Door het land van Bruegel

Sint-Kwintens-Lennik · 70 km

Klik hier voor de korte versie van 39 km

Sint-Kwintens-Lennik · 39 km

Klik hier voor de lange versie van 70 km
Vlaams-Brabant ·
Lennik · Sint-Martens-Lennik · Sint-Kwintens-Lennik · Onze-Lieve-Vrouw-Lombeek · Meerbeke · Denderwindeke · Pollare · Ninove · Okegem · Pamel · Roosdaal · Strijtem · Borchtlombeek · Wambeek · Ternat · Sint-Martens-Bodegem · Sint-Ulriks-Kapelle · Itterbeek · Dilbeek · Vlezenbeek · Gaasbeek · Sint-Laureins-Berchem · Elingen ·
Café Sint-Anna

Het meer dan een eeuw oude cafeetje Sint-Anna is een volkscafé met een lange geschiedenis dat intussen uitgroeide tot een ontmoetingsplek voor jong en oud. Bij de eerste zonnestralen kan je op het knus en rustig terras genieten van een drankje van de uitgebreide drankkaart.

Telefoonnummer
02 569 24 11
Standbeeld Prins

Het marktplein van Sint-Kwintens-Lennik is een halte waar het behoorlijk druk kan zijn. Maar Prins laat dat niet aan zijn hart komen. Dit enorme bronzen Brabants trekpaard (4 m hoog!) is een werk van Koenraad Tinel. Van de vele Brabantse monumenten ter ere van dit Belgische trekpaard is dat van Sint-Kwintens-Lennik het zwaarste - 2 ton. Prins, ook bekend als Orange I, is de stamvader van het Belgische trekpaard: het resultaat van allerlei kruisingen van Belgische rassen. Het standvastige dier laat zich gewillig, maar trots bewonderen.

In de Verzekering tegen de Grote Dorst

In de Verzekering tegen de Grote Dorst, de herberg aan het kerkplein van Eizeringen (een deelgemeente van Lennik), wordt soms ook wel het cafeetje met de langste naam en met de kortste openingstijden genoemd. Het café heeft een van de meest uitgebreide geuze- en kriekselecties in de wereld. Deze herberg is een van de oudste gebouwen van het dorp; ze wordt al in 1841 in het kadaster vermeld. Vroeger was hier ook een 'bollenwinkel' (of snoepwinkel) gevestigd. Sinds die er niet meer is, is de gelagzaal groter. Het zag er even naar uit dat deze Pajotse herberg zou verdwijnen toen de toenmalige uitbaatster, Margriet, er eind 1999 - na er 51 jaar achter de toog te staan - mee zou stoppen. Het was zonder de broers Kurt en Yves Panneels gerekend die vonden dat dit café moest blijven bestaan. Ze namen het over en restaureerden het café gedurende meer dan vijf jaar. De muren vertellen er nu een groot stuk van de brouwerijgeschiedenis uit de streek én ze getuigen van het vroegere dorpsleven in Eizeringen.

Telefoonnummer
02 532 58 58
Openingsuren

Zon- en kerkelijke feestdagen van 10 tot 13.30 u.

Website
http://www.dorst.be
Den Dikken van Pamel

Langs de Dender ontdek je een al even vrolijk als opvallend kunstwerk. Het bronzen beeld kwam er ter herinnering aan den Dikken van Pamel, een plaatselijke, 19de-eeuwse figuur die een 'beroemdheid', maar vooral ook een mikpunt van spot werd. Het hoofdloze beeld mag dan ludiek zijn, het verhaal erachter was er een van lijfelijke miserie en mentale aftakeling. Op zijn elfde zou de jongen al meer dan 100 kg hebben gewogen. Was zijn zwaarlijvigheid erfelijk, een ziekelijke aandoening of 'gewoon' het gevolg van een onverzadigbare eetlust en het achteroverkappen van vele pinten bier? Bij zijn overlijden werd met cijfers gegoocheld, allemaal schattingen want den Dikken wou niet gewogen worden.

Telefoonnummer
Café De Zwarte Flesch

In De Zwarte Flesch, het oude visserscafé bij de Dender, vestigde zich Schoonderhage, een tehuis voor volwassenen met een verstandelijke beperking. Deze vzw besloot deze historische plek in zijn functie van ontmoetingsplaats te herwaarderen door de exploitatie van een café langs het nu druk befietste jaagpad. Intussen hebben ze er zelfs een eigen huisbiertje.

