Voor elk wat krieks

Gooik · 45 km

Klik hier voor de korte versie van 31 km
Vlaams-Brabant ·
Gooik · Onze-Lieve-Vrouw-Lombeek · Wambeek · Ternat · Sint-Martens-Bodegem · Sint-Ulriks-Kapelle · Itterbeek · Dilbeek · Gaasbeek · Sint-Laureins-Berchem · Elingen · Leerbeek ·
Brouwerij Lindemans

Lambiek is een bier dat uitsluitend in het Pajottenland gebrouwen wordt. De noodzakelijke wilde gisten hangen immers alleen hier in de lucht. Lambiek vormt de basis voor de bekende geuze- en kriekbieren. Een dozijn brouwerijen houdt die brouwtraditie in ere. Brouwerij Lindemans is een van de grotere.

Telefoonnummer
02 569 03 90
Website
http://www.lindemans.be
Café Sint-Anna

Het meer dan een eeuw oude cafeetje Sint-Anna is een volkscafé met een lange geschiedenis dat intussen uitgroeide tot een ontmoetingsplek voor jong en oud. Bij de eerste zonnestralen kan je op het knus en rustig terras genieten van een drankje van de uitgebreide drankkaart.

Telefoonnummer
02 569 24 11
Brouwerij Timmermans

Een ander dorp, een andere lambiekbrouwerij. Zo gaat dat in het Pajottenland. In Itterbeek brouwt de familie Timmermans al zeven generaties lang hun bier volgens een doorgegeven familiegeheim. Net zoals de meeste Pajotse brouwerijen kun je ook deze brouwerij bezoeken, maar alleen op afspraak. Tip: een lambiek moet je vooral proéven.

Telefoonnummer
02 569 03 57
Kasteel de Viron

Kasteel de Viron werd in 1862 gebouwd, in opdracht van de familie de Viron. Die zat er duidelijk warmpjes in. Hun nieuwe woonst lag immers in een groot park met vijver. Vandaag mag heel Dilbeek van park en kasteel genieten, want de gemeentediensten hebben er sinds 1923 hun intrek. Je kunt er even uitrusten op een bank. Wie tijd en zin heeft, kan de jaarkalender die in het kasteel verstopt zit natellen: 365 vensters, 52 deuren, 12 torens en 7 trappen.

Telefoonnummer
02 451 68 00
Website
http://www.dilbeek.be
Sint-Anna-Pede

In de 16de eeuw trok schilder Pieter Bruegel, nadat hij zich in Brussel gevestigd had, zich graag terug in het Pajottenland. Een aantal van zijn bekendere schilderijen heeft deze streek als decor. Beroemd is het schilderachtige kerkje van Sint-Anna-Pede, dat meermaals op zijn doeken opdook. De mooie kerkomgeving was niet alleen toen maar ook vandaag een ommetje waard. Het vele groen en de oude herbergen rondom tonen nog een verrassende gelijkenis met de schilderijen van Bruegel. Net zoals de schilder toen, verbaas je je over de bruuske overgang tussen de stad (de Grote Markt van Brussel ligt in vogelvlucht op minder dan 9 km) en het platteland.

Brouwerij Angerik

Doordat de brouwketels er trapsgewijs boven elkaar staan, zijn er geen pompen nodig. De zwaartekracht doet zijn werk. Bij Angerik worden een zevental artisanale, niet-gepasteuriseerde bieren van hoge gisting geproduceerd. De natuurlijke smaakevolutie vindt plaats in de fles. De namen zijn zeer origineel: Dilleke (5,2% vol. alc.), Flower Power (4,7%), Hello Darkness (4,3%), Lady in Red (6,5 %), enz.

Telefoonnummer
02 569 33 48
Website
http://www.angerik.be
Krijmerie van Gaasbeek

In de Krijmerie geniet je dagelijks van artisanaal roomijs, met melk rechtstreeks van bij de boer uit Sint-Martens-Lennik. In het ijssalon smul je niet alleen van een dagverse ijscoupe, maar koop je aan de scheptoog ook een ijsje on the go.

