Hop en bier dankzij de monniken

Affligem · 43 km

Klik hier voor de korte versie van 31 km

Affligem · 31 km

Klik hier voor de lange versie van 43 km
Oost-Vlaanderen ·
Meldert · Moorsel · Baardegem · Opwijk · Merchtem · Mollem · Brussegem · Kobbegem · Asse ·
Abdij Affligem (Sint-Pieters-en-Paulusabdij)

De benedictijnenabdij van Affligem werd in de 11de eeuw gesticht en zou een van de belangrijkste abdijen van de orde worden. Haar religieuze en economische impact op het brede ommeland was groot. Met de Franse Revolutie werd de abdij opgeheven, maar vanuit de overblijvende gebouwen werd ze later weer nieuw leven ingeblazen. Nieuwe vleugels en een abdijkerk zagen het daglicht. De abdij kun je niet bezoeken.

Telefoonnummer
053 66 70 25
Openingsuren

De abdijkerk is dagelijks toegankelijk, het religieus centrum van woensdag tot zaterdag van 14 tot 17 u. en zondag van 16 tot 19 u. Gasthof d'Oude Brouwerij: donderdag en vrijdag vanaf 14 u., zaterdag vanaf 12 u., zon- en feestdagen vanaf 11 u. Cultureel Centrum (tentoonstellingszalen en winkel): zaterdag en zondag van 14.30 tot 19 u.

Website
http://www.abdijaffligem.be
Gasthof d'Oude Brouwerij

Gasthof d'Oude Brouwerij is ondergebracht in het gebouw van de vroegere melkerij van de abdij Affligem. Je kunt hier onder andere het bekende Affligembier proeven. Hoewel de monniken ooit brouwers waren, wordt dat bier niet in de abdij gebrouwen.

Telefoonnummer
0476 43 25 00
Website
http://www.gasthofdoudebrouwerij.be
Kobbegem

Het dorpsgezicht van Kobbegem wordt bepaald door twee torens: die van de kerk en die van de brouwerij. In de ene luidt men de klokken voor Sint-Gorik en Maria-Magdalena, onder de andere leggen ze zich toe op de productie van Mort Subite.

De Graankorrel

In Moorsel vind je het bekende fietscafé De Graankorrel, een naam die verwijst naar het monument recht tegenover de zaak. Moorsel was namelijk ooit befaamd voor zijn hopteelt. De hele regio, de zogeheten Faluintjesstreek, gold zelfs als de hopschuur van Europa. Het terras van De Graankorrel is een mooi plekje om even te pauzeren. Naast Primus serveren ze hier ook Keizer Karel Blond, Tongerlo Blond en Kriek Mystic van het vat.

Telefoonnummer
053 39 62 04
Website
http://www.eethuisdegraankorrel.be
Leirekensroute

Dit fietspad volgt de bedding van de voormalige spoorweg van Antwerpen-Zuid naar Aalst. Hij werd geopend in 1879 en kreeg al vlug de bijnaam 'Leirekensroute', naar de machinist die vaak actief was op deze Lijn 61, ene Valère - in de volkstaal Leire. In 1976 werden de sporen weggehaald. Tussen Londerzeel en Aalst is de route nu een populair fietspad.

Telefoonnummer
Beeld De Hopduvel

Centraal op de markt staat het beeld van de Hopduvel die zich rond een hopstaak kronkelt en een Duvelglas in de hand houdt. Het beeld symboliseert de stormwind die door de hopvelden raast en daarbij veel schade toebrengt aan de hopranken. Het is de eeuwige schrik van de hopboeren.

Brasserie 't Stationneken

Het oude station aan de Leirekensroute werd omgevormd tot een sfeervolle brasserie. Lijn 61 of de Leirekensroute verbond eertijds Aalst met Antwerpen-Zuid via Opwijk, Londerzeel, Willebroek en Boom. Deze lijn was in gebruik van 1879 tot 1976, dus net geen honderd jaar lang. Na een periode als privéwoning werd het oude station van Baardegem ingericht als een eigentijdse brasserie. De inrichting verwijst nog steeds naar dat stationsverleden. Je zit er op oude treinbanken die zo staan opgesteld, dat je je in een nostalgische treinwagon bevindt. Oude koffers, een stationsklok en oude petten van conducteurs dragen bij tot de sfeer. Zelfs de zoldering werd aangekleed met delen van houten plafonds uit treinwagons. Een verzameling foto's uit de oude doos versterkt nog het treingevoel. Er is een ruim aanbod aan speciale bieren en een uitgebreide kaart met snacks en gerechten. Proef eens een hammetje met mosterd, een van de specialiteiten van het huis, of de worsten met appelmoes of warme krieken. Deze brasserie is ook een geliefde halte voor veel fietsers.

