Biertjes uit de fruitstreek

Wilderen · 40 km

Klik hier voor de korte versie van 22 km

Wilderen · 22 km

Klik hier voor de lange versie van 40 km
Limburg ·
Wilderen · Duras · Runkelen · Binderveld · Gorsem · Sint-Truiden · Kerkom-Bij-Sint-Truiden · Halmaal · Velm · Dormaal · Halle-Booienhoven ·
Afspanning 't Speelhof

In de voormalige paardenstallen van het buitenverblijf van de Trudoabdij werd een taverne-restaurant ingericht: Afspanning ’t Speelhof. Er werd een luchtige veranda aangebouwd en er is een groot zomerterras. In het restaurant wordt er culinair gegeten maar in de taverne kan je terecht voor broodjes, croques of tosti’s, salades of een verfrissend glas die je zowel binnen als buiten kunt gebruiken. Op de kaart: Binkbier van Kerkom, drie bieren van brouwerij Wilderen, Adelardus (7%) genoemd naar een abt van de Trudoabdij uit de 11de eeuw en Dorre, een bitter en krachtig streekbier van 10,5% uit Dormaal (Zoutleeuw). Dit bier kan normaal gezien uitsluitend in flessen gekocht worden, maar hier stroomt het gewoon uit de tap.

Telefoonnummer
011 67 38 02
Website
http://www.speelhof.be
Brouwerij Kerkom

De brouwerij Kerkom is ontstaan in 1878 uit een voormalige afspanning. Nu wordt in het mooie gebouw het ambachtelijke bier De Bink gebrouwen. In het Koetshuis kan je genieten van de verschillende soorten. Groepen kunnen een bezoek brengen aan de brouwerij, waarna de verschillende fasen van het brouwproces voor niemand nog geheimen zullen hebben. Een bezoek duurt ongeveer 1,5 uur, er zijn gidsen beschikbaar in Nederlands, Frans, Engels en Duits.

Telefoonnummer
0495 38 12 14
Openingsuren

Na reservatie. Rondleiding voor individuele bezoekers: zaterdag om 15 u. Koetshuis: van 1 april tot 30 september van woensdag tot zondag vanaf 11 u., van 1 oktober tot 31 maart van donderdag tot zondag vanaf 13 u.

Website
http://www.brouwerijkerkom.be
Sint-Trudoabdij

De imposante abdijgebouwen maken deel uit van de voormalige benedictijnerabdij van Sint-Truiden. De robuuste toren, het oudste deel van het huidige gebouwencomplex, dateert uit de 11de eeuw. Het kerkportaal verleent toegang tot het archeologisch veld en de gerestaureerde crypte. Tot de classicistische abdijgebouwen behoren het poortgebouw uit 1779 en de seminariegebouwen uit 1840. De keizerszaal in het abtskwartier werd in 1770 door de Italiaan Caldelli versierd met muurschilderingen. De abdijtoren is hét historische baken van Sint-Truiden. Moderne pelgrims kunnen de gerestaureerde torenruïne van de voormalige benedictijnerabdij bezoeken. Al klimmend ervaar je de sobere kracht van duizend jaar bouwgeschiedenis en een roemrijk verleden. Na 196 trappen en vijf rust- en ervaringsplatforms geniet je van een adembenemend panorama van stad en streek.

Telefoonnummer
011 70 18 18
Website
http://www.toerisme-sint-truiden.be
Stadhuis met belfort

Het oudste gedeelte van dit gebouw dateert uit de 13de eeuw, het jongste uit de 18de eeuw. De belforttoren behoort tot het Unesco-werelderfgoed en herbergt een gerestaureerde beiaard met 50 klokken. Op de benedenverdieping is Toerisme Sint-Truiden gehuisvest.

Telefoonnummer
011 70 18 18
Openingsuren

Dagelijks van 9 tot 12.30 u. en van 13 tot 17 u. (Enkel het infokantoor is toegankelijk.)

Website
http://www.toerisme-sint-truiden.be
Historisch stadhuis

'Imposant' is het minste wat je van het stadhuis van Zoutleeuw kunt zeggen! Het werd gebouwd in de 16de eeuw in een overgangsstijl van gotiek naar renaissance. Doe beslist even de moeite om hier naar binnen te wandelen: op de tweede verdieping is een permanente archeologische tentoonstelling ondergebracht.

