In de voetsporen van de Cisterciënzers

Hombourg · 49 km

Klik hier voor de korte versie van 40 km

Hombourg · 40 km

Klik hier voor de lange versie van 49 km
Liège ·
Hombourg · Aubel · Warsage · Fouron-Le-Comte · Fouron-Saint-Pierre · Fourons · Fouron-Saint-Martin · Remersdaal · Sippenaeken ·
Kasteel Beusdael

Het geklasseerde kasteel Beusdael is omgeven door een slotgracht en enkel via een stenen brug bereikbaar. Het meest in het oog springende deel van het kasteel is de indrukwekkende toren uit de 13e eeuw. De kalkstenen muren van de donjon zijn tot 2,5 meter dik. De donjon heeft een gewelfde kamer op de eerste verdieping en vier wachttorentjes. Een ervan diende als gevangeniscel, twee andere als uitkijkposten en in de laatste zit een wenteltrap. Het gebouw is sinds 1976 beschermd als monument. Beusdael is privé en wordt sporadisch voor het publiek opengesteld.

Herberg Moeder de Gans

Bij het betreden van deze oude 'herberg' uit 1740 valt meteen de grootschaligheid op. Het is in de loop van de jaren een populaire stop voor wandelaars en fietsers geworden. Het bier stroomt rijkelijk uit een van de twaalf tapkranen. Op de uitgebreide bierkaart staan ook eigen brouwsels en je kunt er lekker eten. Alles wordt vers bereid met biologische producten van boeren en ambachtslieden uit de streek.

Telefoonnummer
04 381 22 85
Openingsuren

Van dinsdag tot zondag vanaf 11 u.

Website
http://www.moederdegans.be
Auberge Le Barbeau

Op de beschutte binnenplaats waan je je met wat verbeelding op een zuiders terras.

Telefoonnummer
+32 87 78 69 50
Website
http://www.barbeau.be
Bistro Le Soigneur

In Bistro Le Soigneur zijn fietsers meer dan welkom. Ze hebben er een klein assortiment sportdrankjes, sportvoeding en een gereedschapskist voor kleine defecten aan de fiets.

Telefoonnummer
+32 43 208 42 00
Website
https://lesoigneur.be
Commanderij van de Duitse Orde

De Commanderij van Sint-Pieters-Voeren - een machtig kasteelcomplex in Maaslandse renaissancestijl, omgeven door een ringgracht en vijvers - behoorde tot de Duitse Ridderorde, een van de orden die kruistochten organiseerden naar Jeruzalem. Plaatselijk heer Daniël van Voeren schonk zijn domein in 1220 aan de Duitse Ridderorde. Na de Franse Revolutie werd de orde opgeheven, waarna het domein verkocht werd. Het is sinds 2006 in handen van de Vlaming Eric Rochtus. Hij heeft de gebouwen gedeeltelijk ingericht als buitenverblijf voor zijn gezin en deels als gastenverblijf. Het rechthoekige complex heeft sinds de bouw begin 17de eeuw zijn huidige uitzicht grotendeels bewaard; de hoektoren met helmdak dateert van 1900.

Telefoonnummer
Openingsuren

De Commanderij zelf is niet toegankelijk. Alleen de visvijvers zijn tijdens het weekend toegankelijk.

Spoorwegviaduct

Het dorpsbeeld van Sint-Martens-Voeren wordt beheerst door het spoorwegviaduct, dat in de Eerste Wereldoorlog werd gebouwd over de Voervallei, omdat de bestaande verbinding tussen Antwerpen en het Roergebied via Nederlands Limburg (de IJzeren Rijn) toen onbruikbaar was wegens de Nederlandse neutraliteit. Het indrukwekkende viaduct is maar liefst 250 m lang en 18 tot 23 m hoog en maakt deel uit van de spoorverbinding Antwerpen-Tongeren-Aken. Twee kilometer verderop duikt de spoorlijn, bij het gehucht Veurs, een 2130 m lange tunnel in, meteen de langste spoortunnel voor goederenvervoer van België.

Telefoonnummer
043 81 07 36
Kasteel van Obsinnich - Castel Notre-Dame

In een bosrijk kasteelpark van 600 ha weerspiegelt dit kasteel zich in een grote vijver naast de Gulp. Het huidige uitzicht dateert van rond 1870, toen baron de Fürstenberg het ingrijpend liet verbouwen. Sinds 1961 behoort het toe aan een vzw van het bis- dom Luik, die er vakantieverblijven en bezinningsweekends voor groepen organiseert.

