Verkenning van de Rupelregio

Rumst · 40 km

Klik hier voor de korte versie van 29 km
Antwerpen ·
Rumst · Terhagen · Heindonk · Boom · Niel · Schelle · Hemiksem · Reet ·
Sint-Bernardusabdij

Dat baksteen in de Rupelstreek nog bekendstaat als ‘paepsteen’ is te danken aan de cisterciënzermonniken van de Sint-Bernardusabdij van Hemiksem. Algemeen wordt aangenomen dat de geestelijken aan de wieg lagen van de ontginning van klei en de productie van baksteen. Beeldenstorm, brand en Franse Revolutie gaan niet onopgemerkt voorbij in Hemiksem, onder meer de kerk van de abdij wordt met de grond gelijk gemaakt. De monniken ruilden in 1836 de abdij in voor de Sint-Bernardusabdij in Bornem. De abdij toonde zich de eeuwen daarop multifunctioneel: er kwam een maritiem hospitaal, een correctionele gevangenis, een militair depot, een interneringskamp voor collaborateurs en ten slotte een kazerne. Nu kun je er een bezoek brengen aan het heemkundig museum of aan mensen op leeftijd in een van de serviceflats.

Telefoonnummer
03 887 70 59
Openingsuren

Rondleiding in de abdijgebouwen: van april tot september na afspraak. Heemkundig museum, Roelantsmuseum, Gilliotzaal: van april tot en met september elke eerste zondag van de maand van 14 tot 18 u. (Roelantsmuseum tot 17 u.).

Veerdienst Schelle-Wintam

Bootservice Van den Berge verzorgt de veerdienst tussen Schelle en Wintam. Fietsers en wandelaars kunnen gratis de oversteek van de Rupel maken. Er zijn twee afvaarten per uur. Op zonnige dagen is het hier echt een drukte van jewelste en moet de heen-en-weer waarmee de overtocht gebeurt non-stop varen. Om 12.30 u. vaart het pontje niet.

Telefoonnummer
Veerdienst Bazel-Hemiksem

De veerdienst verbindt de provincies Antwerpen en Oost-Vlaanderen.

Telefoonnummer
Trattoria Kaai

Trattoria De Kaai springt in het oog door zijn opvallende golfjesdak.

Telefoonnummer
03 843 33 12
Website
https://www.trattoriakaai.be
Brasserie 3Ri4en

Vanaf het terras van 3Ri4en (= drie rivieren!) heb je niet alleen een mooi uitzicht op de samenvloeiiing van Nete en Dijle, ook de twee blauwe fietsbruggen over het water zijn echte blijkbangers. Deze brasserie heeft een vrij uitgebreide kaart. Je kunt er zowel een eenvoudige croque-monsieur als een entrecôte 'Black Angus' bestellen.

Telefoonnummer
03 888 79 43
Website
www.drierivieren.be
't Steencaycken

Dit pand benedendijks de Rupel was in de tijd van de bloeiende baksteennijverheid de meesterwoning van steenbakker Van Herck. In 1999 werd het toen verkrotte gebouw helemaal opgeknapt door langdurig werklozen. Dit sociaal tewerkstellingsproject wordt begeleid door vzw Den Hoek. Het steenbakkershuis werd omgebouwd tot artistiek eetcafé, waar chef-kok/coördinator Herman Cossement werklozen een zinvolle opleiding geeft. Op het buitenterras is het tussen de bomen gezellig toeven. Je kunt er terecht voor een hapje en een drankje. Probeer zeker eens de plaatselijke Klinkaert, een amberkleurig bier van hoge gisting (5%) met nagisting in de fles. De naam verwijst naar de beroemde Boomse handvormsteen.

Telefoonnummer
03 888 53 63
Openingsuren

Maandag, woensdag en donderdag van 11 tot 20 u.; van vrijdag tot zondag van 12 tot 21 u.

Website
http://www.steencaycken.be
Niels Broek

Ter hoogte van fietsknooppunt 90 kun je tijdens een wandeling in het Niels Broek genieten van een prachtig stukje natuur. Het prima bewegwijzerde laarzenpad is circa 800 m lang en loopt door natte graslanden, een broekbos en voorbij enkele 'wielen'. Dit zijn vijvers die ontstaan zijn na dijkdoorbraken in vorige eeuwen. Fauna en flora zijn ondertussen zo waardevol dat ze Europese bescherming genieten. Verschillende roofvogels hebben er hun jachtgebied. Ook de zeldzame houtsnip komt voor in het Niels Broek.

Telefoonnummer
Kasteel Cleydael

Dit prachtige, 16de-eeuwse waterslot ligt op een eilandje, gevormd door twee armen van de Struisbeek. Het kasteel, dat door de eeuwen heen herhaaldelijk verbouwd werd, kende een meer dan turbulente geschiedenis, maar doet nu dienst als privéwoning. In enkele fraaie gebouwen van het neerhof zijn een restaurant en het clubhuis van een golfclub gevestigd.

