Twee abdijen, twee bieren

Averbode · 42 km

Klik hier voor de korte versie van 27 km

Averbode · 27 km

Klik hier voor de lange versie van 42 km
Vlaams-Brabant ·
Averbode · Vorst · Eindhout · Tongerlo · Westerlo ·
Domein Gerhagen

Geniet van dit prachtige natuurgebied met wandel-, fiets- en ruiterpaden, speeltuin, visvijver, uitkijktoren en manege. In het gebied tref je een afwisseling aan van zandige stuifduinen en heiderelicten tussen eiken-berkenbossen, berken-dennenbossen en naaldbossen. Vier bewegwijzerde wandelingen, met als startplaats en eindpunt 'de zandberg', voeren je langs de verschillende biotopen in het domein Gerhagen: naald- en loofbos, heide en landduinen.

Telefoonnummer
013 67 38 44
Website
http://www.vvvtessenderlo.be
Norbertijnenabdij van Averbode

Averbode kan terugblikken op een rijke geschiedenis, die intussen al tien eeuwen overspant. De abdij werd in 1134 gesticht op initiatief van Arnold II, graaf van Loon. Bloeiperiodes en crisisjaren wisselden elkaar af. Maar de norbertijnen toonden zich veerkrachtig: oorlogen, plunderingen, de pest, branden en de Franse Revolutie konden Averbode niet klein krijgen.
Tijdens de 19de eeuw wakkerde het uitgedoofde kloosterleven weer aan en de abdij werd een inspirerende regionale draaischijf voor missiewerk, boekpublicaties en onderwijs. Ook startte men in die tijd de eerste brouwersactiviteiten op. Vandaag zijn nog altijd een zeventigtal norbertijnen aan Averbode verbonden. Het binnenplein van de abdij en de barokke Onze-Lieve-Vrouwbasiliek (1672) zijn vrij toegankelijk.

Telefoonnummer
013 78 04 40
Website
http://www.abdijaverbode.be
Kasteel gravin Jeanne de Merode

Het kasteel van gravin Jeanne de Merode, ook wel 'nieuw kasteel' genoemd, is gebouwd tussen 1909 en 1911; het is een sprekend voorbeeld van neogotiek. Van 1911 tot aan de Tweede Wereldoorlog bewoonden de gravin, haar vroegere gouvernante en enkele personeelsleden het kasteel. Na de dood van de gravin in 1944 leidden de zusters augustinessen in het kasteel een rusthuis voor priesters. Het was in 1972 dat het gemeentebestuur van Westerlo het pand aankocht en het inrichtte als gemeentehuis. In het stemmige park rondom werd het oorspronkelijke ontwerp bewaard. De vijver met fontein en bijbehorend kunstwerk van Rik Poot vóór het gemeentehuis dateert van 1995.

Telefoonnummer
014 54 75 75
Kasteel de Merode

Het sprookjesachtige kasteel van Westerlo dateert uit de vroege 14de eeuw. Het kwam in 1484 in het bezit van de familie de Merode, die het nog altijd bewoont. De donjon is het oudste gedeelte, in de 16de eeuw werd het kasteel uitgebreid met zijvleugels en hoektorens. Het domein wordt slechts uitzonderlijk opengesteld, o.a. voor historische spektakels.

Telefoonnummer
014 54 54 28
Website
http://www.toerismewesterlo.be
Abdij van Tongerlo

Deze bekende abdij werd in 1130 gesticht door de norbertijnen van de Sint-Michielsabdij van Antwerpen en groeide uit tot een van de voornaamste religieuze centra van onze contreien. Tijdens de Franse Revolutie werd het complex grotendeels verwoest en werden de 124 kloosterlingen verdreven. In 1840 kon een handvol norbertijnen het goed terugkopen en begon men aan de heropbouw van de abdij. Wie het huidige complex nadert, wordt meteen getroffen door de prachtige lindedreef uit 1676. Die leidt naar het witzandstenen poortgebouw dat met een romaanse onderbouw en een gotische bovenbouw pronkt. Op het enorme binnenplein geeft het classicistische prelaatskwartier toegang tot het da Vincimuseum. Daar is een replica van da Vinci's 'Het Laatste Avondmaal' te bewonderen. Rond het binnenplein staan verder het bisschopshuis uit 1547 met rank torentje en de 17de-eeuwse bedrijfsgebouwen. De tiendenschuur uit 1618 deed tijdens de Boerenkrijg dienst als vergaderplaats voor de Brigands. Nu is er een permanente tentoonstelling over het leven en het werk van de norbertijnen ondergebracht. De neogotische abdijkerk werd halfweg de 19de eeuw gebouwd. Na een brand in 1929 werd de 75 meter hoge toren voltooid. In de kruisbeuk hangen waardevolle schilderijen van J.E. Quellin (1634-1715) en W.I.Kerricx (1685-1745).

