Kastelentocht in het land van geuze en kriek

Lembeek · 57 km

Klik hier voor de korte versie van 33 km

Lembeek · 33 km

Klik hier voor de lange versie van 57 km
Vlaams-Brabant ·
Lembeek · Sint-Laureins-Berchem · Oudenaken · Elingen · Sint-Kwintens-Lennik · Gaasbeek · Vlezenbeek · Ruisbroek · Lot · Huizingen · Dworp · Buizingen · Halle ·
Brouwerij Boon

Naar alle waarschijnlijkheid geeft Lembeek zijn naam aan het streekbier uit het Zennedal, lambiek - het oudste van de nog bestaande bieren en voor het eerst gebrouwen rond 1300. Het bier ontstaat door gemoute gerst, ongemoute tarwe en veel oude hop in eiken vaten spontaan te laten gisten met wilde gisten uit de buitenlucht van de Zennevallei. Door oude en jonge lambiek te mengen (‘steken’) en te laten hergisten op fles krijg je geuze. De naam ‘geuze’ verwijst naar de lambiekbrouwerij in de Geuzestraat in Brussel die de techniek toepaste in champagneflessen. In Lembeek huist sinds de 17e eeuw brouwerij Boon.

Telefoonnummer
02 356 66 44
Website
http://www.boon.be
Standbeeld Prins

Het marktplein van Sint-Kwintens-Lennik is een halte waar het behoorlijk druk kan zijn. Maar Prins laat dat niet aan zijn hart komen. Dit enorme bronzen Brabants trekpaard (4 m hoog!) is een werk van Koenraad Tinel. Van de vele Brabantse monumenten ter ere van dit Belgische trekpaard is dat van Sint-Kwintens-Lennik het zwaarste - 2 ton. Prins, ook bekend als Orange I, is de stamvader van het Belgische trekpaard: het resultaat van allerlei kruisingen van Belgische rassen. Het standvastige dier laat zich gewillig, maar trots bewonderen.

Kasteelpark van Gaasbeek

Wandel door het kasteelpark van Gaasbeek en waan je terug in vervlogen tijden, toen jonkheren en -vrouwen door dit romantische park flaneerden. Het merendeel van het kasteelpark bestaat uit bos dat doorsneden wordt door brede wandelwegen. Wilde hyacint, bosanemoon en daslook trakteren je in de lente op een prachtig kleurenpalet. Na een wandeling even wat cultuur opsnuiven? Bezoek dan de verschillende historische gebouwen waaronder het kasteel of de prachtige museumtuin.

Telefoonnummer
02 531 01 30
Openingsuren

Van april tot september dagelijks van 8 tot 20 u, van oktober tot maart tot 17 u.

Website
http://www.natuurenbos.be/nl-BE/Domeinen/Vlaams-Brabant/Kasteelpark_Gaasbeek.aspx
Krijmerie van Gaasbeek

In de Krijmerie geniet je dagelijks van artisanaal roomijs, met melk rechtstreeks van bij de boer uit Sint-Martens-Lennik. In het ijssalon smul je niet alleen van een dagverse ijscoupe, maar koop je aan de scheptoog ook een ijsje on the go.

Telefoonnummer
02 532 41 08
Website
http://www.krijmeriegasbeek.be
Kasteel van Gaasbeek

Net buiten Brussel maar midden in de glooiende heuvels van het Pajottenland troont het Kasteel van Gaasbeek. De middeleeuwse burcht had een bewogen geschiedenis en evolueerde van strategisch bolwerk naar riant buitenverblijf. De graaf van Egmond was een van de bekendste eigenaars. Het huidige gebouw kreeg zijn romantische restyling aan het einde van de negentiende eeuw dankzij de excentrieke markiezin Arconati Visconti. Zij richtte het kasteel in als museum voor haar enorme kunstcollectie en bespeelde het als historisch theaterdecor. De droomburcht die toen ontstond, heeft ook nu nog iets van een tijdmachine. Je dwaalt er door historiserende interieurs en ontdekt er wandtapijten, schilderijen, meubilair, beelden en andere waardevolle objecten. Het kasteelpark met zijn eeuwenoude bomen, vijvers, dreven, kronkelende paden en her en der opgetrokken historische gebouwen, vormt een gedroomde plek voor onthaasting. In het domein bevindt zich ook de unieke museumtuin, waar oude fruit- en groentesoorten gekoesterd worden.

Telefoonnummer
02 531 01 30
Openingsuren

Van 1 april tot 31 oktober van dinsdag tot zondag van 10 tot 18 u. (laatste bezoek om 17 u.). Raadpleeg de website voor variabele openingstijden.

