Het bier van de feniks

Grimbergen · 42 km

Klik hier voor de korte versie van 25 km

Grimbergen · 25 km

Klik hier voor de lange versie van 42 km
Vlaams-Brabant ·
Meise · Wolvertem · Steenhuffel · Londerzeel · Ramsdonk · Kapelle-Op-Den-Bos · Humbeek · Grimbergen ·
Norbertijnerabdij van Grimbergen

De abdij van Grimbergen, naast de Sint-Servaasbasiliek, in hartje Grimbergen, is de oudste nog bewoonde norbertijnenabdij ter wereld. In de abdij is alleen het abdijbiermuseum en de abdijkerk te bezoeken met gids, na afspraak met de gastenpater (tel. 02/272.40.62) of met de toeristische dienst van Grimbergen. Op zondag worden de vieringen opgeluisterd door het abdijkoor. De heilige Norbertus stichtte de abdij in 1128. Ze had zwaar te lijden onder de godsdienstoorlogen in de 16de eeuw, maar werd daarna heropgebouwd. In 1796 werd de abdij opgeheven en werden de gebouwen gesloopt. In 1832 werd de abdij heropgericht. Na de Eerste Wereldoorlog werd het hele gebouwencomplex grondig gerestaureerd, waardoor de kanunniken van de Orde der Norbertijnen een fraaie woon- en werkomgeving hebben.

Telefoonnummer
02 272 40 60
Website
http://www.abdijgrimbergen.be
Tommenmolen

De Tommenmolen, de Liermolen, de ruïnes van het Prinsenkasteel en het Guldendal vormen samen het MOT of Museum voor Oude Technieken in Grimbergen. Je kunt in het domein overigens ook heerlijk wandelen. De Tommenmolen, een oude watermolen die tot in de jaren zestig van de vorige eeuw in werking was, blikt terug op een rijk verleden. En op het domein lijkt het wel of de tijd is blijven stilstaan in de zestiende eeuw. Het is heerlijk ontspannen in de Tommenmolen die recentelijk grondig werd gerenoveerd en waarvan de voormalige paardenstal nu dienstdoet als herberg. Bovendien is het er ook gezellig zitten op de charmante binnenplaats. Behalve voor een ruimer aanbod aan abdijbieren, trappisten en andere streekbieren kun je hier ook terecht voor streekgebonden gerechten met o.a. stamppot met boerenworst, stoofvlees met Grimbergen, ossenhaas, worsten, ribbetjes op de plank, wafels en pannenkoeken op de kaart. Het is bovendien de ideale vertrekplaats voor de 3 km lange Maalbeekwandeling.

Telefoonnummer
02 269 70 84
Restaurant 's Gravenmolen

Restaurant ’s Gravenmolen grenst aan een grote visvijver en beschikt over een groen terras. Hier eet je de lekkerste ribbetjes en hamburgers. Vooraf reserveren is noodzakelijk. Er is ruim plaats om je fiets te stallen.

Telefoonnummer
02 269 11 65
Website
https://www.gravenmolen.be
Kasteel Diepensteyn

Kasteel Diepensteyn was ooit de zetel van een middeleeuwse heerlijkheid. Na de Franse Revolutie werd Hof Diepensteyn niet langer bewoond en het geraakte in verval. Sinds 1989 is het waterkasteel eigendom van Brouwerij Palm die het volledig renoveerde en herinrichtte. Aan de imposante binnenplaats ligt de stoeterij (met kweekprogramma) van Brabantse trekpaarden.

Telefoonnummer
03 877 88 10
Kasteel Drie Torens

Dit mooi gelegen kasteel Drie Torens werd gebouwd in 1786 en is al meer dan anderhalve eeuw in het bezit van de adellijke familie de Spoelberch, aandeelhouder van biergigant AB InBev. Het is omringd met een slotgracht, koetshuis, hoeve, kapel en een Engels park met een uitzonderlijke flora die de burggraaf tijdens zijn vele buitenlandse reizen wist te verzamelen.

