Van Rupel naar Zenne

Klein-Willebroek · 33 km

Klik hier voor de korte versie van 28 km

Klein-Willebroek · 28 km

Klik hier voor de lange versie van 33 km
Antwerpen ·
Boom · Blaasveld · Willebroek · Tisselt · Kapelle-Op-Den-Bos · Leest · Hombeek · Mechelen · Heffen · Rumst · Heindonk · Terhagen ·
Brasserie Zeezicht
Telefoonnummer
03 844 13 19
Blauwe fietsbruggen

De twee blauwe fietsbruggen in Rumst zijn ondertussen een echt begrip geworden in fietsend Antwerpen. Sinds ze in maart 2002 geopend werden, vormen ze een van de belangrijkste en meest bereden fietsroutes in de provincie Antwerpen. Ze liggen aan het zogenaamde drierivierenpunt. Dijle en Nete vloeien hier samen en vormen zo de Rupel.

Telefoonnummer
Eglegemvijver

De Eglegemvijver, genoemd naar een nabijgelegen hoeve, werd in de jaren 1960 gegraven om de nabijgelegen snelweg E19 tussen Antwerpen en Brussel aan te leggen. De waterplas heeft een oppervlakte van 36 ha. Op het meer kan men hengelen, zeilen en windsurfen; gemotoriseerde watersporten zijn net als zwemmen niet toegelaten.

Telefoonnummer
Zennegat 13

Het Zennegat is een wonderlijke plek. Drie waterlopen, de Leuvense Vaart, de Zenne en de Dijle, komen er bij elkaar. In de omgeving liggen eveneens vijf natuurgebieden. Het gehucht telt slechts een handvol huisjes, maar trekt de jongste jaren steeds meer artistieke figuren aan. In eetcafé Zennegat 13, mét terras, kun je terecht voor een drankje en een hapje.

Telefoonnummer
015 42 28 13
Website
http://www.zennegat13.be
Klein-Willebroek

Klein-Willebroek ontstond bij het sas waar het (oude) kanaal naar Brussel in de Rupel uitmondde. In het fraaie sashuis leer je meer over deze ijverige plaats. Het gehucht leefde ook van de visvangst op de rivieren en deed dienst als overstapplaats voor de passagiersschepen die ooit van Antwerpen naar Brussel voeren.

Provinciaal domein Vrijbroek
Op zoek naar groen in Mechelen? Dan is dit wellicht een goede uittip. Dit provinciaal domein aan de rand van de stad is maar liefst 50 ha groot. Het is een ideale plek om te wandelen, te zonnen, te sporten of weg te dromen bij de schitterende rozentuin, hét pronkstuk van het domein. De rozentuin telt meer dan 1000 soorten en ontving in 2003 de prestigieuze 'Award of Garden Excellence'. Er zijn ook tal van activiteiten in het domein zoals tuin- en natuurcursussen en thema-activiteiten zoals 'Dag van het Park', 'Oogstfeesten' en 'Rozenfeesten'. Een volledige agenda vind je op de website van de provincie Antwerpen, bij 'Domeinen'.
Telefoonnummer
015 45 13 80
Openingsuren
Van zonsopgang tot zonsondergang.
Website
http://www.vrijbroekpark.be
Het Brughuis

Deze gezellige taverne, gelegen aan de Zennebrug, dateert van 1783 en is de ideale stopplaats voor fietsers en wandelaars. De ligging maakt het ideaal om even op adem te komen bij een versnapering en/of een drankje.

Telefoonnummer
015 64 83 30
Website
http://www.hetbrughuis.eu
Museum Sashuis

Bij het oude sas van Klein-Willebroek staat sinds 1573 een sashuis, dat tevens diende als tolhuis en woning voor de sluiswachter. In 1608 werd het oude sashuis vervangen door een behoorlijk imposant 'Spaans Huis'. Na de buitenwerkingstelling van de sluis in 1980 kreeg het sashuis een grondige restauratie en in 1987 werd het officieel geopend als gemeentelijk heemkundig Museum Sashuis.

