Grindplassen langs de Grensmaas

Ophoven · 43 km

Klik hier voor de korte versie van 25 km

Ophoven · 25 km

Klik hier voor de lange versie van 43 km
·
Ophoven ·
Brasserie de Hompesche Molen

Deze bovenkruier werd in 1722 gebouwd door graaf Reinier Vincent van Hompesch. Met zijn hoogte van 37 m is het de hoogste windmolen van Nederlands-Limburg; hij telt acht verdiepingen. Het is een unieke locatie om even halt te houden op het terras van de brasserie voor een natje of een droogje.

Telefoonnummer
0031 475 55 18 15
Openingsuren

Dagelijks van 12 tot 22 u.

Website
http://www.hompeschemolen.nl
Maas-Binnenvaartmuseum

Het museum toont de geschiedenis van de binnenvaart met een evocatie van het 'schepenkerkhof'. Op het einde van WO II brachten de Duiters in Maasbracht meer dan 100 schepen tot zinken. Het moeilijke leven van de schippers en hun gezin komt uitgebreid aan bod. Schaalmodellen van binnenschepen zijn de opvallendste blikvangers.

Telefoonnummer
0031 475 46 58 73
Openingsuren

Woensdag, zaterdag en zondag van 14 tot 17 u.

Website
http://www.maas-binnenvaartmuseum.nl
Veerpont de Walborgh

Ter hoogte van hotel-restaurant-taverne De Spaenjerd kun je het vrijvarende motorpontje van rederij Fransbergen nemen naar de overkant van de Maas. De grens met Nederland ligt in het midden van de stroom, die hier enkel bevaarbaar is voor plezierboten. Op de Nederlandse oever is er geen bewoning, je ziet er alleen maar weiden en koeien. Opstapplaatsen: In Ohé en Laak (NL) ter hoogte van Zaal Bongaarts, Walburgisstraat 17. In Ophoven (B) ter hoogte van de Spaenjerd, Maasstraat 84.

Telefoonnummer
Openingsuren

Van 1 tot 30 april en van 1 tot 31 oktober: zaterdag en zondag van 10 tot 18 u. Van 1 tot 31 mei en van 1 tot 30 september: dagelijks van 10 tot 18 u. Van 1 juni tot 31 augustus: dagelijks van 10 tot 21 u.

Website
http://www.rondjemethetpontje.nl
Hotel-restaurant-brasserie De Spaenjerd

Al in 1753 bevond zich hier een schippersherberg, die bekendstond als Het Wit Paard, Spaenjaert of Spaenjerd. Vanaf 1861 voer een veerpontje naar de andere Maasoever en deed de plek tevens dienst als aanleghalte voor de verbinding Luik-Roermond. De herberg werd in WO II helemaal verwoest en in 1946 heropgebouwd. Ongeveer 19 jaar geleden begonnen Jos en Marianne in het pand een eenvoudige frituur, die in de loop der jaren evolueerde tot taverne, restaurant en sinds 2005 ook hotel. Het terras van de brasserie ligt naast de Maas en dat schept een speciale vakantiesfeer. Je kunt er ofwel een kopje koffie met Limburgse vlaai bestellen of van het huisbier Spaenjerd proeven. De uitgebreide kaart vermeldt zowel kleine snacks als hoofdgerechten.

Telefoonnummer
089 32 12 7
Openingsuren

Brasserie: dagelijks van 9 tot 23 u.

Website
http://www.despaenjerd.be
Kessenich

Kessenich is het meest noordoostelijk gelegen dorp van Vlaanderen. De Sint-Martinuskerk uit 1899 heeft een mergelstenen toren uit de 14de eeuw. Een flink stuk van Kessenich is in de jaren 1970 opgeofferd aan de massale grinddelving. Gelukkig ligt de dorpskern op een hoogte, anders zou het Maaswater de dorpelingen tot aan de lippen reiken.

Telefoonnummer
Jachthaven De Spaanjerd

Jachthaven De Spaanjerd biedt plaats aan liefst duizend vaartuigen. De naam van de plezierhaven verwijst naar de schippersherberg die hier al in 1753 stond. De bootjes kunnen hier rechtstreeks de Maas op varen. Wanneer je de jachten zachtjes op het water ziet schommelen en de zeilen tegen de masten hoort tikken, waan je je moeiteloos in een zuiderse badplaats.

Telefoonnummer
089 56 31 25
Website
https://www.marec.be/nl/de-spaanjerd
Thorn

Het witte stadje is wijd en zijd bekend en trekt heel wat dagjestoeristen aan. Er is veel bekijks want Thorn heeft een rijkgevulde geschiedenis die teruggaat tot het einde van de 10de eeuw. Het was in de middeleeuwen lange tijd een minivorstendom waar een abdis en twintig adellijke kloosterdames de plak zwaaiden. Zij introduceerden een belasting op het aantal ramen in de gevels. Om de taks te vermijden, metselden de meeste inwoners prompt hun ramen dicht. Om de bouwsporen - een teken van armoede -  te verbergen, kalkten zij daarna hun huizen volledig wit.

