Van Achel tot Sezoens

Achel · 58 km

Klik hier voor de korte versie van 30 km
Limburg ·
Hamont-Achel · Hamont · Reppel · Sint-Huibrechts-Lille · Neerpelt · Achel ·
Dodendraad Hamont-Achel

Op de grens met Nederland ontdek je een voorbeeld van draadafsluiting die er geplaatst werd om de Grote Oorlog in herinnering te brengen. Om te verhinderen dat Belgische oorlogsvrijwilligers naar het neutrale Nederland zouden vluchten, plaatste de Duitse bezetter langs de 300 km lange grens een draadconstructie. De draden stonden onder een spanning van 3000 volt. Wie ze aanraakte, werd geëlektrocuteerd. Zo moesten er veel minder soldaten ingezet worden om de grens te bewaken. Alleen de middelste draadversperring stond onder hoogspanning, de buitenste draden moesten waarschuwen voor de dodendraad. Vanaf 1916 spanden de Duitsers een extra draad op circa 80 m van de dodendraad. Alle huizen in die sperzone werden afgebroken.

Telefoonnummer
Sint-Laurentiuskerk

Bocholt wordt het dorp van de 'torenkruiers' genoemd. In 1910 verplaatsten de inwoners de 2600 ton zware toren van de Sint-Laurentiuskerk. Hoe ze dat voor elkaar kregen, wordt uitgelegd in het Torenverplaatsingsmuseum, dat ondergebracht is in de toren van de kerk. De kerk bezit een prachtig Antwerps retabel met gebeeldhouwde taferelen uit het leven van Onze-Lieve-Vrouw (1510) en een 5 m hoge sacramentstoren.

Telefoonnummer
089 20 19 30
Bocholter Brouwerijmuseum

In 1758 opent Adriaan Geerkens in Bocholt een herberg en schenkt er zelfgebrouwen bier. Zijn kleindochter trouwt met Theodorus Martens en van dan af zal de naam Martens niet meer uit de Limburgse herbergen weg te slaan zijn. De kleine huisbrouwerij groeit uit tot een flinke bierproducent, die vooral bekend wordt met het Sezoensbier. In het historische brouwershuis heeft de familie Martens het Bocholter Brouwerijmuseum uitgebouwd. De collectie bestaat uit een zeer grote hoeveelheid brouwersmateriaal uit verschillende landen en een volledige brouwerijuitrusting uit de periode 1900-1910. Elke kamer is gewijd aan een bepaalde fase van het brouwproces: de mouterij, de brouwzaal, de gistkamer en de lagerkelder. Je hebt geen fantasie nodig om het harde labeur en vakmanschap te voelen. Bij een bezoek hoort natuurlijk ook een proeverij. Geniet van een van de vijf bieren uit de Martensbrouwerij.

Telefoonnummer
089 48 16 76
Website
http://www.bocholterbrouwerijmuseum.be
De Bierketel

In de schaduw van de brouwzalen van de bekende Limburgse regionale brouwerij Martens in Bocholt ontdek je het café De Bierketel. Brouwerij Martens is de oudste van Limburg en al 250 jaar hanteert de familie de roerstok. Ze werd vooral bekend dankzij de Sezoens, die al in 1830 werd bedacht door Pieter Frans Martens. Het bier raakte als 'Ambassadeur van het Bier' erg bekend eind jaren 80 van de voorbije eeuw. Het is een helder, goudkleurig bier van hoge gisting met opmerkelijk hopkarakter. Café De Bierketel is een charmant café waar een deel van een gerecupereerde bierketel dienstdoet als ingang. Oude bierleidingen leiden er het licht en de toog bestaat uit oude biervaten. Gezellig. In tegenstelling tot wat je misschien denkt komt het bier uit het flesje en niet via een gekoelde leiding in je glas. Het café verwierf ook het label 'Gezellig fietscafé'.