Telefoonnummer
011 78 12 88
Website
http://www.zoutleeuw.be
Sint-Leonarduskerk

De voormalige collegiale is het hart van het schilderachtige en gemoedelijke stadje Zoutleeuw. Omdat de Beeldenstorm aan de kerk voorbijging, zijn nog heel wat unieke kunstwerken bewaard gebleven. Het interieur is weergaloos, met onder andere de reusachtige zilveren paaskandelaar en de unieke sacramentstoren van witte steen. In de toren staan tweehonderd beelden met taferelen uit het Oude en het Nieuwe Testament. De Barbaratoren, ooit de belforttoren van de stad, werd uitgeroepen tot Unesco-werelderfgoed en in de beiaardtoren bevinden zich de oudste in serie gegoten beiaardklokken ter wereld.

Brouwerij Wilderen

Wilderen is een bescheiden dorp, maar geniet dankzij het gelijknamige bier almaar meer bekendheid. De geschiedenis van de brouwerij gaat terug tot 1642. Toen had deze winning of grote boerderij al haar eigen brouwketels. De gebouwen hebben nu een heel ander uitzicht en zijn er volledig op afgestemd om grote groepen proevers te ontvangen. Het ruime brouwerijcafé is ondergebracht in de opgeknapte vakwerkhoeve uit 1743. Let zeker op de indrukwekkende balkenconstructie die het dak stut. Ook op het terras kun je genieten van de vier huisbieren: Wilderen goud (6,2%), Wilderen Tripel Kanunnik (8,2%), Wilderen Cuvee Clarisse (9,2%) en Wilderen Kriek (3,5%). De brouwerij maakt ook een kaas op basis van twee hopsoorten en met de ‘geheime’ kruidenmengeling van de Tripel Kanunnik.

Telefoonnummer
011 58 06 82
Website
http://www.brouwerijwilderen.be
Kasteel van Duras

In de prachtige omgeving waar drie wegen en twee kasteeldreven elkaar kruisen, heb je inkijk in het (privé)domein Duras. De vroegste geschiedenis ervan gaat terug tot 1102, toen de graven van Duras er een waterburcht lieten optrekken. In 1789 gaf de toenmalige eigenaar, de familie Van der Noot, het kasteel zijn huidige neoclassicistische uitzicht.

Metsterenmolen

De Metsterenmolen op de Melsterbeek is 13de-eeuws en behoorde toe aan de benedictinessenabdij van Nonnemielen. De huidige watermolen is van 1837. De inrichting van de graanmolen is nog compleet, maar het sluiswerk werd afgebroken. De molen is sinds 1985 als monument beschermd.

Wit Kasteel

De oudste delen van het huidige Wit Kasteel werden in de 17de eeuw gebouwd in Maaslandse renaissancestijl. Alleen de hoeve en de zuidoostelijke hoektoren bleven bewaard. De rest werd eind 18de eeuw verbouwd volgens de classicistische stijlvoorschriften. De gebouwen staan in een U-vorm rond een voorplein. Naast het kasteel prijken een 19de-eeuwse conciërgewoning en een koetshuis.

Abdijtoren

De sobere abdijtoren, hét historisch baken van de stad, is de belangrijkste trekpleister van de Truiense abdijsite. De toren is al wat er rest van de 7de-eeuwse romaanse abdijkerk die toegewijd was aan de heiligen Quintinus en Remaclus. De abdijkerk maakte deel uit van een grote benedictijnerabdij, die in de middeleeuwen druk werd bezocht door bedevaarders naar het graf van de heilige Trudo. Het is even klimmen, 196 treden om precies te zijn, maar het uitzicht over de stad en over Haspengouw is deze inspanning dubbel en dik waard. Aan de abdijtoren staat een bronzen replica van de abdijkerk, zoals ze er in de 11de eeuw op haar grootst moet hebben uitgezien. Bij de beklimming van de toren maak je op vijf rustplateaus kennis met de geschiedenis van de abdij.