Telefoonnummer
02 532 41 08
Website
http://www.krijmeriegasbeek.be
Kasteel van Gaasbeek

Net buiten Brussel maar midden in de glooiende heuvels van het Pajottenland troont het Kasteel van Gaasbeek. De middeleeuwse burcht had een bewogen geschiedenis en evolueerde van strategisch bolwerk naar riant buitenverblijf. De graaf van Egmond was een van de bekendste eigenaars. Het huidige gebouw kreeg zijn romantische restyling aan het einde van de negentiende eeuw dankzij de excentrieke markiezin Arconati Visconti. Zij richtte het kasteel in als museum voor haar enorme kunstcollectie en bespeelde het als historisch theaterdecor. De droomburcht die toen ontstond, heeft ook nu nog iets van een tijdmachine. Je dwaalt er door historiserende interieurs en ontdekt er wandtapijten, schilderijen, meubilair, beelden en andere waardevolle objecten. Het kasteelpark met zijn eeuwenoude bomen, vijvers, dreven, kronkelende paden en her en der opgetrokken historische gebouwen, vormt een gedroomde plek voor onthaasting. In het domein bevindt zich ook de unieke museumtuin, waar oude fruit- en groentesoorten gekoesterd worden.

Telefoonnummer
02 531 01 30
Openingsuren

Van 1 april tot 31 oktober van dinsdag tot zondag van 10 tot 18 u. (laatste bezoek om 17 u.). Raadpleeg de website voor variabele openingstijden.

Website
http://www.kasteelvangaasbeek.be
Volkscafé De Cam

Pieter Breughel schilderde het leven te lande op een realistische manier in zijn prachtige doeken. Een gebruiksvoorwerp verschijnt daarop steevast terug: de kruik. Daarin zat ongetwijfeld dikwijls lambiek, een bier van spontane gisting, dat eertijds vaak het licht zag in een van de talrijke boerderij-brouwerijen van het Pajottenland. De bekendste boerderij-brouwerij is nu het gemeenschapscentrum De Cam, de brouwerij van de Baanderije van Goycke, eigendom van de adellijke familie van Gottignies. In De Cam vind je nu nog een geuzestekerij en een Europees volksinstrumentenmuseum, dat je beslist moet bezoeken (het is trouwens gratis toegankelijk). Besluit je visite in volkscafé De Cam, waar je een breed aanbod van streekbieren zoals lambiek, kriekenlambiek en geuze van stekerij De Cam wachten. Samen met een hartig en typisch streekgerecht zoals balletjes met warme krieken, bloedworsten met appelmoes of stoofvlees met geuze en friet. En vermaak je na de maaltijd in de gelagzaal met een van de vele oude caféspelen die er nog staan.

Telefoonnummer
02 532 21 32
Website
http://www.decam.be
Café De Pajot

Sinds 1919, toen Sylvie Rossel de langgevelwoning tot café omdoopte, is café De Pajot een begrip in Gaasbeek en omstreken. Meer dan honderd jaar later is het volkscafé nog steeds razend populair. Bijna veertig jaar staan Rita en André er achter de tapkranen. 'Stoppen? Daar denk ik nog niet aan', aldus Rita. 'Dit is een familiecafé, telkens van generatie op generatie doorgegeven'.

Telefoonnummer
02 532 47 70
Watermolen van Sint-Gertrudis-Pede

De watermolen van Sint-Gertrudis-Pede is een van de weinige maalvaardige watermolens in het Pajottenland. In 1989 werd de molen en het volledige molendomein aangekocht door de gemeente Dilbeek. De drie vijvers, het molenhuis met rad, het woonhuis, de stal en de schuur werden in de jaren negentig gerestaureerd. Verder is er een hondenmolen, een kleinschalig erfgoedmuseum, een bakhuis met houtgestookte oven en een moestuin. In 2002 was de molen opnieuw maalvaardig. Op de tweede en vierde zondagnamiddag van de maand worden er gratis maaldemonstraties gegeven. Voor de maalkalender kijk je het best op www.toerismedilbeek.be. In het bakhuis worden soms bakdemonstraties gegeven. De watermolen is ook het vertrekpunt van de 10 km lange Pedewandeling. De molen ligt niet ver van het kasteel van Gaasbeek in een glooiend Bruegellandschap. De vermaarde schilder zou dit historisch monument meermaals vastgelegd hebben op doek. In de molengebouwen is ook ruimte voor tijdelijke tentoonstellingen en cultureel-toeristische of educatieve initiatieven.

