Fietstocht met koninklijke allures

Tervuren · 50 km

Klik hier voor de korte versie van 34 km

Tervuren · 34 km

Klik hier voor de lange versie van 50 km
Vlaams-Brabant ·
Tervuren · Overijse · Huldenberg · Loonbeek · Sint-Agatha-Rode · Sint-Joris-Weert · Vaalbeek · Blanden · Oud-Heverlee · Korbeek-Dijle · Leefdaal · Vossem ·
Standbeeld Justus Lipsius

Op het dorpsplein van Overijse staat een standbeeld van Justus Lipsius. Deze humanist werd hier in 1547 geboren en zou een belangrijke hoogleraar worden aan verschillende Europese universiteiten, waaronder die van Leuven. Hij stierf in deze laatste stad in 1606. Het geboortehuis van deze Joost Lips staat bij het marktplein.

Smeysberg

Met een stijgingspercentage van 17 % is dit de zwaarste helling uit de streek. Sportieve wielertoeristen komen er zich graag meten met de zwaartekracht.

Park van Tervuren

Tervuren is zonder meer rijk aan natuurmonumenten. Een daarvan is de Warande of het park van Tervuren, een plek waar je geschiedenis en natuur hand in hand ziet gaan: ooit was dit het jachtgebied van de hertogen van Brabant. Het enige restant van de omwalling van het park is de 17de-eeuwse Leuvensepoort. Het noordelijke gedeelte van het park is een fraaie Franse tuin met beelden, kleurrijke bloembedden en tal van vijvers. Centraal ligt een beboste heuvelrug. Aan de zuidelijke kant van de heuvel bevindt zich een natuurlijker parkgedeelte. In het park staat ook de barokke Sint-Hubertuskapel.

Telefoonnummer
02 76 20 81
Openingsuren

Van zonsopgang tot zonsondergang.

Website
http://www.natuurenbos.be/nl-BE/Domeinen/Vlaams-Brabant/Park_van_Tervuren.aspx
AfricaMuseum

Na een jarenlange restauratie is het vernieuwde AfricaMuseum een bezoek zeker waard. Het museum schetst een beeld van het hedendaagse, ontvoogde Afrika in een gebouw met een koloniaal verleden. Via de ondergrondse gang kom je in de kelders van het oude koninklijke museum. Er is een permanente tentoonstelling. Op de benedenverdieping vind je vijf thematentoonstellingen, voornamelijk opgebouwd rond Centraal-Afrika en met respect voor de ontvoogding van Afrika. Het verhaal van het museum begint bij de wereldtentoonstelling van 1897 in Brussel. Koning Leopold II organiseerde een koloniale tentoonstelling in het Koloniënpaleis. Dit gebouw barstte al snel uit zijn voegen. Een nieuw Congomuseum moest soelaas bieden. De koning overleed voor de werken voltooid waren. Het was zijn zoon  Albert I die het museum op 30 april 1910 plechtig opende.

Telefoonnummer
02 769 52 11
Website
http://www.africamuseum.be
Dru!f - Huis van de tafeldruif

Interactief, kindvriendelijk en leerrijk. Dru!f is hét bezoekerscentrum van de druivenstreek dat je gezien moét hebben. Ontdek het rijke verleden achter onze smaakvolle tafeldruif in de gloednieuwe interactieve tentoonstelling met actieve spelletjes voor kinderen. Voor een hapje en een drankje kun je terecht in taverne Den Bonten Os op de benedenverdieping. Heb je daarna nog zin in een fietstocht, een wandeling of een bezoek aan een serrist? Ontdek de recreatieve, culturele en gastronomische troeven van de druivenstreek in de toeristische bezoekersruimte. Ben je nieuwsgierig of heb je vragen over het verleden van Overijse? De heemkundige kring De Beierij van IJse helpt je graag op weg in haar lokaal op de zolderverdieping. Hun archief is in de loop der jaren uitgegroeid tot een waar erfgoeddepot met een schat aan informatie.

Telefoonnummer
02 785 33 75
Openingsuren

Van dinsdag tot vrijdag van 13 tot 18 u., zaterdag, zon- en feestdagen van 10 tot 18 u.

Website
http://www.overijse.be
Agua Dulce

Agua dulce is gelegen aan de vijvers van de "Zoete Waters" en het Meerdaelwoud. De gevarieerde kaart bevat een ruim aanbod aan vleesgrillades, seizoensgerechten, salades, pastas, verse visgerechten en bovenal meer dan 20 verschillende scampibereidingen. 's Zomers kan je genieten vanop het zonovergoten terras met een schitterend uitzicht op het water en de bossen.

Telefoonnummer
016 47 10 27
Website
http://www.aguadulce.be
Zoete Waters

De Zoete Waters in Oud-Heverlee zijn een oase van rust, op een steenworp van de historische stadskern van Leuven. Deze vijvers, die dateren uit de 16de eeuw, liggen in de bronrijke en moerassige vallei van de Vaalbeek, geprangd tussen Heverleebos en het Meerdaalwoud. Je kunt er heerlijk wandelen of een roeibootje huren. De aanleg van de dammen en de vijvers diende hoogstwaarschijnlijk om greep te krijgen op het water.

