In het Lapland van Limburg

Hamont · 69 km

Klik hier voor de korte versie van 39 km
Limburg ·
Overpelt · Neerpelt · Achel · Sint-Huibrechts-Lille · Hamont ·
Sint-Benedictusabdij/De Achelse Kluis

De oorsprong van de Sint-Benedictusabdij gaat terug tot de 17de eeuw. De huidige abdij en de meeste bijgebouwen dateren uit de 19de eeuw. In een nis in het poortgebouw staat een beeld van de Heilige Benedictus. De abdij is niet toegankelijk voor het publiek; de kerk met het beroemde orgel wel. Er is een galerie/boekenwinkel, een herberg en een levensmiddelenwinkel. Bezoekers zijn ook welkom bij het gebed. Naast de ingang van het gastenhuis ligt de bezoekerskapel. Die is voor iedereen dagelijks toegankelijk.

Telefoonnummer
011 80 07 60
Website
http://www.achelsekluis.org
Natuureducatief centrum De Wulp

Bezoekerscentrum De Wulp in Neerpelt fungeert als toegangspoort tot het natuurgebied Hageven. Het is in elk geval de plek bij uitstek om de omliggende natuur te verkennen. Vrijwilligers organiseren themawandelingen en tochten op kindermaat en leraren kunnen in De Wulp voor de chemie- of biologieles gratis educatieve materialen lenen. Bij het Bezoekerscentrum horen ook een cafetaria - mét kinderhoek  en natuurwinkeltje waar uitsluitend biologische producten worden verkocht. Ten slotte is er de wilde bloementuin die door de vrijwilligers recent nog werd omgetoverd tot een rolstoeltoegankelijke belevings- en avonturentuin met bijenhotels.

Telefoonnummer
011 80 26 77
Website
http://www.natuurpunt.be/hageven
Achelse Kluis

In een uithoek van de provincie Limburg, net voor de Belgisch-Nederlandse grens, ontdek je de Sint-Benedictusabdij Achelse Kluis. Op deze plek met een lange religieuze traditie stichtten de trappistenmonniken van Westmalle in 1846 de Sint-Benedictusabdij. De monniken leven hier nog steeds volgens de strenge regel van de heilige Benedictus: 'ora et labora' - bid en werk. Zij brouwden hier o.a. bier tot de Eerste Wereldoorlog er een abrupt einde aan maakte. Pas in 1998 werd de brouwtraditie hervat en nu worden hier bieren van 5, 8 en 9,5% (volume) alcohol gebrouwen. In de omgebouwde voormalige stallen vind je nu ook de herberg-cafetaria van de abdij. Er is bovendien een uitgebreid zonneterras. Leuk is dat de herbergzaal uitzicht biedt op de brouwketels van de brouwerij. Behalve de Achel Trappist vind je hier een ruimer aanbod aan dranken, gebak, kleine gerechten (zoals lekkere abdijsoep) en zelfgemaakt trappistenijs (zonder alcohol!).

Telefoonnummer
011 80 07 60
Website
http://www.achelsekluis.org
Dodendraad Hamont-Achel

Op de grens met Nederland ontdek je een voorbeeld van draadafsluiting die er geplaatst werd om de Grote Oorlog in herinnering te brengen. Om te verhinderen dat Belgische oorlogsvrijwilligers naar het neutrale Nederland zouden vluchten, plaatste de Duitse bezetter langs de 300 km lange grens een draadconstructie. De draden stonden onder een spanning van 3000 volt. Wie ze aanraakte, werd geëlektrocuteerd. Zo moesten er veel minder soldaten ingezet worden om de grens te bewaken. Alleen de middelste draadversperring stond onder hoogspanning, de buitenste draden moesten waarschuwen voor de dodendraad. Vanaf 1916 spanden de Duitsers een extra draad op circa 80 m van de dodendraad. Alle huizen in die sperzone werden afgebroken.

Telefoonnummer
Domein De Bever

Recreatiedomein De Bever is gegroeid uit de watermolen op de Warmbeek. Rond de voormalige molenvijver is een 2 km lang wandelpad aangelegd, met belevingselementen en doe-opdrachten. Naast de taverne staat een hoge uitkijktoren met koepel. Die verbergt een telescoop die gebruikt wordt door de Vereniging voor Sterrenkunde Noorderkroon. Wie de moed heeft om naar boven te klimmen wordt beloond met een panoramisch uitzicht over de groene omgeving. Het terras kijkt uit op de vijver, die een natuurlijke rust uitstraalt. De houten constructie en aankleding van de cafetaria maakt de zaak bijzonder gezellig. Naast broodjes, croques of tosti’s, eiergerechten en pannenkoeken staan er twee specialiteiten (hoofdgerechten) op de kaart. Zo is er de ‘Salade De Bever’, met een mengeling van garnalen, tonijn, gebakken scampi’s en gamba’s. Bij de vleesgerechten is de Achelse beenham met rode wijnsaus een aanrader. Bij de bieren van het vat onthoud je de Grimbergen dubbel (7%) en bij de bieren op fles twee trappistenbieren van La Trappe (gebrouwen in de buurt van Tilburg): de La Trappe dubbel (7%) en de tripel (8%).

Telefoonnummer
011 64 15 57
Website
http://www.domeindebever.be
Wedelse Molen

De Wedelse Molen werd door de graaf van Loon in 1259 verkocht aan de abdij van Floreffe. Het was een banmolen, de horigen waren verplicht er hun graan te laten malen. Tot 1957 bleef deze onderslagmolen in werking. Later werd hij omgebouwd tot taverne, maar die heeft ondertussen de deuren gesloten. Sinds 1980 produceert het molenrad elektrische energie.