Telefoonnummer
054 31 90 95
Openingsuren

Dagelijks van 11 tot 19 u.

Website
http://www.schoonderhage.be/zwarte_flesch
Pollarebrug

Met de constructie van een ijzeren voetgangersbrug kwam er in 1913 een vaste oeververbinding over de Dender. De eens zo visrijke Dender raakte vanaf de jaren 1950 danig vervuild, waardoor de brug en de herberg aan belang verloren. Gelukkig werd eind vorige eeuw de brug gerestaureerd en omwille van haar waarde op het vlak van de ijzerarchitectuur ook officieel beschermd.

Telefoonnummer
Tuikabelbrug 't Oeverstekske

De tuikabelbrug over de Dender heet 't Oeverstekske, niet alleen een woordspeling op het woord 'oversteek', maar tegelijk een verwijzing naar de lucifer- of 'stekskes'-industrie die in de 19de en de 20ste eeuw heel wat werkgelegenheid verschafte in de streek. De moderne fietsers- en voetgangersbrug verbindt de Ninoofse linker- en rechteroever met elkaar en legt de link tussen het historische stadscentrum en het stadspark.

Telefoonnummer
Brouwerij Timmermans

Een ander dorp, een andere lambiekbrouwerij. Zo gaat dat in het Pajottenland. In Itterbeek brouwt de familie Timmermans al zeven generaties lang hun bier volgens een doorgegeven familiegeheim. Net zoals de meeste Pajotse brouwerijen kun je ook deze brouwerij bezoeken, maar alleen op afspraak. Tip: een lambiek moet je vooral proéven.

Telefoonnummer
02 569 03 57
Zepposmolen / Hertboommolen

Deze eenzame Zepposmolen (officiële naam Hertboommolen) is genoemd naar kapitein Zeppos, omdat hij in de jaren ‘60 vaak te zien was in die toen populaire televisieserie. In de volksmond spreekt men ook wel van de Tragische Molen, omwille van de twee moordpartijen die er ooit plaatsvonden.

Schandpaal

Op het Arconateplein tegenover de kerk klauwt dit leeuwtje als vanouds op de middeleeuwse schandpaal. Begin 21e eeuw werd de Gaasbeekse ‘paal der vernedering’ gerenoveerd en plechtig ingehuldigd. Gelukkig niet meer met de bedoeling er veroordeelde mensen te kijk te stellen en te onderwerpen aan de willekeur van de bevolking.

Kasteel de Viron

Kasteel de Viron werd in 1862 gebouwd, in opdracht van de familie de Viron. Die zat er duidelijk warmpjes in. Hun nieuwe woonst lag immers in een groot park met vijver. Vandaag mag heel Dilbeek van park en kasteel genieten, want de gemeentediensten hebben er sinds 1923 hun intrek. Je kunt er even uitrusten op een bank. Wie tijd en zin heeft, kan de jaarkalender die in het kasteel verstopt zit natellen: 365 vensters, 52 deuren, 12 torens en 7 trappen.

Telefoonnummer
02 451 68 00
Website
http://www.dilbeek.be
Kasteel van Gaasbeek

Net buiten Brussel maar midden in de glooiende heuvels van het Pajottenland troont het Kasteel van Gaasbeek. De middeleeuwse burcht had een bewogen geschiedenis en evolueerde van strategisch bolwerk naar riant buitenverblijf. De graaf van Egmond was een van de bekendste eigenaars. Het huidige gebouw kreeg zijn romantische restyling aan het einde van de negentiende eeuw dankzij de excentrieke markiezin Arconati Visconti. Zij richtte het kasteel in als museum voor haar enorme kunstcollectie en bespeelde het als historisch theaterdecor. De droomburcht die toen ontstond, heeft ook nu nog iets van een tijdmachine. Je dwaalt er door historiserende interieurs en ontdekt er wandtapijten, schilderijen, meubilair, beelden en andere waardevolle objecten. Het kasteelpark met zijn eeuwenoude bomen, vijvers, dreven, kronkelende paden en her en der opgetrokken historische gebouwen, vormt een gedroomde plek voor onthaasting. In het domein bevindt zich ook de unieke museumtuin, waar oude fruit- en groentesoorten gekoesterd worden.

Telefoonnummer
02 531 01 30
Openingsuren

Van 1 april tot 31 oktober van dinsdag tot zondag van 10 tot 18 u. (laatste bezoek om 17 u.). Raadpleeg de website voor variabele openingstijden.

