Brugse Zot of zot van Brugge

Brugge · 41 km

Klik hier voor de korte versie van 20 km
West-Vlaanderen ·
Brugge · Damme · Oostkerke · Moerkerke · Sijsele · Assebroek ·
Damme

Damme is zeker een uitje waard. Deze kleine, voormalige havenstad is schitterend gelegen in een uniek polderlandschap. De Damse vaart is een uitstekend fiets- en wandelgebied. Via de Damse Vaart zijn onder meer Oostkerke en Hoeke bereikbaar. Damme heeft een schat aan historische gebouwen; het is de stad van de middeleeuwse dichter Jacob van Maerlant en van de legendarische schelm Tijl Uilenspiegel. Over deze volksheld kom je alles te weten in het vernieuwde Uilenspiegelmuseum. Andere bezienswaardigheden zijn het stadhuis, de historische monumenten Huyse De Grote Sterre en Huyse Sint-Jan, de Haringmarkt, de Schellemolen en nog veel meer. Ook het neogotische complex met kerk en kloostergebouwen in het gehucht Vivenkapelle zijn een bezoekje waard. Wie graag boeken leest en koopt zal Damme extra plezierig vinden. Elke tweede zondag van de maand is er boekenmarkt in het centrum en bovendien zijn er heel wat boekhandels en antiquariaten gevestigd. Leuk om rond te snuffelen! In Damme kun je ook heerlijk tafelen in enkele bekende gastronomische restaurants. Al deze troeven, samen met de ligging dicht bij de zee, maken van Damme een toeristische trekpleister.

Telefoonnummer
050 28 87 30
Website
http://www.damme.be
Schellemolen

Het mooie Damme telt nog drie werkende molens. Een daarvan is de Schellemolen aan de Damse Vaart. Je kunt deze molen bezoeken van april tot september in het weekend. Op andere dagen kun je ook een rondleiding krijgen met een gids, na reservering bij Toerisme Damme. Op de benedenverdieping is er een olieslagerij. Daar wordt uit oliehoudende zaden zoals raap- en koolzaad olie geperst. De Schellemolen werd tussen 1975 en 1977 en in 2004 gerestaureerd in opdracht van het provinciebestuur van West-Vlaanderen.

Telefoonnummer
050 28 86 10
Website
http://www.toerismedamme.be
Bistro Du Phare

Zin in een tussenstop? Dan trek je ongetwijfeld de remmen dicht bij bistro Du Phare, vlak bij de Dampoort in Brugge. Dit bijzondere pand dateert uit de 15de eeuw en is volledig omringd door water, wat - zeker op het terras - voor een unieke sfeer zorgt. Du Phare heeft naast een gevarieerde drankkaart ook stevige gerechten en desserts in de aanbieding.

Telefoonnummer
050 34 35 90
Website
http://www.duphare.be
Sint-Pietersabdij

Steenbrugge maakt deel uit van de Brugse stadsrand, maar is ook de naam van een bier. Het werd oorspronkelijk gebrouwen door de broeders van de plaatselijke Sint-Pietersabdij, later door De Gouden Boom in Brugge. Deze brouwerij werd in 2003 overgenomen door Palm Breweries in Steenhuffel, die Steenbrugge verder op de markt brengt. Steenbrugge Blond (6,5% vol. alc.), Dubbel Bruin (6,5%) en Tripel (8,5%) dragen trouwens nog altijd het label 'Erkend Belgisch Abdijbier'.

Website
http://www.sintpietersabdij.be
Leopoldkanaal / Schipdonkkanaal

Toen midden 19de eeuw het Leopoldkanaal en vervolgens parallel ook het Schipdonkkanaal werd gegraven, 'botsten' beide waterwegen op de in 1813 aangelegde Damse Vaart. Prompt bedachten ingenieurs een ingenieus systeem van doorsteken om het water van deze afvoerkanalen onder de vaart door te leiden. Tijdens WO II werden deze 'sifons' verwoest. Sindsdien hebben Leopold- en Schipdonkkanaal 'vrije doorgang' richting zee en is de Damse Vaart afgedamd. Alleen de naam van het bekende palingrestaurant in die buurt herinnert nog aan die sifons.

Het 55 km lange Schipdonkkanaal heet officieel het 'Afeidingskanaal van de Leie'. Het kwam er midden 19de eeuw, om het overtollige water van de Leie af te voeren en Gent te behoeden voor overstromingen. Het Leopoldkanaal (46 km) voert het water van het poldergebied rond Boekhoute en Watervliet af. De laatste 20 km lopen beide waterwegen evenwijdig, enkel gescheiden door een dijk. Omdat het polderwater relatief zuiver en het Leiewater destijds sterk vervuild was, sprak men in de volksmond al vlug over de 'Blinker' en de 'Stinker'.