Telefoonnummer
089 24 53 44
Achelse Kluis

In een uithoek van de provincie Limburg, net voor de Belgisch-Nederlandse grens, ontdek je de Sint-Benedictusabdij Achelse Kluis. Op deze plek met een lange religieuze traditie stichtten de trappistenmonniken van Westmalle in 1846 de Sint-Benedictusabdij. De monniken leven hier nog steeds volgens de strenge regel van de heilige Benedictus: 'ora et labora' - bid en werk. Zij brouwden hier o.a. bier tot de Eerste Wereldoorlog er een abrupt einde aan maakte. Pas in 1998 werd de brouwtraditie hervat en nu worden hier bieren van 5, 8 en 9,5% (volume) alcohol gebrouwen. In de omgebouwde voormalige stallen vind je nu ook de herberg-cafetaria van de abdij. Er is bovendien een uitgebreid zonneterras. Leuk is dat de herbergzaal uitzicht biedt op de brouwketels van de brouwerij. Behalve de Achel Trappist vind je hier een ruimer aanbod aan dranken, gebak, kleine gerechten (zoals lekkere abdijsoep) en zelfgemaakt trappistenijs (zonder alcohol!).

Telefoonnummer
011 80 07 60
Website
http://www.achelsekluis.org
Kanaal Herentals-Bocholt

Deze waterweg werd in 1843 gegraven tussen de gekanaliseerde Nete (nu het Albertkanaal) in Herentals  en de Zuidwillemsvaart in Bocholt. De graafwerken namen drie jaar in beslag. Over een afstand van 60 km overwinnen tien sluizen een hoogteverschil van 33 m. Het doel was om het industriebekken van Luik te verbinden met de haven van Antwerpen. Na 1940 was de economische rol van het kanaal quasi uitgespeeld. Het Albertkanaal garandeerde een snellere verbinding met Antwerpen.

Telefoonnummer
Sint-Benedictusabdij/De Achelse Kluis

De oorsprong van de Sint-Benedictusabdij gaat terug tot de 17de eeuw. De huidige abdij en de meeste bijgebouwen dateren uit de 19de eeuw. In een nis in het poortgebouw staat een beeld van de Heilige Benedictus. De abdij is niet toegankelijk voor het publiek; de kerk met het beroemde orgel wel. Er is een galerie/boekenwinkel, een herberg en een levensmiddelenwinkel. Bezoekers zijn ook welkom bij het gebed. Naast de ingang van het gastenhuis ligt de bezoekerskapel. Die is voor iedereen dagelijks toegankelijk.

Telefoonnummer
011 80 07 60
Website
http://www.achelsekluis.org
Stadsparkcafé

Het is opmerkelijk dat je een dergelijk grote groene ruimte midden in het dorpscentrum van Hamont aantreft. Je merkt het al wanneer je de woonstraat verlaat en via een onooglijk wegje in een oase van rust en stilte terechtkomt. In de buurt van de tennisvelden ligt een terras onder oude bomen. Men serveert er Martens Pils van het vat maar ook Steenbrugge blond (6,3%) en zelfs Rodenbach (5,2%).

Telefoonnummer
011 44 61 72
Napoleonsmolen

Toen Napoleon het middeleeuwse banrecht afschafte, bouwden een paar gegoede teuten in 1804 net buiten de wallen van Hamont een windmolen. Het is de oudste Limburgse stenen bovenkruier. Op het molenerf vind je niet alleen de graanmolen - met twee paar maalstenen op de steenzolder - maar ook een olieslagmolen. Die draait in een bijgebouw. Toen de laatste molenaar er in 1968 mee ophield, kocht stad Hamont de molens aan. Drie vrijwillige molenaars laten de stellingmolen op de 1ste en de 3de zaterdag van de maand en elke dinsdagnamiddag tussen 13.00 en 17.00 u. draaien. Dan wordt er graan gemalen. Ze starten ook geregeld de oliemolen op om er lijnzaad-, raap- of notenolie te slaan.

Baileybrug

De Baileybrug in Bocholt bevindt zich bij de plek waar het kanaal naar Herentals zich afsplitst van de Zuid-Willemsvaart. Ooit was daar een stalen boogbrug, maar die werd bij de inval van de Duitsers in 1940 vernietigd. Het was wachten tot 1963 voor ze vervangen werd door de huidige brug, die werd aangelegd door de genietroepen van het Belgische leger. Een baileybrug bestaat uit een soort meccano-bouwpakket dat in recordtijd kan worden gemonteerd en genoemd is naar de Britse ingenieur Donald Bailey, die het systeem bedacht.

Oude spoorlijn 18

Dit pad was ooit een spoorweg, namelijk Lijn 18, die Hasselt met Neerpelt en het Nederlandse Eindhoven verbond. Er was reizigersverkeer tot 1957. Na het opbreken van de sporen is de spoorlijn over zowat de gehele lengte van 40 km omgevormd tot een fietspad.