Telefoonnummer
052 35 76 10
Website
http://www.stationneken-baardegem.be
Het Gebaar

In de vroegere stationsbuurt van Moorsel werd in 1999 Het Gebaar geplaatst, een bronzen kunstwerk van Luc De Block. De sculptuur stelt een sterk uitvergrote graankorrel voor en is een eerbetoon aan de landbouw. Moorsel was namelijk ooit befaamd voor zijn hopteelt. De hele regio, de zogeheten Faluintjesstreek, gold zelfs als de hopschuur van Europa.

Onze-Lieve-Vrouw-ter-Noodtkerk

De huidige imposante kerk kwam in verschillende bouwcampagnes tot stand en vertoont dan ook een mengeling van stijlen. Het westportaal is afkomstig van de abdij van Affligem. Binnenin zijn de werken van de 17de-eeuwse schilder Gaspar de Craeyer de moeite waard. Ook het beeld van Onze-Lieve-Vrouw-ter-Noodt moet je zeker gezien hebben voor je deze kerk verlaat.

Telefoonnummer
052 37 25 14
De Passerel van Pipenoy's

Dankzij de groene omgeving en het ruime terras aan en deels op de kerkvijver van Merchtem is De Passerel van Pipenoy's zonder twijfel een van de mooist gelegen (eet)cafés uit de streek. Fascinerend en sfeervol is ook het interieur van dit voormalige molenhuis, waarvan de oudste vermelding teruggaat tot 1269. De molenwerktuigen zijn overigens nog helemaal intact.

Telefoonnummer
052 37 21 13
Website
https://www.depasserel.be
Brasserie De Metinas

Gezellige brasserie/restaurant op de verkeersvrije markt van Asse. De chef gaat er prat op enkel te werken met dagverse en seizoensgebonden producten.

Telefoonnummer
02 308 88 85
Website
https://demetinas.be
Beeld Koninklijke steltlopers

Dit kunstwerk verwijst naar de Koninklijke Steltenlopers van Merchtem, een internationaal bekende vereniging.

Café Bij Stinne

Volkscafé Bij Stinne en het karaktervolle voetbalveldje deed dienst als decor voor de derde en vierde film van FC De Kampioenen.

Hof Den Tuitelaar

Hof den Tuitelaar is een herberg met een bijzonder tuinterras.

Website
https://www.hofdentuitelaar.be
Hopmonument

Bijzonder op het dorpsplein is het levende hopmonument met het opschrift 'Op de omtrek van de aarde komen begin en einde samen', dat verwijst naar de hoppeteelt in deze Faluintjesgemeente.

Toon meer (+)Toon minder (-)

Affligem situeert zich tussen Aalst en Brussel. De monniken van de abdij verspreidden er niet alleen de blijde boodschap, maar introduceerden in de 12de eeuw ook de hopteelt in deze streek. De driehoek Aalst–Affligem–Asse zou zelfs ooit voor de helft van de Europese hopproductie zorgen. Die teelt zwengelde dan weer de brouwcultuur aan. In de regio kwamen - en zijn er nog altijd - aardig wat brouwerijen. Ook in de abdij zelf hanteerde men de roerstok. Het recept van de Affligembieren kwam begin jaren 1970 weliswaar terecht bij Brouwerij De Smedt in het nabije Opwijk. Die werd later trouwens omgedoopt tot Affligem Brouwerij. De brouwerij werd in 2000 overgenomen door Heineken, dat van Affligem meteen een van haar prioritaire merken maakte. De abdij blijft eigenaar van het merk, waardoor de recepten niet zullen veranderen.

Wens je meer informatie over deze route (Roadbook, gpx-bestanden en praktische info)?

Al deze informatie vind je in de volgende gids:

Knooppunter bierfietsboek België

Bier- en fietsplezier als nooit tevoren!

Knooppunter vindt zich telkens opnieuw uit, ditmaal met het gloednieuwe Bierfietsboek België.
Combineer een avontuurlijke fietstocht in eigen land met een biertje van eigen bodem. Heb je de smaak te pakken? Plan dan zeker een bezoekje aan een van de vele abdijen of brouwerijen, en kom meer te weten over de ins en outs van het brouwproces.

Iedere fietstocht is vertaald naar een overzichtelijk roadbook en een routekaartje met vermelding van de startplaats, fietsknooppunten, bezienswaardigheden en horeca onderweg.
De meest actuele versie ervan download je via deze website. Neem het roadbook mee op pad, het past perfect in een Knooppuntertoestel.

€25,99

Heb je deze gids al ?

Na aankoop kun je jouw Knooppuntergids op deze website registreren. Zo krijg je toegang tot de meest actuele versie van de routes uit je gids en alle extra informatie en mogelijkheden. Je kunt je gids activeren met de persoonlijke unieke code die je vooraan in je boek terugvindt.