Langs de Faluintjeskant van de Dender

Affligem · 44 km

Klik hier voor de korte versie van 27 km

Affligem · 27 km

Klik hier voor de lange versie van 44 km
Vlaams-Brabant ·
Hekelgem · Affligem · Teralfene · Liedekerke · Okegem · Erembodegem · Aalst · Moorsel · Baardegem · Meldert ·
Belfort
Het Belfort van Aalst bestaat, zoals je zult zien, uit drie gebouwen: het Gebiedshuisje, het Schepenhuis en het Belfort zelf. Enkele jaren geleden werd het monument knap gerestaureerd. Op de toren van het Belfort prijken beelden van twee ridders met de wapens van Aalst en Vlaanderen. In de toren laat de beiaard met zijn 52 klokken elk kwartier van zich horen. Het is een van de oudste mechanische carillons van België.
Telefoonnummer
Openingsuren
Het belfort kan niet bezocht worden.
Standbeeld Dirk Martens
Standbeeld van Dirk Martens (1446-1534), die de boekdrukkunst in de Zuidelijke Nederlanden introduceerde. Hij promootte eveneens het humanisme. Het standbeeld werd op 6 juli 1856 onthuld, in het bijzijn van de hertogen van Brabant. Het is een ontwerp van beeldhouwer Jean Geefs en werd bij Vittoz in Parijs in brons gegoten. Door de verkleuring van het brons kreeg het beeld zijn eigen Aalsterse naam: 'De zwarte man'.
Telefoonnummer
Openingsuren
Doorlopend te bezichtigen.
Borse van Amsterdam
Dit gebouw heeft het grootste en misschien wel gezelligste terras aan de Grote Markt in Aalst. Extra charmant is het historische karakter van het gebouw, dat al in 1630 een afspanning was op de handelsweg tussen Rijsel en Amsterdam. Daarvoor stond hier het vleeshuis van de stad. De Borse, nu een brasserie, ligt net naast het statige belfort. Dit mooie gebouw is ook geliefd als filmdecor: Stijn Coninx draaide er enkele scènes uit de film Daens. Ook deed het pand een tijdlang dienst als partijlokaal van Daens' aartsrivaal: Charles Woeste, de leider van de katholieke partij.
Telefoonnummer
053 21 15 81
Openingsuren
Alle dagen behalve donderdag van 9 tot 24 u. (woensdag tot 18 u., zondag tot 17 u.).
Website
http://www.borse-van-amsterdam.be
Abdij Affligem (Sint-Pieters-en-Paulusabdij)

De benedictijnenabdij van Affligem werd in de 11de eeuw gesticht en zou een van de belangrijkste abdijen van de orde worden. Haar religieuze en economische impact op het brede ommeland was groot. Met de Franse Revolutie werd de abdij opgeheven, maar vanuit de overblijvende gebouwen werd ze later weer nieuw leven ingeblazen. Nieuwe vleugels en een abdijkerk zagen het daglicht. De abdij kun je niet bezoeken.

Telefoonnummer
053 66 70 25
Openingsuren

De abdijkerk is dagelijks toegankelijk, het religieus centrum van woensdag tot zaterdag van 14 tot 17 u. en zondag van 16 tot 19 u. Gasthof d'Oude Brouwerij: donderdag en vrijdag vanaf 14 u., zaterdag vanaf 12 u., zon- en feestdagen vanaf 11 u. Cultureel Centrum (tentoonstellingszalen en winkel): zaterdag en zondag van 14.30 tot 19 u.

Website
http://www.abdijaffligem.be
Gasthof d'Oude Brouwerij

Gasthof d'Oude Brouwerij is ondergebracht in het gebouw van de vroegere melkerij van de abdij Affligem. Je kunt hier onder andere het bekende Affligembier proeven. Hoewel de monniken ooit brouwers waren, wordt dat bier niet in de abdij gebrouwen.