Museumcafé Tommenmolen

Het is heerlijk ontspannen in de Tommenmolen die recentelijk grondig werd gerenoveerd en waarvan de voormalige paardenstal nu dienstdoet als herberg. Bovendien is het er ook gezellig zitten op de charmante binnenplaats. Behalve voor een ruimer aanbod aan abdijbieren, trappisten en andere streekbieren kun je hier ook terecht voor streekgebonden gerechten met o.a. stamppot met boerenworst, stoofvlees met Grimbergen, ossenhaas, worsten, ribbetjes op de plank, wafels en pannenkoeken op de kaart.

Telefoonnummer
02 269 70 84
Website
http://www.tommenmolen.be
Brasserie Fenikshof

Het Fenikshof is de brasserie van de abdij van Grimbergen. Hier is ook het biermuseum gevestigd, want sinds de stichting van de abdij, in 1128, brouwen de Grimbergse kloosterlingen bier. Het is dan ook verwonderlijk dat het Grimbergen-abdijbier nog maar sinds 1958 bestaat.

Telefoonnummer
02 306 39 56
Website
http://www.hetfenikshof.be
Liermolen

Deze 17de-eeuwse watermolen werd opgericht door de abdij van Grimbergen. Onder andere het graan en koren van de abdijhoeve werden er gemalen. Tot 1971 werd de site door een molenaar bewoond. Net als de Tommenmolen maakt deze watermolen vandaag deel uit van het Museum Voor Oudere Technieken. De molen wordt gebruikt voor maaldemonstraties.

Telefoonnummer
Website
http://www.mot.be
Monument Slag bij Imde

Langs de Kouterbaan is het indrukwekkende oorlogsmonument al van ver zichtbaar. Het herinnert aan de Slag bij Imde die plaats vond bij het begin van de Eerste Wereldoorlog, op 24 augustus 1914. 85 Belgische soldaten van het 3de regiment Jagers te Voet lieten er het leven.

Ode aan Eddy Merckx

Voor het administratief centrum van Wolvertem staat een in het oog springende constructie waarop je Eddy Merckx ziet klimmen, afdalen en triomferen. Het is een kunstwerk van Paul Gregoir, als ode aan de beste wielrenner aller tijden. Merckx woont immers in een andere deelgemeente van Meise, Sint-Brixius-Rode.

Kasteel van Imde

Een idyllische omgeving is die rond het (private) kasteel van Imde, met een uitgestrekt landgoed met parken en vijvers en bijhorende en al even mooie kasteelhoeve. Het neoclassistische kasteel werd in 1855 opgetrokken op de plaats waar eerder het adellijke geslacht Turn en Taxis een optrekje had. Op 15 februari 2016 woedde er een hevige brand die het kasteel bijna volledig vernielde maar intussen is de schade hersteld.

Leirekensroute

Dit fietspad volgt de bedding van de voormalige spoorweg van Antwerpen-Zuid naar Aalst. Hij werd geopend in 1879 en kreeg al vlug de bijnaam 'Leirekensroute', naar de machinist die vaak actief was op deze Lijn 61, ene Valère - in de volkstaal Leire. In 1976 werden de sporen weggehaald. Tussen Londerzeel en Aalst is de route nu een populair fietspad.

Telefoonnummer
Leireken

Ongeveer 30 jaar na de sluiting eind 1952 redde vzw Leireken het oude stationsgebouw uit 1882 langs de spoorlijn Londerzeel-Aalst in Steenhuffel van de sloophamer en werd het heringericht tot een sfeervolle café-bistro, compleet met houten zitbanken, bagagerekken en allerlei antiquiteiten uit de treinen van weleer. Hier kun je onder andere een Bio Leireken (bruin, blond en wit) bestellen. ‘Leireken’ is ook de naam van de route die over de oude zate loopt en is vermoedelijk een verbastering van een van de machinisten van het verdwenen stoomtreintje, Valère. Het interieur van de oude eersteklaswagon uit 1935 die voor het Steenhuffelse station pronkt, is van de hand van art nouveaumeester Henry van de Velde (1863-1957). Van de Velde ontwierp voor de Belgische spoorwegen ook het overbekende logo: de ‘B’ in een liggende ellips. Je kunt de wagon huren voor feestjes of bijeenkomsten.