Telefoonnummer
Dagstrand De Steenberg

Na de jarenlange grindontginningen langs de Maas ontstonden hemelsbrede plassen. Aan de Spaanjerdplas ligt een grote jachthaven met afmeerplaatsen voor 1000 plezierboten die rechtstreeks de Maas kunnen opvaren. Naast de jachthaven werd een zandstrand aangelegd en hogerop is er een ligweide. De financiering van het nieuwe watergebied gebeurde met geld uit het Grindfonds, nu Marec (Maaslandse Recreatiecentra). Vlak aan het strand kunnen dagrecreanten terecht in taverne De Steenberg voor een drankje of een hapje.

Telefoonnummer
Openingsuren

Van zonsopgang tot zonsondergang.

Jachthaven

Maasbracht stond vroeger bekend voor de overslag van kolen. Veel binnenschepen hebben er hun vaste stek. Sinds oktober 2014 heeft de haven na een vol jaar opknapwerk een chiquer uitzicht gekregen. Zo is er ingespeeld op de toenemende pleziervaart, die meer aanmeerruimte krijgt. Ook de havenboulevard heeft een betere opsmuk gekregen.

Telefoonnummer
Website
http://www.passantenhaven-maasbracht.nl
Sluis van Panheel

De dubbele sluis van Panheel vangt het hoogteverschil tussen de Maas en de Zuid-Willemsvaart op: de twee sassen overbruggen een verval van maar liefst 8 meter.

De Lange Vlieter

De Lange Vlieter (125 ha) is sinds 1992 eigendom van de Waterleiding Maatschappij Limburg. Deze plas is op bepaalde plekken 35 m diep. Via 31 putten wordt er water uit dit 'waterreservoir' onttrokken, dat dan in het productiebedrijf behandeld wordt tot drinkwater. Op de oever ontdek je een 'drinkwaterpaal' waar elke voorbijganger water mag tappen.

Sluis van Linne

Onder meer de sluis van Linne zorgt ervoor dat de Maas in de Nederlandse provincie Limburg bevaarbaar is voor schepen tot 2000 ton.

Zwembad-Speeltuin Weerderhof

Weerderhof is een uitgestrekt recreatiedomein: een groene oase ingericht tussen grindplassen en loshavens in industriële vestingen. Tussen de bomen liggen twee openluchtzwembaden en een grote speeltuin. Dankzij de belangeloze inzet van ruim 100 vrijwilligers kan het domein blijven bestaan. In de cafetaria komt elke passant met honger en dorst beslist aan zijn trekken.

Website
https://weerderhof.nl
Stevensweert

Stevensweert is een van oorsprong middeleeuws stadje dat op een eiland ligt dat gevormd wordt door de Grensmaas, de Oude Maas en het Julianakanaal (aangelegd tussen 1925 en 1934). Zijn zevenhoekige, omgrachte vorm kreeg Stevensweert in 1633 aangemeten door de Spaanse veldheer de Moncada. Ondanks de zware gevechten die begin 18de eeuw bij het stadje werden gevoerd, kon Stevensweert zijn zevenhoekige omtrek en geometrische stratenpatroon behouden.

Toon meer (+)Toon minder (-)

Tussen Maastricht en het laatste Belgische dorpje Kessenich vormt de Maas de grens tussen de twee Limburgen. Op dat traject toont de rivier zich als een slome, ondiepe waterweg, onbevaarbaar voor vrachtschepen. Een zegen voor de pleziervaart dus! Bovendien verliest de Grensmaas zich vanaf Ophoven in uitgestrekte grindplassen. Waar de graafmachines verdwenen, ontstonden grote plassen waar zowel vogels als waterrecreanten zich thuis voelen. Aan de Nederlandse kant fiets je door het witte Thorn en het Spaanse vestingstadje Stevensweert.

Wens je meer informatie over deze route (Roadbook, gpx-bestanden en praktische info)?

Al deze informatie vind je in de volgende gids:

Fietsen langs het water in Vlaanderen

Knooppunter toont je de mooiste plekken om langs het water te fietsen!

Deze fietsgids bundelt de mooiste knooppuntenfietsroutes langs rivieren, kanalen en plassen in Vlaanderen. Bij elke fietstocht hoort een roadbook. Het biedt je alle info in de meest compacte vorm: de vermelding van de startplaats, een opsomming van de fietsknooppunten, de afstand tussen die knooppunten en de situering van de bezienswaardigheden en horecazaken onderweg. Alle roadbooks kun je, na registratie, op deze website gratis downloaden.

Als extra houvast tijdens het fietsen vermelden de routekaarten een reeks referentiepunten, waarbij (A) steevast de startplaats aanduidt.
Met behulp van deze referentiepunten kun je inschatten waar de beschreven bezienswaardigheden en horecazaken te ontdekken zijn.

€25,99

Heb je deze gids al ?

Na aankoop kun je jouw Knooppuntergids op deze website registreren. Zo krijg je toegang tot de meest actuele versie van de routes uit je gids en alle extra informatie en mogelijkheden. Je kunt je gids activeren met de persoonlijke unieke code die je vooraan in je boek terugvindt.