De moeder van alle tripels

Westmalle · 41 km

Klik hier voor de korte versie van 25 km

Westmalle · 25 km

Klik hier voor de lange versie van 41 km
Antwerpen ·
Westmalle · Malle · Oostmalle · Zoersel · Zandhoven ·
Zoerselbos

Het Zoerselbos is een beschermd bosgebied van 400 ha met een zeer gevarieerd landschap. Er zijn twee mooie wandelingen van elk 6 km uitgestippeld. Aan de rand van het bos, tegenover het boshuisje, vind je een bezoekerscentrum, dat zijn naam ontleent aan het bosgebied tussen Zoersel en Halle. In het Boshuisje zou Hendrik Conscience ooit hebben geschuild voor een onweer. Hier zouden de bewoners de schrijver een verhaal verteld hebben, dat hem inspiratie bezorgde voor een van zijn bekendste werken, 'De Loteling'.

Telefoonnummer
03 384 05 12
Website
http://www.natuurenbos.be/nl-BE/Domeinen/Antwerpen/Zoerselbos.aspx
Antitankkanaal

Een duik in de geschiedenis: in het eerste kwart van de 20ste eeuw was Antwerpen omringd door een dubbele fortengordel. In de jaren dertig werden de forten van de buitenste gordel, op ongeveer 20 km van de havenstad, met elkaar verbonden door een 33 km lang antitankkanaal, van Oelegem naar Zandvliet. De 30 meter brede gracht werd voorzien van een groot aantal bunkers, sluizen, duikers en bruggen. De Duitse aanval in 1940 gebeurde zo snel en was zo goed voorbereid, dat het verdedigingssysteem praktisch geen enkel nut had. Het kanaal zonk weg in een jarenlange verwaarlozing en vervuiling. In de jaren zeventig dacht men eraan om er een duwvaartkanaal van te maken tussen de Antwerpse haven en het Albertkanaal, maar dat ging niet door. Uiteindelijk werd het kanaal, dankzij de verenigingen voor natuurstudie en vooral dankzij de wandelaars, als landschap beschermd om zijn grote landschappelijke en militair-historische waarde. Het is uitgegroeid tot een unieke biotoop met een zeer hoge waterkwaliteit en het herbergt tal van zeldzame planten en dieren.

Telefoonnummer
't Boshuisje

Deze authentieke ruim 200 jaar oude herberg te midden van het 400 ha grote Zoerselbos is niet alleen van oudsher een trekpleister voor wandelaars, maar ze was ook een inspiratiebron voor een van onze meest legendarische schrijvers. Hendrik Conscience, die zijn volk leerde lezen, bezocht immers regelmatig deze plek en vond hier de inspiratie voor een van zijn beroemdste romans, 'De Loteling'. Het verhaal werd zelfs in de jaren zeventig verfilmd met Jan Decleir in de hoofdrol. En ook striptekenaar Willy Vandersteen bracht deze oude Kempische boerderij tot leven in zijn Suske & Wiske-album 'De Gouden Ganzenveer'. Het authentieke interieur laat je wegdromen naar de 19de eeuw. En tijdens de donkere wintermaanden is het er gezellig zitten bij de knetterende open haard. Ter herinnering aan Conscience liet de waard er een donkere en lichte (tripel) Loteling brouwen. Beide bieren hergisten op fles, de afdronk is bitter maar maakt snel plaats voor een zacht, hartverwarmend gevoel.

Telefoonnummer
03 385 94 53
Website
http://www.boshuisje-zoersel.be
De Kasteelhoeve

De Kasteelhoeve beschikt over een ruim zonnig terras met een leuke buitenspeeltuin. Je kan hier terecht voor een lekkere pannenkoek, wafel of ijscoupe maar ook voor een snack, pasta of salade. Uiteraard wordt hier Westmalle van't vat getapt!

Telefoonnummer
03 311 68 46
Website
http://www.dekasteelhoevewestmalle.be
Abdij van Westmalle

Geen bierliefhebber bij wie de naam Westmalle niet meteen het water in de mond doet lopen! De abdij waar dit hemelse drankje wordt gebrouwen, werd gesticht in 1794; het gebouwencomplex werd voltooid rond 1900-1930. Tot de abdijgebouwen behoren de beroemde brouwerij van trappistenbier, een boerderij, een kaasmakerij en een 19de-eeuwse abdijkerk die onlangs gerenoveerd werd. De abdij bezit waardevolle schilderijen en oude handschriften, maar is alleen toegankelijk voor persoonlijke bezinning in stilte met deelname aan het gebed van de gemeenschap.

