Met de zegen van Onze-Lieve-Vrouw van Rust

Heppeneert · 49 km

Klik hier voor de korte versie van 32 km

Heppeneert · 32 km

Klik hier voor de lange versie van 49 km
Limburg ·
Stokkem · Meeswijk · Leut · Vucht · Eisden · Dilsen · Rotem · Elen · Maaseik ·
De Beurs

Diverse horecagelegenheden verwennen de voldane fietsers rond het marktplein van Maaseik. Het is er heerlijk zitten onder de lindebomen. Fietscafé De Beurs ontvangt al gasten sinds 1652.

Telefoonnummer
089 56 40 79
Website
www.debeurs.be
Wurfeld
Wurfeld, dat oorspronkelijk 'wilgenveld' betekende, is een streling voor het oog: het is namelijk het meest landelijke en intact gebleven kerkdorp van Maaseik. De Frankische boerderij is een waar pronkstuk, en ook een watermolen en een kasteel-hotel uit de 17de eeuw zijn echt de moeite waard! De Wurfeldermolen maalde al graan in 1560, maar deed later ook dienst als papiermolen.
Telefoonnummer
089 81 92 90
Openingsuren
Doorlopend toegankelijk.
Website
http://www.maaseik.be
Standbeeld Gebroeders Van Eyck

De bekendste inwoners van Maaseik zijn zonder twijfel de gebroeders Jan en Hubert van Eyck. Zoals hun familienaam suggereert zagen deze Vlaamse Primitieven in de 14de eeuw vermoedelijk in Maaseik het levenslicht. Zeker of niet, het meesterlijke broederpaar kreeg op de Maaseikse markt een standbeeld (1864) en in juni 2022 werden ze tot ereburgers uitgeroepen. Het standbeeld in carraramarmer is van de hand van Leopold Wiener. Het wereldberoemde retabel De aanbidding van het Lam Gods dateert van 1420 en is te bewonderen in de Gentse Sint-Baafskathedraal. Het was Hubert die de basis legde van dit meesterwerk. Na de dood van zijn (veel) oudere broer voltooide Jan van Eyck het veelluik.

Telefoonnummer
Natuurgebied Negenoord-Kerkeweerd

Natuurgebieden langs de Maas, waar vroeger grind werd ontgonnen. Daardoor ontstonden er plassen en reliëf. Het gebied Kerkeweerd ligt in de bedding van de Maas en wordt elk jaar overspoeld. Door de vele zaden die deze overstroming meebrengt, is er in de lente een kleurrijke bloemenzee te bewonderen. Geleidelijk aan herstelt de natuur zich van de ontginning en tref je er een grote diversiteit planten en dieren aan. Gallowayrunderen en konikpaarden zorgen voor een natuurlijke, extensieve begrazing. Je kunt het gebied verkennen langs de bewegwijzerde rode en oranje wandeling; vrij wandelen is ook toegelaten.

Telefoonnummer
011 53 02 50
Website
https://limburgs-landschap.be/negenoord-kerkeweerd
Maascentrum De Wissen

De Wissen is de uitgelezen plek om de machtige Maas op diverse manieren te ontdekken. Vanhieruit vertrekken diverse wandelroutes en fietstochten maar je kunt er van april tot oktober ook op de Oude Maas varen met fluisterbootjes. Reserveer wel op voorhand of je plan wordt een slag in het water. Eens op een andere manier fietsen? Probeer de FlooW eens uit: een elektrisch aangedreven vierwieler. Het vlechtwerkmuseum toont een traditionele vorm van broodwinning langs de Maaskanten, en je kunt er ook zelf leren manden vlechten. Wie van de tocht een tweedaagse maakt, kan hier overnachten op kampeervlotten op de Oude Maas. Je bereikt je kampeervlot met een kano. Er is ook een gezellige brasserie met ruim terras.

Telefoonnummer
089 75 21 71
Website
http://www.dewissen.be
Monument 1940

Op 10 januari 1940 diende de Messerschmidt BF108 een noodlanding te maken in Vucht. Het vliegtuigje had de geheime plannen voor de Duitse aanval op de Lage Landen aan boord. Op de plaats waar het toestel neergestort is staat een obelisk en zie je het grondplan van een vliegtuig.

Sint-Annakerk

Toen Maaseik groter werd dan Aldeneik werd de tweede kerk van het dorp afgebroken en de kapittelkerk ‘gedegradeerd’ tot parochiekerk.

Heerenlaak

Recreatiegebied Heerenlaak is gelegen in een meander van de Maas. De 385 ha grote waterplas ontstond door grindwinning. Er zijn een jachthaven en een camping, maar ook voor fietsers, wandelaars en vogelspotters is dit een paradijsje.

