De zuidrand en het Zoniënwoud

Hoeilaart · 72 km

Klik hier voor de korte versie van 32 km

Hoeilaart · 32 km

Klik hier voor de lange versie van 72 km
Vlaams-Brabant ·
Hoeilaart · Rhode-Saint-Genèse · Halle · Buizingen · Lot · Sint-Pieters-Leeuw · Ruisbroek · Drogenbos · Beersel · Linkebeek ·
De Koetsier

Aan de achterkant van het kasteelpark Coloma vind je taverne De Koetsier, ondergebracht in het voormalige koetshuis (1731).

Telefoonnummer
02 378 25 85
Nerocafé
De laatste tram op de lijn Groenendaal-Hoeilaart-Overijse vertrok in 1958 aan het Hoeilaartse station. Het sloot daarna de deuren, maar stripfiguur Nero redde het van de sloophamer en ging er in 1990 wonen nadat hij het pand kraakte in het album 'De Verschrikkelijke Tweeling'. Een levensgroot bronzen standbeeld voor de deur brengt er trouwens hulde aan Nero, wiens geestelijke vader Marc Sleen op nauwelijks een steenworp van de brasserie woont. Het tramhuisje werd eveneens als industrieel erfgoed gerestaureerd. Binnenin zie je nog het tramloket en je ontdekt ook de originele vloer. Een permanente expo maakt je bovendien wegwijs met de avonturen van Nero en zijn kompanen. Talloze werken van Marc Sleen kun je hier bewonderen, waaronder tal van exclusieve tekeningen en taferelen uit de Nero-reeks. De brasserie opende in 2000 de deuren. Uitbaters Dimitri en Jacqueline bieden er tal van biersoorten aan en je kunt er terecht voor een snelle hap, een gastronomisch diner en natuurlijk voor een unieke en beroemde Nerowafel.
Telefoonnummer
02 657 33 45
Openingsuren
Van dinsdag tot donderdag van 11 tot 23 u., vrijdag en zaterdag tot 0.30 u.
Website
http://www.nerocafe.be
Kasteelpark Coloma

Deze groene long (15 ha) is aangelegd rond een 15de-eeuws kasteel dat in de 18de eeuw verbouwd werd. In een deel van het park vind je een heerlijk geurende rozentuin met meer dan 3300 rozensoorten. Door de steeds verdere uitbreiding van de rozentuin begeeft die zich buiten haar muren. Er is een Japanse en een Chinese rozentuin. In de boomgaard groeit tegen elke hoogstamboom ook nog eens een klimroos. Deze techniek wordt van oudsher toegepast om de bomen, en vooral het fruit dat ze dragen, te beschermen tegen het vee. Hier zorgt het vooral voor een idyllisch plaatje.

Telefoonnummer
02 371 22 62
Website
http://www.natuurenbos.be/nl-BE/Domeinen/Vlaams-Brabant/Rozentuin_Coloma.aspx
Hallerbos

Elk voorjaar, eind april en begin mei, wordt het Hallerbos overspoeld door toeristen uit binnen- en buitenland. Het bloementapijt van duizenden paarse boshyacinten is dan ook een uniek schouwspel. Maar ook in andere seizoenen is dit 535 ha grote staatsbos wondermooi. Naast wandelaars en fietsers voelen wilde konijnen, hazen, fazanten en reeën zich hier ook thuis!

Telefoonnummer
Openingsuren

Bos: van zonsopgang tot zonsondergang. Bosmuseum: van half april tot half mei en in oktober: op zondagnamiddag van 14 tot 17 u.

Website
http://www.bruegelproject.be/hallerbos.htm
Station Halle

Je kunt niet naast de enorme overkapping van het station kijken. Halle is sinds 1840 een belangrijke halte op de spoorlijn van Brussel naar Bergen. Bij de aanleg van de hst naar Parijs werd het oude station gesloopt en kwam dit nieuwe station in de plaats.

Telefoonnummer
Kasteel van Beersel

Dit kasteel met zijn drie machtige ronde torens speelt de hoofdrol in het Suske en Wiske-album 'De Schat van Beersel'. Ben je een fan van deze twee helden, dan moet je deze burcht zeker een bezoek brengen! Het laatste weekend van juni vinden er elk jaar de kasteelfeesten plaats. Je kunt er kijken naar middeleeuwse steekspelen, een middeleeuws dorp, vuurwerk, muziek, streekproducten enzovoort. Het kasteel is een goed bewaarde 14de-eeuwse waterburcht, die nog authentiek middeleeuws is. Sinds 2007 is een restauratie en archeologisch onderzoek aan de gang. De resultaten kun je bekijken in het bezoekerscentrum dat tijdelijk is ondergebracht in het kasteel.