Telefoonnummer
02 451 69 34
Website
http://www.toerismedilbeek.be
In de Verzekering tegen de Grote Dorst

In de Verzekering tegen de Grote Dorst, de herberg aan het kerkplein van Eizeringen (een deelgemeente van Lennik), wordt soms ook wel het cafeetje met de langste naam en met de kortste openingstijden genoemd. Het café heeft een van de meest uitgebreide geuze- en kriekselecties in de wereld. Deze herberg is een van de oudste gebouwen van het dorp; ze wordt al in 1841 in het kadaster vermeld. Vroeger was hier ook een 'bollenwinkel' (of snoepwinkel) gevestigd. Sinds die er niet meer is, is de gelagzaal groter. Het zag er even naar uit dat deze Pajotse herberg zou verdwijnen toen de toenmalige uitbaatster, Margriet, er eind 1999 - na er 51 jaar achter de toog te staan - mee zou stoppen. Het was zonder de broers Kurt en Yves Panneels gerekend die vonden dat dit café moest blijven bestaan. Ze namen het over en restaureerden het café gedurende meer dan vijf jaar. De muren vertellen er nu een groot stuk van de brouwerijgeschiedenis uit de streek én ze getuigen van het vroegere dorpsleven in Eizeringen.

Telefoonnummer
02 532 58 58
Openingsuren

Zon- en kerkelijke feestdagen van 10 tot 13.30 u.

Website
http://www.dorst.be
Het Neerhof

Konijnen, kippen, ganzen, varkens, koeien: je vindt ze in alle soorten en maten in Het Neerhof, een educatieve jeugd- en gezinsboerderij in Dilbeek. Je bent er het hele jaar door welkom; voor scholen, jeugdgroepen en vakanties zijn er aparte formules. Er is er altijd wat te doen: helpen met het uitmesten van de stallen, konijnen verzorgen, schapen voederen enzovoort. Ook zijn er tal van nevenactiviteiten zoals wolverwerken, brood bakken en kaascursussen. De boerderij zelf is een historisch gebouw met 15 ha akkers waar alle voedingsgewassen te vinden zijn voor het voederen van de dieren. De teeltwijze in Het Neerhof is biologisch.

Telefoonnummer
02 569 14 45
Openingsuren

Van dinsdag tot vrijdag van 9 tot 17 u., zondag van 14 tot 18 u. Groepen na reservatie.

Website
http://www.neerhof-vzw.be
Kasteelpark Groenenberg

Dit prachtige Engelse landschapspark (47 ha) werd ontworpen door E. Gallopin en aangelegd rond een neoclassicistisch kasteel, dat natuurlijk de wondermooie blikvanger van het park is. De plannen ervoor werden rond de eeuwwisseling getekend door Y. Evrard. In het park bevinden zich schitterende collecties voorjaarsbloemen, naast verzamelingen heesters zoals azalea's, rododendrons, heesterrozen, vlinderstruiken en hortensia's. Ook de solitaire parkbomen weten hun portie van de aandacht op te eisen in het glooiende parklandschap. Daarbij zijn de zowat 30 ha natuurreservaat een geliefkoosde plek voor talrijke dieren en floreren rond de vijver heel wat vochtminnende planten.

Telefoonnummer
02 454 86 35
Website
http://www.natuurenbos.be/nl-BE/Domeinen/Vlaams-Brabant/Park_Groenenberg.aspx
Sint-Martens-Bodegem

Het woondorp Sint-Martens-Bodegem, een van de deelgemeenten van Dilbeek, heeft een schilderachtige dorpskern, met centraal de laatgotische Sint-Martinuskerk (1500-1550, met verbouwingen uit 1650-1700). Het is een op een heuvel gebouwde burchtkerk omringd door een zandstenen vestingmuur (op zichzelf een beschermd monument). Achter de kerk ligt de pastorie van 1754. Vanaf het dorpsplein is het lemen huisje Mostinckx te zien; het werd in 1556 gebouwd en is een van de laatste restanten van de traditionele leembouw in het Pajottenland. Op 1 april 2012 opende het huisje na een grondige restauratie de deuren: het is een klein museum geworden met authentiek meubilair en gebruiksvoorwerpen van voor de Tweede Wereldoorlog. In de bezoekersruimte, die ondergebracht is in de hoppeschuur, kun je een tentoonstelling bezoeken over de lokale hoppecultuur.

