Vleteren, hét biermekka

Westvleteren · 45 km

Klik hier voor de korte versie van 22 km

Westvleteren · 22 km

Klik hier voor de lange versie van 45 km
West-Vlaanderen ·
Krombeke · Lo-Reninge · Noordschote · Zuidschote · Reninge · Vleteren · Oostvleteren · Westvleteren ·
Knokkebrug

De Knokkebrug bevindt zich op de grens van Diksmuide met Lo-Reninge en Houthulst, al hangt wel het wapenschild van laatstgenoemde gemeente aan de reling. Ze dankt haar naam aan het Fort Knocke dat de Spanjaarden daar in 1590 bouwden en dat ooit van groot militair belang was. Vandaag is er een kegelvormige schuilhut, een rust- en infopunt voor fietsers. Het ophaalbrugje ligt bij de samenvloeiing van de IJzer met het Ieperleekanaal.

Fintele

Fintele is een gehuchtje bij de samenvloeiing van de IJzer en de Lovaart. De naam zou een verbastering zijn van 'winde' of windas en 'ele' of plaats. Toen er nog geen sassen bestonden, moesten de vaartuigen er met een windas van de IJzer naar de Lovaart gehesen worden om het niveauverschil te overbruggen. Het huidige sascomplex dateert van 1827. Vandaag is Fintele de startplaats van enkele prachtige wandel- en fietsroutes door de broeken.

Telefoonnummer
Sint-Sixtusabdij

De abdij is even oud als België. De eerste monniken vestigden er zich namelijk in 1831. Acht jaar later ondertekende koning Leopold I de brouwvergunning en begon het succesverhaal van het intussen wereldberoemde trappistenbier. De cisterciënzers van Westvleteren leven strikt de kloosterregel van Benedictus na: 'Ora et labora' of 'Bid en werk'. Jaarlijks brouwen de broeders 4750 hectoliter trappistenbier, en dat met hoofdzakelijk Poperingse hop. De abdij is niet toegankelijk, de grot en de kapel (wandelpad rechts van de abdij) wél. In het bezoekerscentrum Het Claustrum (tegenover de abdij) kun je via een interactief computerprogramma toch een kijkje nemen in de abdij. Tot voor kort was de trappist nog te koop aan de abdijpoort, maar tegenwoordig wordt het alom gesmaakte gerstenat uitsluitend via de webshop verkocht. 

Telefoonnummer
Website
https://sintsixtus.be
In de Vrede

In de polders en pal tegenover de Sint-Sixtusabdij van Westvleteren staat dit moderne café In de Vrede. De abdij, waar de inmiddels wereldberoemde trappist van Westvleteren wordt gebrouwen, is niet toegankelijk voor het publiek. In Westvleteren brouwen ze drie trappistenbieren: de blonde (5,8%) met een groene dop en twee bruine van respectievelijk 8 en 10,8% met een blauwe en gele dop. De bieren zijn niet verkrijgbaar in de supermarkten, zodat velen afzakken naar de winkel van de abdij om ze (in beperkt aanbod) te kopen. Het bier is uitgegroeid tot een echte hype en soms is de winkel gesloten want de monniken brouwen maar een beperkte hoeveelheid per jaar. Het alternatief is een bezoek aan dit rustige café waar je terechtkunt voor de drie soorten. Verder kun je hier terecht voor een snack en ijscoupes en in de rechtervleugel van dit café bevindt zich het Claustrum, waar je van 14 tot 17 u. een inkijk krijgt in het kloosterleven van de monniken (vrij toegankelijk).

Telefoonnummer
057 40 03 77
Website
http://www.indevrede.be
Eversambos

Het bos is 38 hectare groot en werd in 1994 en 1995 door het Agentschap voor Natuur en Bos aangeplant op de plek waar in de 11de eeuw de Eversamabdij stond.

Dozinghem Military Cemetery

Dit kerkhof met 3239 gesneuvelden hoorde tijdens WO I bij enkele veldhospitalen. De naam Dozinghem zou afgeleid zijn van het Engelse to dose (het toedienen van gedoseerde hoeveelheden medicijn of verdovingsmiddel).

Sint-Martinuskerk

De parochie Westvleteren ontstond al eind de 11de eeuw. Er werd toen een romaanse kerk gebouwd. Zeven eeuwen later herbouwden ze die deels tot de huidige, driebeukige hallenkerk met kruisbeuk en vieringtoren, opgedragen aan Sint-Martinus.

Den Engel

Tegenover de kerk kun je je dorst lessen in brasserie-tearoom Den Engel, dat een ruim terras heeft.

Telefoonnummer
057 37 83 78
Fietscafé Bistro Steenstraete

Gezellige sfeer, vriendelijke bediening, verzorgde dranken, hapjes en maaltijden. De honger kan je er stillen met o.m. belegde broodjes, steaks, vispannetjes of de huisspecialiteit: scampi's. Fietsers zijn welkom!

