In de buik van la Flandre profonde

Aalter · 71 km

Klik hier voor de korte versie van 45 km
Oost-Vlaanderen ·
Bellem · Oostwinkel · Ronsele · Zomergem · Merendree · Nevele · Meigem · Zeveren · Vinkt · Poeke · Lotenhulle ·
't Hoveke

Langs de Meigemse Meerskant ga je spontaan in de remmen voor het prachtig buitenterras van ’t Hoveke, een koffiehuis met fietsvriendelijk label. Je komt er terecht bij Paul Van Gompel, een vaak bekroonde keramist en gespecialiseerd in Japanse raku en rookstook. Naast zijn artistieke werk maakt hij ook handgedraaide gebruiksvoorwerpen. Logisch dus dat in ’t Hoveke alles wordt geserveerd in of op zelfgemaakt aardewerk van de patron: engelenkoffie, poffertjes, ijscoupes en taart - evenzeer huisbereid, zij het dan door zijn keukenprinses Lea. In ’t Hoveke is er ook een kunstgalerij en een winkeltje met keramiek.

Telefoonnummer
09 386 50 71
Website
www.pottenbakkerij-thoveke.net
Drongengoed
Met zijn 552 ha is het Drongengoed het grootste aaneengesloten bos van Oost-Vlaanderen. Niet alleen kun je wandelen en fietsen in het Drongengoed, maar je kunt er ook een bezoek brengen aan de centraal gelegen Drongengoedhoeve. Op zaterdag kun je een kijkje nemen in pottenbakkersatelier Cuesta, en op zondagnamiddag zie je er de ambachtelijke bakker aan het werk en kun je broodjes kopen en proeven. Je kunt het Drongengoed ook leren kennen met een natuurgids; daarvoor neem je contact op met de uitbaters van de boerderij. Een deel van het bos is militair domein (214 ha) met een vliegveld, dat vroeger tot de NAVO behoorde. Sinds 1993 is het een militair oefenterrein, zonder permanente militaire aanwezigheid. Het vliegveld wordt momenteel gebruikt voor de sportvliegerij.
Telefoonnummer
09 325 09 80
Website
http://www.drongengoedhoeve.be
Sint-Radegundiskerk

In heel Vlaanderen is er welgeteld één kerk met de naam Heilige Radegundis, namelijk die van Merendree, De oudste delen ervan dateren uit de 12de eeuw en werden deels op oude funderingen gebouwd. Radegundis was een Merovingische koningin en leefde in de eerste helft van de 6de eeuw, wat bevestigt dat er op deze plaats al veel vroeger een kerk stond.

Telefoonnummer
Het Verdronken Eiland

Merendree is een dorp met een van de gezelligste pleintjes van het Meetjesland. Een leuk terras om te genieten van de plaatselijke sfeer is die van Het Verdronken Eiland. Ze serveren er een goede trappist of een ander drankje, bovendien ook kleine versnaperingen zoals een croque uit het vuistje of een bordje gefrituurde calamares, Spaanse ham enz.

Telefoonnummer
0471 72 27 62
Openingsuren

Van dinsdag tot zaterdag: vanaf 16 u., zondag vanaf 10 u.

Website
http://verdronkeneiland.be
Geboortehuis / Gedenkplaat Cyriel Buysse

Nevele is het dorp van het bekende wielergeslacht Planckaert, maar bracht ook een hele reeks auteurs voort, zoals Rosalie en Virginie Loveling. Een derde zus Loveling was de moeder van Cyriel Buysse (1859-1932), de bekendste van allemaal. In de huidige Cyriel Buyssestraat 38 (het geboortehuis van Buysse) is een gedenkplaat en op het marktplein staat een monument ter ere van de schrijver. Buysse was een maatschappelijk geëngageerd auteur en schreef in de naturalistische traditie van Zola over het machtsmisbruik door kerk en kapitaal. Van zijn omvangrijk oeuvre zijn de roman Het recht van de sterkste en het toneelstuk Het gezin Van Paemel de bekendste titels. Enkele dagen voor zijn dood ontving Buysse de titel van baron.

Monument Mei '40

Vinkt sleept als dorpsgemeenschap een droevige historie mee. Bij het begin van de Tweede Wereldoorlog hielden de oprukkende Duitse troepen er ongeziene razzia’s. Soldaten meenden namelijk dat ze werden beschoten door burgers. Louter gebaseerd op geruchten ondernamen ze op 27 mei 1940 vergeldingsacties. Onschuldige burgers werden uit hun huizen gedreven, mannen en vrouwen gescheiden. Aan de muur van de pastorij werden 16 inwoners geëxecuteerd. Elders in het dorp moesten mannen hun eigen graf delven. In totaal stierven in Vinkt en het nabije Meigem die dag 111 burgers. De jongste was een tiener, de oudste een negentiger. Naast de kerk herinnert een monument aan dit drama. Om stil van te worden.

