Als een flandrien genieten van de Scheldevallei

Kwaremont · 51 km

Klik hier voor de korte versie van 27 km

Kwaremont · 27 km

Klik hier voor de lange versie van 51 km
Oost-Vlaanderen ·
Kluisbergen · Kwaremont · Melden · Leupegem · Oudenaarde · Ename · Nederename · Eine · Petegem-Aan-De-Schelde · Berchem · Kerkhove · Waarmaarde · Ruien ·
Archeologische site/park van Ename

Archeologie saai? Niets van! Dit archeologische park legt een boeiend stukje geschiedenis van deze streek bloot. Duik even mee in de tijd: op de rechteroever van de Schelde laat de Duitse keizer in Ename rond 974 een verdedigingspost bouwen. Aan de overzijde van de rivier lonken de Franse koning en zijn vazal, de graaf van Vlaanderen, immers naar dit gebied. In het spoor van de soldaten volgen kooplui en ontwikkelt de kern zich tot een belangrijke handelsnederzetting. In 1050 neemt de graaf van Vlaanderen Ename echter brutaal in en vestigt op de ruïnes een benedictijnenabdij om de rust te herstellen. De abdij zal meer dan 750 jaar het leven in het dorp bepalen, tot de Franse revolutionairen ze afschaffen en de abdij een steengroeve wordt. In dit archeologische park werden de grondvesten van deze abdij en van het havenstadje grotendeels weer voor je blootgelegd Dankzij een multimediaal 'Tijdsvenster' wandel je opnieuw door de oude gebouwen, net alsof het gisteren was! In 1998 werd dit technologische hoogstandje met de Vlaamse Monumentenprijs bekroond. Een bezoek aan de site wordt helemaal de moeite waard met een afstapje in het provinciaal museum Ename. Daar wordt de duizendjarige geschiedenis van het dorp verteld. Hou ook even halt bij de vroegromaanse Sint-Laurentiuskerk. Het is het enige gebouw uit het 10de-eeuwse verleden van Ename dat overeind gebleven is. Tot slot is er het Bos t'Ename, een ecologisch waardevol bos waar nog talrijke zichtbare sporen terug te vinden zijn van de eeuwenlange menselijke bedrijvigheid.

Telefoonnummer
055 30 90 40
Openingsuren

De site is het hele jaar door toegankelijk van dinsdag tot zondag, het 'Tijdsvenster' enkel van 1 april tot 31 oktober ofwel op afspraak.

Website
http://www.pam-ename.be
Centrum Ronde van Vlaanderen

Ook zo 'zot' van de koers? Dan kun je je hier naar hartenlust uitleven. Het Centrum Ronde van Vlaanderen is een multifunctioneel bezoekerscentrum dat onder meer een belevingsmuseum, een tentoonstellingsruimte, een filmauditorium, een museumshop en een wielerbrasserie omvat. In het museum word je met behulp van multimediale technieken, objecten, tekst en beeld ondergedompeld in de unieke Ronde van Vlaanderen-sfeer. Aan de balie is (fiets)toeristische informatie over de Vlaamse Ardennen beschikbaar. De bezwete wielertoerist kan hier ook terecht voor een frisse douche. Er zijn groepsbezoeken mogelijk met als gids ex-wielerkampioen Freddy Maertens.

Telefoonnummer
055 33 99 33
Website
http://www.crvv.be
Sint-Walburgakerk
Is er je bij het bewonderen van deze kerk iets opmerkelijks opgevallen? Goed gezien! De gotische Sint-Walburgakerk bestaat namelijk uit twee halve kerken, wat het verschil verklaart tussen het hoge schip enerzijds en het lagere koor anderzijds. Na het beklimmen van de toren moet je misschien even naar adem happen, maar de tocht is zeker de moeite waard: boven wacht je immers een schitterende beiaard met maar liefst 49 klokken!
Telefoonnummer
055 31 17 83
Openingsuren
Van juni tot september: van dinsdag tot zaterdag van 14.30 tot 17 u., donderdag eveneens van 10 tot 11 u., zondag van 14 tot 17.30 u. In april, mei en oktober: dinsdag, donderdag en zaterdag van 14.30 tot 17 u., donderdag eveneens van 10 tot 11 u.
Website
http://www.oudenaarde.be
Peloton Café

