Langs Maalbeek en Zenne

Grimbergen · 43 km

Klik hier voor de korte versie van 29 km

Grimbergen · 29 km

Klik hier voor de lange versie van 43 km
Vlaams-Brabant ·
Grimbergen · Kapelle-Op-Den-Bos · Leest · Hombeek · Eppegem · Vilvoorde ·
het MOT | Museum voor de Oudere Technieken

Het MOT is een actief museum over alles wat aangedreven wordt door water, wind en spieren. Je vindt er een unieke collectie handwerktuigen, machines, twee watermolens, een windturbine en zelfs een rosmolen. Er zijn tentoonstellingen over de soms onverwachte technische kant van het dagelijkse, zoals de was en de plas of het gebruik van hout. In het zomerseizoen kun je op de eerste en de derde zaterdag van de maand gratis naar 'levende' techniek komen kijken, tijdens de demonstraties 'Graan malen' en 'Smeden'; ook kun je brood leren bakken in een bakoven tijdens de Bak-Doe of de handen uit de mouwen steken tijdens een Was-Doe. Bovendien is het museum ijzersterk in technische geschiedenis. Zoek je informatie over een of ander werktuig of beroep, dan helpt de wetenschappelijke dienst of de website je op weg.

Telefoonnummer
02 270 81 11
Website
https://www.mot.be
Norbertijnerabdij van Grimbergen

De abdij van Grimbergen, naast de Sint-Servaasbasiliek, in hartje Grimbergen, is de oudste nog bewoonde norbertijnenabdij ter wereld. In de abdij is alleen het abdijbiermuseum en de abdijkerk te bezoeken met gids, na afspraak met de gastenpater (tel. 02/272.40.62) of met de toeristische dienst van Grimbergen. Op zondag worden de vieringen opgeluisterd door het abdijkoor. De heilige Norbertus stichtte de abdij in 1128. Ze had zwaar te lijden onder de godsdienstoorlogen in de 16de eeuw, maar werd daarna heropgebouwd. In 1796 werd de abdij opgeheven en werden de gebouwen gesloopt. In 1832 werd de abdij heropgericht. Na de Eerste Wereldoorlog werd het hele gebouwencomplex grondig gerestaureerd, waardoor de kanunniken van de Orde der Norbertijnen een fraaie woon- en werkomgeving hebben.

Telefoonnummer
02 272 40 60
Website
http://www.abdijgrimbergen.be
Volkssterrenwacht Mira

Volksterrenwacht Mira kun je zowel individueel als in groep bezoeken. Individuele bezoekers zijn welkom op woensdag- en zondagnamiddag. Er valt heel wat te zien en te beleven: zo kun je met de draaibare sterrenkaart zelf de Vlaamse sterrenhemel verkennen, de slingerproef van Foucault uittesten, maquettes bekijken over o.m. het ontstaan van de seizoenen, een digitaal weerstation bezoeken en op het waarnemingsterras een blik werpen door de twee reuzentelescopen. Voorts zijn er nog de optische banken, een planetarium, een zonnetelescoop en de tentoonstelling over het heelal. Stof genoeg voor een aantal bezoekjes! Op de website van Mira kom je nog heel wat te weten over de ruimte en krijg je een overzicht van boeiende activiteiten en lezingen voor jong en oud.

Telefoonnummer
02 269 12 80
Website
https://www.mira.be
Tommenmolen

De Tommenmolen, de Liermolen, de ruïnes van het Prinsenkasteel en het Guldendal vormen samen het MOT of Museum voor Oude Technieken in Grimbergen. Je kunt in het domein overigens ook heerlijk wandelen. De Tommenmolen, een oude watermolen die tot in de jaren zestig van de vorige eeuw in werking was, blikt terug op een rijk verleden. En op het domein lijkt het wel of de tijd is blijven stilstaan in de zestiende eeuw. Het is heerlijk ontspannen in de Tommenmolen die recentelijk grondig werd gerenoveerd en waarvan de voormalige paardenstal nu dienstdoet als herberg. Bovendien is het er ook gezellig zitten op de charmante binnenplaats. Behalve voor een ruimer aanbod aan abdijbieren, trappisten en andere streekbieren kun je hier ook terecht voor streekgebonden gerechten met o.a. stamppot met boerenworst, stoofvlees met Grimbergen, ossenhaas, worsten, ribbetjes op de plank, wafels en pannenkoeken op de kaart. Het is bovendien de ideale vertrekplaats voor de 3 km lange Maalbeekwandeling.

