Van KOERS richting frontstreek

Roeselare · 67 km

Klik hier voor de korte versie van 47 km

Roeselare · 47 km

Klik hier voor de lange versie van 67 km
West-Vlaanderen ·
Roeselare · Hooglede · Staden · Langemark · Boezinge · Ieper · Zillebeke · Zonnebeke ·
Pacific Eiland

Op de Ieperse vesten is de ‘eeneiige tweeling’ restaurant Pacific en bistro Eiland een absolute aanrader. Je komt via een schilderachtig brugje op het eilandje terecht, dat meteen een prachtig groen decor biedt. Je kunt er zelfs met een roeibootje de vesten verkennen.

Telefoonnummer
057200528
Website
http://www.pacificeiland.be
Vestingen

Vestingen werden in de middeleeuwen aangelegd om de stad te verdedigen, halfweg de 19de eeuw werden op de hoge bermen van de Ieperse vestingmuren heerlijke wandelparken aangelegd. Anderhalve eeuw later, in 1999, werd een gloednieuwe vestingwandelroute in gebruik genomen met natuur- en cultuurhistorische informatieborden en audiovisuele presentaties. De huidige structuur van die vestingen is het werk van Vauban, een Franse vestingbouwer en minister onder Lodewijk XIV. De gewelven van de vestingen doorstonden tijdens de Eerste Wereldoorlog de zwaarste beschietingen. Als je de ondergrondse gebouwen, waarvan de overdekte zalen, gangen en kazematten vroeger dienstdeden als slaapvertrekken, hoofdkwartieren en hospitalen wilt bezoeken, kan dat onder leiding van een stadsgids. Die boek je bij de dienst toerisme van Ieper. De kazematten achter de Sint-Jacobskerk zijn publiek toegankelijk. Deze originele vestingruimtes uit 1680 werden prachtig gerestaureerd en kregen verschillende functies: brasserie, infocentrum, tentoonstellingsruimte, ...

Telefoonnummer
057 23 92 20
Lakenhallen

De bouw van de Ieperse lakenhallen op de Grote Markt nam meer dan veertig jaar in beslag! Van ca. 1260 tot 1304. Ze werden opgetrokken aan de Ieperlee (nu overwelfd), deden dienst als overdekte verkoop- en opslagplaats waarin de schepen konden binnenvaren om hun vracht te laden en te lossen. De eerste verdieping, waar zich nu het schitterende In Flanders Fields Museum bevindt, werd gebruikt als stapelplaats. Tijdens de Grote Oorlog werd het gotische gebouw grotendeels vernield. Daarna werd het in dezelfde stijl heropgebouwd. Behalve het In Flanders Fields Museum kun je er ook de raadzaal bezoeken (alleen tijdens de openingstijden van het stadhuis). Verder vind je hier ook het bezoekerscentrum met de dienst toerisme, het Kenniscentrum en het Museumcafé.

Telefoonnummer
057 23 92 20
Openingsuren

Van 1 april tot 15 november: dagelijks van 10 tot 18 u.; van 16 november tot 31 maart: van dinsdag tot zondag van 10 tot 17 u. (In Flanders Fields Museum)

Website
http://www.toerisme-ieper.be
In Flanders Fields

In juni 2012 opende het vernieuwde In Flanders Fieldsmuseum opnieuw de deuren. Zaal na zaal ontdek, voel en hoor je hoe het leven was tijdens die oorlog. De interactieve opbouw van dit museum is bijzonder geslaagd. Touchscreens, de interactieve poppy-armband, videoprojectie, geluidsfragmenten... alles staat in het teken van een intense beleving en een authentieke onderdompeling in het leven aan het front. Naam en logo van het museum werden ontleend aan het gedicht 'In Flanders Fields' van de Canadese arts en militair John McCrae. Ongetwijfeld herken je de laatste regels van het gedicht: 'We shall not sleep, though poppies grow in Flanders fields'. Het museumparcours biedt voortaan dan ook de mogelijkheid het belfort te bezoeken. De beklimming van de 231 treden wordt beloond met een uniek zicht over de stad en de omliggende slagvelden.

Telefoonnummer
057 23 92 20
Openingsuren

Van 1 april tot 15 november: dagelijks van 10 tot 18 u.; van 16 november tot 31 maart: van dinsdag tot zondag van 10 tot 17 u. Ticketverkoop stopt 1 uur voor sluitingstijd.

