks verbond met Gent. Dit nieuwe kanaal deelde de landerijen en eigendommen van de abdij van Boudelo in tweeën: ten noorden lag/ligt Klein-Sinaai, ten zuiden de gemeente Sinaai. Bij de aanleg van de vaart werd zo veel mogelijk gebruik gemaakt van bestaande beken en waterloopjes. Vooral in de 16de en 17de eeuw werd de Stekense Vaart intensief gebruikt voor het transport van bakstenen en tichels (platte gebakken stenen die ofwel als vloertegels ofwel als dakpannen werden gebruikt). Die tichels werden vervaardigd in de steen- en tichelbakkerijen verbonden aan het Steengelaag van Stekene. Na de sluiting van de Stekense steenbakkerijen verloor de vaart zijn economische functie. Er werd niet langer gebaggerd, waardoor het waterpeil steeg. De Stekense Vaart wordt nu vooral voor waterrecreatie gebruikt.

’t Veldcafé

’t Veldcafé werd door de lezers van een dagblad recent nog verkozen tot leukste café van Moerbeke-Waas. Dit typische bruin café met houten lambrisering, cementtegels en een groot terras dateert al van 1897. Je kunt er ook een hapje eten.

Keysershof

Het Keysershof is een prachtig en geprezen restaurant, waar ook fietsers welkom zijn om even te verpozen. Het ruime terras geldt als een uniek, rustig en vredig hoekje aan de oever van de Moervaart.

Telefoonnummer
03 773 53 00
Website
http://www.keysershof.be
Fondatie van Boudelo

In de Weimanstraat kom je in een bosrijk gebied. De infoborden, rechts op de hoek met de Liniedreef, maken duidelijk dat het om de zogeheten Fondatie van Boudelo gaat, een van de laatste grote stilte gebieden in Oost-Vlaanderen. De naam verwijst naar de cisterciënzer abdij die er eind 12de eeuw werd opgericht. In 1578 al werd ze door calvinisten verwoest. De monniken vonden daarna onderdak in hun Gents refugehuis. Archeologische vondsten uit de abdij in Sinaai zijn te bewonderen in het cultuurhistorisch museum van Sint-Niklaas. Het domein (165 ha) waarop de abdij ooit stond, is nu een waardevol natuurgebied voor broedvogels. Het bestaat uit poelen, gemengde loofbossen (165 ha), hooilanden enz.

Moervaart

De Moervaart werd rond 1300 gegraven in opdracht van de abdij van Boudelo, aanvankelijk voor de afwatering van de omliggende polders. De Spanjaarden maakten het kanaal in de 16de eeuw bevaarbaar, in eerste instantie voor de bevoorrading van hun troepen tussen Gent en Hulst. En omdat de Zuidlede moeilijk bevaarbaar was, kwam de Moervaart ook van pas voor het vervoer van turf en brandhout. In de middeleeuwen was het ontginnen van veen- en turfgronden in de streek namelijk een belangrijke bron van inkomsten. Na de aanleg van het Kanaal Gent-Terneuzen had de Moervaart, 27 km lang, nog weinig economische betekenis. Nu wordt de waterweg enkel nog recreatief gebruikt voor pleziervaart, kanoën en vissen.

Het Loze Vissertje

Vanop het terras aan de Moervaart zie je de pleziervaartuigen voorbij varen.

Telefoonnummer
09 342 95 90
Toon meer (+)Toon minder (-)

Vanuit het provinciaal domein Puyenbroeck begin je aan een route die je zowel langs de Stekense Vaart en de Zuidlede als de Moervaart loodst: kalme, luie watertjes die in het groene Waasland rustig liggen te blinken. Het zijn niet meteen de meest bekende waterwegen, maar ze zorgen wel voor een verrassend mooi fietsdecor. Vooral het tracé langs de Moervaart, met zijn beschermde ijzeren ophaalbruggen, levert fotogenieke plaatjes op. Dit geldt evenzeer voor het ritje langs de Stekense Vaart. Hetzelfde kan gezegd worden van de doortocht door de prachtige vallei van de Zuidlede. Het riviertje kronkelt voornamelijk door landbouwgebied en voor een groot deel ook door Puyenbroeck. Maak je bij deze klaar voor een rondrit die 49 km lang zal beklijven.

Wens je meer informatie over deze route (Roadbook, gpx-bestanden en praktische info)?

Al deze informatie vind je in de volgende gids:

Fietsen langs het water in Vlaanderen

Knooppunter toont je de mooiste plekken om langs het water te fietsen!

Deze fietsgids bundelt de mooiste knooppuntenfietsroutes langs rivieren, kanalen en plassen in Vlaanderen. Bij elke fietstocht hoort een roadbook. Het biedt je alle info in de meest compacte vorm: de vermelding van de startplaats, een opsomming van de fietsknooppunten, de afstand tussen die knooppunten en de situering van de bezienswaardigheden en horecazaken onderweg. Alle roadbooks kun je, na registratie, op deze website gratis downloaden.

Als extra houvast tijdens het fietsen vermelden de routekaarten een reeks referentiepunten, waarbij (A) steevast de startplaats aanduidt.
Met behulp van deze referentiepunten kun je inschatten waar de beschreven bezienswaardigheden en horecazaken te ontdekken zijn.

€25,99

Heb je deze gids al ?

Na aankoop kun je jouw Knooppuntergids op deze website registreren. Zo krijg je toegang tot de meest actuele versie van de routes uit je gids en alle extra informatie en mogelijkheden. Je kunt je gids activeren met de persoonlijke unieke code die je vooraan in je boek terugvindt.