Telefoonnummer
02 269 70 84
Domein 3 Fonteinen

Drie Fonteinen is een Engels landschapspark met stukken bos, een grote grasvlakte en brede lanen omrand met bomen. In de 18de eeuw stond er een kasteel, gebouwd door een Brusselse bankier, maar daarvan blijven enkel het ruiterijcomplex en de oranjerie over. Die laatste biedt nu onderdak aan een brasserie die uitkijkt op een Franse tuin. Naar de fonteinen (eigenlijk één fontein met drie waterstralen) zoek je tevergeefs. Ze werden opgericht na de aanleg van het kanaal Brussel-Rupelmonde en moesten de schippers van drinkwater voorzien. Vandaag zijn ze allemaal verdwenen. Tenzij je de drie tapkranen in de brasserie bedoelt. Zin in een smakelijke afsluiter van deze tocht?

Telefoonnummer
02 251 95 79
Website
http://www.dedriefonteinen.be
Eglegemvijver

De Eglegemvijver, genoemd naar een nabijgelegen hoeve, werd in de jaren 1960 gegraven om de nabijgelegen snelweg E19 tussen Antwerpen en Brussel aan te leggen. De waterplas heeft een oppervlakte van 36 ha. Op het meer kan men hengelen, zeilen en windsurfen; gemotoriseerde watersporten zijn net als zwemmen niet toegelaten.

Telefoonnummer
Liermolen

Op het erf van de Liermolen kun je uitzakken met een drankje uit de herberg die zich op het domein bevindt.

Telefoonnummer
02 269 76 90
Website
https://www.mot.be
Museumcafé Tommenmolen

Het is heerlijk ontspannen in de Tommenmolen die recentelijk grondig werd gerenoveerd en waarvan de voormalige paardenstal nu dienstdoet als herberg. Bovendien is het er ook gezellig zitten op de charmante binnenplaats. Behalve voor een ruimer aanbod aan abdijbieren, trappisten en andere streekbieren kun je hier ook terecht voor streekgebonden gerechten met o.a. stamppot met boerenworst, stoofvlees met Grimbergen, ossenhaas, worsten, ribbetjes op de plank, wafels en pannenkoeken op de kaart.

Telefoonnummer
02 269 70 84
Website
http://www.tommenmolen.be
Brasserie Fenikshof

Het Fenikshof is de brasserie van de abdij van Grimbergen. Hier is ook het biermuseum gevestigd, want sinds de stichting van de abdij, in 1128, brouwen de Grimbergse kloosterlingen bier. Het is dan ook verwonderlijk dat het Grimbergen-abdijbier nog maar sinds 1958 bestaat.

Telefoonnummer
02 306 39 56
Website
http://www.hetfenikshof.be
Liermolen

Deze 17de-eeuwse watermolen werd opgericht door de abdij van Grimbergen. Onder andere het graan en koren van de abdijhoeve werden er gemalen. Tot 1971 werd de site door een molenaar bewoond. Net als de Tommenmolen maakt deze watermolen vandaag deel uit van het Museum Voor Oudere Technieken. De molen wordt gebruikt voor maaldemonstraties.

