Een vissersdorp zonder haven

Boekhoute · 46 km

Klik hier voor de korte versie van 29 km

Boekhoute · 29 km

Klik hier voor de lange versie van 46 km
Oost-Vlaanderen ·
Boekhoute · Bassevelde · Assenede ·
Kasteel Ter Leyen

In het eenvoudige vissersdorpje Boekhoute ontdek je achter de kerk dit schitterende waterkasteel Ter Leyen. In de 15de eeuw stond hier al een eerste versterkte boerderij, pas later is er sprake van een kasteel. Het kasteel, de gracht, de tuin, het koetshuis en de nabijgelegen portierswoning ademen een echte kasteelsfeer. Je kunt hier verblijven; een Nederlands paar baat het kasteel uit als vakantieverblijf en organiseert er zakelijke en andere feestelijke evenementen.

Telefoonnummer
09 373 62 75
Openingsuren

Het kasteel wordt verhuurd als vakantieverblijf.

Website
http://www.kasteelterleyen.nl
Eetcafé 't Spoor
Ooit was er in Boekhoute een haven; een oude vissersboot in het centrum is daarvan nog de stille getuige. Aan de rand van het dorp ontdek je het Eetcafé 't Spoor. Een gezellig en sfeervol eetcafé waar gastheer Philip lekkere schotels bereidt en gastvrouw Chantal je een warm onthaal biedt. Het interieur is warm en een tikkeltje verrassend ingekleed. Je waant je hier zowaar te midden van een heksensabbat. Talrijke heksenpoppen zweven immers boven je hoofd en wie het juiste aantal raadt krijgt zowaar een traktatie van het huis! Om de drie maanden wijzigt het interieur maar heksen blijven een constante. Chantal en Philip hebben nog meer verrassingen in petto in de periode voor Halloween, dan krijgt het interieur een Halloweenkleedje. Behalve talrijke bieren waaronder het bijzondere heksenbier De Zotte Heks, een amberkleurig bier van 't vat, sieren ook cocktails en sterkere dranken de kaart. Op die kaart staan ook ribbetjes en de specialiteit van het huis... een heksenstoofpotje of wat had je gedacht?! En bij goed weer is er voor en achter een groot terras.
Telefoonnummer
09 373 57 10
Openingsuren
Van woensdag tot vrijdag vanaf 12 u., zaterdag en zondag vanaf 11 u.
Website
http://www.tspoor.be
Brasserie De Kring

Het terras van De Kring is een goede plek om even te verpozen. In De Kring vind je een uitgebreide bierkaart, maar je kunt er bv. ook een stevige garnaalschotel proeven.

Telefoonnummer
09 373 70 88
t Bonjourke

De met een dubbele bomenrij omzoomde hoofdstraat van Bassevelde heeft de allures van een laan, maar heet toch gewoon 'Dorp'. Hier vind je 't Bonjourke, een gezellig dorpscafé waar je ook de kleine en grote honger kunt stillen. Ze serveren er o.a. een huisbiertje, Den Kwezel, gebrouwen door Den Tseut in het nabije Oosteeklo.

Telefoonnummer
0471 28 58 01
Openingsuren

Van vrijdag tot maandag.

Boekhoute

Vandaag ligt Boekhoute te midden van de polders, maar tot een halve eeuw geleden was het via de Braakman, een zijarm van de Westerschelde, verbonden met de open zee. Dagelijks kozen zo'n vijftig Boekhoutse sloepen het ruime sop voor de mossel- en garnaalvangst. De 14 m lange garnaalschuit op het dorpsplein, de Isabella BOU 8, herinnert aan die tijd.

Telefoonnummer
Dodendraad

Op de landsgrens kom je langs een reconstructie van de gevreesde 'dodendraad', de bijna 450 km lange elektrische versperring (2000 volt!) die de Duitsers tijdens de Eerste Wereldoorlog optrokken tussen België en het neutrale Nederland. Spionnen en smokkelaars probeerden toch de overkant te bereiken, zoals hier onder de dijk door.

Telefoonnummer
Sassevaart

De geschiedenis van Sas van Gent hangt nauw samen met die van de stad Gent en haar zoektocht naar een verbinding met de Westerschelde en de zee. In 1549 gaf keizer Karel V de toelating om vanuit zijn geboortestad de Sassevaart te graven. Daarvoor moest zo'n 20 km noordwaarts Gent de Graaf Jansdijk doorbroken worden met een sluis of sas. Rond die sluis ontstond een kleine nederzetting, die zou uitgroeien tot Sas van Gent. Maar omdat de scheepvaart op de Westerschelde na de Vrede van Münster in 1648 werd geblokkeerd, had het kanaal tijdelijk geen nut meer. Pas bij de hereniging van de Nederlanden in 1815 kon weer gedacht worden aan een verbinding naar zee - het huidige kanaal Gent-Terneuzen.

