Een tocht vol geschiedenis

Oudenburg · 43 km

Klik hier voor de korte versie van 22 km

Oudenburg · 22 km

Klik hier voor de lange versie van 43 km
West-Vlaanderen ·
Roksem · Gistel · Snaaskerke · Zandvoorde · Oostende · Bredene · Oudenburg ·
Oostmolen

Op zoek naar een rustpunt op je fiets- of wandeltocht in het Brugse Ommeland? Dan is de Oostmolen in Gistel ideaal. Je kunt er een bezoek brengen aan de molen en het bezoekerscentrum. Daar verneem je meer over de geschiedenis en de werking van de graan- en oliemolen, en kun je een tentoonstelling bekijken over de Gistelse flandriens Sylveer Maes en Johan Museeuw. De molen is maalvaardig en kan van april tot eind oktober op zondagnamiddag bezocht worden (in de zomer- en paasvakantie alle dagen). De oorspronkelijke olieslag- en graanmolen werd in 1977 door brand verwoest. Eind jaren zeventig, begin jaren tachtig werd hij volledig heropgebouwd. Na een wiekbreuk in 1999 werden de molen en de molenboerderij in 2006-2007 gerestaureerd.

Telefoonnummer
0486 30 12 72
Openingsuren

Van 1 april tot eind oktober: zondag van 14 tot 17.30 u. Tijdens de paas- en zomervakantie dagelijks, zelfde uren.

Website
http://www.gistelsewieken.be
Plassendale

In Plassendale sluit de gelijknamige vaart vanuit Nieuwpoort aan op het kanaal Gent-Oostende. Dat gebeurt via de authentieke, 17de-eeuwse sluizen, waarvan de eerste deur ook nu nog manueel wordt opengedraaid. Het sluizencomplex en de bijzondere omgeving zijn beschermd, respectievelijk als monument en als dorpsgezicht.

Telefoonnummer
Sint-Eligiuskerk

Het kleine Ettelgem telt warempel twee kerken: de 'nieuwe' (uit 1909) en de oude romaanse Sint-Eligiuskerk, deels een ruïne, die door de hoofdgemeente Oudenburg fraai gerestaureerd werd. De oorsprong van het kerkje zou teruggaan tot de vroege 11de eeuw. De contouren zijn nog duidelijk te herkennen. De toren dateert uit de 14de eeuw. En als laatste werd de sacristie in de 17de eeuw bijgebouwd. Doordat er in uiteenlopende perioden delen zijn bijgebouwd, merk je de verschillende invloeden en stijlen.

Telefoonnummer
Romeins Archeologisch Museum - RAM

Dankzij vele jaren van opgravingen en archeologisch onderzoek bezit Oudenburg een unieke archeologische Romeinse verzameling. In het prachtig vernieuwde museum kun je aan de hand van foto's, reconstructies, maquettes, archeologische vondsten, tekeningen en computersimulaties de rijke Romeinse geschiedenis van de streek ontdekken. In het bezoekerscentrum komt de middeleeuwse geschiedenis van de Sint-Pietersabdij en de figuur van de H. Arnoldus aan bod en kun je ook ontdekken welke andere bezienswaardigheden de stad en haar deelgemeenten in petto hebben.

Telefoonnummer
059 56 84 00
Openingsuren

Vanaf een week voor de paasvakantie tot eind oktober: van dinsdag tot vrijdag van 10 tot 12.30 u. en van 13.30 tot 17.30 u.; zaterdag en zondag van 13.30 tot 17.30 u. De rest van het jaar enkel na afspraak.

Website
http://www.ram-oudenburg.be
De Molenhoeve

In de vroegere molenaarswoning van de Oostmolen is nu een landelijke herberg met een speeltuin en een prachtig buitenterras, een pleisterplaats voor vele fietsers en wandelaars.

Telefoonnummer
059 23 55 51
Website
http://www.demolenhoeve.be
Veerboot Oostende

Vanaf het Noordzeeaquarium op de Visserskaai brengt de veerboot voetgangers en fietsers gratis naar de oosteroever en het Maritiem Plein (en terug). De kleurrijke veren vallen op; ze zijn beschilderd met een ontwerp van Roger Raveel. De boten zijn een toeristische attractie, maar tegelijk ook van groot belang voor het woon-werk- en woon-schoolverkeer in Oostende.

Standbeeld Lucy Loes

Tot haar 50ste was Lucienne Vanbesien - geboren aan de visserskaai - een gewone huisvrouw, tot ze aan een zangcarrière begon en de daaropvolgende 30 jaar als Lucy Loes de 'ongekroonde koningin van het visserslied' werd. Met liedjes als 'Mien Zeekapitein', ''t Is gedoan met de dikke madam' en 'Die visscher van mien', gezongen in het lokale dialect, was ze in Oostende waanzinnig populair.

Sint-Petrus-en-Pauluskerk
De Sint-Petrus-en-Pauluskerk is een neogotische kerk die begin twintigste eeuw uit de steigers kwam. Ze heeft twee sierlijke torens. Binnenin wordt het nog mooier: hef even de ogen ten hemel en geniet van de prachtige glasramen! Achter het hoofdaltaar vind je het praalgraf van de in Oostende overleden koningin Louise-Marie, de eerste Belgische koningin. Naast de kerk staat de 'peperbusse', de toren (1478) van de voormalige kerk die in 1896 afbrandde.
Telefoonnummer
059 70 17 19
Openingsuren

Dagelijks van 8.30 tot 12 u. en van 14.30 tot 17.30 u.