Telefoonnummer
Website
http://www.mot.be
Guldendal

Tegenover de abdijkerk ligt het Prinsenpark met de ruïne van het gelijknamige, 17de-eeuwse kasteel, het vroegere verblijf van de heren van Grimbergen. In dit vrij toegankelijke park ligt ook Guldendal, een fraai 17de-eeuws L-vormig gebouw van baksteen met 'speklagen' van zandsteen. In Guldendal kreeg een afdeling van het Museum voor Oudere Technieken (waartoe ook de Lier- en Tommenmolen behoren) een plek.

Willebroekse Vaart / Zeekanaal Brussel-Schelde

De Willebroekse Vaart of het Zeekanaal Brussel-Rupel is een van de oudste binnenkanalen van West-Europa. Het werd gegraven tussen 1550 en 1561, om Brussel een gemakkelijke scheepsverbinding te bezorgen met de Rupel, en dan verder de Schelde en de Noordzee. In de 16de eeuw was de Zenne immers niet langer geschikt om 'moderne' schepen aan te kunnen. Bovendien wilden de Brusselse industriëlen de hoge tolgelden vermijden die de stad Mechelen hief bij het Zennegat. Daarom werd het Zeekanaal via Willebroek rechtstreeks naar de Rupel geleid. De allereerste waterweg had een gemiddelde diepgang van amper 2 m en een breedte van 10 m. In 1829, in 1900 en in 1970 werd het kanaal uitgediept tot ongeveer 6,5 m. De vaargeul werd verbreed tot ruim 20 m, waardoor hij toegankelijk werd voor zeeschepen tot 2000 ton. In 1997 werd het kanaal doorgetrokken naar de Schelde, waarmee het Zeekanaal Brussel-Schelde ontstond, en een nog directere verbinding met de Noordzee.

Toon meer (+)Toon minder (-)

Deze lus stuurt je vanuit Grimbergen op pad naar de noordrand van de provincie Vlaams-Brabant. Het is een streek met de meest uiteenlopende uitzichten: van verstedelijkt gebied tot uitgesproken platteland, van eeuwenoude watermolens en een abdij tot moderne industrie, van een vlakke aanloop tot een heuvelachtige finale met uitzicht op Brussel. Voor extra variatie zorgen ook de vallei van de Maalbeek, de Eglegemvijver en het park Drie Fonteinen. Wegwijzers tijdens deze tocht zijn de kaarsrechte lijn van het Zeekanaal Brussel-Schelde en het recent vernieuwde fietspad langs de Zenne, dat onderdeel is van de F1-fietssnelweg. In functie daarvan werd het pad tussen Zemst en Vilvoorde verhard en verbreed, wat het rijcomfort verhoogt en het fietsverkeer langs het riviertje zeker zal aanzwengelen.

Wens je meer informatie over deze route (Roadbook, gpx-bestanden en praktische info)?

Al deze informatie vind je in de volgende gids:

Groot Fietsboek Vlaanderen (Langs de tofste terrassen)

Geniet ook van daguitstappen met Knooppunter

Deze fietsbijbel bundelt de mooiste knooppuntenfietsroutes in Vlaanderen. Bij elke tocht hoort een roadbook. Het biedt je alle informatie in de meeste compacte vorm: de startplaats, alle fietsknooppunten die je moet volgen op een rijtje, de afstand tussen die knooppunten en de situering van de bezienswaardigheden en horecazaken onderweg.


Alle roadbooks kun je, na registratie, gratis downloaden via deze website.

Voor de eerste keer bevat het Groot Fietsboek Vlaanderen tien XL-tochten. Met een gemiddelde lengte van 75 kilometer zijn deze routes bedoeld voor wie er een hele dag op uit wil trekken. Op deze manier worden niet alleen de iets sportievere fietsers, maar ook de e-bike adepten bediend.

€27,99

Heb je deze gids al ?

Na aankoop kun je jouw Knooppuntergids op deze website registreren. Zo krijg je toegang tot de meest actuele versie van de routes uit je gids en alle extra informatie en mogelijkheden. Je kunt je gids activeren met de persoonlijke unieke code die je vooraan in je boek terugvindt.