In en om Haantje-de-mooiste

De Haan · 72 km

Klik hier voor de korte versie van 42 km

De Haan · 42 km

Klik hier voor de lange versie van 72 km
West-Vlaanderen ·
Wenduine · Uitkerke · Dudzele · Koolkerke · Brugge · Varsenare · Houtave · Stalhille · Klemskerke · De Haan · Oostende · Bredene ·
Abdijschuur Ter Doest

In het mooie Lissewege, een van de tien mooiste dorpen van Vlaanderen, ligt de schitterende abdijschuur Ter Doest, het enige overblijfsel van de abdij die hier vroeger gevestigd was. De reuzenschuur is 56 m lang, 21 m breed en 17,5 m hoog. Indrukwekkend! En oud, want dit gebouw dateert van 1275. Vroeger was het dak bedekt met stro, nu met 38.000 Boomse dakpannen. Van 2001 tot 2003 werd het gebouw gerestaureerd. De schuur is dagelijks toegankelijk. Krijg je honger, dan kun je terecht in het restaurant in de boerderij. Sinds kort kun je er ook overnachten.

Telefoonnummer
050 54 40 82
Openingsuren

Dagelijks van 10 tot 17 u.

Website
http://www.lissewege.be
Tramstation

Hier sta je voor een uniek stukje kustarchitectuur! Dit tramstationnetje (1903) is immers nog het enig overblijvende Belgische tramstation uit de belle-époquetijd. Het is gebouwd in de typische villastijl die rond 1900 aan de kust zeer populair was. Nu huist de toeristische dienst in het beschermde station, ook al stopt hier dagelijks de kusttram nog.

Telefoonnummer
059 24 21 35
Openingsuren

Van april tot eind juni en in september-oktober dagelijks van 9.30 tot 12 u. en van 13.30 tot 17 u.; in juli en augustus dagelijks van 9.30 tot 18 u.; van november tot maart: op werkdagen van 9.30 tot 12 u. en van 14 tot 17 u., zondag van 10 tot 14 u.

Website
http://www.dehaan.be
Uitkerkse polder

Uitwaaien kan niet alleen op de dijk en het strand in Blankenberge maar ook in de achterliggende polders. In het ongerepte natuurgebied de Uitkerkse polder wordt alles gedaan om de natuur zo veel mogelijk te behouden en te respecteren. Het is een 1400 ha groot weidevogelgebied. 's Zomers verblijven er zeldzame weidevogels zoals grutto's, kluten, scholeksters, slobeenden, bergeenden en zomertalingen. 's Winters is de polder een toevluchtsoord voor duizenden overwinterende vriesganzen zoals kolgans en kleine rietgans. Je kunt er een aantal wandelroutes volgen of het gebied met de ter plaatste gehuurde fiets verkennen. De auto laat je het best achter op de randparkeerterreinen. Hier vind je ook de allereerste Groene Halte-wandeling waarbij je met bus en trein tot aan de wandelroute gebracht wordt. Over dit gebied vind je alle informatie op de website van het bezoekerscentrum. Zo kom je er te weten welke activiteiten er plaatsvinden en wat er te zien is in het bezoekerscentrum van de Uitkerkse Polder. De toegang tot het centrum is gratis.

Telefoonnummer
050 42 90 40
Website
https://www.natuurpunt.be/bezoekerscentrum/bezoekerscentrum-uitkerkse-polder
Villawijk 'de Concessie'

De Concessie, de historische villawijk die rond dat tramstation ontstond, dankt zijn naam aan het feit dat de Belgische staat het duinengebied in 1889 in 'concessie' of erfpacht gaf. Enkele bekende architecten, zoals Valentin Vaerwyck en Leo Ide, kregen de vrije hand om De Haan een eigen karakter te bezorgen. Het resultaat was een geslaagde combinatie van villa's in Normandische en Engelse trant, de zogenaamde Anglo-Normandische of 'cottage'-stijl, met witgeschilderde bakstenen, laagreikende daken en houten luiken en ramen met kleine vensters. Het zijn precies die architecturale pareltjes - én het ontbreken van hoogbouw op de zeedijk - die De Haan zo aantrekkelijk maken.

Telefoonnummer
059 24 21 34
Openingsuren

Doorlopend toegankelijk.