Telefoonnummer
0476 43 25 00
Website
http://www.gasthofdoudebrouwerij.be
Maes aan de Dender

Bij momenten is de Dender de snelst stromende rivier van Vlaanderen. Om ze bevaarbaar te houden, dienden zeven sluizen en stuwen te worden gebouwd. Bij de sluis van Denderleeuw tref je een café aan met een groot terras én met een opvallende naam ... Die verwijst evenwel niet naar de rivier, wel naar de familienaam van de waard. Er staan liefst 120 soorten bier op de kaart.

Telefoonnummer
0497 55 17 70
Molen van Hekelgem / De Oude Molen

Midden in Hekelgem staat de stenen windmolen van het dorp. Hij staat pal in de wind op het hoogste punt uit de hele omtrek (74 m). Het verbaast niet dat de oudste vermelding van een windmolen op deze plaats de abdij van Affligem als eigenaar noemt. De molen is vandaag een privéwoning, maar hij is nog wel maalvaardig.

Telefoonnummer
Schiptrekkersbrug

Dankzij de bouw van een fietsbrug is er sedert 2007 een vlotte verbinding tussen het veelvuldig gebruikte jaagpad op de rechteroever van de Dender en de dorpskern van Denderleeuw op de linkeroever. De naam 'Schipstrekkersbrug' verwijst naar hen - mannen, vrouwen en kinderen - die destijds, toen de scheepvaart nog niet gemotoriseerd was, de kost verdienden met het voorttrekken van de boten langs het jaagpad langs de Dender.

Telefoonnummer
Den Dreef

In het gehucht Impegem kom je aan een dries - een driehoekig pleintje - aan Den Dreef, een gezellig cafeetje met een groot terras. Op zonnige dagen is het er een komen en gaan van fietsers. Naast een keur aan streekbieren serveren ze er heerlijke, huisgemaakte pannenkoeken.

Hof Ter Leeuwe

Achter de driebeukige zandstenen kruiskerk van Denderleeuw ligt al sinds 1955 het Hof Ter Leeuwe, het enige parochiale speelplein dat is overgebleven in Oost-Vlaanderen. Al die tijd werd het domein opengehouden met een hele schare vrijwilligers. Kinderen tot 12 jaar kunnen er zich naar hartenlust uitleven in de speeltuin, de zandbak en het buitenzwembad. Ouders en grootouders kunnen uitblazen in de cafetaria, op het ruime terras of op een van de vele bankjes rond de speelweide. Of ze kunnen zelf ook actief blijven op een van de petanquebanen of het minigolfterrein. Voor de exacte openingsuren raadpleeg je best de website.

Telefoonnummer
053 66 40 75
Gildenhuis De Vrede

De Vrede is een bekend fietscafé, waar je de authentieke sfeer van een gildehuis van weleer opsnuift. Je wordt er verwend met een uitgebreide keuze bieren. Daarnaast hebben ze er ook een aantal kleine snacks in de aanbieding.

Telefoonnummer
053 66 95 65
Openingsuren

Van woensdag tot zondag.

Website
http://www.devrededenderleeuw.be
De Graankorrel

In Moorsel vind je het bekende fietscafé De Graankorrel, een naam die verwijst naar het monument recht tegenover de zaak. Moorsel was namelijk ooit befaamd voor zijn hopteelt. De hele regio, de zogeheten Faluintjesstreek, gold zelfs als de hopschuur van Europa. Het terras van De Graankorrel is een mooi plekje om even te pauzeren. Naast Primus serveren ze hier ook Keizer Karel Blond, Tongerlo Blond en Kriek Mystic van het vat.

Telefoonnummer
053 39 62 04
Website
http://www.eethuisdegraankorrel.be
Leirekensroute

Dit fietspad volgt de bedding van de voormalige spoorweg van Antwerpen-Zuid naar Aalst. Hij werd geopend in 1879 en kreeg al vlug de bijnaam 'Leirekensroute', naar de machinist die vaak actief was op deze Lijn 61, ene Valère - in de volkstaal Leire. In 1976 werden de sporen weggehaald. Tussen Londerzeel en Aalst is de route nu een populair fietspad.