Telefoonnummer
03 312 92 00
Openingsuren

De abdij is niet toegankelijk.

Website
http://www.trappistwestmalle.be
Kasteel van Westmalle

Sinds de 16de eeuw is dit kasteel eigendom van de heren van Westmalle. Via een lange mooie, lange dreef kom je bij het kasteel van Westmalle, dat omgeven is door een gracht en beschikt over een mooi park, met een beroemde moerascypres. Lang geleden verbouwde Ridder Evrard de Coterea de oorspronkelijke herenboerderij tot een ware burcht met poort en valbrug. Einde 19de eeuw werd deze burcht nogmaals verbouwd tot zijn huidige vorm. Vanaf de statige ingangspoort bemerk je de 'Ronde Bouw', een eigenaardig en uitzonderlijk bouwwerk waarvan men nu nog steeds niet de oorspronkelijke bedoeling kent.

Telefoonnummer
03 310 05 14
Openingsuren

Het kasteel kan niet bezocht worden, het park wel (enkel onder begeleiding van een gids).

Café Trappisten

Je vindt het Café Trappisten aan de overzijde van de bekende Abdij van de Trappisten in Westmalle. Deze abdij werd gesticht door uitgeweken Franse cisterciënzermonniken ten tijde van de Franse Revolutie, in 1794. In Westmalle wordt de donkere Dubbel en de goudgele Tripel gebrouwen. Café Trappisten, tegenover de oprijlaan van de abdij, staat er van oudsher. Recentelijk werd het oude gebouw er - op dezelfde locatie - vervangen door een splinternieuwe bouw. Je kunt er zowel binnen als op het uitgestrekte terras genieten van een lekkere trappist, net als de reizigers van de oude tramlijn Antwerpen-Turnhout dat eertijds deden. Kinderen kunnen zich ondertussen in de speeltuin vermaken. Proef hier zeker de specialiteit van het huis én vers van de tapkraan, Westmalle half/half: dat is een half glaasje zacht romige Westmalle Tripel met fruitaroma, gemengd met een half glas donkere, meer moutige Dubbel, wat zorgt voor een unieke, onvergetelijke smaak in de mond. Je kunt hier ook lekker tafelen. Proef bijvoorbeeld eens witlof met hesp en trappistenkaas. Het café biedt de mogelijkheid om elektrische fietsen op te laden.

Telefoonnummer
03 312 05 02
Website
http://www.trappisten.be
Scherpenbergmolen

Het lijkt of de Scherpenbergmolen uit 1843 gisteren gebouwd is en elk moment de wind in de zeilen kan krijgen om de wieken te laten draaien. Dat laatste klopt ook. Bijna elke zondagnamiddag stellen vrijwilligers de molen met drie steenkoppels in gebruik en maalt hij granen voor een veevoederbedrijf.

Zoerselhof

Het statige, witte Zoerselhof werd aan het einde van de 18e eeuw door de abt van de Zoerselse Sint-Bernardusabdij gebouwd. Het ontginnen van de Kempen door de monniken was niet alleen lovenswaardig pionierswerk, maar ook een lucratieve bezigheid.

Brasserie Het Koetshuis

Het voormalige koetshuis van het kasteel de Renesse is nu een eet- en praatcafé. Je kan hier prinselijk genieten op het terras.

Telefoonnummer
03 888 18 18
Website
www.het-koetshuis.be
Marcel Kiekeboe

Aan de Sint-Elisabethkerk in Zoersel vind je het standbeeld van Marcel Kiekeboe. Hij is een van de hoofdpersonages van de stripreeks De Kiekeboes, die getekend en geschreven wordt door Merho, pseudoniem van Robert Merhottein. Marcel, de vader van het gezin Kiekeboe, is jarig op 24 oktober, net als de striptekenaar.