Website
http://www.visitdehaan.be
Twins Club

De inplanting in de duinen zorgt er­ voor dat deze 'surfersbar' zonder meer het mooist gelegen terras van de hele Belgische kust heeft. Wie ervan houdt naar de zee en de golven te turen en daar ook graag iets bij drinkt, zit hier perfect.

Telefoonnummer
059 33 07 97
Website
http://www.twinsclub.be
Bistro Du Phare

Zin in een tussenstop? Dan trek je ongetwijfeld de remmen dicht bij bistro Du Phare, vlak bij de Dampoort in Brugge. Dit bijzondere pand dateert uit de 15de eeuw en is volledig omringd door water, wat - zeker op het terras - voor een unieke sfeer zorgt. Du Phare heeft naast een gevarieerde drankkaart ook stevige gerechten en desserts in de aanbieding.

Telefoonnummer
050 34 35 90
Website
http://www.duphare.be
Fort van Beieren

Het provinciedomein Fort van Beieren (26 ha), gelegen op de buitenwal van wat ooit een fort was, dat begin 18de eeuw door Franse troepen werd opgericht naar aanleiding van de Spaanse Successieoorlog. Het aarden fort, waarvan de contouren goed bewaard zijn, heeft een stervormig grondplan. Errond ontwikkelde zich een bos- en weidelandschap.

Telefoonnummer
Hubertmolen
De Haan telt twee molens, waarvan eentje in deelgemeente Wenduine: de Hubertmolen. Deze kleine staakmolen is een vaste waarde in zijn omgeving, die trouwens de Molenwijk werd genoemd. Het is een uniek type voor Vlaanderen, uitgerust met een houten askop. De houten molen is gebouwd in 1880 door molenaar Jan Hubert en gerestaureerd in 1995 en 2006. Geregeld wordt er nog graan gemalen. Een bezoekje aan de molen is mogelijk. Meer informatie krijg je bij de toeristische dienst van De Haan.
Telefoonnummer
059 24 21 34
Openingsuren
Van april tot en met september: elke eerste zondag van de maand van 14 tot 17 u.; tijdens de Molenfeesten (de laatste zondag van juni) en Open Monumentendag: van 10 tot 12 u. en van 14 tot 16 u.
Website
http://www.dehaan.be
Sint-Bavo-en-Sint-Machutuskerk
Voor het ontstaan van de gotische Sint-Bavo-en-Sint-Machutuskerk moeten we terug naar de 13de-14de eeuw. De kerk werd in de 17de eeuw verbouwd en voorzien van een nieuw westwerk en een koor. Het interieur is beslist de moeite waard en bevat onder meer een polychroom houten drieluik uit de 16de eeuw. Neem ook zeker een kijkje bij het mooie zijaltaar, met een voorstelling van Onze-Lieve-Vrouw van de Rozenkrans.
Telefoonnummer
Beaufort

In De Haan zijn er tal van gezellige tearooms en koffiehuizen waar je o.a. terecht kan voor heerlijke pannenkoeken en wafels, lekkere koffie, een ontbijt als ideale start voor je fietstocht, …

Telefoonnummer
059 23 63 33
Website
http://www.beaufort.be
Grand Hotel Belle Vue

Een must voor een mondaine badplaats eind 19de eeuw was een 'grand hotel'. Om die titel te verdienen, moest het gebouw aan een zekere status voldoen. Grand Hôtel Belle Vue (1910), vlak bij de tramhalte, bestaat nog steeds.

Telefoonnummer
059 23 34 39
Website
http://www.hotelbellevue.be
Lisseweegs Vaartje

In de oude bedding van de Olievliet en dwars door de dorpsterp van Lissewege werd in de 13de eeuw het Vaartje gegraven. Zelfs tot 1930 werd het nog gebruikt als aanvoerweg van en naar zee. Tijdens de zomermaanden staan er duizenden bloemen langs de oevers. Het Lisseweegs Vaartje is jaarlijks dan ook een van de decors voor de openluchttentoonstelling 'Beelden in het Witte Dorp'.