Telefoonnummer
Schepentrekker

Langs de Westkade staat een grote bronzen schepentrekker, ter herinnering aan de tijd dat schepen bij het in- en uitvaren van de sluis - of het sas - in Sas van Gent nog door menselijke kracht gebeurde. Overigens werd het bijna 500 jaar oude kanaal constant aangepast, opnieuw getraceerd en vooral aanzienlijk verbreed.

Telefoonnummer
Vliethoeve

Te midden van het Asseneedse krekengebied ligt de Vliethoeve, een melkvee- en akkerbouwbedrijf met een terras. Tussen de koeien en het groen kun je er genieten van de specialiteiten van de boerderij en andere lokale producten zoals hoeve-ijs, gebak, wafels, pannenkoeken en Tseut-bier.

Telefoonnummer
09 344 31 97
Openingsuren

Van donderdag tot maandag.

Website
http://www.mmm-eetjesland.be
Kreken van Assenede
Grote Geul, Rode Geul, Hollands Gat en de Bodemloze Put zijn de belangrijkste kreken in Assenede. Deze waterplassen zijn eeuwenoud en het gevolg van grote overstromingsgolven. Ook Assenede had tot in de late middeleeuwen een open verbinding met de zee. Vooral de derde grote overstromingsgolf in 1808 zorgde voor het ontstaan van de huidige kreken in het Meetjesland. Nu zijn de kreken ideaal voor passieve recreatie, zoals wandelen, fietsen, vissen en bepaalde watersporten. Ze zijn uniek en ecologisch bijzonder waardevol. De rietkragen zijn ideale broed- en overwinteringsgebieden voor heel wat vogels.
Telefoonnummer
09 373 60 08
Website
http://www.assenede.be
Notelaarsbrug

De oorspronkelijke Notelaarsbrug werd na de Tweede Wereldoorlog geïnstalleerd als tijdelijke brug. De stalen vakwerkbrug werd in tussentijd echter nooit vervangen en was bijgevolg niet aangepast aan steeds meer en zwaarder verkeer. Tijdens een grondige inspectie door de waterwegbeheerder werd enkele jaren geleden ernstige slijtageschade vastgesteld. De brug werd vervolgens uit veiligheidsoverwegingen afgesloten voor het verkeer en nadien ook afgebroken. In maart 2018 startte De Vlaamse Waterweg nv met de bouw van de nieuwe Baileybrug. Het voordeel van dit type brug is dat de brug bijzonder snel en efficiënt kon opgebouwd worden aan de hand van een aantal  standaardonderdelen die hergebruikt werden. De landhoofden werden volledig vernieuwd zodat de brug opnieuw zwaar verkeer tot 25 ton aankan.

In den Vlaemschen Pot

Op het charmante driehoekige dorpspleintje van Phlippine vind je een authentiek dorpscafé, met een ruim terras onder de bomen. Uiteraard kan je hier mosselen smullen!

Telefoonnummer
+31 115 491 511
Toon meer (+)Toon minder (-)

Het Meetjesland is een land van littekens in de vorm van grillige kreken, die overbleven na het woeste watergeweld van de nabije Westerschelde en de Noordzee. Eeuwenlang werd dit vlakke land getrofen door zware stormvloeden en overstromingen, soms spoelden hele dorpen weg. Door de aanleg van dijken en afwateringskanaaltjes probeerden de inwoners het water in bedwang te houden. Beetje bij beetje werd de zee teruggedrongen en achter de dijken ontstond vruchtbaar polderland en ook een prachtige regio om te fetsen. Maar er was ook een keerzijde: de mensen verbraken hun rechtstreekse verbinding met de zee. Dorpen als Boekhoute en het Zeeuwse Philippine zagen op die manier zelfs hun vissershaven verdwijnen.

Wens je meer informatie over deze route (Roadbook, gpx-bestanden en praktische info)?

Al deze informatie vind je in de volgende gids:

Groot Fietsboek Vlaanderen (Langs de tofste terrassen)

Geniet ook van daguitstappen met Knooppunter

Deze fietsbijbel bundelt de mooiste knooppuntenfietsroutes in Vlaanderen. Bij elke tocht hoort een roadbook. Het biedt je alle informatie in de meeste compacte vorm: de startplaats, alle fietsknooppunten die je moet volgen op een rijtje, de afstand tussen die knooppunten en de situering van de bezienswaardigheden en horecazaken onderweg.


Alle roadbooks kun je, na registratie, gratis downloaden via deze website.

Voor de eerste keer bevat het Groot Fietsboek Vlaanderen tien XL-tochten. Met een gemiddelde lengte van 75 kilometer zijn deze routes bedoeld voor wie er een hele dag op uit wil trekken. Op deze manier worden niet alleen de iets sportievere fietsers, maar ook de e-bike adepten bediend.

€27,99

Heb je deze gids al ?

Na aankoop kun je jouw Knooppuntergids op deze website registreren. Zo krijg je toegang tot de meest actuele versie van de routes uit je gids en alle extra informatie en mogelijkheden. Je kunt je gids activeren met de persoonlijke unieke code die je vooraan in je boek terugvindt.