Grillige Maas, trouwe Zuid-Willemsvaart

Stokkem · 44 km

Klik hier voor de korte versie van 27 km

Stokkem · 27 km

Klik hier voor de lange versie van 44 km
Limburg ·
Stokkem · Meeswijk · Leut · Vucht · Eisden · Dilsen · Rotem · Elen · Maaseik ·
Maascentrum De Wissen

De Wissen is de uitgelezen plek om de machtige Maas op diverse manieren te ontdekken. Vanhieruit vertrekken diverse wandelroutes en fietstochten maar je kunt er van april tot oktober ook op de Oude Maas varen met fluisterbootjes. Reserveer wel op voorhand of je plan wordt een slag in het water. Eens op een andere manier fietsen? Probeer de FlooW eens uit: een elektrisch aangedreven vierwieler. Het vlechtwerkmuseum toont een traditionele vorm van broodwinning langs de Maaskanten, en je kunt er ook zelf leren manden vlechten. Wie van de tocht een tweedaagse maakt, kan hier overnachten op kampeervlotten op de Oude Maas. Je bereikt je kampeervlot met een kano. Er is ook een gezellige brasserie met ruim terras.

Telefoonnummer
089 75 21 71
Website
http://www.dewissen.be
Kasteel Vilain XIIII

Het kasteel van Leut, of kasteel Villain XIIII, kende zijn oorsprong in de middeleeuwen en huisvestte diverse adellijke families, tot het in 1920 in handen kwam van een mijnmaatschappij die er een ziekenhuis voor gewonde kompels in onderbracht. In de jaren ’50, ’60 en ’70 deed het dienst als moederhuis voor de vrouwen van mijnwerkers. Opvallend in het landschapspark is de loofgang, waarbij bomen zo gesnoeid werden dat de tere, bleke velletjes van de adellijke dames niet zouden bruinen. sinds 2021 is Toerisme Vlaanderen eigenaar van het gebouw en krijgt het kasteel van Leut een herbestemming.

Telefoonnummer
089 75 57 61
Veer Rotem-Grevenbicht

Het motorpontje verbindt Rotem met Grevenbicht. In mei en september elke dag van 10 tot 19 uur; in juni, juli en augustus elke dag van 10 tot 20 uur en in april en oktober enkel tijdens het weekend van 10 tot 18 uur. Het Nederlandse dorp Grevenbicht is omsingeld door de Maas en het Julianakanaal. Een mooie bezienswaardigheid is het ‘Jodenbergje’, een joodse begraafplaats op een oude Romeinse tumulus.

Monument 1940

Op 10 januari 1940 diende de Messerschmidt BF108 een noodlanding te maken in Vucht. Het vliegtuigje had de geheime plannen voor de Duitse aanval op de Lage Landen aan boord. Op de plaats waar het toestel neergestort is staat een obelisk en zie je het grondplan van een vliegtuig.

Hotel Beau Séjour

Dit belle-époquegebouw ligt aan de Oude Vaart, een verlaten en beschermde kanaalarm van de Zuid-Willemsvaart. Het opgeknapte hotel werd in 1906 gebouwd door brugwachter Houben en is daarmee het oudste toeristenhotel in Limburg. Vooral de Franstalige Limburgse bourgeoisie logeerde graag in het tweesterrenhotel. Vandaag heeft Stefan Hubrechts 20 kamers ter beschikking. De eigenaar hanteert een strikte scheiding tussen het Franse restaurant op de gelijkvloerse verdieping en het zomerterras op de gaanderij. Daardoor kun je hier geen hapjes bestellen, maar er is wel een ruime keuze aan dranken. Bij mooi weer staan er tafels en stoelen vlak bij het water. En wist je dat de tiendelige tv-serie 'Beau Séjour' (van productiehuis De Mensen) in dit hotel werd opgenomen?

Telefoonnummer
089 75 77 91
Website
http://www.hotel-beau-sejour.be
Kruinenpad

Het kruinenpad in Eisden slaagt erin een van de nefaste gevolgen van de steenkoolontginning uit te buiten als toeristische attractie. Zowat overal in de mijnstreek getuigen grondverzakkingen van de ondergrondse activiteiten. In Eisden zijn die verzakkingen echter heel spectaculair - tot 10 m! Als gevolg daarvan vloeit bijvoorbeeld het water van de Vrietselbeek in natuurgebied het Greven terug naar de bron in plaats van naar de Maas. Indien dat water niet voortdurend weggepompt werd, zou het verzakte Eisden onder water lopen. Vanaf de dijk van de Zuid-Willemsvaart kun je wandelen op het kruinenpad, een stalen wandelpad dat op 11 m hoogte door het gebied loopt. Je ziet er goed hoe het landschap onder je wegzakt, terwijl je zelf op gelijke hoogte blijft lopen. Op het einde van het pad is er een nog beter panorama, van op de 6 m hoge toren.