Telefoonnummer
016 38 88 30
Openingsuren

Van de paasvakantie tot de herfstvakantie, dagelijks van 10 tot 18 u. In juli en augustus tot 20 u.

Website
http://www.oud-heverlee.be
Meerdaalwoud

Samen met het aansluitende Heverleebos is het Meerdaalwoud een van de grootste bosgebieden van Vlaanderen (bijna 2050 ha). Er leidt slechts één grote weg door het bos. Je kunt er dus heerlijk rondwandelen in volmaakte stilte en rust. Het Meerdaalwoud is vooral interessant om zijn diverse bomenbestand: inlandse eik, beuk, es, esdoorn, berk en grove den. De Speelberg in Sint-Joris-Weert is de ideale vertrekplaats voor een leuk bosuitstapje. Er is parkeerplaats, sanitair (ook voor rolstoelgebruikers), een picknickplaats met barbecue (vergeet dan zeker je houtskool niet mee te brengen) en vlakbij ook een grote losloopzone voor honden. Aan de Speelberg vind je bovendien de speelzone Everzwijnbad, perfect om met kinderen naartoe te trekken. De reuzenmikado, de 30 meter lange slang van gebogen kastanjehout en zoveel meer maken van je bosbezoek een echte beleving voor jong en oud.

Telefoonnummer
016 23 05 58
Openingsuren

Van zonsopgang tot zonsondergang.

Website
http://www.meerdaalwoud.be
Eetcafé De Plataan

In het nostalgisch eetcafé De Plataan vind je rust en gezelligheid. Je kan er genieten van seizoensgebonden bieren en de 'Vlaamsche boerenkost'.

Telefoonnummer
016 85 09 19
The Shelter

Van Pasen tot eind oktober kan je op zaterdag en zondag terecht in het café of op het  terras van The Shelter, een organisatie die instaat voor allerlei outdoor activiteiten. Je vindt op de kaart frisdranken, warme dranken, een ruim aanbod streekbieren, wijn & cava, snacks, ijsjes, huisgemaakte dagsoep, een lekkere boerenboterham en heerlijke zoetigheden: taart, cake, muffins, ...

Telefoonnummer
016 48 75 71
Website
https://www.theshelter.be
Het Spaans Dak

Tussen de eerste en de tweede vijver van het Zoetwaterpark staat restaurant Het Spaans Dak. Het historische gebouw dankt zijn naam aan de vroegere eigenaar, de 'Spaanse' keizer Karel. Ooit behoorde het stijlvolle pand toe aan het Leuvense geslacht Van Wesele. Een van de telgen uit deze familie was Andreas Vesalius, grondlegger van de moderne geneeskunde.

Telefoonnummer
016 47 33 33
Website
https://www.spaansdak.be
Domeinbos Heverleebos

Het oeroude Heverleebos (590 ha) ligt pal ten zuiden van Leuven, aan de oostkant van de Dijlevallei, in het overgangsgebied tussen de Brabantse Leemstreek en het Hageland, op het grondgebied van Oud-Heverlee, Heverlee en Vaalbeek. Het maakt deel uit van een boscomplex van circa 3000 ha (Meerdaalwoud, Egenhovenbos en gemeentebossen). In de Tweede Wereldoorlog werd het Heverleebos grotendeels kaalgekapt, maar daarna gelukkig opnieuw aangeplant met naaldbomen op de zandige en loofboomsoorten op de leembodems. Er zijn speelweiden en parkeerplaatsen en mooie dreven waar je heerlijk kunt wandelen. Het arboretum van Heverleebos is zeker een bezoekje waard. Hier kun je kennismaken met meer dan 300 verschillende boom- en struiksoorten. De rechthoekige percelen tussen de dreven worden 'omheiningen' genoemd. Ze kregen in de volksmond vaak kleurige benamingen zoals Jong Everzwijn, Maagd, Dronkaards, Koeigat, Kneuters, Dageraad, Negers, Keffers, Celestijnen, Paus en dergelijke. Nog meer mooie namen: plaatselijk komen lelietje-van-dalen, bosanemoon en slanke sleutelbloem massaal voor. Op de meer zandige bodems bestaat de kruidlaag uit pijpenstrootje, struikheide en blauwe bosbes. Van alle dieren vallen de vogels het meeste op. Bij de zoogdieren dienen ree, konijn, vos, wezel, bunzing en bosmuizen vermeld.

Telefoonnummer
016 66 63 00
Website
http://www.heverleebos.be
Kasteel van Leefdaal

De ronde torentjes, de vijver, de watermolen en de bosrijke omgeving geven het kasteel van Leefdaal een sprookjesachtige gloed. Enkele schapen grazen er in alle rust. Er zou ooit een slotgracht gelegen hebben met een ophaalbrug tussen de twee torens. Met wat verbeelding zie je er de ridders en jonkvrouwen flaneren. Het kasteel is nu eigendom van graaf de Liedekerke. Het kasteel kan niet bezocht worden.