Website
https://www.visitsinttruiden.be/aanbod/abdijtoren
Kasteeldomein ’t Speelhof

Kasteeldomein ’t Speelhof werd in de 16de eeuw ingericht als ‘speelhuis’ of buitenverblijf voor de bewoners van de benedictijnenabdij. In dit stedelijke wandelpark van 36 hectare staan rond een binnenplein: een als monument beschermd herenhuis, een prachtige orangerie, een schuur, verschillende stallingen en een duiventoren uit het einde van de 18de eeuw. In de oude kasteeltuin zijn de moestuin en rozentuin zeker een bezoek waard. Op het domein vind je ook Afspanning ’t Speelhof, een culinair restaurant waar vooral met streekproducten wordt gekookt. De Afspanning heeft een groot terras met een prachtig uitzicht.

Website
https://www.sint-truiden.be/domein-t-speelhof-1
Kapel Bruine Onze-Lieve-Vrouw

De barokke gebedsplaats tussen de lindebomen dateert van 1714. Een hardnekkige legende wil dat het witgeverfde Mariabeeld hier telkens weer bruin wordt - vandaar de naam. Elk jaar is er op 15 augustus een bedevaart naar de kapel.

Proeverij Bink

De brouwerij in Kerkom is een bekende pleisterplaats geworden voor de vele fietsers en wandelaars die de fruitstreek verkennen. 's Zomers genieten ze er van een biertje aan de smeedijzeren tafeltjes op de prachtige binnenplaats, in de winter zitten ze rond de gezellige houtkachel in het vroegere koetshuis. Kerkom is vooral bekend van zijn Binkbieren. Dit brouwsel verwijst naar de spotnaam van de Truienaars en hebben ze in drie varianten: blond (5,5% vol. alc.), bruin (5,5%) en bloesem (amberkleurig, 7,1%). Daarnaast brouwen ze er onder andere Adelardus - dubbel (7%) en tripel (9%) - en Kerckomse Tripel (9%).

Telefoonnummer
0495 38 12 14
Website
https://www.brouwerijkerkom.be
Hoevecafé De Stal
Telefoonnummer
011 78 20 23
Café De Met
Telefoonnummer
0485 03 13 92
Gasthof De Statie
Telefoonnummer
011 69 69 53
Website
https://www.wilderen-statie.be
Toon meer (+)Toon minder (-)

Wie nog niet wild was van Wilderen, zal het na deze fiets- en bierbeleving ongetwijfeld worden. In dit dorpje in de fruitstreek werd een paar jaar geleden een imposante stokerij uit 1890 gerenoveerd tot een hedendaagse brouwerij en distilleerderij - een prachtig stukje levend industrieel erfgoed. Ook een monumentale Haspengouwse vakwerkhoeve uit 1743 maakt deel uit van dit verhaal en biedt nu onderdak aan een proef- en praatcafé. Op de grote binnenplaats - misschien wel het mooiste terras van heel Limburg, met plaats voor ruim vijfhonderd personen - zit iedereen met een ter plekke gebrouwen biertje voor de neus: een Tripel Kanunnik, Cuvée Clarisse, Wilderen Goud, Betty Ford enzovoort. Bovendien distilleert de hightechstokerij er jenever, gin en whisky. Kortom, dit is dé plaats om te proeven en te genieten.

Wens je meer informatie over deze route (Roadbook, gpx-bestanden en praktische info)?

Al deze informatie vind je in de volgende gids:

Knooppunter bierfietsboek België

Bier- en fietsplezier als nooit tevoren!

Knooppunter vindt zich telkens opnieuw uit, ditmaal met het gloednieuwe Bierfietsboek België.
Combineer een avontuurlijke fietstocht in eigen land met een biertje van eigen bodem. Heb je de smaak te pakken? Plan dan zeker een bezoekje aan een van de vele abdijen of brouwerijen, en kom meer te weten over de ins en outs van het brouwproces.

Iedere fietstocht is vertaald naar een overzichtelijk roadbook en een routekaartje met vermelding van de startplaats, fietsknooppunten, bezienswaardigheden en horeca onderweg.
De meest actuele versie ervan download je via deze website. Neem het roadbook mee op pad, het past perfect in een Knooppuntertoestel.

€25,99

Heb je deze gids al ?

Na aankoop kun je jouw Knooppuntergids op deze website registreren. Zo krijg je toegang tot de meest actuele versie van de routes uit je gids en alle extra informatie en mogelijkheden. Je kunt je gids activeren met de persoonlijke unieke code die je vooraan in je boek terugvindt.