Telefoonnummer
Lindepaviljoen

Het toerismebureau van Zoersel is gevestigd in het Lindepaviljoen, waar zich ook een gebeeldhouwde lindeboom, de meest opmerkelijke bezienswaardigheid van de gemeente, bevindt. Eeuwenlang speelden alle belangrijke gebeurtenissen, zoals feesten, huwelijken, doopsels en begrafenissen, zich af onder de kruin van de reusachtige boom. Zoersel was dan ook 'het dorp onder de linde'. Maar in 1974 moest de oude boom eraan ge loven. Twee kunstenaars voelden zich geroepen om de trots van de gemeente een nieuwe betekenis te geven. Zo sculpteerde Pol van Esbroeck meer dan tachtig plaatselijke figuren op de stam, terwijl Mariëtte Coppens het verhaal van Hendrik Consciences De Loteling uitbeeldde op de takken.

Telefoonnummer
03 312 94 10
Openingsuren

Van paasmaandag tot 30 september elke werkdag van 8.30 tot 12.30 u. en van 13.30 tot 16.30 u. (vrijdagnamiddag gesloten), op zon- en feestdagen van 13 tot 18 u. Van oktober tot Pasen elke werkdag van 8.30 tot 12 u. Groepsbezoek enkel na afspraak.

Fort van Oelegem

Het 3 miljoen goudfranken kostende fort van Oelegem bewijst zijn nut meer voor vleermuizen en vissers dan dat het ooit een militaire rol van betekenis heeft gespeeld. Gebouwd aan het begin van de 20e eeuw was het al dadelijk voorbijgestreefd omdat de constructie in ongewapend beton geen enkele weerstand kon bieden tegen het kaliber granaten dat de Duitsers in de Eerste Wereldoorlog gebruikten. Ook de extra verdedigingslinie in de vorm van een 40 tot 50 m brede antitankgracht in het interbellum was een maat voor niets. Hier werd niet echt strijd geleverd: welgeteld één militair sneuvelde er in 100 jaar. Natuur2000 huurt de plek nu van een private eigenaar en zorgt ervoor dat er een duizendtal vleermuizen rustig kunnen overwinteren. Een van de soorten vliegende zoogdieren is de franjestaart, een bedreigde soort.

Website
http://www.fortoelegem.be
Domein de Renesse

Het kasteel de Renesse was oorspronkelijk een 15de-eeuwse burcht, die in 1542 werd verwoest en vervangen door een groots kasteel, waar trouwens heel wat historische beroemdheden logeerden! Omstreeks 1830 werd het kasteel omgeven door een fraai park in Engelse landschapsstijl. Karakteristiek zijn de vijvers, die in het landschap geïntegreerd zijn. Tijdens de enorme tornado die Malle trof in 1967, werd het park zwaar gehavend. Het kasteel bleef vanaf 1970 praktisch onbewoond. Sinds 1983 is het, samen met het omringende parkbos, eigendom van de gemeente Malle. Elke zondag kun je het bezoeken tijdens een rondleiding om 15 u. Bij de toegang staat het fraaie Koetshuis, dat dienstdoet als café-restaurant en als bibliotheek, archief en museum van de heemkundige kring. In het parkbos kun je vrij wandelen, en daar zul je beslist van genieten! Het aangrenzende bos Wolfschot is eigendom van het Vlaamse Gewest en dus een domeinbos. Beide bossen vormen een zeer aantrekkelijk groen gebied van 60 ha groot.

Telefoonnummer
03 311 55 91
Openingsuren

Van zonsopgang tot zonsondergang.

Website
http://www.domeinderenesse.be
's Herenbos

Het 's Herenbos (140 ha) is een van de oudste bossen van de Kempen en eeuwenlang ook het jachtdomein van de adellijke bewoners van het kasteel van Oostmalle. Rond WO II gaf graaf de Renesse zijn bos een adellijk uitzicht, geïnspireerd op Versailles, met waterpartijen, een bostheater, een taxusdoolhof en paviljoentjes.

Den Dobbele Pater

Den Dobbele Pater is een sfeervolle Kempische herberg. Bij mooi weer kun je op het zomerterras genieten van vers roomijs van de lokale ijsboer of, uiteraard, van een dubbele ‘pater’ of trappist van Westmalle. Wil je er de grote honger stillen? De kaart biedt alvast ruime keuze.