Tredmolenkraan

Als herinnering aan de vroegere binnenhaven staat vlak bij Bistro Du Phare een replica van een tredmolenkraan.

Domeinbos Ryckevelde

In Ryckevelde sieren beuk, eik en verschillende naaldbomen het landschap. Naast het bos zelf vind je er ook het kasteelpark Ryckevelde, het militair domein en het natuurreservaat Schobbejakshoogte. Afwisseling troef dus in dit 173 hectare grote domein. Vergeet zeker niet de heemtuin te bezoeken, die je onderdompelt in het typische planten- en dierenrijk van dit gebied.

Damse Vaart

De Damse Vaart heet officieel 'Napoleonkanaal'. Het was namelijk de Franse keizer die de waterweg vanaf 1810 liet graven. De verbinding Brugge-Westerschelde was de missing link in een netwerk van kanalen achter de kust en moest ervoor zorgen dat de Franse scheepvaart niet 'gehinderd' werd door de Engelse vijand op zee. Na de val van Napoleon stokten de graafwerken. De Hollanders herbegonnen in 1856, maar besloten er in Sluis mee op te houden. Daarom is de Damse Vaart maar 15 km lang.

Minnewater

Een van de meest idyllische plekjes van Brugge is zonder twijfel het Minnewaterpark. Tot 1784 was het de aanlegplaats van de barge of trekschuit die tussen Gent en Brugge voer. Een opvallend gebouw op de oostelijke oever is het kasteel de la Faille (1893). In het kasteel is een restaurant gevestigd. Jaarlijks wordt hier het Cactus-muziekfestival georganiseerd. Ten noorden van het park vind je het Prinselijk begijnhof Ten Wijngaerde, beslist een ommetje waard.

Canadabrug

De Canadabrug - in de volksmond de 'Bizon-' of 'Buffelbrug' - herinnert aan het einde van de Tweede Wereldoorlog. Brugge werd bevrijd door de Manitoba Dragoons van het Canadese leger, die via Kristus-Koning en deze brug de stad binnentrokken. De 2 bizons verwijzen naar het symbool van Manitoba.

Smedenpoort

Eind 18e eeuw werden de vestingmuren gesloopt, op vier monumentale toegangspoorten tot de stad na. Behalve de Smedenpoort waar je onderdoor rijdt, zijn dat de Ezelpoort, de Gentpoort en de Kruispoort. Aan de 14e-eeuwse Smedenpoort herinnert een bronzen schedel aan het lot van verrader François van der Straeten. In 1691 werd zijn afgehakte hoofd hier op een pin geplaatst.

Huisbrouwerij De Halve Maan

Al in 1564 werd aan het Brugse Walplein bier gebrouwen. De lange traditie van Brouwerij De Halve Maan, met bijbehorende taverne en terras op de binnenkoer, is vereeuwigd in een museum. Dagelijks zijn er rondleidingen. Op het dak van de brouwerij geniet je van het panorama over Brugge. Naast Brugse Zot, blond (6% vol. alc.) en dubbel (7,5%), scoort deze stadsbrouwerij ook met de tripel Straffe Hendrik (9%). De naam verwijst naar vijf generaties brouwers in de familie met de naam Henri Maes.

Telefoonnummer
050 44 42 22
Website
http://www.halvemaan.be
Café De Halve Maan

Huisbrouwerij De Halve Maan is de nog énige actieve familiebrouwerij in het Brugse stadscentrum aan het Walplein, een gezellige plek in de historische binnenstad. Met Xavier Vanneste aan het roer waait in deze huisbrouwerij een jonge dynamische wind. Hij bracht in 2005 het echte Brugse stadsbier, de Brugse Zot, op de markt. Een traditioneel goudgeel of bruin bier van hoge gisting met o.a. Tsjechische hop die voor een uniek en rijk aroma zorgt. De naam Brugse Zot herinnert aan Maximiliaan van Oostenrijk die de Bruggelingen deze bijnaam gaf toen ze hem een nieuw 'zothuis' voor geesteszieken vroegen en hij beaamde dat hij in de stad alleen gekken had gezien. Het volstond volgens hem gewoon een muur rondom de stad op te trekken en je had meteen een 'zothuis'. Ook voor de Straffe Hendrik ben je hier aan het juiste adres. Bij de brouwerij hoort bovendien een museum en tijdens een rondleiding maak je hiermee - en met de moderne brouwerij - kennis. In de taverne van de huisbrouwerij geniet je van gevarieerde gerechten (van 12 tot 15 u.) met accent op bier- en streekgerechten.