Telefoonnummer
Brouwerij De Troch

Zoals bij zovele lambiekbrouwerijen ligt de oorsprong van brouwerij De Troch in een boerderij. De geschiedenis van de brouwerij gaat zelfs terug tot 1795. Ze ligt in het landelijke Wambeek (bij Ternat) en huist nog altijd in een statige gesloten boerderij. De installatie is nagenoeg ongewijzigd en is een pareltje van archeologische industrie. Rond 1984 zorgde de brouwerij voor enige commotie in de geuzewereld door als eerste exotisch bier op de markt te brengen. Zo kwam er een lambiek met banaan, en met mango op de markt. Later kwamen daar de variëteiten ananas, framboos, aardbei, citroen, perzik, mirabelle en abrikoos bij. Deze exotische bieren kregen de naam Chapeau en maken op dit moment zelfs het overgrote deel van de productie uit. Behalve deze bieren wordt ook nog kriek, Faro en oude geuze gestoken. De Oude Geuze Chapeau Cuvée kreeg als een van de eerste traditionele streekproducten het label streekproduct.be van de VLAM. Tijd nodig voor een bezoek: 1 tot 1u30. Gidsen beschikbaar in het Nederlands, Frans en het Engels. Mogelijkheid tot proeverij en eetgelegenheid in de nabijgelegen plattelandsbrasserie De Wijze Expressie.

Telefoonnummer
02 582 10 27
Website
http://www.detroch.be
Geuzestekerij De Cam

In geuzestekerij De Cam is Karel Goddeau, een gepassioneerde geuzesteker, aan het werk. Karel brouwt zelf geen lambiek. Het wort dat hij aankoopt bij lambiekbrouwerijen ondergaat hier een spontane gisting. De zo verkregen jonge lambiek rijpt verder in meer dan honderd jaar oude, eiken vaten. Nadien wordt het brouwsel gebotteld als lambiek of gemengd tot geuze die hergist op de fles. De stekerij kun je bezoeken op zondagmiddag vanaf 15 uur of na afspraak.

Huisje Mostinckx

Huisje Mostinckx is een lemen huisje met authentieke meubels en gebruiksvoorwerpen van voor de Tweede Wereldoorlog. De schuur is ingericht als hopmuseum.

Paddenbroekhoeve

In de Paddenbroekhoeve is het plattelandscentrum Pajottenland ondergebracht. Natuur, landbouw, toerisme, duurzaamheid en streekidentiteit komen er samen.

Toon meer (+)Toon minder (-)

Tijdens deze fietstocht zullen de lambiek en de geuze rijkelijk vloeien. Je fietst door het hart van het Pajottenland, een heuvelachtige streek. Onderweg bekom je van het vele klimwerk in een van de gezellige herbergen. Het was in deze regio dat Pieter Bruegel de Oude honderden jaren geleden zijn inspiratie vond. De landschappen lijken ook nu nog uit een oud schilderij geplukt! Wie weet snuif je onderweg de wilde gisten op die in de lucht hangen. Met deze micro-organismen wordt bier gebrouwen volgens de methode van de spontane of natuurlijke gisting. De lambiek die zo ontstaat, vormt de basis voor de bekende geuze- en kriekbieren.

Wens je meer informatie over deze route (Roadbook, gpx-bestanden en praktische info)?

Al deze informatie vind je in de volgende gids:

Knooppunter bierfietsboek België

Bier- en fietsplezier als nooit tevoren!

Knooppunter vindt zich telkens opnieuw uit, ditmaal met het gloednieuwe Bierfietsboek België.
Combineer een avontuurlijke fietstocht in eigen land met een biertje van eigen bodem. Heb je de smaak te pakken? Plan dan zeker een bezoekje aan een van de vele abdijen of brouwerijen, en kom meer te weten over de ins en outs van het brouwproces.

Iedere fietstocht is vertaald naar een overzichtelijk roadbook en een routekaartje met vermelding van de startplaats, fietsknooppunten, bezienswaardigheden en horeca onderweg.
De meest actuele versie ervan download je via deze website. Neem het roadbook mee op pad, het past perfect in een Knooppuntertoestel.

€25,99

Heb je deze gids al ?

Na aankoop kun je jouw Knooppuntergids op deze website registreren. Zo krijg je toegang tot de meest actuele versie van de routes uit je gids en alle extra informatie en mogelijkheden. Je kunt je gids activeren met de persoonlijke unieke code die je vooraan in je boek terugvindt.