Telefoonnummer
Brasserie 't Stationneken

Het oude station aan de Leirekensroute werd omgevormd tot een sfeervolle brasserie. Lijn 61 of de Leirekensroute verbond eertijds Aalst met Antwerpen-Zuid via Opwijk, Londerzeel, Willebroek en Boom. Deze lijn was in gebruik van 1879 tot 1976, dus net geen honderd jaar lang. Na een periode als privéwoning werd het oude station van Baardegem ingericht als een eigentijdse brasserie. De inrichting verwijst nog steeds naar dat stationsverleden. Je zit er op oude treinbanken die zo staan opgesteld, dat je je in een nostalgische treinwagon bevindt. Oude koffers, een stationsklok en oude petten van conducteurs dragen bij tot de sfeer. Zelfs de zoldering werd aangekleed met delen van houten plafonds uit treinwagons. Een verzameling foto's uit de oude doos versterkt nog het treingevoel. Er is een ruim aanbod aan speciale bieren en een uitgebreide kaart met snacks en gerechten. Proef eens een hammetje met mosterd, een van de specialiteiten van het huis, of de worsten met appelmoes of warme krieken. Deze brasserie is ook een geliefde halte voor veel fietsers.

Telefoonnummer
052 35 76 10
Website
http://www.stationneken-baardegem.be
Het Gebaar

In de vroegere stationsbuurt van Moorsel werd in 1999 Het Gebaar geplaatst, een bronzen kunstwerk van Luc De Block. De sculptuur stelt een sterk uitvergrote graankorrel voor en is een eerbetoon aan de landbouw. Moorsel was namelijk ooit befaamd voor zijn hopteelt. De hele regio, de zogeheten Faluintjesstreek, gold zelfs als de hopschuur van Europa.

Hopmonument

Bijzonder op het dorpsplein is het levende hopmonument met het opschrift 'Op de omtrek van de aarde komen begin en einde samen', dat verwijst naar de hoppeteelt in deze Faluintjesgemeente.

Toon meer (+)Toon minder (-)

Van aan de bekende abdij van Affligem fiets je tijdens deze tocht langs de Brabantse kant van de Dender. Duizenden jaren geleden schuurde deze onstuimige rivier in het glooiende Pajottenland en door de Faluintjesstreek een brede vallei uit. De passage langs de sterk meanderende Dender, die vandaag min of meer de grens met Oost-Vlaanderen uittekent, zal je zonder twijfel bijblijven. Nagenoeg de hele Denderloop, maar zeker het gedeelte vanaf Liedekerke, Denderleeuw en Erembodegem heeft dan ook een uitgesproken groen karakter. Het bijna ononderbroken jaagpad liet de rivier uitgroeien tot een van de belangrijkste hoofdassen voor het fietstoerisme in België. Want fietsen langs de Dender is en blijft een belevenis!

Wens je meer informatie over deze route (Roadbook, gpx-bestanden en praktische info)?

Al deze informatie vind je in de volgende gids:

Fietsen langs het water in Vlaanderen

Knooppunter toont je de mooiste plekken om langs het water te fietsen!

Deze fietsgids bundelt de mooiste knooppuntenfietsroutes langs rivieren, kanalen en plassen in Vlaanderen. Bij elke fietstocht hoort een roadbook. Het biedt je alle info in de meest compacte vorm: de vermelding van de startplaats, een opsomming van de fietsknooppunten, de afstand tussen die knooppunten en de situering van de bezienswaardigheden en horecazaken onderweg. Alle roadbooks kun je, na registratie, op deze website gratis downloaden.

Als extra houvast tijdens het fietsen vermelden de routekaarten een reeks referentiepunten, waarbij (A) steevast de startplaats aanduidt.
Met behulp van deze referentiepunten kun je inschatten waar de beschreven bezienswaardigheden en horecazaken te ontdekken zijn.

€25,99

Heb je deze gids al ?

Na aankoop kun je jouw Knooppuntergids op deze website registreren. Zo krijg je toegang tot de meest actuele versie van de routes uit je gids en alle extra informatie en mogelijkheden. Je kunt je gids activeren met de persoonlijke unieke code die je vooraan in je boek terugvindt.