Website
http://www.kasteelvangaasbeek.be
Kasteel van Beersel

Dit kasteel met zijn drie machtige ronde torens speelt de hoofdrol in het Suske en Wiske-album 'De Schat van Beersel'. Ben je een fan van deze twee helden, dan moet je deze burcht zeker een bezoek brengen! Het laatste weekend van juni vinden er elk jaar de kasteelfeesten plaats. Je kunt er kijken naar middeleeuwse steekspelen, een middeleeuws dorp, vuurwerk, muziek, streekproducten enzovoort. Het kasteel is een goed bewaarde 14de-eeuwse waterburcht, die nog authentiek middeleeuws is. Sinds 2007 is een restauratie en archeologisch onderzoek aan de gang. De resultaten kun je bekijken in het bezoekerscentrum dat tijdelijk is ondergebracht in het kasteel.

Telefoonnummer
02 359 16 46
Website
http://www.visitbeersel.be/kasteel-van-beersel
Sint-Martinusbasiliek

Bij een bezoek aan Halle is de Sint-Martinusbasiliek, de thuishaven van de zwarte Onze-Lieve-Vrouw van Halle, een must! Je bezoek aan de basiliek dompelt je niet alleen onder in de rijke geschiedenis van de stad, je kunt er ook enkele meesterwerken uit de Europese kunstgeschiedenis bewonderen. Ontdek er de unieke 14de-eeuwse apostelbeelden en beeld je in hoe de priester vroeger zijn parochianen toesprak vanaf de barokke preekstoel uit de 17de eeuw of de biecht afnam in een van de biechtstoelen in Lodewijk XVI-stijl. Bewonder in de Trazegniekapel het albasten retabel uit 1533 in renaissancestijl. Bekijk zeker ook het bruidsboeket van Prinses Mathilde van België. In 1946 verhief Paus Pius XII de kerk tot Basilica Minor en de kerk ontving de typische symbolen van een basiliek: het Tintinabulum en de Umbrella, van de hand van Camille Colruyt. Vergeet vooral de doopkapel met de doopvont in geslagen koper uit 1446 niet te bezoeken. Voor de basiliek prijkt een beeld van kardinaal Jozef Cardijn, stichter van de KAJ (‘Kajotters’); op de Markt staat ook nog een standbeeld ter ere van cellist Adrein Servais.

Telefoonnummer
02 356 50 63
Kasteelpark Coloma

Deze groene long (15 ha) is aangelegd rond een 15de-eeuws kasteel dat in de 18de eeuw verbouwd werd. In een deel van het park vind je een heerlijk geurende rozentuin met meer dan 3300 rozensoorten. Door de steeds verdere uitbreiding van de rozentuin begeeft die zich buiten haar muren. Er is een Japanse en een Chinese rozentuin. In de boomgaard groeit tegen elke hoogstamboom ook nog eens een klimroos. Deze techniek wordt van oudsher toegepast om de bomen, en vooral het fruit dat ze dragen, te beschermen tegen het vee. Hier zorgt het vooral voor een idyllisch plaatje.

Telefoonnummer
02 371 22 62
Website
http://www.natuurenbos.be/nl-BE/Domeinen/Vlaams-Brabant/Rozentuin_Coloma.aspx
Café De Kring

Vanop het terras van café de Kring kijk je uit op het rustieke dorpshart, bij voorkeur al nippend aan een oude geuze of kriek.

Telefoonnummer
02 356 68 75
De Koetsier

Aan de achterkant van het kasteelpark Coloma vind je taverne De Koetsier, ondergebracht in het voormalige koetshuis (1731).

Telefoonnummer
02 378 25 85
Kasteelpark Groenenberg

Dit prachtige Engelse landschapspark (47 ha) werd ontworpen door E. Gallopin en aangelegd rond een neoclassicistisch kasteel, dat natuurlijk de wondermooie blikvanger van het park is. De plannen ervoor werden rond de eeuwwisseling getekend door Y. Evrard. In het park bevinden zich schitterende collecties voorjaarsbloemen, naast verzamelingen heesters zoals azalea's, rododendrons, heesterrozen, vlinderstruiken en hortensia's. Ook de solitaire parkbomen weten hun portie van de aandacht op te eisen in het glooiende parklandschap. Daarbij zijn de zowat 30 ha natuurreservaat een geliefkoosde plek voor talrijke dieren en floreren rond de vijver heel wat vochtminnende planten.

