Bieren van spontane gisting

Lembeek · 44 km

Klik hier voor de korte versie van 35 km

Lembeek · 35 km

Klik hier voor de lange versie van 44 km
Vlaams-Brabant ·
Villers-la-Ville · Lembeek · Tubize · Clabecq · Quenast · Rebecq · Rebecq-Rognon · Petit-Enghien · Heikruis · Bogaarden · Bellingen · Beert · Pepingen · Halle ·
Brouwerij Boon

Naar alle waarschijnlijkheid geeft Lembeek zijn naam aan het streekbier uit het Zennedal, lambiek - het oudste van de nog bestaande bieren en voor het eerst gebrouwen rond 1300. Het bier ontstaat door gemoute gerst, ongemoute tarwe en veel oude hop in eiken vaten spontaan te laten gisten met wilde gisten uit de buitenlucht van de Zennevallei. Door oude en jonge lambiek te mengen (‘steken’) en te laten hergisten op fles krijg je geuze. De naam ‘geuze’ verwijst naar de lambiekbrouwerij in de Geuzestraat in Brussel die de techniek toepaste in champagneflessen. In Lembeek huist sinds de 17e eeuw brouwerij Boon.

Telefoonnummer
02 356 66 44
Website
http://www.boon.be
Forges de Clabecq

Langs en op het kanaal in Clabecq (Klabbeek) was het ooit een drukte van jewelste. In de staalfabrieken van Tubize en Clabecq werkten er in de jaren 1970 nog 6000 arbeiders. De uitstekende ligging langs het Kanaal Brussel-Charleroi zorgde vanaf 1850 voor gouden tijden. Er waren hoogovens, walserijen, een installatie voor continu-gieten en een elektrostaalfabriek. Door fluctuerende grondstofprijzen en de mondialisering raakten de Forges in woelig vaarwater. In 1997 werd het faillissement aangevraagd. Eind 2001 werd hoogoven 6 gedoofd en in 2008 startte de sloop van de fabriek. Enkele gebouwen bleven van de sloophamer gespaard: o.a. de watertoren en hoogoven 2.

Le Petit Train du Bonheur

Le Petit Train du Bonheur rijdt op de oude sporen van Lijn 115, die vooral gebruikt werd om arbeiders naar de steengroeven van Quenast en Rebecq te vervoeren. Na de sluiting van de spoorlijn staken een aantal vrijwilligers de handen uit de mouwen om er een toeristisch traject van te maken. De stoomtrein, ook bekend als RRR (Rail Rebecq Rognon), rijdt elke zon- en feestdag van mei tot september langs de Zenne en door de Vogelvallei. Vertrekken doe je in Rebecq. Er is een stop van een kwartier in blok U in de oude groeve van Quenast. Reizigers kunnen het depot bezoeken of iets drinken in de bar. De reis duurt ongeveer 1 uur.

Telefoonnummer
0478 23 47 89
Website
https://www.rail-rebecq-rognon.eu
Molens van Arenberg

Het complex van de Molens van Arenberg werd gebouwd aan het einde van de 14de eeuw. In de Grote Molen kun je nog de imposante machinerie bewonderen. De molen werd aangedreven door een schoepenrad van 7,50 m. Op de eerste verdieping vertelt het Porfier- en steengroevemuseum de geschiedenis van dit gesteente. In de Kleine Molen ontdek je in het biermuseum de geschiedenis van Brasserie Lefebvre.

Brouwerij Lefebvre

Toen Jules Lefebvre in 1876 zijn bedrijf oprichtte, wist hij zijn plekje wel te kiezen, vlak bij de cafés in de buurt van de porfiergroeven. De meer dan 3000 arbeiders van de steengroeve kwamen er na een loodzware werkdag wat graag hun dorst lessen. Zes generaties later is de brouwerij nog steeds een succesverhaal. Ongeveer 75 % van de productie wordt geëxporteerd naar ruim 50 landen. Men brouwt er o.a. de abdijbieren van Floreffe en de degustatiebieren Barbãr en Blanche de Bruxelles.

Telefoonnummer
067 67 07 66
Website
https://www.brasserielefebvre.be
Sint-Martinusbasiliek

Bij een bezoek aan Halle is de Sint-Martinusbasiliek, de thuishaven van de zwarte Onze-Lieve-Vrouw van Halle, een must! Je bezoek aan de basiliek dompelt je niet alleen onder in de rijke geschiedenis van de stad, je kunt er ook enkele meesterwerken uit de Europese kunstgeschiedenis bewonderen. Ontdek er de unieke 14de-eeuwse apostelbeelden en beeld je in hoe de priester vroeger zijn parochianen toesprak vanaf de barokke preekstoel uit de 17de eeuw of de biecht afnam in een van de biechtstoelen in Lodewijk XVI-stijl. Bewonder in de Trazegniekapel het albasten retabel uit 1533 in renaissancestijl. Bekijk zeker ook het bruidsboeket van Prinses Mathilde van België. In 1946 verhief Paus Pius XII de kerk tot Basilica Minor en de kerk ontving de typische symbolen van een basiliek: het Tintinabulum en de Umbrella, van de hand van Camille Colruyt. Vergeet vooral de doopkapel met de doopvont in geslagen koper uit 1446 niet te bezoeken. Voor de basiliek prijkt een beeld van kardinaal Jozef Cardijn, stichter van de KAJ (‘Kajotters’); op de Markt staat ook nog een standbeeld ter ere van cellist Adrein Servais.

