In het spoor van Ambiorix

Tongeren · 41 km

Klik hier voor de korte versie van 23 km

Tongeren · 23 km

Klik hier voor de lange versie van 41 km
Limburg ·
Tongeren · 's Herenelderen · Genoelselderen · Membruggen · Kleine-Spouwen · Rijkhoven · Hoeselt · Werm · Riksingen · Sint-Huibrechts-Hern · Neerrepen · Overrepen · Kolmont · Haren · Piringen · Koninksem ·
Stadspark De Motten

Stadspark De Motten, ooit een moerassige plek in de Jekervallei, strekt zich uit van de vroegere stadsmuren tot het cultureel centrum De Velinx. Er wordt volop werk gemaakt van de herinrichting van het gebied tot een rustige haven voor wandelaars, sporters (Finse piste voor joggers, atletiekstadion, tennis) en spelende kinderen (speeltuin, verkeerspark).

Brasserie Infirmerie

Dat begijnen vrouwen van de wereld waren, bewijst het Brouwhuis, de voormalige brouwerij, in de Sint-Ursulastraat. Daarnaast de prachtige infirmerie, oorspronkelijk zieken- en gastenverblijf. Ook op vandaag is het een oord van barmhartigheid: de dorstigen worden er gelaafd en de hongerigen gevoed.

Telefoonnummer
012 44 10 44
Website
http://www.infirmerie.be
Sint-Catharinabegijnhof en begijnhofkerk

Schilderachtige huisjes, gezellige pleintjes, uitnodigende terrasjes... Het Begijnhof in Tongeren herbergt het allemaal. De smalle straatjes en de mooi gerestaureerde panden leiden de bezoeker door een van de oudste begijnhoven in de Nederlanden. Het oorspronkelijke begijnhof bevond zich in de omgeving van de huidige Kogelstraat. In 1257 werd aan de Jeker, in de omgeving van de Moerenpoort, een nieuw begijnhof binnen de stadswallen opgericht. Zo ontstond het huidige straatbegijnhof, dat tijdens de grote brand van 1677 grotendeels gespaard bleef. De Sint-Catharinakerk, ook wel begijnhofkerk of paterskerk genoemd, is een van de oudste kerken van de stad. Deze vroeggotische kerk uit 1294 werd in de loop van de eeuwen meermaals verbouwd. In 1998 werd het begijnhof opgenomen op de UNESCO-lijst van het werelderfgoed. Met een geschiedenis van 750 jaar ademen de lieflijke straatjes rust en nostalgie uit. Ook binnen biedt de kerk je heel wat schoonheid: de Sint-Catharinakerk bezit een rijke verzameling kunstvoorwerpen, onder meer een preekstoel uit 1711 in Lodewijk XIV-stijl en een 17de-eeuws schilderij van Gaspar de Craeyer.

Telefoonnummer
012 80 00 70
Openingsuren

De kerk is tijdelijk niet toegankelijk.

Kluis van Vrijhern

De woning dateert uit 1685, de kapel uit 1709. Gedurende bijna 350 jaar woonden er kluizenaars. In 1904 ruilde de laatste kluizenaar zijn eenzame bestaan in voor een contemplatief leven bij de minderbroeders van Rekem. De omgeving van de Kluis is van oudsher een stilteplek. Devotie, spiritualiteit en ontmoeting nemen er een centrale plaats in. Zo wordt er wekelijks een mis opgedragen. Op zondagnamiddag fungeert een oud klaslokaal als cafetaria.

Brasserie De Tommen

Afhankelijk van het seizoen kan je in deze geroveerde hoeve uitrusten op het prachtig zonneterras of gezellig verpozen bij het haardvuur.

Telefoonnummer
012 45 88 37
Website
http://www.detommen.be
Moerenpoort

De Moerenpoort uit 1379 is een prachtige toegangspoort naar het verleden. Het is de enige van de zes middeleeuwse stadspoorten die nog overeind staat. Poorten en muren hadden niet alleen een militaire functie maar vertegenwoordigden ook de symbolische kracht van de stad. Franse troepen verwoestten de vijf andere poorten in de 17de eeuw. De Moerenpoort werd voor het eerst gerestaureerd in 1892. Na de restauratie in 1958 werd deze stadspoort ingericht als wapenmuseum. Onlangs werd de poort opnieuw gerestaureerd en kreeg ze een hernieuwde museale opstelling. Ontdek alles over het militaire verleden van Tongeren. Bovendien kun je boven op de toren genieten van een prachtig uitzicht op de stad en de omgeving.

Telefoonnummer
012 80 00 70
Openingsuren

Van 1 april tot 30 september: van woensdag tot zondag van 13 tot 17 u.; zondag eveneens van 09.30 tot 12 u. Van 1 oktober tot 31 maart: zaterdag en zondag van 13 tot 16 u.; zondag eveneens van 10 tot 12 u.