Sint-Gertrudiskerk

Nog altijd zakken elk jaar duizenden bedevaarders af naar de Sint-Gertrudiskerk van Heppeneert, aan de oever van de Oude Maas. Zij bidden er tot Onze-Lieve-Vrouw van Rust om bevrijd te worden van angsten en kwellingen, om inzicht te verwerven bij het nemen van moeilijke beslissingen of gewoon om geestelijk tot rust te komen. Het Mariabeeld dat in Heppeneert wordt aanbeden zou in de middeleeuwen op wonderlijke wijze aangespoeld zijn bij een overstroming van de Maas. Eigenlijk gebeurde dit in buurgemeente Elen, maar toen antireligieuze bezetters tijdens de Franse periode een bedreiging vormden, wist pastoor Coopmans uit Heppeneert het houten beeld in 1801 in veiligheid te brengen door het te verhuizen naar de Sint-Gertrudiskerk. Pas 80 jaar later volgden de devote gelovigen en verlegden ze hun religieuze aandacht van Elen naar Heppeneert.

Sint-Pieterskerk Leut

De Sint-Pieterskerk van Leut is opmerkelijk groot voor zo’n klein dorp. De kruisbasiliek werd dan ook gefinancierd door de familie Vilain XIIII.

Hotel Beau Séjour

Dit belle-époquegebouw ligt aan de Oude Vaart, een verlaten en beschermde kanaalarm van de Zuid-Willemsvaart. Het opgeknapte hotel werd in 1906 gebouwd door brugwachter Houben en is daarmee het oudste toeristenhotel in Limburg. Vooral de Franstalige Limburgse bourgeoisie logeerde graag in het tweesterrenhotel. Vandaag heeft Stefan Hubrechts 20 kamers ter beschikking. De eigenaar hanteert een strikte scheiding tussen het Franse restaurant op de gelijkvloerse verdieping en het zomerterras op de gaanderij. Daardoor kun je hier geen hapjes bestellen, maar er is wel een ruime keuze aan dranken. Bij mooi weer staan er tafels en stoelen vlak bij het water. En wist je dat de tiendelige tv-serie 'Beau Séjour' (van productiehuis De Mensen) in dit hotel werd opgenomen?

Telefoonnummer
089 75 77 91
Website
http://www.hotel-beau-sejour.be
De Kaartridder

In het kruiswegparkje naast de Sint-Getrudiskerk van Heppeneert ontdek je een interessant beeld van de Kaartridder van Heppeneert. Volgens de legende woonde in Heppeneert ridder Riddart die, na de dood van zijn vrouw, al zijn geld uitgaf aan drank en kaartspel. Toen hij alles was kwijtgespeeld, verkocht Riddart, in ruil voor vijftien jaar weelde, zijn ziel aan de duivel. In die jaren van weelde brandde de ridder elke avond een kaars voor de heilige Gertrudis. Na vijftien jaar reed de ridder op zijn paard naar de duivel en sprak: 'Het is nu twee voor twaalf, over enkele minuten is ons contract afgelopen. Als je me dan wilt hebben, kun je me meenemen. Anders ga ik waar ik wil.' Daarop sprak de duivel: 'Jaag die zwarte heks achter op je paard eens weg, anders heb ik geen macht over je.' Toen de klok middernacht had geslagen, reed de ridder gewoon weg van de duivel. Hij werd immers beschermd door de H. Gertrudis achter op zijn paard.

Toon meer (+)Toon minder (-)

Fietsen aan de oostkant van het land, op de grens met Nederland, is altijd een belevenis. De Maas stroomt er traag door het Limburgse landschap, langs charmante dorpjes, oevers vol kruiden, grindplassen en uiterwaarden. Zelfs het leven lijkt in de Maasvallei wat langzamer te kabbelen. Het fietsnetwerk maakt er dankbaar gebruik van de winterdijken. Die beschermen de achterliggende dorpen tegen de soms enorm aanzwellende Maas, maar bieden de fietser tegelijk een eretribune om vanuit de hoogte van de meanderende rivier te genieten. De Zuid-Willemsvaart, een oude spoorwegbedding en de passage door Maaseik zorgen voor variatie tijdens de tocht. Bovendien start je in Heppeneert, waar al eeuwen Onze-Lieve-Vrouw van Rust wordt vereerd. Qua symboliek kan dat tellen.

Wens je meer informatie over deze route (Roadbook, gpx-bestanden en praktische info)?

Al deze informatie vind je in de volgende gids:

Groot Fietsboek Vlaanderen (Langs de tofste terrassen)

Geniet ook van daguitstappen met Knooppunter

Deze fietsbijbel bundelt de mooiste knooppuntenfietsroutes in Vlaanderen. Bij elke tocht hoort een roadbook. Het biedt je alle informatie in de meeste compacte vorm: de startplaats, alle fietsknooppunten die je moet volgen op een rijtje, de afstand tussen die knooppunten en de situering van de bezienswaardigheden en horecazaken onderweg.


Alle roadbooks kun je, na registratie, gratis downloaden via deze website.

Voor de eerste keer bevat het Groot Fietsboek Vlaanderen tien XL-tochten. Met een gemiddelde lengte van 75 kilometer zijn deze routes bedoeld voor wie er een hele dag op uit wil trekken. Op deze manier worden niet alleen de iets sportievere fietsers, maar ook de e-bike adepten bediend.

€27,99

Heb je deze gids al ?

Na aankoop kun je jouw Knooppuntergids op deze website registreren. Zo krijg je toegang tot de meest actuele versie van de routes uit je gids en alle extra informatie en mogelijkheden. Je kunt je gids activeren met de persoonlijke unieke code die je vooraan in je boek terugvindt.