Brouwerij Martens

Fons en Jan Martens zijn de achtste generatie aan het roer van de brouwerij. Jaarlijks wordt meer dan 3 miljoen hectoliter bier geproduceerd waarvan 85% voor de export bestemd is. De vijf bieren van Martens Pils worden in heel Limburg geschonken. De familie koos ervoor om alleen bieren met een laag alcoholgehalte (5 tot 6%) op de markt te brengen. De gewone Martens Pils (5%) is een ondergistend bier van het pilsenertype, een biersoort die verwijst naar de Tsjechische stad Pilsen waar in 1842 ’s werelds allereerste pils werd gebrouwen. De ingrediënten voor pilsbier zijn: mout, water, hop en gist. Soms worden ook ongemoute granen zoals maïs, tarwe of haver en kruiden toegevoegd. Dit is bijvoorbeeld het geval voor het Kristoffel Witbier (5%) van Martens. De andere pilsbieren van brouwerij Martens zijn: Sezoens (6%), Kristoffel Blond (6%) en Kristoffel Donker (6%).

Telefoonnummer
089 48 04 80
Website
https://www.martens.be
Zuid-Willemsvaart

Deze waterweg tussen Maastricht en 's Hertogenbosch is vernoemd naar koning Willem I, koning der Verenigde Nederlanden. Het was zijn bedoeling om het Luikse industriebekken en de Noord-Nederlandse handelssteden met elkaar te verbinden en zo een alternatief te bieden voor de 'grillige' Maas. De graafwerken over het 123 km lange traject tussen Maastricht en 's Hertogenbosch duurden drie jaar en kostten 4,5 miljoen gulden. In 1826 konden de eerste vrachtschepen varen. Het kanaal loopt 40 km op Belgisch grondgebied.

't Kerkpleintje
Telefoonnummer
089 46 40 62
Website
http://www.kerkpleintje.be
Bar Batoo
Telefoonnummer
089 25 70 60
Website
https://www.barbatoo.be
Kapel Onze-Lieve-Vrouw van de Witteberg

Bij de Kapel van Onze-Lieve-Vrouw van de Witteberg staat een RAF-Memorial, ter herinnering aan drie Britse bommenwerpers die daar tijdens de Tweede Wereldoorlog crashten.

Toon meer (+)Toon minder (-)

Tot voor kort was Achel een van de zes Belgische trappistenbieren. Doordat er steeds minder monniken zijn, is de Achelse Kluis echter niet langer een zelfstandige abdij. De twee overgebleven cisterciënzers verhuisden in 2020 naar de 'hoofdzetel' in Westmalle. Waarop de Internationale Vereniging Trappist besliste dat Achel eigenlijk niet langer het officiële trappistenlabel zou mogen dragen. Hoe dan ook, de blonde en de bruine van Achel zijn en blijven zeer gesmaakte biertjes. En de Achelse Kluis - officieel de Abdij Onze-Lieve-Vrouw-van-La-Trappe-van-de-Heilige-Benedictus - is nog steeds een populaire ontmoetingsplaats voor wandelaars en fietsers. Het is je vertrekpunt voor een boeiend ritje door de Limburgse Kempen, helemaal tot in Bocholt, waar ze dan weer pilsjes brouwen.

Wens je meer informatie over deze route (Roadbook, gpx-bestanden en praktische info)?

Al deze informatie vind je in de volgende gids:

Knooppunter bierfietsboek België

Bier- en fietsplezier als nooit tevoren!

Knooppunter vindt zich telkens opnieuw uit, ditmaal met het gloednieuwe Bierfietsboek België.
Combineer een avontuurlijke fietstocht in eigen land met een biertje van eigen bodem. Heb je de smaak te pakken? Plan dan zeker een bezoekje aan een van de vele abdijen of brouwerijen, en kom meer te weten over de ins en outs van het brouwproces.

Iedere fietstocht is vertaald naar een overzichtelijk roadbook en een routekaartje met vermelding van de startplaats, fietsknooppunten, bezienswaardigheden en horeca onderweg.
De meest actuele versie ervan download je via deze website. Neem het roadbook mee op pad, het past perfect in een Knooppuntertoestel.

€25,99

Heb je deze gids al ?

Na aankoop kun je jouw Knooppuntergids op deze website registreren. Zo krijg je toegang tot de meest actuele versie van de routes uit je gids en alle extra informatie en mogelijkheden. Je kunt je gids activeren met de persoonlijke unieke code die je vooraan in je boek terugvindt.