Website
http://www.tongeren.be
Standbeeld Ambiorix

Dit bronzen beeld van Ambiorix, de koning van de Eburonen, is van de hand van Jules Bertin. Het herinnert aan de nederlaag die deze Gallische aanvoerder de Romeinen toebracht in 54 v.C. Het voetstuk heeft de vorm gekregen van een prehistorische dolmen. Ambiorix heeft de linkerhand op de borst, in de rechterhand houdt hij een strijdbijl vast. Onder aan zijn voeten liggen de wapens van zijn verslagen tegenstanders. Het heroïsche beeld werd in 1866 onthuld, in aanwezigheid van koning Leopold II. In 1994 werd het beeld grondig gerestaureerd en kreeg het zijn huidige donkere kleur.

Telefoonnummer
Openingsuren

Doorlopend te bekijken.

Gallo-Romeins Museum

Ontdek het verhaal van de mens in de regio Limburg, van de prehistorie tot het einde van de Romeinse tijd. Kijk naar meer dan 2000 authentieke objecten. Leer over het verre verleden via educatieve films, levensechte figuren en prachtige maquettes. Geniet samen met je kinderen van toffe animaties. Bezoek ten slotte het museumcafé en loop even langs in de shop met een groot boekenaanbod over het verre verleden. The European Museum Forum riep het Gallo-Romeins Museum uit tot 'museum van het jaar 2011', een onderscheiding voor het beste nieuwe of onlangs gerenoveerde museum in Europa. De jury prees de fijne manier waarop het museum jong en oud weet te boeien voor de wereld van het verre verleden.

Telefoonnummer
012 67 03 30
Openingsuren

Van dinsdag tot vrijdag van 9 tot 17 u.; zaterdag, zon- en feestdagen en schoolvakanties van 10 tot 18 u.

Website
http://www.galloromeinsmuseum.be
Apostelhuis

Je moet hier zeker binnengaan. Het is een wandel- en fietsvriendelijk café. Je kan er terecht voor een pint of ander drankje, een kleine vlugge hap of zelfs uitgebreider tafelen. Je kan hier ook fietsen huren!

Telefoonnummer
089 25 52 60
Openingsuren

Van donderdag tot maandag vanaf 11 u.

Website
http://www.apostelhuis.eu
Wijnkasteel Genoels-Elderen

In 1991 knoopte de familie van Rennes opnieuw aan met de oude traditie van wijnbouwen en plantte 2350 wijnstokken aan. Met zijn 22 ha is Genoels-Elderen ondertussen de grootste wijngaard van België. Goed voor 110.000 flessen per jaar. Struin zeker eens door het park rond het kasteel. Er is een prachtig arboretum met zeldzame bomen en een rozentuin met bijna duizend rozenstruiken in 24 verschillende soorten en kleuren. Je kunt een bezoek brengen aan het oude koetshuis met ultramoderne druivenpers, de stokerij van het Limburgs Levenswater en de eeuwenoude en nieuwe wijnkelders.

Telefoonnummer
012 39 13 49
Website
http://www.wijnkasteel.com
Landcommanderij Alden Biesen

In 1220 schonken de graaf van Loon en de abdis van Munsterbilzen een bedevaartkapel met gronden aan de Duitse ridderorde, die het Alden Biesen noemde. De abdij groeide uit tot een rijke landcommanderij waaronder zo’n twaalf commanderijen ressorteerden. Van de oorspronkelijke gebouwen blijft evenwel niets over.
Het huidige waterkasteel met voorburcht dateert uit de 16de eeuw. Aan het eind van de 17de eeuw werd het kasteel ingericht als lustslot met geometrische tuinen, oranjerieën en dreven. Het Engelse landschapspark werd in 1785 aangelegd. Vandaag is Alden Biesen een cultureel en vormingscentrum van de Vlaamse Gemeenschap, die het aankocht in 1971. Je kunt vrij wandelen tussen het complex van schuren, stallen en koetshuizen.

Telefoonnummer
089 51 93 93
Openingsuren

Onthaalcentrum en Franse tuin: van 1 april tot 30 september: werkdagen van 9 tot 17 u., zaterdag, zon- en feestdagen van 10 tot 17 u.; van 1 oktober tot 31 maart: werkdagen van 10 tot 17 u., zaterdag, zon- en feestdagen van 10 tot 16 u. Kasteel: enkel tijdens tentoonstellingen of voor groepen met gids. Engelse tuin: vrij te bezoeken van Pasen tot november.

Website
http://www.alden-biesen.be
Onze-Lieve-Vrouwebasiliek Tongeren

De prachtige, monumentale Onze-Lieve-Vrouwebasiliek met haar 64 meter hoge toren heerst als een fiere dame over het Tongerse stadsbeeld. Het huidige gotische kerkgebouw werd op de plaats van de oude romaanse kerk gebouwd. De bouwwerkzaamheden duurden maar liefst drie eeuwen, van 1240 tot 1544. In de 19de eeuw werden aan de kerk nog wijzigingen aangebracht. De basiliek bevat talrijke waardevolle kunstvoorwerpen, onder meer een 14de-eeuwse paaskandelaar en koorlezenaar, een 16de-eeuws Antwerps retabel en een Le Picardorgel uit de 18de eeuw.