Telefoonnummer
04 381 12 89
Website
http://www.castelnotredame.be
Abdij van Val-Dieu

In 1216 lieten de monniken van de orde van Cîteaux hun oog vallen op de vallei van de Berwinne. Daar zouden ze hun cisterciënzerabdij Val-Dieu bouwen! Het bleek een goede keuze, want Val-Dieu ontpopte zich tot een economisch succesverhaal. Tot religieuze oorlogen en uiteindelijk de Franse Revolutie de doodsteek betekenden voor de abdij. De kerk werd in de loop der eeuwen viermaal verwoest, maar steeds volgens het originele plan heropgebouwd. Val-Dieu is dan ook het enige klooster in België dat in zijn oorspronkelijke staat bewaard is gebleven. Achter de abdij verschuilt zich een tuin met kunstwerken, een oase van rust. De oude stallen herbergen Le Casse-Croûte, een sympathieke bistrot de terroir®. Dit is een ideale plek om te genieten van de bieren en kazen van Val-Dieu en van de lekkere streekgerechten.

Telefoonnummer
087 69 28 28
Website
https://www.abbaye-du-val-dieu.be
Station van Hombourg

Het in oktober 1895 ingehuldigde station van Hombourg ligt op de voormalige spoorlijn L38. Tijdens de Tweede Wereldoorlog vorderde Adolf Hitler de lijn op. Nadat het Belgische leger in 1940 de tunnel tussen Hombourg en Hindel had opgeblazen, pendelden hier dagelijks treinen van en naar Aken. In 1957 werd alle treinverkeer gestaakt. De intussen verroeste treinstellen zijn echter gebleven en vormen nu een fotogeniek decor. Het vroegere station is omgevormd tot een luxueuze gîte en ook in de couchettes van een oude ziekenwagon uit 1954 kun je blijven slapen. Het diner wordt geserveerd in het postrijtuig.

Website
http://www.lagarehombourg.be
Les Filles d’Hortense

Als je hongerig bent, kun je een stop inlassen bij Les Filles d'Hortense, een sympathieke bar met sandwiches, salades en pasta's.

Telefoonnummer
087 85 04 58
Website
https://lesfillesdhortense.be
Brouwerij Grain d’Orge

Brouwerij Grain d'Orge kan misschien kan verleiden tot een proeverij van speciale bieren zoals Brice, Joup en een witbier met de niet mis te verstane naam Canaille (Schurk).

Telefoonnummer
087 787 784
Website
https://grain-dorge.com
Remersdaal

Het piepkleine Remersdaal ligt echt in een dal en wordt beheerst door zijn Sint-Heribertuskerk.

RAVeL L38

Jarenlang werd de lijn gebruikt voor het transport van ertsen uit de mijnen naar het industriegebied van Luik en het vervoer van dieren van de veemarkt van Battice. Ook landbouwproducten voor de markt van Aubel bereikten zo vlot hun bestemming.

Aubel

Aubel is bekend voor zijn cider, ham en stroop. Het enige echte blauwe strooppotje van Siroperie Meurens springt onmiddellijk in het oog. In dezelfde gemeente vind je ook de ciderfabrieken van Stassen en Meesterlyck Beenham® van AUBEL.

Uitkijkpunt Knuppelstock

Bij de oriëntatietafel, in de regio bekend als 'Knuppelstock', heb je een mooi uitzicht op Aubel.

Toon meer (+)Toon minder (-)

Het Land van Herve en de Voerstreek vloeien naadloos in elkaar over. Op een sterk heuvelachtig parcours doorkruis je dus een stukje Wallonië en Vlaanderen. Wie Herve zegt, denkt aan kaas met een geurtje, stroop en cider. Maar ook het bier vloeit hier rijkelijk. Je start in Hombourg aan Brouwerij Grain d'Orge. De mooie RAVeL L38 loodst je naar de Abdij van Val-Dieu, waar cisterciënzers al in de 13de eeuw aan de brouwketel stonden. In deze wondermooie abdij gaan rust en commerciële activiteiten perfect samen. Daarna steek je de taalgrens over en doorkruis je enkele charmante dorpjes in de Voerstreek.

Wens je meer informatie over deze route (Roadbook, gpx-bestanden en praktische info)?

Al deze informatie vind je in de volgende gids:

Knooppunter bierfietsboek België

Bier- en fietsplezier als nooit tevoren!

Knooppunter vindt zich telkens opnieuw uit, ditmaal met het gloednieuwe Bierfietsboek België.
Combineer een avontuurlijke fietstocht in eigen land met een biertje van eigen bodem. Heb je de smaak te pakken? Plan dan zeker een bezoekje aan een van de vele abdijen of brouwerijen, en kom meer te weten over de ins en outs van het brouwproces.

Iedere fietstocht is vertaald naar een overzichtelijk roadbook en een routekaartje met vermelding van de startplaats, fietsknooppunten, bezienswaardigheden en horeca onderweg.
De meest actuele versie ervan download je via deze website. Neem het roadbook mee op pad, het past perfect in een Knooppuntertoestel.

€25,99

Heb je deze gids al ?

Na aankoop kun je jouw Knooppuntergids op deze website registreren. Zo krijg je toegang tot de meest actuele versie van de routes uit je gids en alle extra informatie en mogelijkheden. Je kunt je gids activeren met de persoonlijke unieke code die je vooraan in je boek terugvindt.