Deze gezellige taverne in het centrum van Oudenaarde maakt deel uit van het Centrum Ronde van Vlaanderen. De sfeer is er erg relax en je duikt er in een echt wielerbad. Wielerkampioenen zitten er vaak samen aan tafel met wielersupporters bij een typisch biertje van het huis, het Flandrien-huisbier, een echte aanrader. Je proeft hier niet alleen lekker bier en verzorgde brasseriegerechten waaronder garnaalkroketten Freddy, genoemd naar oud-wereldkampioen Freddy Maertens die in het Centrum trouw mee zorgt voor boeiende rondleidingen. Je kunt er zowaar met deze kampioen een praatje slaan terwijl je 'zijn' garnaalkroketten' proeft... Maar ook de Spaghetti Boonaise en de Coupe Koppenberg zijn niet te versmaden. Geniet hier echter niet alleen van een lekker biertje en een bijbehorende eenvoudige, steeds lekkere schotel maar ook van de locatie. Het café is bijzonder sfeervol ingericht met tal van authentieke wielertruitjes van grote wielerkampioenen, bidons, een zee van foto's, en tal van andere memorabilia. Ook niet-wielerliefhebbers genieten hier van de bijzondere sfeer. Bovendien kun je er op een groot scherm de wielerwedstrijden live volgen.

Telefoonnummer
055 33 99 33
Website
http://www.crvv.be
Mirabrug

Dit is de brug, waartegen in de roman van Streuvels – en in het echt! – zoveel verzet was, bang als de Ruggenaars waren voor de moderne tijden ... Onder de titel 'Mira' werd De Teleurgang van de Waterhoek in 1971 verflmd. Daarin maakten Jan Decleir en Willeke van Ammelrooy hun speelfilmdebuut.

Telefoonnummer
Oude Kwaremont

Met een hoogteverschil van 93 m en een totale lengte van 2,2 km, waarvan 1600 m smalle kasseiweg, is de Oude Kwaremont een van de lastigste hellingen in de Ronde van Vlaanderen. De Kwaremont is sedert 1974 onafgebroken in het wedstrijdboek opgenomen.

Telefoonnummer
Kwaremont

Gelegen in de ongerepte schoonheid van de Vlaamse Ardennen oogt Kwaremont, met zijn witte kerkje bovenop de heuvel, als een schilderij van Valerius de Saedeleer. Die woonde en werkte weliswaar in het nabije Etikhove. In Kwaremont zelf had je Gies Cosyns. Minder bekend, maar toch ook best een fijnbesnaarde schilder. En tegelijk burgemeester. Hij was het die halfweg vorige eeuw het idee opperde om zijn magnifieke geboorteplaats op de kaart te zetten als ‘kunstenaarsdorp’.

Abdij van Beaulieu

Ooit had de Karolingische koning Karel de Kale in Petegem nabij de Schelde een luxueus kasteel. In de Middeleeuwen streken in datzelfde Petegem Vlaamse feodale heren en exponenten van de topadel neer. Naar het einde van de 13de eeuw toe, drukte Gwijde van Dampierre een diepe stempel op dorp en omgeving. Gwijde kocht de heerlijkheid Petegem voor zijn gade Isabella van Namen, die op loopafstand van de Scheldeburcht in 1290 een vrouwenklooster liet bouwen. Het was in die tijd dat burcht en omgeving aan hun naam kwamen : de site was zo mooi dat alleen "Bello loco" of "Beaulieu" chic genoeg klonk. Tot in 1783, toen keizer Jozef II het klooster meedogenloos afschafte, de nonnen verjoeg en de gebouwen grotendeels liet afbreken. Alleen inrijpoort, gastenkwartier, kapelaanshuis en enkele bijgebouwen ontkwamen aan de kaalslag. Beaulieu is tot op vandaag synoniem voor kunstig gerestaureerde gebouwen midden in een vlak maar overheerlijk Scheldelandschap.

In de Zon

Een pleintje met een wit kerkje en een dorpscafeetje; Vlaamser kan het niet. Op het schilderachtige Kwaremontplein heet dat café In de Zon: een gezellig ouderwetse herberg met een kleine, houten toog zonder tapkranen en een Leuvense stoof. Let ook op het glaswerk boven de ingangsdeur. Prachtig, toch?