Telefoonnummer
014 53 99 00
Website
http://www.tongerlo.org
Taverne-herberg Mie Maan

Aan de rand van domein Hertberg kun je pauzeren in Herberg Mie Maan. De naam verwijst naar Maria van boerderij De Halve Maan, die een winkeltje openhield in herberg De Plezanten Hof. De boeren uit de omgeving brachten hun boter en eieren naar … Mie Maan.

Telefoonnummer
014 54 40 28
Website
http://www.miemaan.be
Brasserie-restaurant Torenhof

In brasserie-restaurant Torenhof, tegenover de abdij, kun je terecht voor een hapje en een drankje.

Telefoonnummer
014 54 43 91
Website
http://www.torenhof-tongerlo.be
Het Moment

Het Moment is het toeristisch-educatief belevingscentrum aan de Westpoort van de Abdij van Averbode. Het centrum is ondergebracht in de oude dienstgebouwen en biedt nu onderdak aan het abdijcafé met de imposante huisbrouwerij. De bieren kan je enkel hier drinken want ze worden niet gebotteld. De meeste gerechten op het menu zijn ook met minstens één Averbode-product bereid: bier, kaas, brood, peperkoek of speculaas.

Telefoonnummer
013 69 99 34
Website
https://averbodemoment.be
Merodemonument

Op het driehoekige marktplein prijkt een monument dat graaf Hendrik de Merode (1856­1908) gedenkt. Hij was niet alleen vanaf 1892 burgemeester van Westerlo, maar schopte het ook tot minister van Buitenlandse Zaken en zelfs tot voorzitter van de Senaat. Zijn borstbeeld wordt ‘gedragen’ door figuren die het geloof en de wet symboliseren.

Lekdreef

De schaduwrijke laan tegenover de abdij is bekend voor zijn roomijs. De venters die er hun ijskarren parkeren, kunnen rekenen op een vast publiek. Deze Abdijstraat wordt dan ook de ‘Lekdreef’ genoemd.

Pastorie Vorst

In de tuin van de omwalde pastorie (1690) staat een grote houten klomp. Het is een eerbetoon aan een verdwenen ambacht. De voorbije eeuwen was Vorst namelijk het mekka van de klompennijverheid in de Zuiderkempen.

Toon meer (+)Toon minder (-)

De naam Averbode link je ongetwijfeld aan de kinderboeken en educatieve tijdschriften uit je lagereschooltijd: Zonnestraal, Zonneland, Vlaamse Filmpjes enzovoort. Maar de abdij heeft niet alleen een levende uitgeverstraditie. In Averbode wordt ook al eeuwen brood gebakken, zuivel geproduceerd én bier gebrouwen. Dat laatste werd tijdens de Eerste Wereldoorlog noodgedwongen stopgezet, maar enkele jaren geleden sloten de monniken een overeenkomst met de Oost-Vlaamse brouwerij Huyghe om het abdijbier Averbode nieuw leven in te blazen. Met succes. Tijdens deze fietstocht geniet je van al het beste wat de bosrijke buurt rond Averbode te bieden heeft en maak je trouwens met nog een tweede abdij kennis: die van Tongerlo. Inderdaad, ook een bekende naam als het om abdijbier gaat!

Wens je meer informatie over deze route (Roadbook, gpx-bestanden en praktische info)?

Al deze informatie vind je in de volgende gids:

Knooppunter bierfietsboek België

Bier- en fietsplezier als nooit tevoren!

Knooppunter vindt zich telkens opnieuw uit, ditmaal met het gloednieuwe Bierfietsboek België.
Combineer een avontuurlijke fietstocht in eigen land met een biertje van eigen bodem. Heb je de smaak te pakken? Plan dan zeker een bezoekje aan een van de vele abdijen of brouwerijen, en kom meer te weten over de ins en outs van het brouwproces.

Iedere fietstocht is vertaald naar een overzichtelijk roadbook en een routekaartje met vermelding van de startplaats, fietsknooppunten, bezienswaardigheden en horeca onderweg.
De meest actuele versie ervan download je via deze website. Neem het roadbook mee op pad, het past perfect in een Knooppuntertoestel.

€25,99

Heb je deze gids al ?

Na aankoop kun je jouw Knooppuntergids op deze website registreren. Zo krijg je toegang tot de meest actuele versie van de routes uit je gids en alle extra informatie en mogelijkheden. Je kunt je gids activeren met de persoonlijke unieke code die je vooraan in je boek terugvindt.