Kasteel van Poeke

Met zijn met bollen bekroonde hoektorens, zijn vele ramen en zijn rozerode bepleistering kan het kleine Poeke wellicht bogen op een van de mooiste rococokastelen van Vlaanderen. Vast staat dat hier al in de 14de eeuw een burcht stond. Het jaartal 1750 op de gevel verwijst naar de ingrijpende verbouwingswerken die burggraaf Charles Florent Idesbald de Preudhomme d'Hailly liet uitvoeren. Het was trouwens ook deze burggraaf die de parktuin met indrukwekkende dreven rond het waterkasteel liet aanleggen. In 1872 kocht baron Victor Pycke de Peteghem het kasteeldomein en hij startte meteen met grote verbouwingswerken: een derde verdieping en een hoger dak werden voorzien. Ook de tuin werd helemaal heraangelegd en, als fervent jager, liet de Peteghem een ronde, verwarmde hondenkennel bouwen. Het waterkasteel is als monument en de tuin als landschap beschermd. Je kunt de kasteeltuin vrij bezoeken.

Telefoonnummer
051 68 83 00
Openingsuren

Het kasteel is open tijdens culturele evenementen; het park is vrij toegankelijk.

Website
http://www.poeke.net
Bistro Jerome

Bistro Jerome is gelegen in het hart van Nevele. Je kan er lekker tafelen in een open en gezellig interieur of op het terras. In 2016 werd het pand volledig gerenoveerd, met behoud van het authentiek karakter.

Telefoonnummer
09 310 45 77
Kraenpoel

Ter compensatie van het derde en vierde spoor op de (drukke) lijn tussen Brugge en Gent werd er  eind 2017 8 hectare nieuw bos aangeplant op Bellems grondgebied. Tussen al dat groen ligt nog de 22 hectare grote Kraenpoel. Het is een oude veldvijver die wellicht in de 13de eeuw ontstond.

Artemeersmolen

De ronde, stenen korenwindmolen dateert van 1810 en staat pal op de grens van Oost- met West-Vlaanderen. Onder de naam 'Flourpower' wordt hij nog altijd gebruikt als bakkersmolen - het eeuwenoude molenaarsambacht in moderne stijl.

Website
https://www.flourpower.be
Drongengoedhoeve

Midden in het bos ligt de hoeve (1746) van de paters norbertijnen van de Abdij van Drongen, die ooit het hele gebied ontgonnen - vandaar ook de naam Drongengoed. De spreuken van de abdij - Vita Brevis - en abt De Stoop - Corda Juncta Cordibus - zie je nog in de wapenschilden boven de poort. De duiventoren en twee poortgebouwen zijn van een recentere datum. Bij de hoeve vind je ook een horecazaak, een toeristische infobalie en een kruidentuin.

Website
https://www.drongengoedhoeve.be
Monument Vliegveld Ursel

Langs de Kleine Dries zie je de uitgewerkte silhouetten van een vliegtuig en enkele zwaluwen, verweven in de kettingen van een boogconstructie – een verwijzing naar de grote vliegtuigloodsen uit de Tweede Wereldoorlog. Het monument staat namelijk op de plaats waar zich in Ursel tussen 1940 en 1955 de start- en landingsbaan van een militair vliegveld bevond.

Toon meer (+)Toon minder (-)

Tijdens deze tocht maak je uitgebreid kennis met het Land van Nevele. Het is de streek die Cyriel Buysse (1859-1932) beschreef in zijn naturalistische romans en toneelstukken, een streek van arme pachters en boeren. Het uitzicht is in deze regio een eeuw later niet veel veranderd. Wat niet betekent dat het in de buik van la Flandre profonde niet aangenaam fietsen is. Integendeel, ver weg van toeristische hotspots struin je er 'boerenstebuiten' door een sober en sereen landschap, langs scheefgezakte hoeves, werkmanshuisjes en verstilde dorpen als Meigem, Zeveren en Lotenhulle. Onderweg word je ook wel eens verrast door een stevige lap bos, zoals het Drongengoed of het Kasteel van Poeke. Tussendoor geniet je een hele tijd van het jaagpad langs het Schipdonkkanaal.

Wens je meer informatie over deze route (Roadbook, gpx-bestanden en praktische info)?

Al deze informatie vind je in de volgende gids:

Groot Fietsboek Vlaanderen (Langs de tofste terrassen)

Geniet ook van daguitstappen met Knooppunter

Deze fietsbijbel bundelt de mooiste knooppuntenfietsroutes in Vlaanderen. Bij elke tocht hoort een roadbook. Het biedt je alle informatie in de meeste compacte vorm: de startplaats, alle fietsknooppunten die je moet volgen op een rijtje, de afstand tussen die knooppunten en de situering van de bezienswaardigheden en horecazaken onderweg.


Alle roadbooks kun je, na registratie, gratis downloaden via deze website.

Voor de eerste keer bevat het Groot Fietsboek Vlaanderen tien XL-tochten. Met een gemiddelde lengte van 75 kilometer zijn deze routes bedoeld voor wie er een hele dag op uit wil trekken. Op deze manier worden niet alleen de iets sportievere fietsers, maar ook de e-bike adepten bediend.

€27,99

Heb je deze gids al ?

Na aankoop kun je jouw Knooppuntergids op deze website registreren. Zo krijg je toegang tot de meest actuele versie van de routes uit je gids en alle extra informatie en mogelijkheden. Je kunt je gids activeren met de persoonlijke unieke code die je vooraan in je boek terugvindt.