De volste fruitmand van het land

Borgloon · 43 km

Klik hier voor de korte versie van 30 km

Borgloon · 30 km

Klik hier voor de lange versie van 43 km
Limburg ·
Hendrieken · Borgloon · Groot-Loon · Bommershoven · Heks · Vechmaal · Horpmaal · Veulen · Heers · Klein-Gelmen · Groot-Gelmen · Mettekoven · Gotem · Hoepertingen · Rijkel · Broekom ·
Kasteel van Heers
Het mooie kasteel van Heers, in het noorden van het gelijknamige dorp, is een typisch voorbeeld van de Maaslandse stijl. Horizontale banden van baksteen en mergelsteen wisselen elkaar af. Het kasteel vormt samen met de kasteelhoeve (het dak van de schuur is een halve hectare groot) een machtig, maar helaas in verval verkerend complex. Sinds 2008 voert de Vlaamse overheid de broodnodige instandshoudingswerkzaamheden uit aan de boerderij en het kasteel. De geschiedenis van dit bouwwerk gaat terug tot de 14de eeuw. In de oost- en noordgevel bevinden zich woonvertrekken. De westgevel heeft een gesloten karakter. De hoofdvleugels, aan de noordzijde, met centrale vijfhoekige uitsprong, is bekroond met een barokke Maaslandse krulgevel. Het interieur is verfraaid met classicistisch en empirestucwerk.
Telefoonnummer
011 48 01 22
Openingsuren
Het kasteel kan niet bezocht worden.
Stoomstroopfabriek Borgloon

Wie kent er de typische lekkere Loonse peren- en appelstroop niet? Meer dan honderd jaar lang verwerkte de stroopfabriek in Borgloon fruit op ambachtelijke wijze tot stroop. Borgloon is daardoor ook de 'bakermat van de stroop'. De oude fabriek, die zijn deuren sloot in 1999, werd beschermd als monument. Sinds 2006 wordt er opnieuw stroop gestookt, een jaar later won de fabriek de finale van de monumentenstrijd in Vlaanderen. Onder begeleiding en in groep kun je een bezoek brengen aan de stroopfabriek. Te reserveren bij de dienst toerisme. Op het binnenpleintje van het Kanunnikenhuis op het Speelhof staat het beeldje van de 'Strooplekker', de bijnaam van de Lonenaren. Sinds 2009 vind je in de vroegere portierswoning van de fabriek een winkel boordevol Haspengouwse streekproducten en fruit. In het weekend in de zomer kun je op het terras een lekkere wafel of pannenkoek met Loonse stroop proeven.

Telefoonnummer
Openingsuren

Streekproductenwinkel: van 1 april tot 30 september: dinsdag, donderdag en vrijdag van 12 tot 17 u., zaterdag en zondag van 11 tot 18 u.; van 1 oktober tot 31 maart: vrijdag van 13 tot 17 u.

Kasteel van Rijkel

De eerste vermelding van het kasteel, dat oorspronkelijk een herenhoeve was, dateert van 1541. De heerlijkheid Rijkel was in die periode in het bezit van de familie Bolle van Rijkel. In de 17de en 18de eeuw kreeg het kasteel, na diverse uitbreidingen, zijn huidige uitzicht. Vanaf 1831 stond het kasteel van Rijkel meer dan een eeuw leeg, waarna het in 1936 in het bezit kwam van de vzw Les Demeures historiques de Belgique asbl. In 1942 werd het beschermd. Het kasteel wordt omgeven door een hoogstamboomgaard van acht hectare. De boomgaard is nu als museum ingericht en kan bogen op onder meer 91 historische kersensoorten. Enkel de museumboomgaard is vrij toegankelijk.

Telefoonnummer
Kasteel de la Motte

Dit prachtige omgrachte complex in een rustgevend boomrijk park vind je op de plek waar in de 14de eeuw een mottoren of burcht stond. Nu is het een 19de-eeuws eclectisch kasteel. De kasteelhoeve is neogotisch verbouwd. Rondom het slot bevinden zich een park van 6,5 ha groot en enkele kruidentuinen waar je heerlijke geuren tegemoet waaien. In het kasteel kun je genieten van een lekker hapje, drankje of zelfs dansje: binnen zijn een restaurant, een brasserie en feestzalen ingericht.

Telefoonnummer
011 48 10 86
Openingsuren

Restaurant en brasserie, van woensdag tot zondag en op feestdagen vanaf 11 u.