Amandine O.129
Wie in Oostende is, moet natuurlijk een heus schip bezocht hebben, en dat kan op dit prachtig gerestaureerde museumschip! De Amandine was de laatste Belgische IJslandvaarder. Het schip werd te water gelaten in 1962 en in 1995 uit de vaart genomen; het werd gerestaureerd door de vzw Maritieme Site Oostende, die er een interactief museum in heeft ondergebracht. Je ontdekt er niet alleen de Amandine zelf; je kunt er ook een schitterende documentaire film over de IJslandvisserij bekijken en de sfeer opsnuiven van het Oostendse vissersleven!
Telefoonnummer
Openingsuren
Dagelijks van 10 tot 17 u.
Website
http://www.zeilschipmercator.be
Twins Club

De inplanting in de duinen zorgt er­ voor dat deze 'surfersbar' zonder meer het mooist gelegen terras van de hele Belgische kust heeft. Wie ervan houdt naar de zee en de golven te turen en daar ook graag iets bij drinkt, zit hier perfect.

Telefoonnummer
059 33 07 97
Website
http://www.twinsclub.be
De Blauwe Sluis

De naam van deze bij fietsers populaire horecazaak is ontleend aan de sluis die in 1626 op de Noordede werd gebouwd en de afwatering van het achterliggende polderland onder controle houdt. Vooraan is er een gezellig praatcafé, achterin een restaurant. Ze serveren er 30 verschillende biersoorten. Die kun je bij mooi weer ook op het zonneterras proeven.

Telefoonnummer
0476 32 93 94
Website
http://www.blauwesluis.be
Maria-Hendrikapark

Het park is 37 hectare groot, werd eind 19de eeuw aangelegd in opdracht van Koning Leopold II en genoemd naar zijn echtgenote. Blikvangers in het park zijn het Spiegelmeer, de Koninginne- en Konijnenvijver.

Spuikom

Een spuikom liet men in vroegere tijden bij hoogwater vollopen om ze vervolgens bij laagwater met grote kracht te ledigen, zodat overtollig slib uit een nabije zeehaven verwijderd kon worden. De aanleg van deze in Oostende begon in 1900. De eerste proeven mislukten echter en na vernieling in WO I werd de spuiinrichting uiteindelijk nooit meer hersteld. Vandaag is er vooral watersportrecreatie.

Vistrap

Voor de meest verse vis en garnalen moet je aan de Oostendse ‘vistrap’ zijn - uniek aan de Belgische kust, aangezien in andere vismijnen particulieren niet welkom zijn. Ooit leidde een trap rechtstreeks naar de aanmerende vissersboten. Na renovatie van de Visserskaai verdween het trapje, maar in de volksmond bleef de naam. Dagelijks open, behalve op kerstdag, nieuwjaarsdag en als er storm op zee is geweest.

Groene 62

De Groene 62 is genoemd naar de vroegere spoorweg waarop dit fietspad werd aangelegd. In de 19de eeuw bracht Lijn 62 rijke Parijzenaren met de 'sneltrein' via Armentières, Ieper en Torhout naar Oostende. In de andere richting werd de trein gebruikt door West-Vlaamse seizoenarbeiders die naar Noord-Frankrijk trokken. In 1967, precies een eeuw na de ingebruikname, werd de spoorverbinding opgeheven.

Spinoladijk

Nergens aan de Belgische kust kun je dichter bij de vloedlijn fietsen dan langs de Spinoladijk. Het is ook een van de weinige stroken waar je nog een ononderbroken duinenrij vindt, zonder bebouwing. Heerlijk dus om zorgeloos uit te waaien, al moet je soms wel opletten voor opwaaiend zand.

Toon meer (+)Toon minder (-)

Al bij het begin van onze tijdrekening tekenden Romeinen present in Oudenburg. Ze bouwden er een indrukwekkend castellum of legerkamp. Daarmee is Oudenburg een van de oudste woonkernen in België. In 1084 stichtte Arnoldus, de patroon van de brouwers, er de Sint-Pietersabdij. De benedictijnenmonniken kregen het tijdens de geuzentijd zwaar te verduren. Ze bouwden in de 17de eeuw een nieuw complex, maar onder de Franse overheersing aan het einde van de 18de eeuw verdween het klooster voorgoed. De witgekalkte abdijhoeve met monumentale ingangspoort en duiventoren bleef wel bewaard, net als de abtswoning, waar nu het Romeins Archeologisch Museum is gevestigd. Je begint er aan een ritje dat je langs kanaal, zee, strand en polderland voert. Je maakt onderweg zelfs een boottochtje.

Wens je meer informatie over deze route (Roadbook, gpx-bestanden en praktische info)?

Al deze informatie vind je in de volgende gids:

Groot Fietsboek Vlaanderen (Langs de tofste terrassen)

Geniet ook van daguitstappen met Knooppunter

Deze fietsbijbel bundelt de mooiste knooppuntenfietsroutes in Vlaanderen. Bij elke tocht hoort een roadbook. Het biedt je alle informatie in de meeste compacte vorm: de startplaats, alle fietsknooppunten die je moet volgen op een rijtje, de afstand tussen die knooppunten en de situering van de bezienswaardigheden en horecazaken onderweg.


Alle roadbooks kun je, na registratie, gratis downloaden via deze website.

Voor de eerste keer bevat het Groot Fietsboek Vlaanderen tien XL-tochten. Met een gemiddelde lengte van 75 kilometer zijn deze routes bedoeld voor wie er een hele dag op uit wil trekken. Op deze manier worden niet alleen de iets sportievere fietsers, maar ook de e-bike adepten bediend.

€27,99

Heb je deze gids al ?

Na aankoop kun je jouw Knooppuntergids op deze website registreren. Zo krijg je toegang tot de meest actuele versie van de routes uit je gids en alle extra informatie en mogelijkheden. Je kunt je gids activeren met de persoonlijke unieke code die je vooraan in je boek terugvindt.