De Kaartridder

In het kruiswegparkje naast de Sint-Getrudiskerk van Heppeneert ontdek je een interessant beeld van de Kaartridder van Heppeneert. Volgens de legende woonde in Heppeneert ridder Riddart die, na de dood van zijn vrouw, al zijn geld uitgaf aan drank en kaartspel. Toen hij alles was kwijtgespeeld, verkocht Riddart, in ruil voor vijftien jaar weelde, zijn ziel aan de duivel. In die jaren van weelde brandde de ridder elke avond een kaars voor de heilige Gertrudis. Na vijftien jaar reed de ridder op zijn paard naar de duivel en sprak: 'Het is nu twee voor twaalf, over enkele minuten is ons contract afgelopen. Als je me dan wilt hebben, kun je me meenemen. Anders ga ik waar ik wil.' Daarop sprak de duivel: 'Jaag die zwarte heks achter op je paard eens weg, anders heb ik geen macht over je.' Toen de klok middernacht had geslagen, reed de ridder gewoon weg van de duivel. Hij werd immers beschermd door de H. Gertrudis achter op zijn paard.

Heppeneert

Het beeld van de Onze-Lieve-Vrouw van Rust dat nog altijd bedevaarders naar de Sint-Geertruikerk in Heppeneert lokt, zou op wonderlijke wijze aangespoeld zijn bij een overstroming van de Maas. Oorspronkelijk in buurgemeente Elen, maar de pastoor bracht het in veiligheid voor de Franse antireligieuze bezetters en plaatste het in 1801 hier. Pas 80 jaar later volgden de devote gelovigen en verlegden ze hun religieuze aandacht van Elen naar Heppeneert.

Hoal Euver II

De veerpont tussen het Belgische Meeswijk en het Nederlandse Berg heet 'Hoal Euver II', wat zo veel betekent als 'Haal me naar de overkant'. Fietsers en wandelaars worden gratis overgezet, auto's en ander gemotoriseerd verkeer moeten betalen. De overzetboot is eigenlijk een gierpont: de boot wordt geleid langs een kabel die in de stroombedding is vastgemaakt.

La Rosa Bianca

Op de plek waar de oude kanaalarm uitmondt in de Zuid-Willemsvaart zie je een verbreding of zwaaikom. Er liggen heel wat plezierboten netjes op een rij. Zij zijn aangesloten bij de plaatselijke watersportvereniging die aan het water een clubhuis, mét cafetaria La Rosa Bianca, heeft. Vanaf het terras kun je de waterskiërs over het water zien scheren.

Visserweert

Het idyllische Visserweert schurkt zich tegen de Maas aan. Het Grensmaasproject van de Nederlandse en Vlaamse overheid voorziet dat in dit Nederlandse dorp de rivierbedding wordt verbreed en de dijken worden versterkt, zodat de inwoners beter beschermd zijn bij een hoge waterstand. Er komt ook een nevengeul aan de oostelijke kant. Hierdoor zal Visserweert in de winter regelmatig helemaal door Maaswater omringd worden. Een hoogwaterbrug zal een veilige oversteek naar Illikhoven mogelijk maken.

Zuid-Willemsvaart

Deze waterweg tussen Maastricht en 's Hertogenbosch is vernoemd naar koning Willem I, koning der Verenigde Nederlanden. Het was zijn bedoeling om het Luikse industriebekken en de Noord-Nederlandse handelssteden met elkaar te verbinden en zo een alternatief te bieden voor de 'grillige' Maas. De graafwerken over het 123 km lange traject tussen Maastricht en 's Hertogenbosch duurden drie jaar en kostten 4,5 miljoen gulden. In 1826 konden de eerste vrachtschepen varen. Het kanaal loopt 40 km op Belgisch grondgebied.

Toon meer (+)Toon minder (-)

De Maas is een typische regenwaterloop. Dat betekent dat ze sterk aanzwelt bij hevige neerslag en zich in droge periodes lui voortsleept in een ondiepe bedding. Vooral 's winters wordt de rivier in een mum van tijd hoogzwanger van het grote volume aan Ardens water. Dan stroomt de watermassa van de Maas ongeremd over de zomerdijken, om wild tegen de winterdijken aan te beuken. Fietsend over deze verhoogde dijken kun je je blik laten dwalen over de verten, vaak niet wetend waar de Maas stroomt. Een heel ander karakter heeft de Zuid-Willemsvaart. Dit is een meer betrouwbare partner voor de scheepvaart.

Wens je meer informatie over deze route (Roadbook, gpx-bestanden en praktische info)?

Al deze informatie vind je in de volgende gids:

Fietsen langs het water in Vlaanderen

Knooppunter toont je de mooiste plekken om langs het water te fietsen!

Deze fietsgids bundelt de mooiste knooppuntenfietsroutes langs rivieren, kanalen en plassen in Vlaanderen. Bij elke fietstocht hoort een roadbook. Het biedt je alle info in de meest compacte vorm: de vermelding van de startplaats, een opsomming van de fietsknooppunten, de afstand tussen die knooppunten en de situering van de bezienswaardigheden en horecazaken onderweg. Alle roadbooks kun je, na registratie, op deze website gratis downloaden.

Als extra houvast tijdens het fietsen vermelden de routekaarten een reeks referentiepunten, waarbij (A) steevast de startplaats aanduidt.
Met behulp van deze referentiepunten kun je inschatten waar de beschreven bezienswaardigheden en horecazaken te ontdekken zijn.

€25,99

Heb je deze gids al ?

Na aankoop kun je jouw Knooppuntergids op deze website registreren. Zo krijg je toegang tot de meest actuele versie van de routes uit je gids en alle extra informatie en mogelijkheden. Je kunt je gids activeren met de persoonlijke unieke code die je vooraan in je boek terugvindt.