Door de paarse hei en groene mijnstreek

Limburg ·
Genk · As · Zwartberg · Bokrijk · Winterslag ·
De Krater

Bij mooi weer is het terras van De Krater de geknipte locatie om even te verpozen terwijl de allerkleinsten zich kunnen uitleven op de aangrenzende speeltuin. Je kan hier genieten van een drankje, een kleine snack of een stevige maaltijd.

Telefoonnummer
089 30 70 19
Website
http://www.dekrater.be
't Stasjon

De geklasseerde stationssite van As is een toegangspoort tot het Nationaal Park De Hoge Kempen. De taverne houdt de sfeer van weleer gevangen, ook al passeert op de sporen sinds 1989 geen goederenvervoer meer. Toeristische attracties zijn er des te meer: railbike of speciale themaritten naar Eisden of Waterschei. Oude treinstellen doen dienst als restaurant en hotel.

Telefoonnummer
089 23 52 45
Website
http://www.stasjon.be
Mijnterril

Op de grens van Meeuwen, Opglabbeek en Genk steekt het steenstort van de vroegere mijn van Zwartberg als een wollige bult boven het landschap uit. Vanwege zijn steile hellingen en dichte begroeiing is hij niet opengesteld voor het publiek. De mijn van Zwartberg was een van de zeven Limburgse steenkoolmijnen die in 1966 hun schachten sloten.

Telefoonnummer
Perseus Point

Met het bronzen beeld Perseus Point wil de Menense beeldhouwer Johan Tahon (°1965) uitdrukking geven aan de verbondenheid van mens en heelal. Naar aanleiding van de onthulling van zijn kunstwerk voor de ingang van de Cosmodrome in 2009, verklaarde Tahon: ‘Als er één iets is wat alle mensen gemeenschappelijk hebben, is het wel de sterrenhemel die we allen elke avond kunnen aanschouwen.’

't Mieleke

De graanmolen met onderslagrad op de Bosbeek, ’t Mieleke, herbergt het heemkundig museum van As. De eerste molen dateert van 1717, het huidige gebouw is van 1879 en werd gerestaureerd in 1990. De energie van de Bosbeek is goed benut: nu nog staan er elf volledige molens met rad alvorens de stroom uitmondt in de Maas.

De Tijdvrouw

'De Tijdvrouw' van kunstenares Julia Berger stelt een vrouwenfiguur voor die een cirkel draagt en die zelfs door haar heen gaat. Typisch voor het werk van deze kunstenares zijn de langgerekte benen. Het beeld is 3,5 meter hoog en is van brons. In 2001 werd het beeld ingewijd. Het kwam er naar aanleiding van de viering van honderd jaar steenkool in Limburg. In As werd in 1901 voor het eerst steenkool gevonden door mijnbouwkundige en geoloog André Dumont.

Telefoonnummer
C-mine site
C-mine is gehuisvest op de fundamenten van de mijn van Winterslag. De site van C-mine is een plek met een levend verleden en een interessant en creatief aanbod. C-mine Expeditie is een belevingsparcours dat al je zintuigen zal prikkelen. Deze avontuurlijke tocht dompelt je onder in boeiende verhalen over de mijn in al zijn vormen. C-mine Expeditie start in het Energiegebouw van de C-mine site. Eerst daal je af tot 6 meter diep en dan krijg je heel wat verrassende installaties te zien. Bekende artiesten zoals Stijn Meuris en Pascale Platel maakten unieke verhalen over de mijn in combinatie met creatieve beeldprojecties. In de interactieve geluidscel ga je zelf aan de slag. Produceer je eigen mijn-'sound' door hendels, knoppen en wielen te bedienen. Of proef de atmosfeer terwijl je ronddwaalt in het doolhof op weg naar de bovengrond. Het hoogtepunt van de expeditie is de beklimming van de gigantische en authentieke schachtbok op het plein. Die is meer dan 60 meter hoog! Wellicht kom je boven uitgeput aan, maar de beloning is des te groter: een schitterend uitzicht op de groene Limburgse omgeving. Voor de iets minder 'grote' waaghals, is er een stop op 15 meter hoogte. Met het leuke gezinsspel 'Waar is Cyriel de Krekel?' duik je onder in de gangen van C-mine Expeditie. Gewapend met een expeditieriem en -boekje ga je met het hele gezin op zoektocht en kom je te weten wie Cyriel is en wat hij in de mijn van Winterslag uitspookt.
Telefoonnummer
65 44 90
Website
http://www.c-mine.be
Provinciaal domein Bokrijk

Het vermaarde openluchtmuseum heeft een drievoudige museale werking: het conserveert het onroerend erfgoed dat een beeld geeft van het leven in Vlaanderen van de 17de eeuw tot midden 20ste eeuw; het bewaart roerend en immateriëel cultureel erfgoed – zo word je bijvoorbeeld teruggeflitst naar een Haspengouws dorp anno 1913 en maak je kennis met oude ambachten, word je tot de orde geroepen door de veldwachter of krijg je een donderpreek van mijnheer pastoor over je heen. En dan is er nog het levend erfgoed. Tussen de oude gebouwen zoeken tal van boerderijdieren naar voedsel of een plekje om te rusten: schapen, runderen, kippen, varkens, paarden, ezels ... Arboretum, kruidentuin, cafetaria en speeltuin maken van Bokrijk een provinciaal domein naar ieders smaak.