Website
http://www.inflandersfields.be
Gasthuisbossen

Wandelen in Ieper kun je in de Gasthuisbossen, 230 ha groot. Bij de dienst toerisme is een wandelkaart te verkrijgen met 15 km wandelpaden en bewegwijzerde routes die je van het ene naar het andere bosdomein leiden. Van oudsher was dit een bos- en heiderijk gebied. De Gasthuisbossen bestaan uit acht verschillende bosdomeinen verspreid over Zillebeke, Zandvoorde en Wijtschate. Ze werden tijdens de middeleeuwen eigendom van de Ieperse 'godshuizen' en 'gasthuizen' en worden nu nog OCMW-bossen genoemd. Ze overleefden de systematische ontginning en versnippering van de 18de en de 19de eeuw, maar werden in de Eerste Wereldoorlog helaas totaal vernietigd. Vanaf 1922 werden ze herbebost met grove den, lork, beuk, Amerikaanse en zomereik en enkele sparrensoorten. De slecht ontwikkelde naaldhoutbestanden worden systematisch vervangen door een meer gevarieerd loofbos met vooral zomereik, aangevuld met boskers. Er werd de voorbije jaren een verheugende toename vastgesteld van stootvogels, spechten, reeën en kleine roofdieren. De ondergroei wordt overheerst door braamstruiken.

Telefoonnummer
057 23 92 20
Site John McCrae

‘In Flanders fields the poppies blow, between the crosses, row on row…’ De beroemde versregels schreef de Canadese geneesheer-officier John McCrae op 3 mei 1915 in de strijdlinies, langs het Ieperleekanaal, waar zich nu het Essex Farm Cemetery bevindt. Poppies of klaprozen zijn hét symbool geworden voor het offer dat honderdduizenden soldaten hebben gebracht in Vlaanderen.

Den Doel/Polygoonbos

Het Polygoonbos of Doelbos is na het Zoniënwoud het oudste domeinbos van België. Het bos is ongeveer 68 ha groot en ligt 1,6 km ten zuiden van Zonnebeke. Het bos bestaat vooral uit dennenbomen, maar de laatste jaren zijn er ook loofbomen aangeplant. Het Polygoonbos is een van de belangrijkste broedplaatsen in de streek voor roofvogels. Vandaag is het bos een oase van rust, maar dat was ooit anders. Het werd tijdens de Eerste Wereldoorlog volledig verwoest. Er zijn nog sporen van de oorlog te vinden, zoals resten van bunkers. Eind oktober 1914 werden alle Duitsers door het Britse leger uit het bos verdreven. Op 3 mei 1915 gaven de Britten het bos weer uit handen tijdens de Tweede Slag om Ieper. Pas in september 1917 heroverden Australische troepen het bos. Tijdens het Duitse lenteoffensief in 1918 werd het bos weer uit handen gegeven, maar op 28 september 1918 werd het definitief veroverd door de 9de Schotse Divisie. Sinds 1972 is het bos voor het publiek opengesteld.

Telefoonnummer
Website
http://www.natuurenbos.be/nl-BE/Domeinen/West-Vlaanderen/Polygoonbos.aspx
Black Watch Corner

Tegenover de zuidwestelijke hoek van het Polygoonbos staat een indrukwekkend bronzen beeld van een Highlander, een Schotse soldaat. Het staat op nagenoeg dezelfde plaats waar op 10 en 11 november 1914 de eerste Slag om Ieper eindigde. Aan deze 'Black Watch Corner' voorkwamen Britten en Fransen dat de Duitsers de doorsteek maakten naar Ieper. Beide partijen groeven zich in op de heuvelkam. Het monument brengt niet alleen een permanent eerbetoon aan de standvastigheid van het legendarische Black Watch Regiment, maar herinnert ook aan de vastberadenheid van de Britse 'Old Contemptibles' - de Duitse spotnaam voor het Britse beroepsleger. Het regiment verloor op het westelijke front meer dan achtduizend soldaten.

Telefoonnummer
Monument Francis Ledwidge

Op de oude spoorbedding Ieper-Torhout kom je langs het monument voor de dichter Francis Ledwidge. Hij was een Ierse nationalist, maar nam tijdens WO I toch dienst in het Engelse leger. Hij kwam op 31 juli 1917 om het leven in Boezinge. Enkele dagen eerder had hij het gedicht Soliloqui geschreven, door Benno Barnard vertaald als Alleen.

Telefoonnummer
KOERS - Museum van de Wielersport

Nergens komen wielerfanaten beter aan hun trekken dan in KOERS, dat in zijn genre de grootste collectie van het land bezit. Niet toevallig is dit Museum van de Wielersport in Roeselare gevestigd. De regio geldt als de bakermat van de Belgische wielersport en de stad zelf had heel wat bekende wielrenners, zoals Odiel Defraeye, de eerste Belgische Tourwinnaar, en maar liefst vier wereldkampioenen: Benoni Beheyt, Patrick Sercu, Jean-Pierre Monseré en Freddy Maertens. Langs een boeiend parcours maak je in KOERS kennis met de geschiedenis van de fiets en van de wielersport. Naast koersfietsen zijn er heel wat trofeeën, truitjes, affiches en andere wielermemorabilia te zien. Veel aandacht gaat naar de cultuur rond de koers en er is een uitgebreid documentatiecentrum en een shop. Ook het toeristisch informatiepunt van de stad is er ondergebracht, samen met het Vrijetijdspunt en een museumcafé.