Pallieterhof

Wat ooit een herenhoeve was, is sinds enkele jaren omgebouwd tot een tearoom en restaurant. Het stemmige interieur geeft uit op een aangename patio, waar het voor de fietser leuk pauzeren is. Je krijgt er dagverse producten op je bord en met een verwenkoffie voel je je inderdaad ... verwend! In de ruime tuin zijn er voor de kinderen ook een springkasteel en speeltoestellen. Ze serveren hier onder andere Agnus Tripel, Blanche de Namur, Tempelier en Corsendonk (Blond en Bruin) van het vat.

Telefoonnummer
059 44 56 53
Website
http://www.pallieterhof.be
Spuikom

Een spuikom liet men in vroegere tijden bij hoogwater vollopen om ze vervolgens bij laagwater met grote kracht te ledigen, zodat overtollig slib uit een nabije zeehaven verwijderd kon worden. De aanleg van deze in Oostende begon in 1900. De eerste proeven mislukten echter en na vernieling in WO I werd de spuiinrichting uiteindelijk nooit meer hersteld. Vandaag is er vooral watersportrecreatie.

Lange Nelle

De lichtflitsen van de ranke, blauw-witte vuurtoren Lange Nelle, 70 m hoog, zijn zichtbaar van op 27 zeemijl (50 km). Voorbij de toren bereik je het strand en kun je naar de schepen aan de einder turen.

Spinoladijk

Nergens aan de Belgische kust kun je dichter bij de vloedlijn fietsen dan langs de Spinoladijk. Het is ook een van de weinige stroken waar je nog een ononderbroken duinenrij vindt, zonder bebouwing. Heerlijk dus om zorgeloos uit te waaien, al moet je soms wel opletten voor opwaaiend zand.

Bezoekerscentrum Groenwaecke

Over de Uitkerkse Polder kom je alles te weten in het bezoekerscentrum van Natuurpunt, gelegen langs de Kuiperscheeweg. Er loopt een permanente tentoonstelling over fauna en flora in het gebied en voor zij die gewapend met kompas, verrekijker en opdrachtenboekje op ontdekking willen, zijn er 'poldertassen'. Verpozen kan in de cafetaria of op een bankje bij de vijver.

Telefoonnummer
050 42 90 40
Toon meer (+)Toon minder (-)

Mensen voelen zich altijd al tot het mysterieuze van de zee aangetrokken. Wandelaars, zwemmers en zeilers, maar ook fietsers trekken massaal naar zee. Ze vinden er steeds betere knooppuntverbindingen en vullen hun longen met jodiumrijke lucht, die goed is voor lichaam en geest. De plaats van afspraak voor deze daguitstap is De Haan, zonder meer de mooiste van alle Belgische badplaatsen. De kustgemeente is nooit een haantje-de-voorste geweest wat betreft beton en hoogbouw en bewaarde haar belle époque-stijl en rustige, authentieke karakter. Met het fraaie decor van het tramstationnetje en de Anglo-Normandische bouwstijl van het Grand Hotel Belle Vue, begin je aan een bijzondere fietstocht die je naar het al even authentiek gebleven achterland brengt. Wedden dat je deze fietstocht zult bekronen met een maximumscore?

Wens je meer informatie over deze route (Roadbook, gpx-bestanden en praktische info)?

Al deze informatie vind je in de volgende gids:

Groot Fietsboek Vlaanderen (Langs de tofste terrassen)

Geniet ook van daguitstappen met Knooppunter

Deze fietsbijbel bundelt de mooiste knooppuntenfietsroutes in Vlaanderen. Bij elke tocht hoort een roadbook. Het biedt je alle informatie in de meeste compacte vorm: de startplaats, alle fietsknooppunten die je moet volgen op een rijtje, de afstand tussen die knooppunten en de situering van de bezienswaardigheden en horecazaken onderweg.


Alle roadbooks kun je, na registratie, gratis downloaden via deze website.

Voor de eerste keer bevat het Groot Fietsboek Vlaanderen tien XL-tochten. Met een gemiddelde lengte van 75 kilometer zijn deze routes bedoeld voor wie er een hele dag op uit wil trekken. Op deze manier worden niet alleen de iets sportievere fietsers, maar ook de e-bike adepten bediend.

€27,99

Heb je deze gids al ?

Na aankoop kun je jouw Knooppuntergids op deze website registreren. Zo krijg je toegang tot de meest actuele versie van de routes uit je gids en alle extra informatie en mogelijkheden. Je kunt je gids activeren met de persoonlijke unieke code die je vooraan in je boek terugvindt.