Website
http://www.chateaudelamotte.com
Tjenneboom / Jennekensboom

Op een kruispunt van veldwegen, op het hoogste punt (92 meter) in de wijde omgeving is een roestvrij stalen herdenkingsmonument opgericht voor Johanna Michiels, 'Tjenne' in de volksmond. Zij werd in 1667 verdacht van hekserij en tot de brandstapel veroordeeld. Op deze plek, onder een linde die nu verdwenen is, werd ze verbrand. De huidige boom, een abeel, werd in 1970 aangeplant. Het kunstwerk is van de hand van Gerard Moonen.

Romeinse Kassei

In het hart van de fruitstreek fiets je op de 2000 jaar oude Romeinse heirbaan van Boulogne-sur-Mer naar Keulen, ook wel de ‘Via Belgica’ genoemd. De oude weg was van belang voor de verplaatsing van de Romeinse legioenen en hun bevoorrading. Het deel tussen Tienen en Tongeren is de best bewaard gebleven Romeinse weg in België. Ze wordt ‘Romeinse Kassei’ genoemd en snijdt kaarsrecht door het landschap.

Kluis van Helshoven

Vanaf de 17de eeuw was er achter de kapel van Helshoven een kluis. Daar verbleven de kluizenaars die de kapel en de omgeving onderhielden, zieken in de verre omtrek verzorgden en onderricht gaven aan de kinderen. Het enige wat nog herinnert aan de kluis is een beeld van de laatste heremiet, Andreas Gielen, die overleed in 1908.

Zwevende kapel

De zwevende kapel is gemaakt van het hout van hoogstamkersenbomen die ten prooi vielen aan het Little Cherry Virus, een besmettelijke plantenziekte bij kersen. Hier kregen de gekapte bomen een tweede leven. Kunstenaar Frits Jeuris wil met zijn kunstwerk een verhaal brengen van een veranderend landschap met uitzicht op de nieuwe boomgaarden, de omgeving en de toekomst.

Doorkijkkerk / Reading between the lines

Reading between the Lines is het bekende doorkijkkerkje van Pieterjan Gijs en Arnout Van Vaerenbergh. Dit prachtige stukje landschapskunst in de glooiende Loonse velden is 10 m hoog, 30 ton zwaar en, door honderd op elkaar gestapelde lagen cortenstaalplaat, min of meer transparant.

Toon meer (+)Toon minder (-)

Haspengouw situeert zich in de zoete onderbuik van Limburg en overweldigt met een welvend landschap van fruitbomen. In de lente zorgen die voor een reuzenboeket van bloesems, in de zomer en het najaar hangen de takken zwaar door met rijpe appelen, peren en kersen. Bovendien heeft het gebied een rijke geschiedenis: geen streek in België bezit namelijk een grotere concentratie van kastelen, landhuizen en imposante vierkanthoeven dan Haspengouw. De meeste van de kastelen kun je niet bezoeken, maar ze vormen wel een adellijk decor tijdens het fietsen. De fruitmand van ons land is ook een veelzijdige fietsregio. De aaneenschakeling van boomgaarden, historische kastelen, glooiende wegen en vriendelijke dorpjes zetten al je zintuigen op scherp.

Wens je meer informatie over deze route (Roadbook, gpx-bestanden en praktische info)?

Al deze informatie vind je in de volgende gids:

Groot Fietsboek Vlaanderen (Langs de tofste terrassen)

Geniet ook van daguitstappen met Knooppunter

Deze fietsbijbel bundelt de mooiste knooppuntenfietsroutes in Vlaanderen. Bij elke tocht hoort een roadbook. Het biedt je alle informatie in de meeste compacte vorm: de startplaats, alle fietsknooppunten die je moet volgen op een rijtje, de afstand tussen die knooppunten en de situering van de bezienswaardigheden en horecazaken onderweg.


Alle roadbooks kun je, na registratie, gratis downloaden via deze website.

Voor de eerste keer bevat het Groot Fietsboek Vlaanderen tien XL-tochten. Met een gemiddelde lengte van 75 kilometer zijn deze routes bedoeld voor wie er een hele dag op uit wil trekken. Op deze manier worden niet alleen de iets sportievere fietsers, maar ook de e-bike adepten bediend.

€27,99

Heb je deze gids al ?

Na aankoop kun je jouw Knooppuntergids op deze website registreren. Zo krijg je toegang tot de meest actuele versie van de routes uit je gids en alle extra informatie en mogelijkheden. Je kunt je gids activeren met de persoonlijke unieke code die je vooraan in je boek terugvindt.