Telefoonnummer
0485 03 23 71
Monument Karel van Wijnendaele

Als journalist, auteur, ploegleider en manager injecteerde Karel van Wijnendaele Vlaanderen met het wielervirus. Nadat hij in 1912 hoofdredacteur werd van het pasopgerichte 'Sportwereld', pakte hij, om de verkoop van de krant aan te zwengelen, een jaar later uit met de allereerste Ronde van Vlaanderen. Zijn schrijfsels lazen als een roman en werden gretig afgenomen. 'Koarle' werd bijzonder populair, in zoverre zelfs dat sommigen beweren dat niet Hendrik Conscience, maar wel Van Wijnendaele zijn volk leerde lezen ...

Telefoonnummer
d' Oude Hoeve

D'Oude Hoeve: nog zo'n typisch landelijk cafeetje van weleer. Het dateert van het midden van de 19de eeuw en werd in 2015 helemaal gerenoveerd zonder afbreuk te doen aan het authentieke karakter. Ze serveren er o.a. LeFort en Ename van 't vat.

Telefoonnummer
055 61 39 60
Onze-Lieve-Vrouw van Pamelekerk
Wie zijn oog laat vallen op deze fraaie 13de-eeuwse kerk, opgetrokken in Doornikse hardsteen, heeft meteen een schitterend voorbeeld van Scheldegotiek gezien. Ook binnen valt heel wat te beleven: je kunt niet naast de 16de-eeuwse eiken renaissancebiechtstoel kijken, en ook twee 17de-eeuwse wandtapijten met 'verdure' trekken meteen de aandacht. De kerkschat omvat een kelk van verguld zilver van 1610, een processiekruis van Maille en een ciborie van 1788.
Telefoonnummer
055 20 82 54
Openingsuren
Van juni tot augustus: zaterdag van 14 tot 17.40 u.
Website
http://dekenaat-oudenaarde.be
Toon meer (+)Toon minder (-)

Kwaremont behoort tot het selecte kransje van mooiste dorpjes van Vlaanderen. Gecharmeerd door zijn idyllische ligging op de flanken van de gelijknamige helling, vestigden er zich destijds veel kunstenaars. Tegenwoordig is Kwaremont vooral bekend van de koers. Zowat alle voorjaarswedstrijden hebben de 2200 m lange kasseihelling langs de Broektestraat en de Schilderstraat in hun parcours. De apotheose is telkens weer de Ronde van Vlaanderen, waarin de Oude Kwaremont meermaals voorkomt en hij in de fnale als een na laatste helling beklommen wordt. Denk nu maar niet dat je voor deze fietslus even hard moet trainen als Wout van Aert en Lotte Kopecky. Je krijgt namelijk een ritje voorgeschoteld dat, op die ene kuitenbijter na, zo vlak is als een biljartlaken. Met een prachtige rit langs de Schelde erbovenop.

Wens je meer informatie over deze route (Roadbook, gpx-bestanden en praktische info)?

Al deze informatie vind je in de volgende gids:

Groot Fietsboek Vlaanderen (Langs de tofste terrassen)

Geniet ook van daguitstappen met Knooppunter

Deze fietsbijbel bundelt de mooiste knooppuntenfietsroutes in Vlaanderen. Bij elke tocht hoort een roadbook. Het biedt je alle informatie in de meeste compacte vorm: de startplaats, alle fietsknooppunten die je moet volgen op een rijtje, de afstand tussen die knooppunten en de situering van de bezienswaardigheden en horecazaken onderweg.


Alle roadbooks kun je, na registratie, gratis downloaden via deze website.

Voor de eerste keer bevat het Groot Fietsboek Vlaanderen tien XL-tochten. Met een gemiddelde lengte van 75 kilometer zijn deze routes bedoeld voor wie er een hele dag op uit wil trekken. Op deze manier worden niet alleen de iets sportievere fietsers, maar ook de e-bike adepten bediend.

€27,99

Heb je deze gids al ?

Na aankoop kun je jouw Knooppuntergids op deze website registreren. Zo krijg je toegang tot de meest actuele versie van de routes uit je gids en alle extra informatie en mogelijkheden. Je kunt je gids activeren met de persoonlijke unieke code die je vooraan in je boek terugvindt.