Telefoonnummer
051 54 50 08
Website
http://www.steenstraete.be
Verzoeningskruis Steenstraete

Het verzoeningskruis van Steenstraete staat op de plaats waar de Duitsers tijdens de Eerste Wereldoorlog, op 22 april 1915, voor het eerst stikgassen gebruikten en vele jonge soldaten sneuvelden. Het kruis werd onthuld in 1961; het verving een ander kruis dat in 1942 door de Duitsers werd vernield.

Bij de Witten

Tijdens een motortochtje langs de IJzer hield prins Albert ooit halt 'bij de Witten', zoals de legendarische Godelieve Lepino (1913-2005) in de volksmond werd genoemd. Toen Albert koning werd, hing Godelieve een Belgische driekleur over de stoel waarop hij had gezeten en gaf ze het meubel een ereplaats. Het 100 jaar oude café is bekend om zijn collectie trappist- en geuzebieren.

Telefoonnummer
0477 18 57 07
Website
https://www.lauka.be/nl/bij-de-witten
Demeesters Molen

Oorspronkelijk stond deze molen in Gijverinkhove. Hij dateert van 1760 en was er operationeel tot 1954. René De Meester, toenmalig burgemeester van Oostvleteren, kocht de staakmolen in 1963 en schonk hem aan zijn gemeente. Vandaar de huidige naam.

Herberg 't Oud Postje / 't Molenhof

'The place is small but huge in character', zo luidt het op de bekende bierblog Ratebeer.com. De uitbaters hebben dan ook het traditionele interieur en de authenticiteit van het West­Vlaamse volkscafeetje goed weten te bewaren. Een ruime keuze van Vleterse bieren maakt het plaatje compleet.

Telefoonnummer
057 40 01 64
De Struise Brouwers

De brouwerij ging in 2000 van start en werd acht jaar later al door Ratebeer.com verkozen tot 's werelds beste brouwer. Hun paradepaardje is De Pannepot (10%), een donkerbruin, bijna zwart bier met een romige kraag. Andere bieren waar ze mee scoren zijn Black Albert, Black Damnation en Cuvée Delphine (alle 13%), Kloeke Blonde (6%) en Tsjeeses (10%). In 't Oud Schooltje (vlak bij Demeesters Molen) hebben De Struise Brouwers een proeflokaal. Dat is elke zaterdag open tussen 14.00 en 18.00 u. Op andere momenten kun je er enkel in groep en na afspraak terecht.

Telefoonnummer
0495 28 86 23
Website
http://struise.com
Herberg de Knocke

De Knocke is een gezellige herberg langs de IJzerdijk. De Knocke is enkel open in het weekend!

Telefoonnummer
0474 53 83 45
Website
http://www.deknocke.be
De Zonnegloed

De Zonnegloed is een wild animal sanctuary of opvangcentrum voor gepensioneerde circusbeesten, verwaarloosde en in beslag genomen dieren uit de illegale handel. Er is ook een educatieve natuur- en belevingsboerderij voor kinderen, een speelplein, een avonturenpad en een cafetaria.

Telefoonnummer
057 40 18 56
Website
https://www.dezonnegloed.be
Toon meer (+)Toon minder (-)

Vleteren is niet meer dan een stipje op de kaart, maar voor bierliefhebbers uit binnen- en buitenland wel the place to be. In de jaarlijkse RateBeer top 100 van beste bieren ter wereld prijken meerdere brouwsels uit deze verre uithoek van West-Vlaanderen, zoals de Black Albert en de Pannepot van De Struise Brouwers in Oostvleteren. In de andere deelgemeente is er dan weer de Sint-Sixtusabdij, waar de Westvleteren XII, 's werelds meest begeerde trappist, uit de brouwketels vloeit. Ook het lichtere broertje Westvleteren Extra 8 staat telkens weer in de prestigieuze ranglijst. Kortom, in en om Vleteren moet je zeker eens op biertocht, ook omdat het een mooie, landelijke streek is. Ideaal om te onthaasten en, uiteraard, onderweg van de culinaire geneugten des levens te genieten.

Wens je meer informatie over deze route (Roadbook, gpx-bestanden en praktische info)?

Al deze informatie vind je in de volgende gids:

Knooppunter bierfietsboek België

Bier- en fietsplezier als nooit tevoren!

Knooppunter vindt zich telkens opnieuw uit, ditmaal met het gloednieuwe Bierfietsboek België.
Combineer een avontuurlijke fietstocht in eigen land met een biertje van eigen bodem. Heb je de smaak te pakken? Plan dan zeker een bezoekje aan een van de vele abdijen of brouwerijen, en kom meer te weten over de ins en outs van het brouwproces.

Iedere fietstocht is vertaald naar een overzichtelijk roadbook en een routekaartje met vermelding van de startplaats, fietsknooppunten, bezienswaardigheden en horeca onderweg.
De meest actuele versie ervan download je via deze website. Neem het roadbook mee op pad, het past perfect in een Knooppuntertoestel.

€25,99

Heb je deze gids al ?

Na aankoop kun je jouw Knooppuntergids op deze website registreren. Zo krijg je toegang tot de meest actuele versie van de routes uit je gids en alle extra informatie en mogelijkheden. Je kunt je gids activeren met de persoonlijke unieke code die je vooraan in je boek terugvindt.