Den Bonten Os

Den Bonten Os in Overijse is een leuk adresje waar je kan genieten van lekker eten en drinken. De uitgebreide kaart staat vol met huisbereide klassiekers. Op de gezellige binnenkoer is het in de zomer heerlijk verpozen.

Telefoonnummer
02 303 37 81
Website
http://www.denbontenos.com
Foyer De Warandepoort

De Foyer is een moderne gezellige bar in het vrijetijdscentrum De Warandepoort waar je terecht kan voor een heerlijke koffie, frisse pint, lekkere wijn of een snelle hap. Op de kaart staan gezonde slaatjes, broodjes, huisgemaakte spaghetti en tapas.

Telefoonnummer
02 766 52 03
Website
https://www.dewarandepoort.be/eten-en-drinken
Wijndomein Chardonnay Meerdael

Op wijndomein Chardonnay Meerdael maken Paul en An Vleminckx met passie hun mousserende wijn. In 1994 zijn ze gestart met 21.000 Chardonnay-stokken. Tussen 1998 en 2000 werd het domein uitgebreid tot 60.000 wijnstokken. De schuimwijn, die een heldere bleekgele kleur heeft, valt geregeld in de prijzen. Zo veroverde de Brabantse chardonnay de Grand Medaille d'Or op het Concours Mondial in 2009. En dat Paul van uitdagingen houdt, blijkt uit het feit dat hij een paar jaar geleden een heerlijke praline op basis van zijn schuimwijn in de markt zette. Je kunt het domein bezoeken op afspraak.

Telefoonnummer
016 47 10 22
Website
https://www.chardonnaymeerdael.be
Toon meer (+)Toon minder (-)

Deze verrassend groene en gevarieerde fietstocht gaat van start in het prachtige park van Tervuren, vlak bij het AfricaMuseum. Je verkent een stukje Zoniënwoud om daarna langs eindeloze landschappen en uitgestrekte velden de Druivenstreek binnen te fietsen. Via de kleine IJserivier bereik je het Meerdaalwoud en Heverleebos. Het idyllische Zoete Waters vormen de ideale plek om je batterijen (én die van je fiets) op te laden. Geen overbodige luxe, want daarna volgt er een klim naar het Brabants plateau, om dan weer snel af te dalen naar de Voer, een ander romantisch riviertje. Dit parcours heeft echt wel een aantal uitdagingen in petto. Zo wisselen geasfalteerde wegen geregeld af met veld- of boswegen. Bovendien fiets je vandaag door een streek met nogal wat holle wegen. Soms moet je kasseien en stevige kuitenbijters trotseren. Maar je inspanningen worden rijkelijk beloond met natuurpracht, cultuur en leuke cafeetjes onderweg. Deze fietstocht met koninklijke allures straalt de grandeur van weleer uit.

Wens je meer informatie over deze route (Roadbook, gpx-bestanden en praktische info)?

Al deze informatie vind je in de volgende gids:

Groot Fietsboek Vlaanderen (Langs de tofste terrassen)

Geniet ook van daguitstappen met Knooppunter

Deze fietsbijbel bundelt de mooiste knooppuntenfietsroutes in Vlaanderen. Bij elke tocht hoort een roadbook. Het biedt je alle informatie in de meeste compacte vorm: de startplaats, alle fietsknooppunten die je moet volgen op een rijtje, de afstand tussen die knooppunten en de situering van de bezienswaardigheden en horecazaken onderweg.


Alle roadbooks kun je, na registratie, gratis downloaden via deze website.

Voor de eerste keer bevat het Groot Fietsboek Vlaanderen tien XL-tochten. Met een gemiddelde lengte van 75 kilometer zijn deze routes bedoeld voor wie er een hele dag op uit wil trekken. Op deze manier worden niet alleen de iets sportievere fietsers, maar ook de e-bike adepten bediend.

€27,99

Al deze informatie vind je in de volgende gids:

Groot Fietsboek België (actie Knack, Libelle, De Zondag en Plus Magazine)

Actietitel voor de lezers van Knack, Libelle, De Zondag en Plus Magazine

Fietsen is genieten. Dat weten we bij Knooppunter als geen ander. Onderweg wil je als fietser best wel wat zien. En daar speelt dit Groot Fietsboek België helemaal op in. Voor deze Knooppunter-fietsgids selecteerden Patrick Cornillie en Kristien Hansebout de mooiste rondritten: 50 kant-en-klare routes langs fietsknooppunten en - in Wallonië - ook over 'trage' RAVeL-paden, telkens met een lang en een kort parcours. 

Met deze fietsgids als bron van inspiratie én de gebruiksklare Knooppunter-roadbooks op het stuur wordt elke fietstocht gewoonweg dubbel genieten.

ACTIE

Heb je deze gids al ?

Na aankoop kun je jouw Knooppuntergids op deze website registreren. Zo krijg je toegang tot de meest actuele versie van de routes uit je gids en alle extra informatie en mogelijkheden. Je kunt je gids activeren met de persoonlijke unieke code die je vooraan in je boek terugvindt.