Website
http://www.kasteelvangaasbeek.be
Kasteelpark Groenenberg

Dit prachtige Engelse landschapspark (47 ha) werd ontworpen door E. Gallopin en aangelegd rond een neoclassicistisch kasteel, dat natuurlijk de wondermooie blikvanger van het park is. De plannen ervoor werden rond de eeuwwisseling getekend door Y. Evrard. In het park bevinden zich schitterende collecties voorjaarsbloemen, naast verzamelingen heesters zoals azalea's, rododendrons, heesterrozen, vlinderstruiken en hortensia's. Ook de solitaire parkbomen weten hun portie van de aandacht op te eisen in het glooiende parklandschap. Daarbij zijn de zowat 30 ha natuurreservaat een geliefkoosde plek voor talrijke dieren en floreren rond de vijver heel wat vochtminnende planten.

Telefoonnummer
02 454 86 35
Website
http://www.natuurenbos.be/nl-BE/Domeinen/Vlaams-Brabant/Park_Groenenberg.aspx
Sint-Anna-Pede

In de 16de eeuw trok schilder Pieter Bruegel, nadat hij zich in Brussel gevestigd had, zich graag terug in het Pajottenland. Een aantal van zijn bekendere schilderijen heeft deze streek als decor. Beroemd is het schilderachtige kerkje van Sint-Anna-Pede, dat meermaals op zijn doeken opdook. De mooie kerkomgeving was niet alleen toen maar ook vandaag een ommetje waard. Het vele groen en de oude herbergen rondom tonen nog een verrassende gelijkenis met de schilderijen van Bruegel. Net zoals de schilder toen, verbaas je je over de bruuske overgang tussen de stad (de Grote Markt van Brussel ligt in vogelvlucht op minder dan 9 km) en het platteland.

Krijmerie van Gaasbeek

In de Krijmerie geniet je dagelijks van artisanaal roomijs, met melk rechtstreeks van bij de boer uit Sint-Martens-Lennik. In het ijssalon smul je niet alleen van een dagverse ijscoupe, maar koop je aan de scheptoog ook een ijsje on the go.

Telefoonnummer
02 532 41 08
Website
http://www.krijmeriegasbeek.be
Toon meer (+)Toon minder (-)

Deze lange rit is goed voor een dagje flaneren door het Pajottenland - het landelijke stukje Brabant ten westen van Brussel, tussen de rivieren de Dender en de Zenne. Het is de streek waar schilder Pieter Bruegel de Oude zijn inspiratie vond voor enkele van zijn meesterwerken. Typerend voor deze streek zijn de vele beekvalleien, de verstilde dorpjes en de glooiende weiden met stoere Brabanders. In Lennik vind je een monumentaal bronzen beeld Prins, de Trots van Brabant, dat opgedragen is aan het Belgisch trekpaard. Vanuit deze gemeente vertrek je eerst richting de Zepposmolen, Pollare en Ninove, om daarna oostwaarts helemaal tot in Dilbeek te fietsen. In de slotkilometers kom je onder andere nog langs het bekende kerkje van Sint-Anna-Pede en het majestueuze Kasteel van Gaasbeek.

Wens je meer informatie over deze route (Roadbook, gpx-bestanden en praktische info)?

Al deze informatie vind je in de volgende gids:

Groot Fietsboek Vlaanderen (Langs de tofste terrassen)

Geniet ook van daguitstappen met Knooppunter

Deze fietsbijbel bundelt de mooiste knooppuntenfietsroutes in Vlaanderen. Bij elke tocht hoort een roadbook. Het biedt je alle informatie in de meeste compacte vorm: de startplaats, alle fietsknooppunten die je moet volgen op een rijtje, de afstand tussen die knooppunten en de situering van de bezienswaardigheden en horecazaken onderweg.


Alle roadbooks kun je, na registratie, gratis downloaden via deze website.

Voor de eerste keer bevat het Groot Fietsboek Vlaanderen tien XL-tochten. Met een gemiddelde lengte van 75 kilometer zijn deze routes bedoeld voor wie er een hele dag op uit wil trekken. Op deze manier worden niet alleen de iets sportievere fietsers, maar ook de e-bike adepten bediend.

€27,99

Heb je deze gids al ?

Na aankoop kun je jouw Knooppuntergids op deze website registreren. Zo krijg je toegang tot de meest actuele versie van de routes uit je gids en alle extra informatie en mogelijkheden. Je kunt je gids activeren met de persoonlijke unieke code die je vooraan in je boek terugvindt.