De Leuvense Vaart en de Dijle in de hoofdrol

Werchter · 51 km

Klik hier voor de korte versie van 40 km

Werchter · 40 km

Klik hier voor de lange versie van 51 km
Vlaams-Brabant ·
Werchter · Rotselaar · Wijgmaal · Tildonk · Wespelaar · Boortmeerbeek · Hofstade · Muizen · Hever · Rijmenam · Haacht · Tremelo ·
Cafetaria De Meander

Het domein Ter Heide is een recreatiedomein dat zich uitstrekt rond een grote plas. Deze ontstond in 1976 door zandwinning voor de aanleg van de E314. Je kunt er zwemmen, surfen of gewoon wat zonnen op de ligweide. ’s Winters is het rustiger rond de plas. Vanuit een vogelkijkhut kun je er dan vogels observeren. Cafetaria De Meander verzorgt hapjes en tapjes.

Telefoonnummer
016 44 54 48
Oud-Werchter

In deze taverne is het aangenaam zitten, ook al kan het er heel druk zijn. De kleine honger kan je er stillen met o.m. croques en andere mondpleziertjes. In de zomer zijn er ijsjes en tijdens de warme maanden is de specialiteit Kriek en Tongerlo van 't vat.

Telefoonnummer
016 56 52 33
Geboortehuis Pater Damiaan

Het geboortehuis van Pater Damiaan is nu een museum dat gewijd is aan de Grootste Belg, die zijn leven offerde voor de melaatsen van Molokaï. In Damiaans tijd was Ninde een gehucht van Werchter.

Telefoonnummer
016 53 05 19
Website
www.damiaandorp.be
Oude Hansbrug

Tussen Keerbergen en Haacht ligt er over de Dijle een nieuwe Hansbrug en een oude. De oude oorspronkelijke ophaalbrug werd gerestaureerd en is enkel toegankelijk voor wandelaars en fietsers. Ooit bevond er zich bij de Hansbrug een machtig slot, het kasteel van Roost. Daar is nu echter niets meer van overgebleven.

Telefoonnummer
Openingsuren

Doorlopend toegankelijk.

Molen van Doren

Al in 1217 lag hier een watermolen op de Dijle. Tot 1968 maalde een molenaar er. Daarna raakte het complex in verval en dreigde de afbraak. Gelukkig werd de molen in 1983 beschermd en volgde de renovatie. Nu is het een soort woonerf waar 30 mensen in 9 woningen samenwonen. Een aantal gemeenschappelijke ruimten wordt gedeeld.

Café Maritime

Dit sluiswachtershuis dateert van 1763. Het pand deed niet alleen dienst als woning, maar was ook een ontmoetingsruimte voor schippers en voermannen. Vroeger moesten zij immers vaak lang aanschuiven voor de sluis vrij was. Binnen valt de oude plavuizen vloer op en ook de monumentale trap die naar de woonruimtes leidt. Maar dé blikvanger is het voorsteven van de Balboa, dat vandaag als barmeubel gebruikt wordt. Vanaf het heerlijke terras kun je de fietsers op het jaagpad gadeslaan. In Café Maritime worden vooral bieren van Brouwerij Palm geserveerd, maar ook het gerstenat van de andere brouwerijen uit de Palmgroep: Rodenbach uit Roeselare, Boon uit Lembeek, de Gouden Boom uit Brugge en de Hoorn van Steenhuffel. Voorts kun je hier de meeste trappistenbieren proeven, en ook enkele Leuvense streekbieren zoals Keizersbergabdijbier (9%) en Leuvense Tripel (9%). De menukaart is net zo uitgebreid als het bieraanbod. Het streekgerecht bij uitstek, zwarte pens met appelmoes en speculaas, ontbreekt daarbij niet.

Telefoonnummer
016 85 46 80
Website
https://www.cafe-maritime.be
Leuvense vaart

Het Kanaal van Leuven naar de Dijle - of de Leuvense Vaart in de volksmond - werd gegraven in 1750-1753 en is een van de oudste van het land. Het werd bekostigd door de Leuvenaars. Het kanaal zorgde voor een economische bloei van de brouwersstad. De geringe diepgang en later de steenwegen en spoorwegen verzwakten de concurrentiepositie van de vaarweg. De industrie langs het kanaal verloederde en werd niet vervangen. Sinds de jaren 80 is er echter een kentering. Het kanaal werd gemoderniseerd. De scheepvaart trekt zo opnieuw wat aan én het toeristisch potentieel wordt volop benut. De oevers worden druk bereden door fietsers en er worden in de zomer toeristische boottochten georganiseerd.