Telefoonnummer
0484 02 60 45
Website
http://www.basiliektongeren.be
Romeinse stadswallen

Veel kans om in Vlaanderen een oude Romeinse stadsmuur te zien heb je niet, maar in Tongeren kan het gelukkig wél. Aan de rand van de oude Tongerse stadskern bevinden zich resten van de ooit 4544 meter lange, 2de-eeuwse stadsmuur. De muur, die destijds circa 6 meter hoog was, werd op regelmatige afstanden versterkt met ronde torens en aan de buitenkant beschermd door verdedigingsgrachten. Op de plaats van de toegangswegen stonden monumentale poorten. Vanaf de middeleeuwen werd de Romeinse stadsmuur gesloopt. Momenteel rest alleen nog de muurkern die bestaat uit ruwe silexblokken. Langs de muur werd een wandelweg aangelegd die je meeneemt naar het verleden, van de Bilzer- tot de Luikersteenweg.

Telefoonnummer
012 80 00 70
Website
http://www.tongeren.be
Romaanse kloostergang

Aan de oostzijde van de Onze-Lieve-Vrouwebasiliek bevindt zich de 12de-eeuwse romaanse kloostergang. Die kloostergang werd in de 13de eeuw verbouwd tijdens de verlenging van het gotische koor van de basiliek. De grafstenen en de hoekkapellen zijn van latere datum.

Telefoonnummer
012 80 00 70
Website
http://www.basiliektongeren.be
Toon meer (+)Toon minder (-)

Deze gevarieerde rondrit leidt je door een prachtig heuvellandschap. Slechts heel af en toe krijg je een vlakke strook voor de wielen geschoven. Gelukkig word je voor je kliminspanningen royaal beloond met prachtige breedbeeldpanorama's. Met deze route neem je een verkwikkend natuurbad in het vochtige landschap van Haspengouw vol bronnen, moerassen, bossen en weilanden. Verder fiets je langs betoverende Haspengouwse kastelen, met als hoogtepunten de Landcommanderij Alden Biesen en het wijnkasteel van Genoels-Elderen. Ook eindigen doe je in schoonheid: in Tongeren namelijk, de oudste stad van België met tal van bezienswaardigheden en een geschiedenis die leest als een spannend boek. Ideaal om na het fietsen nog wat op te steken of gewoon na te genieten. Vertrekken doe je in het hart van de stad van Ambiorix, aan park De Motten.

Wens je meer informatie over deze route (Roadbook, gpx-bestanden en praktische info)?

Al deze informatie vind je in de volgende gids:

Groot Fietsboek Vlaanderen (Langs de tofste terrassen)

Geniet ook van daguitstappen met Knooppunter

Deze fietsbijbel bundelt de mooiste knooppuntenfietsroutes in Vlaanderen. Bij elke tocht hoort een roadbook. Het biedt je alle informatie in de meeste compacte vorm: de startplaats, alle fietsknooppunten die je moet volgen op een rijtje, de afstand tussen die knooppunten en de situering van de bezienswaardigheden en horecazaken onderweg.


Alle roadbooks kun je, na registratie, gratis downloaden via deze website.

Voor de eerste keer bevat het Groot Fietsboek Vlaanderen tien XL-tochten. Met een gemiddelde lengte van 75 kilometer zijn deze routes bedoeld voor wie er een hele dag op uit wil trekken. Op deze manier worden niet alleen de iets sportievere fietsers, maar ook de e-bike adepten bediend.

€27,99

Al deze informatie vind je in de volgende gids:

Groot Fietsboek België (actie Knack, Libelle, De Zondag en Plus Magazine)

Actietitel voor de lezers van Knack, Libelle, De Zondag en Plus Magazine

Fietsen is genieten. Dat weten we bij Knooppunter als geen ander. Onderweg wil je als fietser best wel wat zien. En daar speelt dit Groot Fietsboek België helemaal op in. Voor deze Knooppunter-fietsgids selecteerden Patrick Cornillie en Kristien Hansebout de mooiste rondritten: 50 kant-en-klare routes langs fietsknooppunten en - in Wallonië - ook over 'trage' RAVeL-paden, telkens met een lang en een kort parcours. 

Met deze fietsgids als bron van inspiratie én de gebruiksklare Knooppunter-roadbooks op het stuur wordt elke fietstocht gewoonweg dubbel genieten.

ACTIE

Heb je deze gids al ?

Na aankoop kun je jouw Knooppuntergids op deze website registreren. Zo krijg je toegang tot de meest actuele versie van de routes uit je gids en alle extra informatie en mogelijkheden. Je kunt je gids activeren met de persoonlijke unieke code die je vooraan in je boek terugvindt.