Telefoonnummer
03 290 82 77
Website
http://www.dendobbelepater.be
Bezoekerscentrum Zoerselbos

Tegenover Het Boshuisje staat een ouderwets hoevetje waar je van alles en nog wat te weten komt over het natuurgebied Zoerselbos. Het is dankzij de monniken van het Zoerselhof dat dit boerderijtje onaangetast kon blijven. Achter dit bezoekerscentrum ligt een prachtig Kempense boerenbloementuin. Er groeien meer dan 200 soorten bloemen en sierstruiken.

Telefoonnummer
03 384 05 12
Website
http://www.zoerselbos.be/Bezoekerscentrum
Domein Bethanië

In het groene, 60 ha grote domein Bethanië vind je het Psychiatrisch Centrum Bethanië. Het werd in 1924 opgericht door de zustercongregatie Convent van Bethlehem. Vanuit de noden van de psychiatrische patiënten ontstond in 1949 het Algemeen Ziekenhuis Sint-Jozef, dat meteen in de buurt ligt.

Brouwerij Pirlot - De Proeverij

In een recent opgeknapte Kempense langgevelhoeve begon Guy Pirlot in 2010 met bierbrouwen. Het eerste gerstenat stroomde vanaf september 2011 uit de ketels. Pirlot was daarmee niet aan zijn proefstuk toe; al sinds 1985 experimenteert hij thuis en op kleinere schaal met bier, likeuren en whisky. In enkele jaren tijd bracht hij niet minder dan acht bieren in de handel onder de naam Kempisch Vuur. De alcoholpercentages schommelen tussen 5% bij blond bier tot 9% bij Kerstvuur, dat alleen in de kerstperiode te koop is. Je hoeft je in De Proeverij niet te beperken tot één variëteit; een proefplankje met vier bieren behoort ook tot de mogelijkheden. In de luchtige proefruimte op de eerste verdieping heb je een goed uitzicht op de grote cilindervaten. Al is het ook op het verzorgde gelijkvloers en op het terras aangenaam verpozen.

Telefoonnummer
03 314 33 70
Website
https://www.brouwerijpirlot.be
Toon meer (+)Toon minder (-)

De tripel van Westmalle heet 'de moeder van alle tripels' te zijn. Dit type bier werd namelijk voor het eerst, in 1934, in Westmalle gebrouwen. Het is een helder, goudgeel biertje met een fruitige geur en een mooie, genuanceerde hopneus, Voor het maken van de tripel werden de ingrediënten van het oorspronkelijke trappistenbier van Westmalle verdrievoudigd, een idee dat ook andere brouwers, samen met de soortnaam, zouden overnemen. De trappisten van Westmalle brouwen al sinds 1836. Aanvankelijk maakten ze een donker tafelbier voor eigen gebruik. Begin 20ste eeuw brouwden ze een licht blondje, een voorloper van de huidige Extra. De zwaardere Dubbel en Tripel gunden de trappisten graag aan de buitenwereld. Vandaag zijn die vermaard tot ver buiten de landsgrenzen.

Wens je meer informatie over deze route (Roadbook, gpx-bestanden en praktische info)?

Al deze informatie vind je in de volgende gids:

Knooppunter bierfietsboek België

Bier- en fietsplezier als nooit tevoren!

Knooppunter vindt zich telkens opnieuw uit, ditmaal met het gloednieuwe Bierfietsboek België.
Combineer een avontuurlijke fietstocht in eigen land met een biertje van eigen bodem. Heb je de smaak te pakken? Plan dan zeker een bezoekje aan een van de vele abdijen of brouwerijen, en kom meer te weten over de ins en outs van het brouwproces.

Iedere fietstocht is vertaald naar een overzichtelijk roadbook en een routekaartje met vermelding van de startplaats, fietsknooppunten, bezienswaardigheden en horeca onderweg.
De meest actuele versie ervan download je via deze website. Neem het roadbook mee op pad, het past perfect in een Knooppuntertoestel.

€25,99

Heb je deze gids al ?

Na aankoop kun je jouw Knooppuntergids op deze website registreren. Zo krijg je toegang tot de meest actuele versie van de routes uit je gids en alle extra informatie en mogelijkheden. Je kunt je gids activeren met de persoonlijke unieke code die je vooraan in je boek terugvindt.