Telefoonnummer
011 63 22 47
Simonshuis

Het Simonshuis is een fraaie teutenwoning. Bij de bevrijding in september 1944 was daar het hoofdkwartier van het Britse leger ondergebracht. Zelfs veldmaarschalk Montgomery en generaal Eisenhower zijn er op bezoek geweest. Het huis biedt nu onderdak aan het Museum Grevenbroek en het toeristisch kantoor van de gemeente.

Kaasmakerij Catharinadal

De broers Boonen verwerken de melk van hun koeien tot een zeer verscheiden aanbod aan kazen. Met hun blauwschimmelkaas behaalden ze in 2009 de Caseus Award, zeg maar de WK-titel voor kazen. De Achelse Blauwe is ondertussen zo populair, dat hij zelfs toeristen van over de grens aantrekt. Er is een hoevewinkel en de kaasmakerij kun je bezoeken na afspraak.

Telefoonnummer
011 64 13 09
Website
http://www.catharinadal.be
Michielshof

In het cultureel centrum Michielshof vind je een gezellige hedendaagse cafetaria.

Telefoonnummer
011 64 76 05
Napoleonsmolen

Toen Napoleon het middeleeuwse banrecht afschafte, bouwden een paar gegoede teuten in 1804 net buiten de wallen van Hamont een windmolen. Het is de oudste Limburgse stenen bovenkruier. Op het molenerf vind je niet alleen de graanmolen - met twee paar maalstenen op de steenzolder - maar ook een olieslagmolen. Die draait in een bijgebouw. Toen de laatste molenaar er in 1968 mee ophield, kocht stad Hamont de molens aan. Drie vrijwillige molenaars laten de stellingmolen op de 1ste en de 3de zaterdag van de maand en elke dinsdagnamiddag tussen 13.00 en 17.00 u. draaien. Dan wordt er graan gemalen. Ze starten ook geregeld de oliemolen op om er lijnzaad-, raap- of notenolie te slaan.

Baileybrug

De Baileybrug in Bocholt bevindt zich bij de plek waar het kanaal naar Herentals zich afsplitst van de Zuid-Willemsvaart. Ooit was daar een stalen boogbrug, maar die werd bij de inval van de Duitsers in 1940 vernietigd. Het was wachten tot 1963 voor ze vervangen werd door de huidige brug, die werd aangelegd door de genietroepen van het Belgische leger. Een baileybrug bestaat uit een soort meccano-bouwpakket dat in recordtijd kan worden gemonteerd en genoemd is naar de Britse ingenieur Donald Bailey, die het systeem bedacht.

Oude spoorlijn 18

Dit pad was ooit een spoorweg, namelijk Lijn 18, die Hasselt met Neerpelt en het Nederlandse Eindhoven verbond. Er was reizigersverkeer tot 1957. Na het opbreken van de sporen is de spoorlijn over zowat de gehele lengte van 40 km omgevormd tot een fietspad.

Toon meer (+)Toon minder (-)

Deze dagtrip voert je door het gulle landschap in en om Hamont-Achel en Pelt. Kenmerkend voor de regio in het uiterste noorden van Limburg zijn de gesloten boslandschappen, afgewisseld met groene beekvalleien en uitgestrekte akkers. Het start- en eindpunt van de tocht ligt bij de Napoleonsmolen, een bovenkruier uit 1804. Het fietspad op de oude spoorlijn 18 Houthalen-Achel en de jaagpaden langs de Zuid-Willemsvaart en het Kempens Kanaal vormen de ruggengraat van de lus. Onderweg ontdek je o.a. de laatste Baileybrug van Limburg, een replica van de Dodendraad uit de Groote Oorlog en de statige woonhuizen van de teuten, rondtrekkende en welvarende handelaars. Je komt langs de Achelse Kluis en proeft in de lekkerste stad van Limburg van een Grevenbroecker blauwschimmelkaas, die heerlijk smaakt bij een Achels biertje. De Limburgse gastvrijheid krijg je er gratis bij.

Wens je meer informatie over deze route (Roadbook, gpx-bestanden en praktische info)?

Al deze informatie vind je in de volgende gids:

Groot Fietsboek Vlaanderen (Langs de tofste terrassen)

Geniet ook van daguitstappen met Knooppunter

Deze fietsbijbel bundelt de mooiste knooppuntenfietsroutes in Vlaanderen. Bij elke tocht hoort een roadbook. Het biedt je alle informatie in de meeste compacte vorm: de startplaats, alle fietsknooppunten die je moet volgen op een rijtje, de afstand tussen die knooppunten en de situering van de bezienswaardigheden en horecazaken onderweg.


Alle roadbooks kun je, na registratie, gratis downloaden via deze website.

Voor de eerste keer bevat het Groot Fietsboek Vlaanderen tien XL-tochten. Met een gemiddelde lengte van 75 kilometer zijn deze routes bedoeld voor wie er een hele dag op uit wil trekken. Op deze manier worden niet alleen de iets sportievere fietsers, maar ook de e-bike adepten bediend.

€27,99

Heb je deze gids al ?

Na aankoop kun je jouw Knooppuntergids op deze website registreren. Zo krijg je toegang tot de meest actuele versie van de routes uit je gids en alle extra informatie en mogelijkheden. Je kunt je gids activeren met de persoonlijke unieke code die je vooraan in je boek terugvindt.