Telefoonnummer
02 356 50 63
Sint-Augustinuskerk

Sinds de tweede helft van de 18de eeuw vervangt het classicistische bedehuis een kerk waarvan de toren in 1736 in vlammen opging. Bijzonder interessant is de ingang van het kerkhof, waar twee zuilen met de inscriptie 'hodie mihi cras tibi' (vandaag ik, morgen jij) de bezoekers op de eindigheid van het leven wijzen.

Sint-Theodarduskerk

De geschiedenis van de Sint-Theodarduskerk, gelegen op een verhoogje rond de dorpsring, gaat helemaal terug tot de 11de eeuw. Doorheen de eeuwen is het meermaals vernieuwd en uitgebreid, met onder meer een 18de-eeuws westportaal, een 19de-eeuws schip en een 20ste-eeuws koor. Vandaag worden er wetenschappelijke experimenten in verband met audiovisuele technieken voorgesteld en kun je in de charmante hoeve De Kerkuil, vlak naast de kerk, nagenieten met een hapje en drankje.

Steengroeve van Quenast

De steengroeve van Quenast is met een oppervlakte van 140 ha de grootste openluchtsteengroeve van Europa. Sinds de 17de eeuw wordt hier porfier ontgonnen. Deze superharde steen werd vooral gebruikt om kasseien te maken. De jaarlijkse productie bedraagt nu nog ongeveer 1.800.000 ton.

Train Vedettes

In de opvallende restauratiewagen 'Train Vedettes' eet je in een originele sfeer.

Telefoonnummer
067 21 09 67
Website
http://train-vedettes.be
Brouwerij Tilquin

Pierre Tilquin startte in 2009 met de allereerste (en nog steeds enige) geuzestekerij op Waals grondgebied. Alle andere geuzeproducenten zijn gevestigd in Vlaams-Brabant of Brussel. De wort die bij verschillende lambiekbrouwers aangekocht wordt, gist gedurende een, twee of drie jaar in eiken vaten. In 2012 introduceerde Tilquin zijn eerste fruitlambiek, de Oude Quetsche Tilquin à L'Ancienne (6,4% vol. alc.). Elke zaterdag tussen 10:30 en 13 uur kun je de biertjes degusteren en kopen.

Telefoonnummer
02 395 33 48
Website
https://www.gueuzerietilquin.be
Paterskerk

De Paterskerk in Halle is de eerste kerk in België met een street art-kunstwerk. Kunstenaars Bart Smeets en Steve Locatelli werkten aan dit unieke project. Het imposante en kleurrijke schilderwerk is perfect in harmonie met de architectuur van het gebouw.

Museum Den AST

Op een boogscheut van het historische centrum vind je streekmuseum den AST. De bezoeker wordt er ondergedompeld in het moutproces van de voormalige mouterij Van Roye. Mout is een basisingrediënt voor bier. Ook de religieuze tradities en de carnavalstraditie komen er aan bod.

Telefoonnummer
02 365 97 70
Toon meer (+)Toon minder (-)

Naar alle waarschijnlijkheid is de naam lambiek, het streekbier uit het Zennedal, afgeleid van Lembeek. Lambiek is het oudste van de nog bestaande bieren. Het werd voor het eerst gebrouwen rond 1300. Na je start aan Brouwerij Boon (Vlaams-Brabant) steek je de taalgrens over. Waals-Brabant is landelijk en heuvelachtig. De vele beklimmingen zijn zelden steil, maar wel lang. Eerst fiets je langs het Kanaal Brussel-Charleroi richting Clabecq. Een eindje verderop kronkelt de Zenne zachtjes door het eindeloze landschap richting Quenast en Rebecq. De stilte is overweldigend. Aan brouwerijen is er geen gebrek... Na Brouwerij Boon fiets je langs Brouwerij Lefebvre. In de oude molens van Rebecq is er een biermuseum gehuisvest. Een stukje verderop ligt Gueuzerie Tilquin, de enige Waalse geuzestekerij.

Wens je meer informatie over deze route (Roadbook, gpx-bestanden en praktische info)?

Al deze informatie vind je in de volgende gids:

Knooppunter bierfietsboek België

Bier- en fietsplezier als nooit tevoren!

Knooppunter vindt zich telkens opnieuw uit, ditmaal met het gloednieuwe Bierfietsboek België.
Combineer een avontuurlijke fietstocht in eigen land met een biertje van eigen bodem. Heb je de smaak te pakken? Plan dan zeker een bezoekje aan een van de vele abdijen of brouwerijen, en kom meer te weten over de ins en outs van het brouwproces.

Iedere fietstocht is vertaald naar een overzichtelijk roadbook en een routekaartje met vermelding van de startplaats, fietsknooppunten, bezienswaardigheden en horeca onderweg.
De meest actuele versie ervan download je via deze website. Neem het roadbook mee op pad, het past perfect in een Knooppuntertoestel.

€25,99

Heb je deze gids al ?

Na aankoop kun je jouw Knooppuntergids op deze website registreren. Zo krijg je toegang tot de meest actuele versie van de routes uit je gids en alle extra informatie en mogelijkheden. Je kunt je gids activeren met de persoonlijke unieke code die je vooraan in je boek terugvindt.