Telefoonnummer
Steenbakkerij Frateur / Steenbakkerijmuseum 't Geleeg

Eind augustus 1986 overleed Paul Frateur, de laatste steenbakker van Noeveren. De man was toen al ruim 10 jaar in de weer om zijn steebakkerij te laten beschermen als monument. Uitgerekend op zijn sterfdag ging zijn droom in vervulling. Het duurde evenwel tot de eeuwwisseling alvorens de restauratie van de site op gang kwam. Op het 4 ha grote domein ontdek je een ringoven, diverse klampovens, een pannenloods en verschillende droogloodsen.

Telefoonnummer
03 880 76 25
Website
http://www.geleeg.be
Museum Rupelklei
Museum Rupelklei is gelegen op de terreinen van de oude steenbakkerij De Beuckelaer. Het museum hangt een levendig beeld op van de manier waarop men in de 19de eeuw, voor de komst van de mechanisatie en de automatisering, handsteen maakte. Levensgrote beelden, muurschilderingen en foto's vertellen hoe de klei werd afgegraven op de hellingen langs de rivier en vervolgens werd gevormd, gedroogd en gebakken tot handsteen. Die productie vergde lange arbeidsdagen en vele uren labeur, die de arbeid(st)ers in de steenfabrieken tijdens de zomermaanden presteerden. De werktuigen die ze daarbij gebruikten, kregen een plaats in de droogloodsen (lezzes), in het museum op ware grootte nagebouwd. De fossielenzaal, geopend in 2004, voert je duizenden jaren terug in de tijd, toen de planeet aarde in volle evolutie was. Een korte film toont het ontstaan van de kleilagen in de Rupelstreek. Bovendien krijgt een bijzondere collectie fossielen, gevonden in de kleilagen, hier een mooie plaats. Uniek is de menselijke schedel die dateert uit het neolithicum, zo'n 5700 jaar geleden.
Telefoonnummer
0472 83 38 01
Openingsuren
Van het tweede weekend van mei tot en met het derde weekend van september, zaterdag en zondag van 14 tot 17 u. Bezoeken op andere dagen zijn mogelijk na afspraak.
Brasserie Tolhuis-Veer

De stoelen op het terras van Tolhuis-Veer zijn bij mooi weer drukbezet. Je kunt in deze brasserie je maag én smaak papillen verwennen met tal van huisbereide gerechten en dranken.

Telefoonnummer
03 877 46 86
Website
https://www.tolhuis-schelle.be
Interescaut

Tussen 1930 en 2000 produceerde de steenkoolcentrale Interescaut elektriciteit voor een groot deel van Vlaanderen. De centrale, in de volksmond 'den Escaut' genoemd, was een belangrijk bevoorradingspunt in het Belgische hoogspanningsnet. Toen de centrale werd stilgelegd gingen de drie schoorstenen tegen de vlakte. Vandaag wordt de oude elektriciteitscentrale voor cultuur en sport gebruikt. Een van de gebouwen was de opnamelocatie voor de TV-rubriek 'Homo Universalis' (Iedereen beroemd).

Toon meer (+)Toon minder (-)

Tussen Rumst en Niel werden de gronden langs de Rupel afgegraven om kwalitatieve klei boven te halen die gebruikt werd voor het bakken van stenen en dakpannen. De Schorre, waar Tomorrowland wordt georganiseerd, is eigenlijk zo'n kleiput. Waar tot 50 jaar geleden nog graafmachines aan het werk waren, wordt er nu gesport of gaan jongeren uit de bol op hun favoriete muziek. Langs het 12 kilometer lange Rupeltraject van deze tocht ontdek je tal van relicten en 'littekens' van deze ooit bijzonder bloeiende industrie. Wanneer de Rupel zich bij de Schelde heeft gevoegd, volg je de 'machtigste stroom' nog even stroomopwaarts om dan in Hemiksem het hinterland van Schelde en Rupel op te zoeken.

Wens je meer informatie over deze route (Roadbook, gpx-bestanden en praktische info)?

Al deze informatie vind je in de volgende gids:

Fietsen langs het water in Vlaanderen

Knooppunter toont je de mooiste plekken om langs het water te fietsen!

Deze fietsgids bundelt de mooiste knooppuntenfietsroutes langs rivieren, kanalen en plassen in Vlaanderen. Bij elke fietstocht hoort een roadbook. Het biedt je alle info in de meest compacte vorm: de vermelding van de startplaats, een opsomming van de fietsknooppunten, de afstand tussen die knooppunten en de situering van de bezienswaardigheden en horecazaken onderweg. Alle roadbooks kun je, na registratie, op deze website gratis downloaden.

Als extra houvast tijdens het fietsen vermelden de routekaarten een reeks referentiepunten, waarbij (A) steevast de startplaats aanduidt.
Met behulp van deze referentiepunten kun je inschatten waar de beschreven bezienswaardigheden en horecazaken te ontdekken zijn.

€25,99

Heb je deze gids al ?

Na aankoop kun je jouw Knooppuntergids op deze website registreren. Zo krijg je toegang tot de meest actuele versie van de routes uit je gids en alle extra informatie en mogelijkheden. Je kunt je gids activeren met de persoonlijke unieke code die je vooraan in je boek terugvindt.