Telefoonnummer
050 44 42 22
Website
http://www.halvemaan.be
Bruges Beer Experience

Op de bovenste verdiepingen van het oude postgebouw op de Markt vind je het Bruges Beer Experience. In dit biermuseum ontdek je op een interactieve manier alles over het brouwproces, food paring, trappisten- en abdijbieren enz. Er is ook een shop en een bar, met uitzicht op de Markt van Brugge. Je kunt hier trouwens tijdens de openingstijden ook gewoon even binnenspringen om een speciaal biertje te proeven.

Telefoonnummer
050 69 92 29
Website
https://mybeerexperience.com
Scheepsdalebrug

De Scheepsdalebrug is een futuristisch ogende brug over het kanaal Brugge-Oostende.

Verbrand Fort

Het Verbrand Fort, of beter: wat ervan overblijft, was een van aarde opgeworpen verschansing, een zogeheten redoute met gracht, voorwal en verdedigingswal, die in 1703 tijdens de Spaanse Successieoorlog door Franse troepen werd aangelegd.

Bistro 't Pleintje
Telefoonnummer
050 70 54 09
Website
https://www.tpleintjedonk.be
Brouwerij Bourgogne des Flandres

In de Brugse binnenstad bevindt zich brouwerij Bourgogne des Flandres, bekend van het gelijknamige, roodbruine bier (5% vol. alc.) en ook van Blonden (6,5%) en Bruinen Os (8%). Er zijn rondleidingen en proeverijen in een chique tapperij, met een terras langs de Dijver.

Telefoonnummer
050 33 54 26
Website
https://www.bourgognedesflandres.be
Voormalig stationsgebouw Sijsele

Langs de oude spoorlijn 58 Brugge-Eeklo werd het voormalige stationnetje fraai gerestaureerd. Het doet dienst als jeugdhuis.

Toon meer (+)Toon minder (-)

Het was Maximiliaan van Oostenrijk die voor de Bruggelingen, toen ze hem om een nieuw gekkenhuis vroegen, de spotnaam 'Brugse Zotten' bedacht. Vandaag is Brugse Zot een van de populairste biertjes van het land. Met een florale neus, een elegante afdronk en een aangename bitterheid, zoals men het zo mooi omschrijft. Brugse Zot wordt gebrouwen bij De Halve Maan. Op deze site aan het Walplein, midden in de middeleeuwse binnenstad, wordt al bijna vijf eeuwen gebrouwen. Het is meteen ook je startplaats voor een tochtje door het fraaie Brugse Ommeland. Onderweg geniet je van het gave kanalenlandschap rond Damme en maak je kennis met nog meer bieren. Zoals de Bryggja, de Steenbrugge, Damme Blond en Damme Noir, de Blinker van Siphon, de Viven of de Bourgogne des Flandres. Als je ze allemaal proeft, ben je voor het donker niet thuis!

Wens je meer informatie over deze route (Roadbook, gpx-bestanden en praktische info)?

Al deze informatie vind je in de volgende gids:

Knooppunter bierfietsboek België

Bier- en fietsplezier als nooit tevoren!

Knooppunter vindt zich telkens opnieuw uit, ditmaal met het gloednieuwe Bierfietsboek België.
Combineer een avontuurlijke fietstocht in eigen land met een biertje van eigen bodem. Heb je de smaak te pakken? Plan dan zeker een bezoekje aan een van de vele abdijen of brouwerijen, en kom meer te weten over de ins en outs van het brouwproces.

Iedere fietstocht is vertaald naar een overzichtelijk roadbook en een routekaartje met vermelding van de startplaats, fietsknooppunten, bezienswaardigheden en horeca onderweg.
De meest actuele versie ervan download je via deze website. Neem het roadbook mee op pad, het past perfect in een Knooppuntertoestel.

€25,99

Heb je deze gids al ?

Na aankoop kun je jouw Knooppuntergids op deze website registreren. Zo krijg je toegang tot de meest actuele versie van de routes uit je gids en alle extra informatie en mogelijkheden. Je kunt je gids activeren met de persoonlijke unieke code die je vooraan in je boek terugvindt.