Domein Ter Heide

Ter Heide is een recreatiedomein dat zich uitstrekt rond een grote plas, die in 1976 ontstond door zandwinning voor de aanleg van de E314. Je kunt er zwemmen, surfen of gewoon wat zonnen op de ligweide. Vanuit een vogelkijkhut kun je vogels observeren. 's Winters is het rustiger rond de plas.

Rock Werchter X

In het centrum van Werchter behoort een bezoek aan het belevingscentrum van Rock Werchter X tot de mogelijkheden. Je krijgt er een gratis herdruk van een Rock Werchter poster en een frisdrank of Jack-Opbier.

Soldatenbrug

Deze fietsbrug over de Demer, van het type Bailey, werd in de jaren 1950 als oefening aangelegd door Belgische genietroepen. Nadien werd ze niet afgebroken. Ze verving een oude veerpont.

Telefoonnummer
Kampenhout-Sas

Ten zuiden van de brug is er een kleine jachthaven. Het sas zelf is beschermd en nagenoeg nog identiek aan de sluis die in 1752 gebouwd werd.

Telefoonnummer
't Stamkroegske
Telefoonnummer
015 51 44 13
Cultuurhuis De Jack-Op

In de opgeknapte fabrieksgebouwen van de voormalige brouwerij Jack-Op is op de benedenverdieping een cultuurcentrum ingericht. In plaats van bierbrouwen worden hier nu concerten, boekenbeurzen, lezingen, toneelvoorstellingen en tentoonstellingen gehouden. Brouwerij Jack-Op ontstond in 1869 en brouwde het gelijknamige speciaalbier, dat in niets gelijkt op een pils of een bier van hoge gisting. Jack-Op (5,5%) is een zogenaamd versnijbier op basis van een hogegistingsbier én lambiek. In 1967 werd de brouwerij overgenomen door Artois, die het Jack-Opbier nog bleef brouwen tot 2008. Dankzij de tussenkomst van Dirk Claes, burgemeester van Rotselaar, kwam dit regionaal bier opnieuw in beperkte productie.

Telefoonnummer
016 61 64 15
Toon meer (+)Toon minder (-)

Het Kanaal Leuven-Dijle - bekend als de Leuvense Vaart - is de oudste waterweg van België. Hij werd grotendeels aangelegd in de stroombedding van de Dijle en was lange tijd een succesvolle economische verbinding tussen Leuven en de Schelde, via de Rupel. De Dijle vormt zowat de natuurlijke grens tussen de vruchtbare Brabantse leemstreek en de meer zandige Antwerpse Kempen. Op het jaagpad tussen Mechelen en Haacht verschijnen links de eerste Kempense dennenbossen, terwijl aan de overkant loofbomen, en vooral populieren, in de meerderheid zijn. Je toert door amper bewoonde rivierbeemden die, dankzij de hoge bermen, niet langer overstromen.

Wens je meer informatie over deze route (Roadbook, gpx-bestanden en praktische info)?

Al deze informatie vind je in de volgende gids:

Fietsen langs het water in Vlaanderen

Knooppunter toont je de mooiste plekken om langs het water te fietsen!

Deze fietsgids bundelt de mooiste knooppuntenfietsroutes langs rivieren, kanalen en plassen in Vlaanderen. Bij elke fietstocht hoort een roadbook. Het biedt je alle info in de meest compacte vorm: de vermelding van de startplaats, een opsomming van de fietsknooppunten, de afstand tussen die knooppunten en de situering van de bezienswaardigheden en horecazaken onderweg. Alle roadbooks kun je, na registratie, op deze website gratis downloaden.

Als extra houvast tijdens het fietsen vermelden de routekaarten een reeks referentiepunten, waarbij (A) steevast de startplaats aanduidt.
Met behulp van deze referentiepunten kun je inschatten waar de beschreven bezienswaardigheden en horecazaken te ontdekken zijn.

€25,99

Heb je deze gids al ?

Na aankoop kun je jouw Knooppuntergids op deze website registreren. Zo krijg je toegang tot de meest actuele versie van de routes uit je gids en alle extra informatie en mogelijkheden. Je kunt je gids activeren met de persoonlijke unieke code die je vooraan in je boek terugvindt.