Telefoonnummer
051 26 87 40
Openingsuren

Van dinsdag tot zaterdag van 10 tot 17 u. Voor groepen en scholen: na afspraak.

Website
https://koersmuseum.be
Stedelijke begraafplaats

De Oude Stedelijke Begraafplaats in de Groenestraat is een bijzonder stukje funerair erfgoed, in een verrassend groen decor. Belangrijke figuren liggen er begraven, zoals de kunstschilder Alfons Blomme en de dichter Albrecht Rodenbach.

Telefoonnummer
Openingsuren

Van zonsopgang tot zonsondergang.

KOERSkaffee

Het KOERSkaffee is de horeca-uitbating van het gelijknamige wielermuseum. Je kan hier genieten van een drankje, omgeven door wielerparafernalia. Ruim terras, kinderspeelpleintje.

Telefoonnummer
051 50 69 01
Website
https://koerskaffee.be
Road to Passchendaele

Tijdens WO I trokken Australiërs, Canadezen en andere troepen van de Commonwealth via de voormalige spoorlijn tussen Roeselare en Ieper naar het slagveld in Passendale (... vaak de dood tegemoet). Deze 'Road to Passchendaele' kreeg dan ook een bittere symbolische bijklank.

De Dubbele Arend

Sfeervol, authentiek café in het centrum. Je kan hier terecht voor een verfrissende pint en een lekkere snack.

Telefoonnummer
0492 25 21 74
Website
https://de-dubbele-arend.eatbu.com
Duits militair kerkhof
Het Deutscher Soldatenfriedhof Hooglede is een van de vier resterende Duitse soldatenkerkhoven met gesneuvelden uit de Eerste Wereldoorlog. De andere liggen in Vladslo, Menen-Wevelgem en Langemark. Er rusten 8257 Duitse soldaten. De blikvanger in de erehal is een kleurenmozaïek waarop Christus staat afgebeeld. Elk jaar legt het Duitse consulaat in november een bloemenkrans in de kapel van het kerkhof.
Telefoonnummer
Toon meer (+)Toon minder (-)

Roeselare wordt het hart van West-Vlaanderen genoemd. Het is dus de perfecte uitvalsbasis om de provincie te verkennen. Tijdens deze lange tocht trek je vooral zuidwestwaarts. Je wordt de weg gewezen door twee in onbruik geraakte treintrajecten. Het zijn vandaag comfortabele paden waarop je een hele tijd zonder autoverkeer fietst. Vaak kom je langs kerkhoven en monumenten die herinneren aan de Eerste Wereldoorlog. Je rijdt nu eenmaal richting frontstreek. Zo stil en vredig dorpjes als Zillebeke of Zonnebeke er vandaag bij liggen, zo dramatisch waren de taferelen die er zich een eeuw geleden hebben afgespeeld. In de frontboog rond Ieper alleen al sneuvelden tijdens de Groote Oorlog meer dan een half miljoen soldaten en burgers. Je wordt er even stil van.

Wens je meer informatie over deze route (Roadbook, gpx-bestanden en praktische info)?

Al deze informatie vind je in de volgende gids:

Groot Fietsboek Vlaanderen (Langs de tofste terrassen)

Geniet ook van daguitstappen met Knooppunter

Deze fietsbijbel bundelt de mooiste knooppuntenfietsroutes in Vlaanderen. Bij elke tocht hoort een roadbook. Het biedt je alle informatie in de meeste compacte vorm: de startplaats, alle fietsknooppunten die je moet volgen op een rijtje, de afstand tussen die knooppunten en de situering van de bezienswaardigheden en horecazaken onderweg.


Alle roadbooks kun je, na registratie, gratis downloaden via deze website.

Voor de eerste keer bevat het Groot Fietsboek Vlaanderen tien XL-tochten. Met een gemiddelde lengte van 75 kilometer zijn deze routes bedoeld voor wie er een hele dag op uit wil trekken. Op deze manier worden niet alleen de iets sportievere fietsers, maar ook de e-bike adepten bediend.

€27,99

Heb je deze gids al ?

Na aankoop kun je jouw Knooppuntergids op deze website registreren. Zo krijg je toegang tot de meest actuele versie van de routes uit je gids en alle extra informatie en mogelijkheden. Je kunt je gids activeren met de persoonlijke unieke code die je vooraan in je boek terugvindt.