Voormalige tolbrug Van Enschodt

Op de Rupeloever staat een gestileerde ijzeren boogpoort uit 1852. Het is al wat rest van de voormalige tolbrug over de Rupel, vernoemd naar weduwe Van Enschodt, eigenares van de brug. De ijzeren brug speelde in september 1944 een belangrijke rol, want via deze weg konden de geallieerden door om Antwerpen te bevrijden. De brug werd gesloopt in 1946.

Watersportbaan Hazewinkel

De enorme waterplas ontstond na massale zandwinning in het grensgebied tussen Heindonk en Blaasveld. In 1975 werd er een watersportbaan aangelegd die ondertussen internationale faam heeft verworven als wedstrijdbaan voor de roei- en kajaksport. Er zijn acht olympische roeibanen met een volgtraject voor voetgangers en fietsers.

Zennegatsluis

Deze sluis in Heindonk is de allerlaatste op de Leuvense Vaart en geeft uit op de Zenne, die hier getijdegevoelig is. Hierdoor kunnen vrachtschepen niet op elk moment van de dag versast worden. Oorspronkelijk had de sluis twee opeenvolgende sluiskolken, wat nog goed te zien is aan de bolvormige sluismuren. Ook de oorspronkelijke sluiswachterswoning, op nummer 5, bleef bewaard en is ondertussen als monument beschermd.

Kasteel de Bocht

De toren die je vanaf de Rupeldijk boven de bomen ziet priemen, is van kasteel De Bocht, in oorsprong een jachtpaviljoen van de graven van Hoorn. Het huidige classicistische gebouw werd eind 18de eeuw opgetrokken voor de familie de Meester en rond 1850 vergroot met een achthoekige, neogotische toren. Na jaren van leegstand wordt kasteel De Bocht sinds 1994 beetje bij beetje opgeknapt.

Toon meer (+)Toon minder (-)

Gedurende de helft van deze fietstocht vertoef je aan de zijde van een waterloop. Van bij de Rupel kruip je langs de Willebroekse Vaart langzaam omhoog naar de rand van het Brabantse Plateau, waar je de 'landelijke' verbinding maakt met de Zenne, die ondertussen haar reputatie van stinkende riool naar de geschiedenisboeken heeft verwezen. Waar de Zenne zich bij de Dijle voegt, zink je dankzij de hoge fietsbermen gelukkig niet weg in de talrijke moerassen en waterplassen. Houd zeker even halt bij het bekende Zennegat, een bijzondere plek die helemaal omgeven is door waterlopen.

Wens je meer informatie over deze route (Roadbook, gpx-bestanden en praktische info)?

Al deze informatie vind je in de volgende gids:

Fietsen langs het water in Vlaanderen

Knooppunter toont je de mooiste plekken om langs het water te fietsen!

Deze fietsgids bundelt de mooiste knooppuntenfietsroutes langs rivieren, kanalen en plassen in Vlaanderen. Bij elke fietstocht hoort een roadbook. Het biedt je alle info in de meest compacte vorm: de vermelding van de startplaats, een opsomming van de fietsknooppunten, de afstand tussen die knooppunten en de situering van de bezienswaardigheden en horecazaken onderweg. Alle roadbooks kun je, na registratie, op deze website gratis downloaden.

Als extra houvast tijdens het fietsen vermelden de routekaarten een reeks referentiepunten, waarbij (A) steevast de startplaats aanduidt.
Met behulp van deze referentiepunten kun je inschatten waar de beschreven bezienswaardigheden en horecazaken te ontdekken zijn.

€25,99

Heb je deze gids al ?

Na aankoop kun je jouw Knooppuntergids op deze website registreren. Zo krijg je toegang tot de meest actuele versie van de routes uit je gids en alle extra informatie en mogelijkheden. Je kunt je gids activeren met de persoonlijke unieke code die je vooraan in je boek terugvindt.