Telefoonnummer
052 55 36 37
Website
www.bistro-leireken.be
Plantentuin Meise

De Nationale Plantentuin van België in Meise is een van de grootste plantentuinen ter wereld. De huidige tuin ontstond kort na de onafhankelijkheid van België, op een domein van het kasteel van Boechout waar al eerder een plantentuin gebouwd werd. Naast een enorme bibliotheek van zaden bezit de plantentuin een kassencomplex met vegetatie uit de tropische en subtropische klimaatgordels. Men kweekt en koestert er meer dan 18.000 soorten planten, die uit de hele wereld afkomstig zijn en die onder meer cactussen, bromelia's, orchideeën en palmvarens om vatten. Het zijn deze collecties die de bezoekers kunnen bewonderen.

Telefoonnummer
02 260 09 70
Website
http://www.plantentuinmeise.be
Willebroekse Vaart / Zeekanaal Brussel-Schelde

De Willebroekse Vaart of het Zeekanaal Brussel-Rupel is een van de oudste binnenkanalen van West-Europa. Het werd gegraven tussen 1550 en 1561, om Brussel een gemakkelijke scheepsverbinding te bezorgen met de Rupel, en dan verder de Schelde en de Noordzee. In de 16de eeuw was de Zenne immers niet langer geschikt om 'moderne' schepen aan te kunnen. Bovendien wilden de Brusselse industriëlen de hoge tolgelden vermijden die de stad Mechelen hief bij het Zennegat. Daarom werd het Zeekanaal via Willebroek rechtstreeks naar de Rupel geleid. De allereerste waterweg had een gemiddelde diepgang van amper 2 m en een breedte van 10 m. In 1829, in 1900 en in 1970 werd het kanaal uitgediept tot ongeveer 6,5 m. De vaargeul werd verbreed tot ruim 20 m, waardoor hij toegankelijk werd voor zeeschepen tot 2000 ton. In 1997 werd het kanaal doorgetrokken naar de Schelde, waarmee het Zeekanaal Brussel-Schelde ontstond, en een nog directere verbinding met de Noordzee.

Toon meer (+)Toon minder (-)

In Grimbergen begonnen kanunniken al in 1128 met het brouwen van bier. Daar kwam abrupt een einde aan tijdens de Franse Revolutie. De abdij werd vernield en bij de wederopbouw was geen plaats meer voorzien voor een brouwerij - het bier Grimbergen dat je kent, wordt al twee eeuwen elders gebrouwen. Maar sinds 2021, of na 223 jaar onderbreking, brouwt men binnen de abdijmuren toch weer bier. De combinatie van moderne, innovatieve brouwtechnieken en de oorspronkelijke ingrediënten en methoden die in de archieven werden herontdekt, levert zelfs drie nieuwe varianten op. Tijdens deze tocht fiets je echter niet alleen maar in en om Grimbergen. De lus gaat helemaal tot in Steenhuffel, en dat is dan weer de thuisbasis van Swinkels Family Brewers, de nieuwe handelsnaam voor Palm Brewers.

Wens je meer informatie over deze route (Roadbook, gpx-bestanden en praktische info)?

Al deze informatie vind je in de volgende gids:

Knooppunter bierfietsboek België

Bier- en fietsplezier als nooit tevoren!

Knooppunter vindt zich telkens opnieuw uit, ditmaal met het gloednieuwe Bierfietsboek België.
Combineer een avontuurlijke fietstocht in eigen land met een biertje van eigen bodem. Heb je de smaak te pakken? Plan dan zeker een bezoekje aan een van de vele abdijen of brouwerijen, en kom meer te weten over de ins en outs van het brouwproces.

Iedere fietstocht is vertaald naar een overzichtelijk roadbook en een routekaartje met vermelding van de startplaats, fietsknooppunten, bezienswaardigheden en horeca onderweg.
De meest actuele versie ervan download je via deze website. Neem het roadbook mee op pad, het past perfect in een Knooppuntertoestel.

€25,99

Heb je deze gids al ?

Na aankoop kun je jouw Knooppuntergids op deze website registreren. Zo krijg je toegang tot de meest actuele versie van de routes uit je gids en alle extra informatie en mogelijkheden. Je kunt je gids activeren met de persoonlijke unieke code die je vooraan in je boek terugvindt.