Telefoonnummer
02 454 86 35
Website
http://www.natuurenbos.be/nl-BE/Domeinen/Vlaams-Brabant/Park_Groenenberg.aspx
VRT-toren
Op de krinkelwegen krijg je hem altijd weer in het vizier, de betonnen toren voor radio­ en televisietransmissie - in de volksmond de VRT­-toren, al is hij sinds 2009 wel in handen van het Noorse Norkrin. Hij werd gebouwd tussen september 1991 en januari 1994. Met zijn 302 meter is hij, na die van Egem in West-­Vlaanderen, de hoogste zendmast van het land.
Brouwerij Drie Fonteinen

In 1883 bouwde Jacobus Vanderlinden een herberg-geuzestekerij in Beersel. In 1953 kocht het echtpaar De Belder de zaak. Het ambacht en de traditie van het steken van lambiek tot oude geuze werd door vader De Belder doorgegeven aan zijn zoon Armand. De andere zoon, Guido, baat het restaurant uit met authentieke streekgerechten op basis van oude geuze en oude kriek. In mei 2009 werd door een defecte thermostaat bijna de hele voorraad geuze vernietigd. Pas in 2012 kwam er een nieuwe brouwinstallatie in Beersel.

Telefoonnummer
02 306 71 03
Website
http://www.3fonteinen.be
Eetcafé d'Akte

Eetcafé d'Akte, gevestigd in de vroegere notariswoning, ligt in een rustige en groene omgeving. Het terras staat winter en zomer ter beschikking om een geuze, een kriek of een ander drankje te nuttigen. Je kan hier je honger stillen met een lekkere boterham, spaghetti, steak, ...

Telefoonnummer
0477 67 67 86
Lambik-o-droom

In de Lambik-O-droom kan je terecht voor een goed glas lambik, geuze of kriek. Deze bieren passen perfect bij een boterham met lokale 'pottekeis' of paté. Vanuit de degustatieruimte heb je een mooi zicht op de imposante vatenruimte.

Telefoonnummer
02 306 71 03
Website
https://3fonteinen.be
Natuurreservaat 'Oude Zuun'

De Oude Zuun is een 12 ha groot natuurreservaat, de perfecte habitat voor watervogels en vlinders. Natuurpunt heeft er wandelwegen aangelegd.

Toon meer (+)Toon minder (-)

In het Pajottenland en de Zennevallei vloeien natuur en cultureel erfgoed naadloos in elkaar over. In deze groene rand rond Brussel geniet je van weidse vergezichten over de golvende akker- en graslanden. Af en toe moet je een verstedelijkte zone of een stukje industrie trotseren, maar op het grootste stuk van deze rondrit is het platteland jouw metgezel. Terwijl jij in de Zennevallei de unieke micro-organismen opsnuift die aan de basis liggen van de heerlijke geuze, grazen de Brabantse trekpaarden zelfverzekerd van het malse gras. Aan hoogtepunten geen gebrek op deze verrassende tocht. In deze streek liggen de adembenemend mooie kastelen en uitgestrekte parken voor het grijpen. De kastelen van Gaasbeek, Groenenberg, Beersel en de prachtige rozentuin van Coloma zijn onvergetelijke hoogtepunten. Spring op je stalen ros en waan je voor een dag kasteelheer of -vrouwe.

Wens je meer informatie over deze route (Roadbook, gpx-bestanden en praktische info)?

Al deze informatie vind je in de volgende gids:

Groot Fietsboek België (actie Knack, Libelle, De Zondag en Plus Magazine)

Actietitel voor de lezers van Knack, Libelle, De Zondag en Plus Magazine

Fietsen is genieten. Dat weten we bij Knooppunter als geen ander. Onderweg wil je als fietser best wel wat zien. En daar speelt dit Groot Fietsboek België helemaal op in. Voor deze Knooppunter-fietsgids selecteerden Patrick Cornillie en Kristien Hansebout de mooiste rondritten: 50 kant-en-klare routes langs fietsknooppunten en - in Wallonië - ook over 'trage' RAVeL-paden, telkens met een lang en een kort parcours. 

Met deze fietsgids als bron van inspiratie én de gebruiksklare Knooppunter-roadbooks op het stuur wordt elke fietstocht gewoonweg dubbel genieten.

ACTIE

Heb je deze gids al ?

Na aankoop kun je jouw Knooppuntergids op deze website registreren. Zo krijg je toegang tot de meest actuele versie van de routes uit je gids en alle extra informatie en mogelijkheden. Je kunt je gids activeren met de persoonlijke unieke code die je vooraan in je boek terugvindt.