Telefoonnummer
02 359 16 46
Website
http://www.visitbeersel.be/kasteel-van-beersel
Zoniënwoud
Even genoeg van de drukte van onze hoofdstad? Dan kun je in het vlakbij gelegen Zoniënwoud heerlijk van de rust gaan genieten. Van het prachtige beukenbos, dat in 1822 nog zo'n 12.000 hectare groot was, blijft er slechts een derde over. Het Zoniënwoud is bekend voor de grote statige beukenbomen waarvan de oudste bomen meer dan 200 jaar oud zijn. Het is samen met de andere Brabantse bossen (o.a. Ter Kamerenbos, Kapucienenbos) een overblijfsel van het Kolenwoud. Dit oerbos strekte zich in de tijd van de Romeinen uit van de oevers van de Rijn en de Moezel tot de Noordzee. Deze plek vormt sinds 1959 een beschermd landschap. In het Zoniënwoud bevinden zich het Geografisch Arboretum van Tervuren en het Arboretum van Groenendaal.
Telefoonnummer
Website
http://www.natuurenbos.be/nl-BE/Domeinen/Vlaams-Brabant/Zonienwoud.aspx
Kasteel van Hoeilaart

Op deze plaats stond vroeger het 15de-­eeuwse kasteel van de heerlijkheid Terheide. Dit landgoed werd in 1820 aangekocht door baron Jozef de Man d’Hobruge, burgemeester van Hoeilaart van 1823 tot 1854. Zijn zoon, baron Jean de Man d’Attenrode, was eveneens burgemeester van Hoeilaart: van 1854 tot 1878. Jean liet in het begin van de jaren 1850 het middeleeuwse kasteel afbreken en vervangen door het huidige. Architect Jozef Claes ontwierp het Hoeilaartse kasteel in neotudorstijl. In de jaren 1990 werd het kasteel gerenoveerd: werken die vooral door het gemeentepersoneel werden uitgevoerd. Tegenwoordig huist de gemeentelijke administratie in het kasteel van Hoeilaart. Iedereen kan vrij rondwandelen in het domein.

Voormalige woning Herman Teirlinck

Het laatste huis van de doodlopende straat is dat van de gevierde toneelschrijver Herman Teirlinck (1879-1967) auteur van onder andere Maria Spermalie bracht hier de laatste 31 jaar van zijn leven door. De woning werd in 1935 gebouwd, vermoedelijk naar plannen die Teirlinck zelf tekende. Tot voor enkele jaren was hier een museum ingericht. Tegenwoordig is de woning niet meer toegankelijk. Vanaf de tuin heb je een mooi uitzicht op de Zennevallei. Teirlinck begaf zich graag in het prachtige authentieke landschap in en rond Beersel. De regio wordt dan ook vaak ‘Land van Teirlinck’ genoemd. Een mooi eerbetoon aan de man die Studio Herman Teirlinck voor toneelopleiding oprichtte en die ooit privéleraar Nederlands was voor koning Boudewijn en diens vader Leopold III.

Muurschildering Pacapime

Op de bedrijfsmuur van golfkartonproducent Pacapime krijg je prachtige graffiti gepresenteerd. De kunstwerken strekken zich uit over liefst 2000 m2; ze zijn daarmee de grootste muurschilderingen van Europa.

Toon meer (+)Toon minder (-)

Was deze rit een wielerwedstrijd, dan heette die Hoeilaart-Halle-Hoeilaart. Op dit parcours dweil je de zogeheten zuidrand af, het stukje Vlaamse gordel dat tussen het Brussels Hoofdstedelijk Gewest en Wallonië zit geprangd. Een groot deel daarvan wordt ingenomen door het Hallerbos en het Zoniënwoud. Het betekent dat je kilometerslang in een groen decor fietst. Wanneer de statige beuken je helemaal ingesloten hebben, lijken stad en beschavingsgeruis ver weg. Tussendoor flaneer je dan weer op het jaagpad langs het Kanaal Charleroi-Brussel of kom je voorbij enkele fraaie kastelen, zoals dat van Sint-Pieters-Leeuw en Beersel. Kortom, het wordt een afwisselende rit. Horecazaken kom je niet zoveel tegen onderweg. Neem dus iets om te drinken en wat mondvoorraad mee, zodat je geen dorst of honger hoeft te lijden.

Wens je meer informatie over deze route (Roadbook, gpx-bestanden en praktische info)?

Al deze informatie vind je in de volgende gids:

Groot Fietsboek Vlaanderen (Langs de tofste terrassen)

Geniet ook van daguitstappen met Knooppunter

Deze fietsbijbel bundelt de mooiste knooppuntenfietsroutes in Vlaanderen. Bij elke tocht hoort een roadbook. Het biedt je alle informatie in de meeste compacte vorm: de startplaats, alle fietsknooppunten die je moet volgen op een rijtje, de afstand tussen die knooppunten en de situering van de bezienswaardigheden en horecazaken onderweg.


Alle roadbooks kun je, na registratie, gratis downloaden via deze website.

Voor de eerste keer bevat het Groot Fietsboek Vlaanderen tien XL-tochten. Met een gemiddelde lengte van 75 kilometer zijn deze routes bedoeld voor wie er een hele dag op uit wil trekken. Op deze manier worden niet alleen de iets sportievere fietsers, maar ook de e-bike adepten bediend.

€27,99

Heb je deze gids al ?

Na aankoop kun je jouw Knooppuntergids op deze website registreren. Zo krijg je toegang tot de meest actuele versie van de routes uit je gids en alle extra informatie en mogelijkheden. Je kunt je gids activeren met de persoonlijke unieke code die je vooraan in je boek terugvindt.