Telefoonnummer
011 26 53 00
Website
http://www.bokrijk.be
Arboretum van Bokrijk

Over een oppervlakte van 18 ha wandel je in het landschapsarboretum langs een moerastuin, een varentuin en een mediterrane tuin, telkens met een grote variatie aan boomsoorten, struiken en kruidachtigen.

Telefoonnummer
011 26 53 00
Fietsen door het water

Het fietspad ligt in een betonnen sleuf van 212 m lang en 3 m breed, die dwars door de vijver loopt. Hier fiets je met, aan weerszijden, het water op ooghoogte. Links en rechts kijk je rakelings over de waterspiegel. Een unieke ervaring, heel dicht bij de natuur. Hier zie, voel en ruik je het water. Genieten met al je zintuigen dus.

Themacafé KRC Genk

In het themacafé van KRC Genk kan je ook buiten de wedstrijden van de thuisploeg terecht. Op de kaart een ruime selectie bieren, warme en koude dranken, snacks, salades, pasta's, maar ook pannenkoeken, ijsjes, ...

Telefoonnummer
089 84 84 17
Website
https://www.themacafe.be
Bistro Koetshuis

Bistro Koetshuis ligt vlakbij Parking 1 van het Openluchtmuseum Bokrijk. Je kan hier aangenaam verpozen op het ruime terras, bij het genot van een hapje en een drankje.

Telefoonnummer
011 96 16 13
Website
http://www.bistrokoetshuis.be
Café Naturalis

Gezellig café, midden in de natuur, waar mensen kunnen genieten van een selectie koude en warme dranken, Limburgse bieren, eenvoudige hapjes en artisanaal gebak met focus op Fair Trade-, BIO- en streekproducten en ingrediënten.

Telefoonnummer
0479 51 11 09
Website
https://www.heempark.be/cafenaturalis#
Uitkijktoren

De uitkijktoren is een replica van de authentieke boortoren waarmee de Leuvense professor André Dumont in 1901 steenkool ontdekte in de ondergrond. Je kun de toren beklimmen tot een hoogte van 25 m. Boven heb je een mooi uitzicht over het Nationaal Park Hoge Kempen. Aan de horizon zie je de terrils van Eisden, Winterslag en Waterschei.

Labiomista

LABIOMISTA, een evoluerend kunstwerk van kunstenaar Koen Vanmechelen, een van de meest prominente hedendaagse kunstenaars in België. Zijn innovatieve werk onderzoekt het thema van bioculturele diversiteit via de kip. Voor het project werken de stad Genk en de kunstenaar intens samen.

Website
https://www.labiomista.be
Toon meer (+)Toon minder (-)

Tijdens deze fietstocht verken je een streek die minder bekend is, maar best wel verrassend. Starten doe je aan de Paalse Plas, het grootste binnenmeer van België. Het is een walhalla voor vissers, zwemmers, surfers en zeilers. Daarna neem je een duik in de natuurpracht. In de uitgestrekte bossen snuif je een vleugje 'Stille Kempen' op. Je steekt twee keer het druk bevaren Albertkanaal over. Als kers op de taart fiets je door Beringen-Mijn. Op het voormalige mijnterrein bruist het tegenwoordig van de activiteit. In be-MINE kun je shoppen, klimmen, duiken, snorkelen of mountainbiken op de flank van de terril. Via de multiculturele tuinwijk met zijn opvallende moskee en imposante mijnkathedraal kom je weer aan de Paalse Plas.

Wens je meer informatie over deze route (Roadbook, gpx-bestanden en praktische info)?

Al deze informatie vind je in de volgende gids:

Groot Fietsboek Vlaanderen (Langs de tofste terrassen)

Geniet ook van daguitstappen met Knooppunter

Deze fietsbijbel bundelt de mooiste knooppuntenfietsroutes in Vlaanderen. Bij elke tocht hoort een roadbook. Het biedt je alle informatie in de meeste compacte vorm: de startplaats, alle fietsknooppunten die je moet volgen op een rijtje, de afstand tussen die knooppunten en de situering van de bezienswaardigheden en horecazaken onderweg.


Alle roadbooks kun je, na registratie, gratis downloaden via deze website.

Voor de eerste keer bevat het Groot Fietsboek Vlaanderen tien XL-tochten. Met een gemiddelde lengte van 75 kilometer zijn deze routes bedoeld voor wie er een hele dag op uit wil trekken. Op deze manier worden niet alleen de iets sportievere fietsers, maar ook de e-bike adepten bediend.

€27,99

Heb je deze gids al ?

Na aankoop kun je jouw Knooppuntergids op deze website registreren. Zo krijg je toegang tot de meest actuele versie van de routes uit je gids en alle extra informatie en mogelijkheden. Je kunt je gids activeren met de persoonlijke unieke code die je vooraan in je boek terugvindt.